A fiú legyint, jelezvén, annyira nem fontoss hogy megvitassák. -Ó, képzeld mit hallottam. Alvaro hercege el akar ide látogatni. -Mi?-gúvad a lány szeme és bennreked a levegő a mellkasában. -Ugye most viccelsz. -Nem, hugi, nem-játszik a srác keze a kantárral. -Apánk? -Már kiadta a szolgálóknak hogy készítsék elő a vendégszobákat. -Jaj, ne, anyám akkor nemsokára ruhapróbákra fog szólítani és nekiesik a hajamnak...-fintorgott Helja, nem fűlött a foga a dologhoz. -Szerintem újat fog varrattatni. Már el is küldte Lestont a városba kocsival hogy hozza el donna Tantanellát. A név hallatán a két testvér összegriomaszolt. -Bolond név nem?-kérdezte a lány Eziotól. -Hopp, biztos hogy nemsokára, a napokban apánk szól majd neked hogy vadássz ezt meg azt. -Ez biztos-bólogat Helja is. -Most megyünk, fogunk még találkozni!-ült fel lovára Ramiro. -Kösz a vizet!-tett így Helja is és elügettek. Vigyori kisétált a fiú mellé. -Csinos lány mi? Nézni azt szabad, mást nem, remélem tudod.
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
- Igen kisasszony.- bólogat a névre, bár nem tudja kiről beszélnek. <Ha azt mondanád, hogy Szent Augisztíniusz neve is bolond név, azt is elhinném neked...különben is, mit nekem akármilyen szent...azok nem védenek a tündérektől az erdőben.> - Csinos! És aranyos is. Node, épp azt beszélték, hogy valami herceg jön Alvaroból látogatóba. Az kicsoda? Egyáltalán hol van az a hely? Biztosak benne, hogy vadászni is kell majd ezt-azt. Gondolom nagy lakomát csapnak...Ejj, tudom én hogy nem nekem való. Este újra bemegyek a faluba, már vannak hárman akik holnap velem tartanak, hogy vermet ássunk. S ha már este ott leszek, akkor jobb ha keresek olyan lányt, aki inkább hozzám való. <Rám is fér. Nem szabad Heljára gondolni, nem szabad Heljára gondolni, nem szabad...>
Ne légy ma ez, holnap emez, s jövőre ismét mást szemezz. Érc légy, mely mindig egy marad, ne törmelék - dirib-darab.
-Tyű, fogalmam sincs. Személyesen sose találkoztam vele. De szokott ide járni a kíséretével. Puccos nemesek jönnek, cseverésznek, kikocsiznak, megint cseverésznek, lógatják a lábukat, néha kilovagolnak, ha olyan az idény, vadászgatnak és annyi. Két hétig itt eszik az uraság étkeit meg isszák a borait aztán elmennek. Valami rokonsági fok van közöttük... A lányokat hallva Vigyori vigyorog: -Máris megcsapott Helja bája mi? A falusiakkal meg az apa miatt vigyázz! Mire észbe kapsz kézfogón állsz mögötted a vasvillás apával!-nevet. Délidő van, enni is kéne valamit. Étkezés után ott áll az egész délután a fiú előtt. Asszonyforma nem araszol a lak felé, Vigyori farigcsál. Csendes az erdő, néha zúgnak a fák, madárdal csipog bele a levegőbe. Késő délután eljön az idő, hogy a falu felé vegye az irányt. A tó partján elsétálva egy hattyút etető lányt lát, ki a szoknyája végét betűrte a derekához, hogy ne érjen le a vízbe, mezítláb áll a parti agyagban. Egy hattyú úszott oda hozzá, távolabb a kacsák is megneszelték, ingyen falatok adatnak!
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
A békés délutáni szieszta után, ami árnyékos szundikálással, és ábrándozással telt, ideje hog elinduljon a faluba. A madarahat etető lány láttán mosolyra húzódik a szája. <Egy ilyen lány jobb mint akármelyik kutya: maguktól odajönnek hozzá a madarak, aztán már csak lőni kell > Halkan odasétál a tóhoz, hogy a madarakat ne zavarja, s leül a partra. Szemével megkeresi a lányét, s próbálja kitalálni mennyire idős lehet, miközben rámosolyog. <Nálam tán egy kicsivel fiatalabb, de azért csinoska> - Nocsak, de szépen felhízlaltad a békákat!
Ne légy ma ez, holnap emez, s jövőre ismét mást szemezz. Érc légy, mely mindig egy marad, ne törmelék - dirib-darab.
Válla felett Eziora lesett: -Méghogy béka! Milyen vadász vagy te ha nem tudod melyik állat miből lesz? De nem volt haragos csak ugratta a fiút. Elfogyott as morzsa, kiegyenesedett. -Augusta vagyok, és te?-törölte kezét szoknyájába, ellépett az agyagból, leeresztette szoknyáját. -A falu felé mész?-érdeklődött. 15-16 éves lehetett.
