Gyors intézkedéseket teszek, minden mestert kifizetek eléggé gálánsan aki valaha valamit tett itt. -Kéretem a palotába a nemesvérű Hene Roberts-et(Köcsögfej).<HGátha enneka kurafinak van a zsebében valaki a hivatali körökben.> -Nos remélem meg lesza harmadik hivatalnok is elég gyorsan, továbbá szükségem lehet még valakire aki foglalkozik leszármazástannal, hogy ezen állításunknak gyorsan alapot szerezzünk. -mondom kicsi cinkosan az öregnek. -Nos még egy apró probléma, mit lehetne tenni annaka bizonyítására hogy a telek és a vár a mi tulajdonunk, biztosan van erre is mód..... -mondom mézesmázosan.
<Jól van ilyen társakra van nekem szükségem, hiába Amrius szent viszont nagy széltoló is tud lenni néha...,én már csak tudom.> <Az öreg biztos nem ma kezdte ezt a soprtot jelentős rutinja van még tanárnak sem lehet utolsó, és kapcsolati tőkében sem szegény, magammellé veszem, és nagyon nyugottan fogom tudni élni a világomat.y <Már csak Valri járjon sikerrel.Kérlek Hétarcú, ha valóan vagy fenn...>
„Lüktet a vér ereidben, ha kardcsörgést hallasz... Jóbarátod a Halál, fegyver-a-kézben rámosolyogsz... Fejed felett zászlót tép a szél, hogy gyõzelemre vidd... A Dicsõség Istene veled van, hát hiába lesnek téged a varjak. Kiválasztott vagy, amilyen sokezerbõl egy, ha akad - Harcosnak születtél!”
-Igen, küldetek érte-jegyzetelt a férfi-Szerzünk olyan tudóst is-bólogatott szaporán. -A birtok ügyében is meglátom, mit tehetek-simított végig takaros haján. -Több ügyben nem is zavarnám önt, bocsásson meg alkalmatlankodásomért. További szép napot!-meghajolt és távozott. Ilana odabenn pucéran hasalt, lábait lóbázta. -Hm? Valami baj van? Ó, képzeld, kaptunk meghívókat! Bálokba, találkozókra, te még vadászatra is, meg galambröptetésre.... Elmegyünk rájuk?
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
-Amihez csak kedved van drágám, ne is törődj semmivel. -De mindenesetre javaslom, hogy ne eröltessd meg magad a kis cssöppségünk érdekében, tudod ez az időszak nagyon veszályes. -Most pedig mihez van kedved? -kérdezem tőle szolgálatkészen.
Mindent megteszek a kislányért.amit csak szeretne, hogy jólérezze magát, de nagyon vigyázok rá, mint aq két szememre.
„Lüktet a vér ereidben, ha kardcsörgést hallasz... Jóbarátod a Halál, fegyver-a-kézben rámosolyogsz... Fejed felett zászlót tép a szél, hogy gyõzelemre vidd... A Dicsõség Istene veled van, hát hiába lesnek téged a varjak. Kiválasztott vagy, amilyen sokezerbõl egy, ha akad - Harcosnak születtél!”
