- Jó magam nem értek a nõi ruhákhoz, a divathoz meg még annyira sem... - nevet fel. - Húgom maholnap 18. éves, szeme akár a ragyogó kék ég, s a zöldellõ dús mezõ... - Haja szõke mint õszi aratáskor a dús kalász, s alakja kecses, sudár, s telt ahol kell...
Nézegeti a kint lévõ ruhákat, s keresi mellettünk a kint lévõ kis cetlit, ami az árat tartalmazza.... Ezeket ismerve miket tudna ajánlani?
Az árak 5 ezüst és 4 arany között mozogtak, bár az igazi díszes ruhakölteményekét nem félt 5-6 aranyat sem elkérni a mester, bár azok inkább bálra és nem hétköznapi viseletre voltak valók. Mikor az utolsó dicsérõ szavak is elhagyták Con száját, egyvalamire gyorsan rájött: nem húgaként, inkább kedveseként festette le Letizia külsejét. A szabó arca semmiféle érzelmet nem árult el ennek kapsán. Cifrábbakat is látott/hallott õ már ahhoz, hogy vigyorogjon vagy homlokot ráncoljon. -Hm, hm, kékeszöld szem, kékeszöld szem...vagy zöldeskék, vagy zöodeskék...-morfondírozott és válogatni kezdett a ruhák között.-valami olyanra gondoltam, ami egyszerre ötvözi a fiatalságot és a nyíló bimbót...Milyen természet a kishölgy? Cserfes, vagy csendes?
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
<Hurrá Te vadbarom.... ha így beszélsz róla az utolsó bolond is tudni fogja, hogy nem a húgodról van szó... > - korholja saját magát, majd úgy tesz mitha mi sem történt volna
- Kékes zöld... mondja mostmár egyszerûen Milyen a természete? Hááááát.... kiszámíthatatlan, de mégis csendes... kihívó, de mégis visszafogott... -A fene sem tud kiigazodni a nõkön.... elhallgat, s várja, hogy a mester mutasson egy megfelelõ öltözetet.
- Szükségem lenne még valami hétköznapibb ruhára is, szintén a hölgynek, és be tudná e majd csomagolni? Csak a meglepetés kedvéért... :)
-Lányok, lányok, pláne ha serdülnek! Nem sok idõ lehet ön és a húga között...3, talán 4 év, jól sejtem? Van már a hölgynek jegyese? Ebben a korban már elkelnek a nemeslányok.
Közben elõszedett egy almazöld ruhatüneményt, halványzöld szalaggal, s olyan sötétrózsaszín szegéllyel, s azon arany hímzéssel, amitõl bármelyik igazi nemes lány szíve kihagyna. anyaga lágynak, finom esésûnek igérkezett. Finom dekoltázsa egyszerre volt ártatlan s sejtetõ, ujja háromnegyedes hosszússágú volt, igen szép indát utánzó arany hímzéssel az ujja végén. S a dereka! A varrás rafináltan emelte ki viselõje fenekét és kebleit,ha alkata elég karcsú volt hozzá. A szoknyarész földig ért. Itt jutott Con eszébe, hogy lábbeli is dukál egy ilyen ruhához, mert a lánynak olyan sincs... -Mit gondol, ez nem túl kihívó?
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
- Jól sejti, magam is ifjú korom elején járok csupán. Jegyese? Dehogy... nem sokan állják természetét... voltak kérõi, de mind elhajtotta maga mellõl. - mondja jókedvûen
Végig néz a ruhán, s elismerõen bólint.
- Mennyiért adja ezt a szépséget Mesteruram? Szükségem lenne hozzá még néhány finomabb anyagú fehér blúzra, harisnyára, egy pár, a ruhához illõ cipellõhöz, s egy pár nõi csizmára, s persze az "egyszerûbb" ruha amit említettem. Tudna esetleg valahogy ezekkel is segíteni?
