Véletlenül Castorként írtam a Zárt kalandomba Az Igric helyett. Törölni szerettem volna a hozzászólást, mivel utolsó reag volt, ezt elvileg meg kellett volna tudnom tenni, ám az oldal a törlés nem engedte, nem rakta ki a hozzászólásomba azt a kis fekete négyzetet, amivel törölhettem volna:
-> A jobb felső sarokban katt a "Profile" gombra -> Bal oldali "Opciók" menüből válaszd a "Profil"-t, majd az "Avatar szerkesztése" menüpontot -> A "Feltöltés a számítógépről" sornál ki tudod tallózni a gépeden lévő képet (jpg, gif, png, animált gif tilos!) -> Az "Avatar mérete" mezőknél kérlek hagyd üresen a rublikákat -> Majd kattints az "Elküld" gombra
Mindjárt rittyentek egy képszerkesztőset is. Ami fontos, jelenleg a minimum 120x120-ra van korlátozva, hogy ne kapjatok ideg görcsöt amiért a fórum nem engedné vissza a régi avát, amíg meg nem csináljátok az újat, persze ez meg fog változni a kiírottak szerint.
Ahhoz, hogy ezt megtedd szükség lesz valamilyen képszerkesztő programra. Több megoldást is részletezek, attól függően, hogy mekkora a különbség a jelenlegi és a kívánt méret között.
Free program:
Irfanview vagy Paint
Ha nincs nagy méretbeli különbség, akkor egy egyszerű átméretezéssel megoldható a probléma, szinte észrevehetlen kevés torzítás árán Avagy ha megvan az eredeti kép, könnyen újra szabható belőle a kívánt részlet.
Ha több mint mondjuk 10px akkor érdemesebb a transparent háttér megoldással élni. Kicsit macerás, de megéri szöszölni.
GIMP
-> Megnyitod az avatarodat -> "File" -> "New" -> "Image size"-nál megadod a méretet, 150x170 -> "Advenced Options" -> "Fill with" -> Transparency -> A megnyitott avatarodat egy "Edit -> Copy" az új képre "Edit - Paste" kombinációval átmásolod. (A gimp automatikusan középre igazít) -> Majd "File - Save as" a "Select File type"-nál válaszd a png-t és "Save"
Shareware program:
Photoshop / Macromedia Fireworks
Minden verziója képes rá, a GIMP-es példa szerint szinte ugyanúgy el tudod készíteni.
-> Eredeti megnyit, új a megfelelő beállításokkal létrehoz (fix méret, transparent háttér) -> Copy-paste, majd az újnál középreigazít (ha kell) -> Mentés másként, png formátumba
Con! Nincs valami tipped, hogy hogyan lehetne optimalizálni a .png avatarom, hogy lefaragjak belőle kemény 2,2Kb-ot? Mert photoshopban nincs lehetőség a .png file minőségét állítgatni egy csúszkán, megtehetném, hogy .gif-be mentem ki, de akkor meg csúnya, fehér, 1 pixeles határvonalat húz az avatarom haját követve. Az meg kicsit randa.
Irfanview, GIMP, Fireworks enged tömörítési rate-t állítani. Csak egyszerűen megnyit, save as és felhúzod legnagyobbra. Esetleg ha végképp nem megy egy kb 1px-es sávot lenyisszantani vagy hosszból vagy szélességből.
Rossz hírem van, megnéztem az avádat, eleve 9-es (legnagyobb) compressen van, ezzel már nem lehet összébb húzni. Marad a faricskálós, vagy felveszem a korlátot 45k-ra...
Közben sikerült összehoznom, a kép aljából lett lefaragva, ami amúgysem túl lényeges. szerk: ez a végleges kép, kb. 3-4 próbálkozásra sikerült, szóval a nem használt előző képeket töröld, ha mindet rögzíti a szerver.