Ahogy elnézem nyár vége van

Herold Bardelot:
Csak hogy tovább borzoljam a már amúgy is rongyos Km-i idegeket:
-a statikus pajzsok bérbe építhetőek-e? Nem tartom valószínűnek, hogy minden egyes "shadoni közkatonának" lenne/lett volna pszi képzése, így nem gondolom teljesen elképzelhetetlennek, hogy léteztek a háború előtt/alatt/után olyan személyek akik ilyesfajta szolgáltatást is nyújtottak a póriasabb néprétegnek. Arra, hogy vki ne Sonnort kérje meg egy jó kis stat pajzs felhúzására szeretnék kérni/javasolni egy befektetett Yp/pénz(nem akartam aranyat írni hátha olcsóbb lessz) arányt.
Érdekes felvetés... A Valamikor talán a héten születni fog rá valami szabály tervezet... Sok a dolgunk...
Amit hozzátennék, személyes vezetésű asztali játékaimban erre van mód, az árak nem ennyire fixek, viszont az emberek átverési rátája nem alacsony

Ez nem jelenti azt hogy ez lesz érvényben csak ez az én "szabályozásom" erre a kérdéskörre.
A gyógyfüvekről: szerintem teljesen elég lett volna olyan szabályozás hogy a 1/2/3/4/5 fokú képzivel rendelkező herbalista/pap/vajákos, mi pénzért készít el egy adagot, abból amire képes, aztán hogy a Jk mit vesz azon az áron az már az Ő dolga. A szinteknél le van írva mire milyen szorzó jár.
Hasonló képp pl a mérgek/ellenméregek is ugyanolyan áron van, tehát a méregkészítő képzijének szintjétől függjön ne csak attól hogy mit kérsz(itt azért már vannak leírva árak is a könyvekben). Vélhetően egy jobban képzett egyén drágábban dolgozik, bár kétlem, hogy valaki csináltatna drágább cuccost.
ehh ennyire nem ismerem az ide vonatkozó szabályozást... sajna ennek a felét ah megértettem... sebaj majd tovább képzem magamat

Eldwyr:
Adott egy elf sereneya, aki még Sirenarban nagy hangsúlyt fektet az íjászatra (mesterlövészet 3 szint), és csak az elf tőr használatát tanulja meg. Majd miután a képzése befejeződik, mint minden rendes kasztbéli neki indul a világnak, ahol egy harcművész kontra bárki küzdelem láttán elhatározza, hogy el kell sajátítania a pusztakezes harc művészetét. Hosszas mester keresés (2 év) és még hosszab tanulási fázis (35 év) után, eljut a Shien-Ka-To harcművészeti iskola 4. szintjéig, ami 30 kp-ba kerül (ez a fegyverhasználat 4 szintnek felel meg). Ezen felül alkarvédőt visel, ami beépített pengékkel van megspékelve ( három pont/kar/csúszka egyszerre történő megnyomásával/húzásával pengéket kipattannak/visszahúzódnak)
Nem nem csapja ki... nálam nem

Komolyra fordítva a szót, nem tudom az ETK-ban született megkötés mely szerint az elfek nem tanulhatnak emberek által alkalmazott harcművészeteket, mert nem képesek alkalmazni a slan pszit... feltételezem vannak akik ezt jobban tudják nálam.... kíváncsi vagyok az ö álláspontjukra hogy elf tanulhat e harcművészetet utána érdemes csak közelebbről megvizsgálni az egyensúlyi kérdéseket.
Másrészt ez egy olyan jellegű kérdés amiben véleményem szerint a karakterek egyeztetése idején kell majd a KM-ednek ítéletet mondania.