- Ezio vagyok, mehetünk együtt. <Lám a nevem még nem tudod, de hogy én vagyok az új vadász már igen.> Együtt mennek, s közben beszélgetnek. - Kinek a lánya vagy Augusta?
-Számít az?-húzódik mosolyra szája. Ujjait összefonta maga mögött, tartotta a lépést Ezioval. -Beszélik, hadat üzentél a farkasoknak. Azt is, van egy pónid. Lányok nem mehetnek vermet ásni hozzád holnap? Jól bánok az ásóval...
A válasz legyen bármi, a kocsmánál már vannak. Kihozta a kíváncsiság a népet. Nincs tumultus de azért az a 6 fő aki ott van mind a fiút nézte. -Itt is van!-mutat Eziora a kocsmáros. -Ők a Lomardi tetsvérek-mutat két férfire, mindkettőnek foncsikba van fogva a haja, hasonlítanak egymásra, mintha ikrek lennének, de egyikük arcát több ránc barázdálja. érdeklődve néznek a vadászra. -Ő pedig a Luci fia-s egy vastag nyakú, bozontos hajú férfira mutat aki egy fejjel magasabb mionden jelenlévőnél. A karja csupa izom, ingje feszül is rajta, de barna szemei mosolygósak s dús ajka is jó kedélyről tanúskodik. -No, hányan kellenek még?-könyököl föl egy kalapos öreg a padról.
Augusta ugyan nem mondja meg kinek a lánya, de később úgyis meg lehet tudni, hisz a faluban biztos tudják. - Hát, ha elengednek, s nincs más dolgod, felőlem eljöhetsz. Jó hogy nem ijedsz meg a munkától. Szoktál az edrőbe járni? ... A kocsmánál öszegyűlt kis csapat kedvére való látvány. Lám akadt vállalkozó szellemű ember nem is kevés. - Jóestét emberek! Ezio vagyok. Ahogy elnézem elegen leszünk. Kora reggel itt találkozzunk, s induláskor beszólunk még Rezinek is. De ha van még valaki, csak jobb. Legyen ásó mindenkinél. Úgy tervezem kisétálunk délre a Kaparós hátába, ott sok a nyom. Nem kell aggódni, biztos elszelelnek, ha odamegyünk. Ott fogunk ásni egy-két nagyobb gödröt. A többit már rámbízhatják. <Még beletellik egy kis időbe, hogy elfedjem a vermet.> - Van valakinek egy csirkéje? Olyan is jó, ami beteg, vagy satnya. Azért kell, hogy valami odacsalja majd őket a verembe.
-Egyedül nem nagyon járok oda. A barátnőimmel gombászni, bogyót szedni viszont igen.
-Megjárjuk egy nap alatt?(Luci fia) -Á, dehogy! Hátul van a'!-ingatja fejét az egyik tetsvér. -Nem baj, viszont torokmelegítőt meg falnivalót!-legyint a nagydarab ember. -Rezi be fog tojni-összenevetnek. Augusta kihúzza magát: -Én is megyek. A férfiak kajánul összenéznek: -Egy jány minek oda? Huhog a bagoly és berosálsz! -Nem jobban mint majd te-tette csípőre kezét a lány. -Apádat is kérdezd meg asztat mondom. Vagy a legény miatt gyünnél? Augusta nyelvet öltött: -Apám el fog engedni és ennek semmi köze a vadászhoz. -Még-nevettek össze a férfiak, majd meghívták a fiút inni kicsit. Jócskán este lett mire elindulhatott vissza egyedül a lakhoz. Ott Vigyori lefekvéshez készülődött: -Holnap nem tudok veled menni, szomszéd faluból fatolvajokra hívták fel a figyelmem. Meg a faszénégetők új helyet keresnek, velük tartok. Menni fog?
Másnap reggel a kecske jelezte mekegéssel és a tisztáson járnak. Az emberek oda gyűltek össze, szerszámokkal, batyuval, Augusta is képviseltette magát. Rezi ebét lábához ültette és egy falevél fonákját tanulmányozta elmélyülten. -Mi készen vagyunk. Vigyori már nem volt ott, hajnalban elment. Az emberek ráérősen mendegéltek Ezio nyomában, latolgatták, mennyi farkas gyűlik össze a fivérek csenevész kokasára. augusta mellé szegődött: -Mint látod, igazam volt, apám elengedett. Hoztam neked enni-mutatta befedett kosarát. -Ahova megyünk még sosem jártam. Legmesszebb a rétig jártam eddig, mikor nagyapám nyájához kijöttem ebéddel.
Még este: A férfiak poénján, ami összeboronálta őt Augustával szélesen mosolyog, de azért a lányra néz közbe. Később a poharazgatás alkalmával megkérdezi: - Augusta kinek a lánya? Csak most találkoztam vele először, ami ne meglepő, merthogy tegnap jöttem. Milyen meberek a szülei?
