*Elõször nem mer szólni, aztán a lépcsõ tetejérõl még visszaszól.* - Mindegy, hogy milyen kaja lesz csak sok legyen. *Utána spurizik is a gorviki után a szobába. A férfi kérdésére kicsit elgondolkozik, aztán lecsüccsen az ágy szélére. Nem ilyedezik. Érzi, hogy a férfi ha bántani akarta volna, akkor már megtette volna.* - Semmi érdekes nincs az életemben. Erionban születtem, és nem gazdagnak. Mondhatni kimondottan szegénynek. Van akinek nincs lehetõsége normálisabb élethez. Engem a fürgeségem és a kézügyességem miatt kiszemeltek, és elvittek tolvajnak. Még talán tetszett is a meló. Borsot törhettem a gazdag seggfejek orra alá, és valamiben jó voltam. De bizonyos kényes okok miatt el kellett hagynom Eriont, így délre utaztam egymagam. Ez a hó pedig csapdába ejtett. Ha nem lenne tél, már árkon bokron túl lennék, és sosem akadnátok a nyomomra. Gazdag lennék, és nem kellene törõdnöm olyan dolgokkal, mint a létfenntartás. Ehelyett meg vagyok fázva, ki vagyok szolgáltatva neked, és mozgásterem sincsen. Megint nem vagyok a magam ura, és ez dühít. <... A fenének jár mindig annyit a szám. De ez kikívánkozott. ...>
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
-Kiszolgáltatva?Ohh dehogy nem...nem vagy kiszolgáltatva.Még nem teljesen A kiszolgáltatság sokkalta rosszabb.Egyébként meg csakis magadnak köszönheted mid ezt.De ne aggodj meg lesz a mozgás tered és teheted azt,amiben igazán jó vagy és gazdag is lehetsz.Este bál lesz Ám ahhoz,hogy gazdag légy,mert ugye bár nem hagynád ki a világért sem ezt alkalmat elõször is nem árt megfürdened,mert igy nehezen fogsz bejutni abba a bálba.Legalábbis a nemesek közt bizonyosan nem
Aztán ismét halk lágy zenélésbe kezd mig megjön az ebéd.
*Furcsán néz a gorvikira, majd megszólal.* - Nekem ez a szakmám. Ellopom mások pénzét, hogy megélhessek. Ez is egy munka. Tény, hogy sokan nem szeretnek érte, de valahogy el kell tudni boldogulni. És hogy mehetnék én egy bálra? Nem vagyok én olyan úri micsoda. Csak egy utcagyerek. Kinéznének. Pláne, hogy ferdeszemû vagyok, és még a füleim is hosszabbak a kelleténél. Csóró vagyok gorviki. Nem esett le? Mit keresnék én ott? Kidobnának az elsõ alkalommal. Nem is. Be se engednének. <... Ja. Biztos adsz nekem mozgásteret. Így ismerem a férfiakat. MAjd talán a hasról hanyatt fordulhatok az ágyban, ha szépen kérem. Ismerem én az ilyet. ...>
-Egy szép ruha és a megfellelõ etikett sok mindent elérhet az ember És fõleg,hogy a fogadós emlitette,hogy mindenkit szivesen látnak még õ is ott lesz...Nos a szép ruha és az etikett sem gond ha hajlandó vagy megragadni az alkalmat,hogy gazdag légy,de ez a te döntésed.Na meg a fürdés is ... Aranyló evõeszközök,csillogó ékszerek és arannyal teli szütyõk..hm...
Az utolsó soroknál becsukja a szemeit és hátra dõl az ágyon fejét a falnak támasztva,mintha csak álmodozna vmirõl.
*A lány is elábrándozik egy pillanatra, aztán visszatér a valóságba.* - De én nem vagyok odavaló. Sosem forgolódtam úri körökben. Nem vagyok én mûvelt. Írni meg olvasni sem tudok, nem ismerek híres költõket, írókat. Nem ismerem a hülye kis szabályaikat. Nincsen szép ruhám sem, és biztos hülyén is állna rajtam. Biztos kinéznének. Nevem sincs. Csak egy egyszerû kis senki vagyok.
-Hát azt hittem több életerõ szorult benned mint az önsajnálat és annak a hajtogatása,hogy mi nem megy.Lopni csalni hazudni elég jól tudsz és ennyi elég.Csupán rá kell játszanod és egy úrihölgynél úgy sem fogják a mûveltségét nézni.Általában.De hogy ha úgy véled,hogy nem megy és eldobod magadtól a lehetõsséget,akkor hajrá.Te dolgod.Mindenesetre az ebéd után elmegyek és nézek valami ruhát estére.