Ilana az összes meghívót a férje elé tette, hisz a nagy neveket ő nem simerte,s rá bízta, kihez érdemes elmenni, s kihe nem, vagy későbbre csúsztatni teljes udvariassággal. Ah, 22 meghívót igen fárasztó volt átnyálazni, de szerencsére négy teázásra invitáló szórakoztatónak tűnik, lévén hasonló életmódot vallók is helyet foglaltak azon, mint amilyet Aren is kedvel -még ha most meg is nősült- s két bál fényes eseménynek ígérkezik. A többi meghívás vagy időpont nélküli, és bármikor lehet rá felelni, vagy sűrű lenne a friss ara meg várandó asszony számára. Főleg ha púderszagú, álszent úrinyanyák között kéne megejteni azt a vizitet Ezen túl szépen megebédelhettek, aminek végén, mikor finom italt kortyoltak, egy tálcán inas kis levélkét hozott, pecsét nélkül, jelentés volt a titkártól: -elküldetett Köcsögfejért (az üzenetben nem így áll, csak így közérthetőbb ) akit nem találtak otthon, de amint elolvassa a nevére szóló levelet, biztos azonnal jön -holnapra kimenőt kért a titkár, hogy egy leszármazástannal foglalkozó úriemberrel beszélhesse, személyesen, továbbá hogy fogadási időpontot szerezzen a birtok ügyében a hivatalnál, szintén személyesen -emlékeztette kedves urát, hogy kellene egy harmadik hivatalnok is a nemesi elfogadtatás szempontjából -Milyen pedáns ember az új titkárod! Még szól is neked mivel hogy halad-mosolygott Ilana elégedetten. Délután sétálni kívánt a vár körül, s mutatott egy kis udvart, ami telis tele volt rózsákkal. -Valri neveli őket, rajong értük-no meg egy féltucat hattyú is riszálta magát a virágok között. -Kár hogy tavat nem lelek neki, szegények biztos nagyon szenvednek...-sóhajtott a lány. Estére esett be Köcsögfej, kicsit hanyagul öltözve, karikás szemekkel. -Barátom, rettenetesen berúgtam az esküvődön, még mindig másnapos vagyok...Mi van, mivel szívod az én olcsó vérem?-játszotta túl szenvedését.
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
A titkár által küldött cetli hátára gyorsan ráírom, hogy szükségem van arra, hogy választ írjon azokra a meghívókra amiket,visszautasítok,"-Mentsél ki valami apró illedelmes indokkal,és természetesen holnap megpróbálunk hiányolni ámbár nem is tudom, mit fogok kezdeni nélküled,küldök 10 arany költőpénzt kisebb kiadásokra.- a szolgálónak odaadom ezt a kisebb összeget.
-Drágám talán majd Valri tud intézni egy tavat is ide, nem nagy dolog, ha már a vár nem volt az. -és megcsókolom.
Elvonulok vele a könyvtárszobába. -Hene figyelj, most komoly dolgokról kéne beszélnünk, remélem hivatali körökben vannak még ismerőseid, esetleg olyanok akik magasabb poszton vannak.Ugyanis kéne a segítsége.Ezért a kis segítségért természetesen kapnál te is valami apanázst jah igen és persze egy pár hordót abból a jó fajtából amit az esküvőn is ittál. -Nah, most intézkedj keress valakit aki magasrangú és a zsebedben van, és küldd el hozzám.
-Jé, tényleg, engem így hívnak! Milyen régen nem hallottam a szádból! Egészen újszerű. Milyen szarba keveredtél, cimbora? Milyen ügyhöz kéne egy zsíros pénzzel megkenhető hivatalnok? Mert nem mindegy ám, hogy vámhivatalnokot vagy kérvényírót hozok! Szóval? Akad pár kapcsolat, hol jobb, hol rosszabb, de ki kell nyitni majd a bukszád. Újabb zabigyerek, Aren? Ugye nem? Don Parfa már lassan összeröhögi magát tőle. Parfa intézte az esetleges pénzeket a megesett lányoknak, asszonyoknak, őt Köcsögfej hajtotta fel eme ügyekre. -Apanázst? Lelki nyugalmat, öregem, azt adj nekem! A bort meggondolom, nagyon jó. De figyelj. Néztél már ki az ablakon? Este van. Ilyenkor a hivatalnokok otthon vannak munkából. Pihenni. Teázni, falni, vagy egyszerűen csak még romlottabbá válni valami törvénytelen kupiba. Egyet se tudok felhajtani azon nyomban. Talán holnap. Ó, basszus, holnap jön a nagyanyám! Az a vén banya, ó, ki is ment a fejemből!-s ráadásképp beverte a könyökét is hadonászásában köcsögfej. Sziszegett. -Engem is ki kéne menteni, apukám!-szívta fogát s dörzsölte fájó kezét.