Másnap: Ő is épp készülődés közben van, s már csak inget húz éppen mikor a többiek jönnek. - Jó reggelt! Indulhatunk is, szép időnk lesz.-Felveszi íját, és tegezét a vállára akasztja. Majd Augusta mellé sorol. - Köszönöm szépen! Mit hoztál? Nyugodt lehetsz, majd figylek rád. Az erdő barátságos hely, ha egy pár dolgot betart az aki benne jár.
Nem volt nehéz megtudni, kinek a lánya Augusta:apjának, Bardának fakitermelő szekere van, anyja pedig zöldségeket termeszt, a földeken kapás. Van két öccse, akik hol apjuknak hol anyjuknak segítenek. Az elmondottak alapján az apa szótlan, tisztességes ember, családjával sosincs veszekedése.
-Nos, van ebben paradicsom, sonkadarab, kolbász, ma sült cipók, vagy négy-öt, s egy kis mákoskalács is, szintén mai. Anyám hajnalban nekiállt sütögetni, ne jöjjek semmi nélkül. Innivalónak pedig kútvíz, borral nem szolgálhatok. Nézelődik, a rétig gond nincs, utána viszont különösen érdeklődő: -Tényleg laknak itt tündérek? Apám riogat néha velük, de szerintem ez csak mese.l Ó, bocs, te még nem régóta vagy itt, honnan is tudhatnád...
- Tüdérek szinte mindenhol élnek. Amikor egy kicsit messzebb merészkedünk a lakott területektől, ők már ott vannak. A fákban, az esőben, sokmindenben, még az állatokba is belebújnak néha. De ez nem azt jelenti, hogy minden állat, vagy növény otthont jelent nekik. Sokat észre sem lehet venni, és nem is csinálnak semmit, csak a kis dolgaikkal foglalkoznak. Mások, aik nemesebbek, vag ördögiek, már megjelennek, és segítik vagy hátráltatják az utazót. Én szinte mindig az erdőben éltem a családommal, és bár sosem toppant elénk egy sem, ami nagy szó, azért sose lehet tudni. Vigyori szerint a Lepedős töndér ezen a környéken él, de nappal nem valószínű, hogy látjuk majd.-beszélget a lánnyal séta közben. -Apám szerint, amikor kisfiú volt ő találkozott a tündérekkel. Egyszer eltévedt, s egy egész tavaszt az erdőben töltött. Azt mesélte, hogy sokszor hallotta a hangjukat, ahogy nevettek rajta, volt amikor a nevetésüket követve eljutott egy-egy vad almafához, vagy szederbokorho, és jóllakhatott. Máskor olyan is volt, hogy eltűnt a kése, meg a batyuja, s szernte a tündérek vitték el. Amikor az ő szülei véletlenül megtalálták őt, akkor is a tündérkacajt követte. A legtöbb erdőjáró ember szerint nem érdemes őket követni, apám azt mondja, hogy a tündérnép segített neki életben maradni, és megtalálni a szüleit, de elvették tőle cserébe a kését, meg a batyuját.
< Lalish? .... Aya zsoldosnak nevezte aki valami fönököt vagy megbízót keresett ... sokkal zárkozóttabb volt mint a többiek, és nem úgy tűnt mint akinek barátja van ráadásul shadoni//milyen nyelven is beszélünk?// akkor most Ö külhoni vagy ez egy ügyes csapda? ... remélem az utóbbi ... nincs kedvem egy részeget istáploni ráadásul Ayára emlékezni! ...>
-Inkább dobd ide azt a kulacsot jó? Ki az a Lalish? Mondom az alaknak. De nem lépek hozzá közelebb és a fenyegetö testtartásom se változik. Inkább csak annyit teszek hogy most már jobban fiygelek a környezetemre is. < túl nagy véletlen lenne ... nehezen hiszem hogy pont Lalish kedvesével találkozom itt mikor még pár órája is haldoklott ez meg már vagy fél napja ihat, ha már józanodik >
Mesével gyorsabban telt az idő. Elérve a helyet, ahova Ezio a vermet gondolta, kis magyarázás után nekiláttak a férfiak ásni. Rezi kutyája közelebbi ismeretségbe akart keveredni a kakassal de az majdnem megcsípte az eb orrát. Késő délutánra végeztek, Luci fia Eziora nézett: -na most...itt ez a verem. Jó mély, beletesszük a kakast és kész? vagy hova tesszük azt a szárnyast? Bele kéne esni a verembe a dögöknek...Én ezt nem értem. A többiek dolguk végeztével leültek eszegetni.
Leónak a válaszok inenntől kezdve az Utak, ösvények, csapások topicba mennek, mivel elhagyta Surdort.