*Egy darabig vacillál, aztán megint megszólal.* - Pénzem sincsen új ruhára. Sõt. Élni sincs pénzem. Ha eltartasz, akkor nem halok éhen. Ha nem, akkor megint lopni kényszerülök, de akkor valószínüleg megint elkapnak. Szóval nem tudom, hogy mit vársz. Itt ebben a városban, télen magamtól nem leszek úri dáma az biztos.
-Nos a te helyedben el kezdenék gondolkodni,hogy hogyan lehetne megoldani a kérdéseket.Mondjuk megkérni vkit,hogy segitsen ki ha már ugyis eltart és látott már életében egy két bált
- Valami nem fér a fejembe. Miért foglalkozol velem? Miért akarod a javamat? Nem úgy ismertem meg a gorvikiakat, hogy mások javát keresik. Ráadásul kiraboltalak. Miért nem álltál bosszút? A megtorlás helyett itt a sorsommal foglalkozol. Ez nekem nem tiszta. Mit is akarsz tõlem?
Elmosolyodik mikor a lány felrakja a kérdéseit.Már várta azokat.
-Mindent a maga idejében...Megállapodtunk vmiben és a többi kérdés egyelõre nem olyan fontos.A helyedben inkább kihasználnám a lehetõsséget,hogy beteljesüljön az álom.Talán soha azéletben nem lesz még ilyen lehetõsséged.A kérdésekre meg majd az idõ megadja a választ.
- Nekem fontosak ezek a dolgok. Ahol én nõttem fel, ott semmi nem volt ingyen. Sõt. Minden morzsáért kínkeservesen meg kellett küzdeni. Ezek után érthetõ, hogy paranoiás lettem kicsit. *Feláll az ágyról, megkerüli, és a gorviki mellé lépked. Odahajol közvetlen az arca elé, és a szemeibe néz.* - Mit akarsz tõlem gorviki? *Szénfekete átható tekintetét belefúrja a férfiéba. Sokáig gyûjtötte ehhez a bátorságot, de végül rászánta magát.*
Érdekesen követi a lányt a szemeivel,ahogy mellésétál és állja a tekintetét is.
-Igazad van mindennek ára van.A zsákmány egy részét szeretném megkapni amit te ellopsz.Cserében bejutatlak egy olyan helyre,ahol két kézzel markolhatod az aranyat s csupán rajtad áll,hogy vajon megteszed-e és gazdaggá válsz vagy sem.
*Eltávolodik a férfitól, majd elmosolyodik.* - Te is ugyanolyan simlis vagy mint én. Szóval futtatni akarsz, csak nem mint kurvát, hanem mint tolvajt. De valamit vegyél tudomásul. Nem fogsz engem csicskáztatni. Ha társulunk, akkor egyenrangúak leszünk, és nem leszek a beosztottad. Megértetted? <... Remélem, hogy eléggé rámenõs voltam. Nem akarom, hogy ez a gorviki is csak kihasználjon, mint eddig mindenki. ...>
-Futattni az túlzás ugyanis csak erre az egy alkalömra kellenél.Ahogy a társulás is,ugyanis bármelyik pillantban visszakerülhetsza Dreinitákhoz ám az atya akkor már nem mint beteget fog ellátni.Ugy hogy szerintem ne firtassuk ezt a témát és akkor mindenki jól fog kijönni a dologból.
Közben a viador táskája felénéz jelezvén,hogy nem õ az egyedüli,aki tud róla,hogy tolvaj
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Schinter 2006.11.04. 19:43-kor.
-Ha nem hát nem...
Fogadós uram, nekem is bemelgítene egy fürdõt ebéd után. Bizony már koszos vagyok.
*Miközben az ebédre vár a kis tolvajon kezd el gondolkozni. Vajon helyesen cselekedett-e, hogy nem adta fel? Vajon, mi köze a grovikihez? Lehet, hogy társak, és csak az alkalmas pillanatra várnak?*
<Mostmár mindegy, az ütõkártya az én kezemben van. És még ki fogom használni . A kis hölgy nem úszta meg ennyivel, csak jöjjön el az én idõm. Vajon a szebb ruhám alkalmas lesz a bálra, vagy kinézik az aszisz öltözetet? A legjobb lesz, ha veszek valami szépet.>
-És még azt megtudná mondani, hogy hol tudok venni valami alkalmi ruhát a bálra, jó uram?