-Egy olyan hivatalnok kéne aki eltudja intézni Ilana nemesi elfogadtatását.ezt eddigi is tudtam,hogy nem lesz olcsó,az meg hogy a nagyanyád elől elmenekülj már kölyök korunkban sem volt nagy kunszt, de ha márf így állunk akkor ám legyen, átküldetek hozzás 3 hordót a boromból, és megtoldom mindezt 30 aranydukáttal, ha ez így megfelel.Így talán gyorsabban kimented magad a mámitól. -Egyébként pedig lelki nyugalmat ne tőlem, hanem Domviktól kérj.Arra csak ő jogosult. -És most siess holnapra itt legyen az a hivatalnok, bármidben kerül is...
<Most eszmélek rá tényleg este van.>
Köcsögfejet marasztalom vacsorára, és utána lejátszok vele egy pár parti sakkot csak nyugodtan, mint a régi szép időkben.
-Ah, valahol éreztem, szaglik valami. S ez a hirtelen felhúzott vár ügy? Figyu, ha kiderül, hogy ez a terület elvileg valakié, akkor nagy slamasztikában lesztek. Bírósági perre is vihetik-lett józan.-Jogtalan birtokfoglalás, ráadásul még építkeztetek is rá...Híjnye, ezen fog csamcsogni egész Shadlek, de lehet, a főváros is! Emellett a nemesi levél megszerzése már csak pikantéria...Nem vagy hűtlen a nevedhez, cimbora, nősként is vonzod a bajt Amúgy tantumban kérem a 30 aranyat, a dukáttal kitörölhetem a valagam Motyogott még arról valamit, hogy most erőltetheti meg magát s veheti elő a kellemetlen kapcsolatait is, de ebben is túlzás volt, megy ez majd neki, csak kelleti magát! A vacsorán még szép hogy maradt,. néha legeltette szemét Ilanán, s szemei ezt üzenték Arennek: csinos darab! Ám illendő volt vele, semmi kacérkodás. Ilana csatlakozott a sakkozókhoz. -Milyen jó, hogy meghívtad a barátod! Még többet is hívhatnál, hadd ismerjem meg őket-javasolta Ilana, miközben összefűzött ujjakkal figyelte a játékot. Majd mikor vége lett egy menetnek, kérte, hadd próbálja ki, Köcsögfejjel. A férfi nagymellénnyel helyezkedett el, fölényes mosolya ezt üzente: jól megveri majd Ilanát. Ám Ilana 9 lépésből lealázta Köcsögfejet, aki megnyúlt ábrázattal meredt a táblára. -Azt a mindenit...-nyögte-Te tanítottad?-nézett szemrehányóan Arenre. Ilana szerényen mosolygott.
Másnap délre tisztultak kicsit a dolgok: ki lettek vizetve a mesterek s a titiár is visszatért a legnagyobb melegben, fénylő homlokát egyhuzamban törölgette kendőjével. A hűs dolgozószobában tájékoztatta urát: -Uram, a következő képpen állunk: megismerkedtem egy úriemberrel, aki nagy tudásúnak és megbízhatónak mutatkozott be leszármazástani ügyekben. Don Barr shadleki, a város egyik közepesen jó hírű negyedében lakik és elméleti tudományokkal foglalkozik, elsősorban nemes ifjakat okít történelemre. Időpontot sajnos csak jövő hétre tudtam szerezni, most zajlik a Tevon kontra Larvalis per, birtokvita, most minden ember azon dolgozik. Ez nekünk sajnálatos tény. Oh, uram, pénzkérő levelek jelentek meg az ön nevére. Azaz hogy öntől kérnének ilyen olyan összeget azon hölgyek, akik önnek...hogy is mondjam, hogy meg ne sértsem, nos, akik önnek gyermeket szültek nem kívánt módon...Hirtelen eszükbe juthatott ön, hogy kérhetnének, ha már ilyen szépen megtollasodott. Némely szégyentelen nőszemély még fenyegetőzni is mert, ha nem kap, kitálal az ön kedves nejénél az ön viselt dolgairól. Micsoda felháborító teremtések élnek!-legyezte magát kendőjével. -Természetesen az efféle leveleket időben elvettem a futártól és csak azokat hagytam az asszonyom elé vitetni, amik ártalmatlanok. Nem kell Ilana asszonyt izgatni, jól mondom? Ha szabad előhozakodnom vele, akad egy ismerősöm és kis társasága, akik nagyon értenek a szájak befogásához, persze nem erőszak útján, hanem megnézik kicsit a vagdalkozó múltját s hasonló mód felajánlják neki, ha kiderül lóra valami folt, hogy ha meri kinyitni becses száját, hasonló leleplezésben lehet része sokkal kelemetlenebb módon. Mit gondol, szóljak nekik? A Hétarcúra, zajlik az élet! Olyan szálak mozdultak meg, amik egy ideje elfelejtődtek, vagy porosan pihentek. Ám a vagyon híre úgy látszik, életet meg emlékezetet lehelt beléjük.
