A bor kezd fejbekólintani, szeretném rövidre fogni, mert ilyen állapotban értelmesen beszélgetni komoly dolgokról hiábavaló

- Szerelmi tapasztalat? Nekem van vőlegény- mondom. - Én nem van vele, mert történik dolgok az életben, mi elhív messze és kell elhagy otthon. Ezt ismer te is, nem?
Érdekesnek tartom, amit a feladatáról mond:
- Úgy érez, te találkoz sokféle ember, sokféle helyzetben él, te tud több a nagyvilágról, mint nekem.
- Olyan emberi dolog az, olyan elfes ez - ironizálok. - Te hisz azt, van érzés, amit csak tud ember, és amit csak tud elf? Akkor sose csinál közös gyerek, sose lenne közös szerelem, sose ért semmit! Ne kérdez, tud-e mi gyűlöl és haragszik, mert a válasz mindig igen. Én is tud, mindenki tud, csak az nem, akinek lelke nem ép. Mond egy valami, ami csak emberi, és az nem lehet élethossz! Én mond neked, nincs igazad!
- Félelf tévedés? Én ebben nem hisz. Más elf talán igen, én nem. Aki mond azt, vállát von, csinál tévedés, egész szerelem és gyerek egy nagy tévedés, nem lát nem érez jól, és én csak mond erre, szégyelni magát. Aki nem vesz komolyan ezt, az ostoba. Ez szent dolog, nem szabad mondani rá tévedés. Kell rá szán idő!
Félrebillentem a fejemet:
- Mond én egyszer is, tisztel minden élet és nem válogat? Én nem naiv: nem akar megmenteni minden élet, csak azért, mert élet. Nem vesz én fel más teher, csak ha van én érdek valami. Van elf, nem egy, aki dönt, ő megy és keres gyerekek, akiknek apa vagy anya elf, de az ritka, anya otthagy méhgyümölcs idegen hely, amikor kell szoptat. Én tud elképzel, elf nő talál ember férfi és lesz gyerek, de nálunk nő ritkán megy el otthon és csinál ilyen, gyakori, ha férfi csinál ilyen.
Arcom kipirosodik, ránézek a borra:
- Ez jó ital. Ma én volt túl okos és túl nagy száj, elég. Csinál terhet fej, és fecseg minden, pedig nem azért itt, én hint mintén gondol ez vagy az. Zenrog Tyr, te túl türelmes, mond ilyenkor, elég Allaro.