-Nem hiszem, hogy olyan kiállhatatlan lenne! S az érdekházasság, mi a magasabb osztályok természetes rítusa nem tekinti fontosnak a menyasszony modorát, nem igaz? Sajnos a võlegényét sem-sóhajtott. -Cipõcske, topánka, igen, igen, van egy ismerõsöm, aki effélével foglalkozik, még papucsot is készít! Neri Tuls mester az, ehhez a ruhához talán épp akad friss áruja a készleten! S méretre is igazít, ha szükséges! Kiegészítõk? Milyen mesterember lennék, ha nem taratnék a ruháimhoz igény szerint ilyesmit? Kontár bélyegét kapnám, s mellé elvennék a mesterlevelem!-vándorolt tekintete a jókora bõrre írt oklevélre, ami valóban ott függött a falon, a nagy asztal felett. -Ilyen csúfság Toto Musaccival nem történhet. Hm, a ruha 3 arany, a kiegészítõk, tehát mondjuk 2-3 fehér blúz az darabonként 10 réz, harisnya az 3 réz...Kendõt, uram? Azt nem kíván venni? vagy szép köpenyt, mit ahölgy a vállára teríthet hûvösebb idõ esetén?
A fiú, aki idevezette Cont, a szemeit forgatta.
- Szüleink, Domvik nyugosztalja õket, rég elhunytak. Ketten vagyunk csupán, s nem adom akárkihez az egyetlen testvérem... legyen az bármennyire is jó "parti". Majd Õ eldönti kihez húzza a szíve.
- Isten ments, nem akartam megsérteni, ne haragudjon. Nem azért szóltam ilyet... - Hmmm, akkor csomagoljon a ruha mellé még 3 blúzt, 3 pár harisnyát. S a ruhához való köpenyt, kendõt mennyiért adná?
-Oh, ön egy idealista! Új fajta divat, új idõk szele lenne, én már semmint se lepõdök meg! Képzelje el! Tegnap egy gorviki házaspár tévedt be hozám! De nem ám szakadt menekültek volna, hanem puccos páros! S nem gorviki érmékkel, hanem tantummal! Kicsit ravasz voltam, bevallom, drágábban adtam nekik, amit honfitársamnak olcsóbban...! De jó vásárt csináltam, három leányra való rend ruhát kértek, meg maguknak a báli szezonra egy másik teljes rendet. van is munka bõven, merta 3 lányuknak varratnak, maguknak meg igazítattanak. Olyan alacsonyak ezek a gorvikiak, már azt hinné, valami nyurga lovak, csontos formákkal!
Amiközben járt a szája, járt a keze is: hajtogatott, csomagot, kihívott egy segédet, aki aztán elõhozta a kívéánt mellékesebb ruhadarabokat, megmutogatta egyenként õket Connak, nem -e atlál kifogásolni valót...Aztán elõkerült egy kacér szemû lány, aki frissítõt hozott Connak s rákacsintott a szabóra, aki csak somolygott a dolgon és folytatta munkáját, s szószövését: -Hm, hm, ez így együtt lássuk csak lássuk csak...3 arany, 41 réz és egy ezüst. Hacsak egy egyszerû köpeny helyett nem kíván egy eredeti shadon városi anyagból készült köpenyt! Áldott helyrõl jött kelme csakis áldást hozhat viselõjére!
A férfi bár izgága és szófosós, kivételesen jól számolt, és arca is arról árulkodik, nem kerekített az összegen. -Borravalóval valóban annyi, ahogy mondja.
Három aranyat, s két ezüstöt számol le... - Valamit még kifelejtettem közelebb fordul a szabóhoz, s a fülébe súgja... - Néhány pár csinos fehérnemûre is szükségem lenne.... gondolom elég lesz amennyit leszámoltam. Méretei körülbelül olyasmi lehet mint az elõbb belibbenõ hölgyé. De ha mégsem, akkor becserélhetnénk? Kérem diszkréten csomagolja a többi közé. Fûzõ, meg ilyesmik.... tudja maga... - látszik kissé zavarban van...