-Drága barátom a szolgálatod nekem többet ér mint bármi ezen a világon, nem csalódok benned és köszönöm a Hétarcúnak és jeles szolgájának, hogy az utmaba vezetett. -Tégy kérlek mindent belátásod szerint, a továbbiakban is, és mindenről tájékoztass ilyen rendszeresen.természetesen új költségvetést kérek a vagyonomról, és külömböző befektetési lehetőségekről listát,tudom, nincs sok időd de értsd meg te vagy az egyetlen akiben megbízhatok.Ha több ember lenne a titkaim gazdája már nem lenne titkom.
<Ez az öreg maga Domvik áldása.Nem hiába imádkozta hozzá...>
//Tisztára olyan mint a Schindler titkára megy ez.//
-Ha alapos munkát szeretne, akkor rámegy a hetem, hogy a befektetési lehetőségeket megvizsgáljam magam, aztán egy üzletben otthonosabb ismerősöm és barátom, a neve...elég ha annyit mondok, uram, hogy személyesen is bemutatom önnek és telességgel megbízhat benne. persze szolgálataiért majd elvár valamicskét, de tényleg nem sokat, nem kapzsi. A héten alakultak a dolgok: Ilana jó egészségnek és kedvnek örvendett, Valri őrszeme sehol sem mutatkozott, azaz nem derült ki, mi vagy ki lehet az, eljött Don Barr úr, hogy találkozzon Ilanával s nekikátott kikérdezni családjáról. Aztán közölte, szüksége van fél hónapra, míg felkeres pár fontos helyszínt Ilana őseinek múltjából s mire visszatér, kezében lesz a bizonyíték a kívánt vérvonalra. A titkár elkísérte egy haláli unalmas hivatali látogatásra Arent, hogy a birtok dolgát rendezzék. A hivatalnok kézszéges volt a kenőpénz miatt (amit a titkár utólag vallott be arennek) s csak a következők kellenek a birtok ügyeinek rendezéséhez: házasságlevél, a házastársak nemesi levelei, s egy okiratról, ami biztosítja, hogy valamelyiküké eredendően a birtok. Akkor majd annak a nevére, vagy a zok nevére lesz írva a bírtok, akire/akikre szeretnék. Úgy látszik, Köcsögfej gyanúja beigazolódott: fel kell kutatni, kinek a földjén fekszik az a vár s simítani kell vele a még fel nem merült rögöket. No de kié a birtok? A titkár poros levéltárak felkeresését kezdte el betervezni, de lehet, a környéken lakókat se lenne hátrányos megkérdezni. Aren híres a beszélőkájáről, talán bevethetné magát... Köcsögfej savanyú arccal közölte, a nagyija bevackolta magát a birtokra, és szekírozza őt. Olyanokkal, mint nősülés, unokák a szülőknek, dédunokák neki...De bíztató jelek is mutatkoztak, miszerint akad egy népszerűtlen hivatalnok, aki szeretne kicsit feljebb hágni és részt vehetne ama ügyben, ami most Arent leköti. Oh, és a zamatos részek: 3 nő kapott jelképes összeget, hogy fogja be, s 4 további utalást arra, hogy teregetni fogják mocskos ügyeiket, így a pénzkérő levelek elmaradtak. Ám egy városi kiruccanást követően-Ilana piacra ment kedvtelésképp- riadtan kereste meg Arent a lány: -Baj van...Házasságtöréssel gyanúsították meg a mostohaanyád! Ó, hol van ilyenkor Valri?!
A hét hangulata:Mineden rendben folyik szeretem a feleségemet, kiváló házastárs és férj vagyok nem csapongok ki, nem teszek semmi rosszat, szabadidőmben gyakorolgatok a vívótermemben, hiába a másik társamat is kezelni kell, nehogy berozsdáljon Messana, és a sok hivatali óügy között elveszejtsem, ezért felbéreltem még egy oktatót is a vívási technikám egyengetésére//utólagos engedelmeddel Rámegyek kp-ból a tőrkard 5. fokra.szal minusz 10 kp. Remélem elfogadod, ez volt minden álma a karinak, ha már kiházasítottad, legalább ezt engedd meg:)//.
-Ki az aki megvádolta az anyámat?
-Melyik az a bál ahol legközelebb találkozhatok ezzel az emberrel??
<Nah most aztán értelmét látom a sok gyakorlásnak Messana-t úgyis meg kell torbnáztatnom!:)>
//Írtam privit a képzettség ügyében. Rámenni rámehetsz, de ne számíts rá, hogy egy hét alatt megszerzi hozzá a tudást és tapasztalatot!//
Arennek Hattyúvár
Az oktatóval a dolog majdnem úgy esett meg, hogy méltóztatta elfogadni Arent, s nem úgy, hogy a fiatalember kivágott egy zsakunyi pénzt s akkor máris lelt magának valakit. Ha komolyan gondolta azt, hogy profivá csiszoltatja magát, ahhoz bizony méltó mester dukál, s az ilyenek már megávlogatják, kit vesznek szárnyaik alá. Ám Don Callecchi elvállata őt. Lehetett volna vagyona, de ő a középnemesi életet választotta, mondván kevesebb felelősség jár vele s hódolhat szerelmének, a bajvívásnak. Nőtlen volt a maga 48 évével s Shadlek egyik legnagybecsűbb bajvívójának hírében állt. Na ő aztán megválogatta, kit hív ki, ha kihív, mert már megengedhette magának. S csak evés ifjat fogadott maga mellé tanítványnak. Azon időben, amikor Aren felkereste őt, épp kettő legényke erősödött a keze alatt. No mondjuk nem az alapokra oktatta őket, Callecchi csak olyan ifjakat vállalt el, akik már az alapokat hibátlanul ismerik, jellemben kinőtték a tojáshéjfenekűséget s elég érettek arra, hogy komolyan forduljanak eme művészet felé. Igen kritikusan szemlélte meg Arent s nem kertelt, amikor a gyakorlóteremben szembe állt vele, egy próbapárbaj utén, ahol Aren megmutathatta, mit tud, s mely stílus a magáé: -Csinos, csinos, de ez az elegancia még nem elég. Ne csak vágyja hogy jobb legyen, lássam a szemében, hogy ez minden vágya. De az a gond, hogy ott látok a rapír mellett nőt és léha életre való hajlamot is. Uram, őszinte leszek. Egy hónap próbaidőre elvállalom. De ha úgy látom, jellemben nem állja ki a próbám s elbukik, azt hiszem, más, kevésbé nagy tudású mestert kell maga mellé vennie. Nem, addig ne is beszéljünk fizetésről. Csak olyan tanítványtól fogadok el pénzt, akiben látom azt a valamit, azt a csiszolatlan lehetőséget, hogy lelkes, odaadó s hű tanítványom lehet, s méltó mindarra, amit elsajátíthat tőlem. Mert nem csak végeláthatatlan gyakorlásból áll majd kettőnk munkája, hanem számos más dologból. Éles párbajokból, amik közül csak a méltóakat fogadjuk el. S hogy hogyan kell a társaságban olyan fokon mozogni, hogy még be nem léptünk az ajtón, de már mindenki rólunk beszél. Nos, készen áll rá, Roaen O'Shanon?