S ha mindennel végeztek, felpakolva...
- Fiam, fordul a kisfiúhoz tudod hol van Neri Tuls mester mûhelye? Az lesz a következõ állomásunk...
A szabó somolygott és megértõen bólintott. Mikor jötta lány, újra, a fülébe súgott valamit, amire az pukedizett, kendõt kanyarította vállára és elment. -Egy pillanat és máris megleszünk.
Mikor visszajötta lány, kis selyempapírba csomagolt pakkot hozott. A fiú átvette azt is, meg a hasonlóan beborított ruhákat is, majd nagyot nyögött: -Igen, tudom...az is ilyen pletykos...-de ezt a megjegyzést már csak odakünn mondta. A küszöbrõl is köszöngetett utánuk Toto. Neri Tuls mûhelyét nem lehetett eltéveszteni: babarózsaszín ajtaja volt, és egy kis cserépben amarilliszt nevelgetett a tulaj. Neri nõ volt. Göndör, szõke fürtökkel, hajában ciklámen szalaggal, pedig már lehetett úgy 45-50, ajka rózsaszínre festev, ahogy körmei is, arca kipirosítva, s hamarabb jutott volna róla bárkinek eszébe, hogy luxusprosti, de hogy cipõkészítõ!...Pedig az volt. nagy mûgonddal babrált ewgy csizmasarkat, szegelgetett rá. Szájában szegek voltak, ruhájának ujja könyékig feltûrve. Bördarabos, szõrmés asztalnál ült, bõr illata lengte be a helyiséget. levendulalila ruhája kirítt a sok barna-fekete saizmaszár közül, ami között találomra piros bõrtopánok, varrt, gyöngyözött papucsok voltak elhintve. Neri lába kilógott az asztalka alól: kis sarkas papucs, amolyan sivatagi stílusú rejtette meztelen lábfejét. -Szépjónapot! Miben segíthetek? -pillantott fel, de amikor meglátta a fiút megrakodva, elmosolyodott. -Össze ne szakadt, inas...
- Köszöntem Uram, a Viszont látásra! - azzal távoznak... s maga is segít a sok cuccot vinni...
...
Betérve nagyot csodálkozott, nem ilyen mûhelyre számított... csak most figyel fel, hogy a fiú majd össze rogy, gyorsan elvesz tõle még pár csomagot, nehogy elejtse azokat.
- Kéz csókom a hölgynek! Most jövünk Toto mestertõl, nõi ruhához keresnék cipellõt, s egy pár csizmát. Tudna esetleg segíteni?
-Mutassa kérema ruha színét elõször! S tudni kéne a hölgy lábméretét..láatlanban nehéz, könnyebb lenne ha itt lenne az is, akinek lesz...Nem tudom a lába hosszát, szélességét, bokája kecsességét, sarka ívét, lábujjai finomságát...Ah, Pirakadzöld! Megáll az eszem! Azt hittemToto sosem bosátja eladásra! Alig lett kész ez a ruha, láttam, hogy belészeretett! S ígérgette, õ nem adja el akárkinek! S lám! Igen jóbenyomást tehetett rá uram!
// ja csak lassan mennem kell de 7ig maradok aztán majd az albiból //
(Con Larrodan)
Megmutatja a becsomagolt ruhát, s újra meglepõdik... - Nekem nem is mondta, hogy ennyire a szívéhez nõtt volna a ruha ^^ De a mérettel azt hiszem problémánk lesz... meglepetésnek szánom, így sajnos nem hozhatom a hölgyet.
//Ismét emlékfelidézés, és vázolja a lány méreteit //
- Milyen árban tudna hozzá illõt adni? S egy finom papucsot is mellé?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Con Larrodan 2007.04.19. 17:26-kor.