Ilana fel s alá járkált: -Egy ficsúr. Valami Lisandres. Azzal henceg, hogy elvette anyád eszét a pénz, szórja két kézzel s hogy ő maga bejutott a szoknyája alá! Undorító! Miféle ember az ilyen, aki ilyen ocsmány mód henceg a hódításaival?-beszélt Ilana szakasztott úgy, mint egy nemes nő. Aztán váltott s nem tagadta meg származását:-Szokás a köreitekben azzal dicsekedni, ki hogyan fektetett meg valakit? Már ha igaz.
-Készen állok rá Don!-válaszolom magabiztosan, a legyőzhetetlenek erejével.
-Nem, nem túlzottan, ám az aranyifjak egyike másika megteszi.Nah, de most meg sem kérdezem anyámat, ez úgyis szemenszedett hazugság.
Átnézem a meghívókat és gyorsan kiválasztom azt amelyik a leghamarabb van és ez a ficsúr is ott lehet, természetesen előtte tájékozódok Köcsögfejnél, hogy ugyanmár ki is ez a ifjonc aki nem tudja megválogatni, hogy kiről hazudoozzon.
Maxima kisasszony neve napjának kertben rendezendő megünneplése alkalmasnak tűnik arra, hogy az a Lisandres megjelenjen rajta. Maximát sokan ismerik, közkedvelt leányzó, a hangzatos Donavallo nevet viseli, szép hozomány áll a háta mögött s barátnői közül nemegy szintén hajadon s gazdag. Gyakran nevezik őket Aranycsokornak, ha Maxima és három legjobb barátnője együtt van. Hene, azaz Köcsögfej, miközben barackot nyomott magába, adott egy kis leírást a fickóról. -Lisandres? Ah, az a kurafi. Azt hiszi lehet olyan mint te vagy még több. Maxima egyik barátnéjának, Lunvallának csapja a szelet már egy ideje, szeretné elvenni, kérdés, hogy nőül, vagy a szüzességét, amit néha úgy hangoztat a kisaszonyka-kuncogott Köcsögfej. -Lisandres nálad talán csak 3-4 évvel idősebb, vagyon dolgában elmegy s imád összejövetelekre járni. A múlt héten párbajozott egy fickóval, valami Normannal, aki szintén valami sértést akart volna leverni Lisandresen, de megjárta. A fél tüdejét kiluggatta az az alávaló. Vérszomjas fickóként tartják számon-csettintett rosszallóan nyelvével Hene. -Ha ki akarod hívni, gyakorolj. Nem azért, mert gyenge lennél, csak az undokságra fel kell készülni. A mestered mit szól majd, ha megtudod ki ellen akarsz kiállni? Mert ugye tudod hogy tájékoztatni illik a jó Callecchi urat róla? Öregem, irigyellek, hogy ő tanít téged. Engem elhajtott mint egy koldust...
-Nem is mondasz mostanában akkora butaságokat Hene,a nagymamád jó hatással lehet rád.
-Kéretem a mestert, és ha már úgyis kéretem az embereket, a titkáromtól is kérem az összefoglalást a vagyoni helyzetemről valamint a haladásokat a külömböző még elsimítatlan ügyeimben.
Szóval hatalmas konferencia van, mindenki aki az ügyeimben járatos kéretik megjelenni. Természetesen mindenkit bemutatok egymásnak, és megteremtem a közvetlen légkört.Mindenkinek kikérem a véleményét a külömböző helyzeteimről (d.: vagyoni,párbaj esélyek, társasági rang) <Csak Valri lenne itt, vagy legalább valami hír lenne róla.>