________________________________________________________________________________________________________________ Háttér ________________________________________________________________________________________________________________ Az Amn kalmárbirodalom egyik déli városát, Murrant, teljes egészében irányításuk alá vonta két ogre mágus. Az alig több mint 40.000 lakosú várost megtámadta és elfoglalta a 10.000 főt számláló vegyes goblinoid-óriás sereg. Murran 6000-es sereget tudott kiállítani ellenük, ami nem volt elég ahhoz hogy tartani tudják a várost, ennek legfőbb oka a két hódító mágus hathatós varázserejének köszönhető. Emberéletben de leginkább anyagiakban nagyon sok veszett oda. A két mágus rátette a kezét a város vagyonának nagy részére is. A kikötő elfoglalásakor, az ölükbe hullt mazticai aranyhajók kincsével búsás összegre tettek szert ami megszilárdította a jelenlétüket, nem gond a zsoldokat kifizetni, sőt új csapatokat toborozni. A nelanther kalózok, valamint a tashalari Rundeen Társaság hajói menedékként használhatják az elfoglalt kikötőt cserébe azért hogy megvédik azt az ellentámadásoktól. Selűne egyháza, -amelynek a legnagyobb temploma áll az elfoglalt területen-15-15 ezer aranyat ajánlott fel a két vezér, Sythillis és Cyrvisnea fejéért. Abban bíznak ha a hada vezérei elbuknak, a horda magától szétszéled a karizmatikus vezető nélkül, a visszafoglaló sereg nyomása alatt. Murrantól keletre az egyetlen nagyobb város Trademeet. Itt rendezkedett be a murrani emigráns kormány, ide menekítették vagyonuk maradékát is, és innen próbálják megszervezni Murran visszahódítását. Trademeet jól ellátott kereskedőváros, civilizált, urbánus kőházakkal, erős városfallal és nagy tartalékokkal. Számos szövetségese van, sokáig ki tudna tartani az ogrék seregének nyomása alatt. Ez a város a Murranból jövő áruforgalom elsődleges elosztója, készséggel fogadta be a menekületeket és adott helyet neki, gazdagságának jelentős részét Murrannak köszönheti, roppant fájó anyagi veszteség a város eleste. *** Ti is egyike vagytok azon kalandozó csapatoknak, akik a mesés vérdíj reményében -vagy egyéb személyes ügy miatt- felkerekedtek, hogy véget vessenek a két ogre mágus uralmának a térségben. Jelenleg Murran szomszéd városában, Trademeetben tartózkodtok, a Tűzopál nevű vendégfogadóban, és azon konspiráltok, hogy milyen módon közelítsétek, meg, illetve jussatok be a városba. Egyikőtök sem murrani, helyrajzi ismeretetetk egyáltalán nincs a városról, sem a "védő" erők konkrét elhelyezkedéséről, arról meg a legkevésbé, hogy Sythillis és Cyrvisnea konkrétan melyik épületben tartózkodik, és hogy őrzik. Így aztán a vállalkozásotok jelenlegi fázisában egyenlőre még csak terveztk és puhatolóztok, hogy merre induljatok.
Trademeetben sok információ beszerezhető vagy megvásárolható, csak tudni kell beszélni, és megfelelő pénzbeni ellenértéket szolgáltatni. Amennyiben információkat, adatokat szeretnétek megtudni, ezt egy "Gather Information" skill próbával megtehetitek. A DC az adott információ értékességétől függ. Amennyiben anyagilag is megtámogatjátok a kérdést, módosítót kaptok a dobásra. Csak jelezzétek, konkrétan mennyit ér meg nektek az adott információ.
Murran városának alaprajzáról, könnyedén szerezhetsz másolatot a helyi karavánvezetőktől, kereskedőktől, Oghma-templomából. A térképek drágák, 25 aranyba kerül egy jól használható.
A második kérdésedre a választ talán csak Murran korábbi védelmét ellátó felderítő katonái vagy vándorai adhatják meg, de nem rohangál minden sarkon olyan személy, aki naprakészen képes beszámolni neked a rendszeres őrjáratokról, esetleg állandó őrposztokról bizonyos távolságokban, vagy arról melyik városrész határait figyelik jobban, melyikét kevésbé. Mindezt napra készen aktualizálva. Kiválasztottad azokat a kérdéseket amiket mindenki tudni akar, de senki se tudja rá a választ. Az ilyen embert Murran egykori vezetői is szívesen látnák.
Ezeket a dolgokat gyakorlatilag minden -a fejpénzre pályázó csapat, a visszafoglalásra készülő csapatok vezetői is- tudni kívánja, de tűt keresel a szénakazalban ha olyan személyt akarsz, aki beszivárgott Murranba, megfigyelte az őrjáratokat, az elhelyezkedésüket, az egyes városrészekben lévő szörnyek létszámát és erejét, és vissza is tért volna onnan, hogy ezen tudását áruba bocsájtsa.
Aki erre a mutatványra képes, azt pajzsra emelnék, "lovaggá ütnék", és a menekültek üdvrivalgása közepette hordoznák körbe a városban és úgy mutogatnák, mint a csodabogarat, aki véghezvitte a lehetetlent. Nehéz ilyen embert találni...
Reménytelennek érzed ilyen mélységű és hiteles információ kutatását, és az egész napod elmegy a hiábavaló kérdezősködéssel.
Próbálsz felhajtani csatornarendszeres térképet, de csak a kereskedők által használt kartográfiákat találsz. Tisztességesen el lehet igazodni rajtuk a városról és a környékéről (25a)
A szörnyek Murranból kifelé valószínűleg mozognak, Trademeet és Murran között több fegyveres incidens történt. -legalábbis azok szerint akikkel te beszéltél. Habár az evakuálás óta csak a kalandozók és katonák jártak a Trademeet és Murran közötti úton. Ha az ember felderítők ejtettek is foglyokat kihallgatás céljából, nem találsz olyan bennfentest aki erről beszámoljon.
A kalózok mozgásával kapcsolatban csak bevallottan vad találgatásokat kapsz. Mondanak neked mindent A Sárkány Kultuszától zhentarimi összeesküvésekig, valószínűleg csak ostobaságok.
Olyan személy kereséséhez aki a megszállás óta bement Murranba és vissza is tért onnan, újabb gather Information próbát kérek.
*Na, ez a mai napot is hasznosan töltöttem...* - gondolom savanyúan, lassan lépkedve vissza a szállásunkra. - *Remélem azért a többiek több szerencsével jártak.* Menet közben búsan gondolok az elvesztegetett időre, és hogy milyen "sok" mindent sikerült elintéznem ezalatt. Aztán hirtelen ötlettől vezérelve irányt váltok, és elindulok a város széle felé. Igazából sosem volt a szívem csücske ez a sok ház meg rengeteg ember. Annyira zsúfolt, annyira nem természetes. És ennek meg is van a maga jellegzetes szaga: verejték és rothadás szaga, meg még rosszabbak, amit csak itt-ott vált fel egy pékségből vagy fogadóból valami kellemesebb. Meg aztán hiányzik is Agyar, akit inkább nem rángattam be a városba. Na nem mintha bántana bárkit is, de mégis csak egy jól megtermett példánya fajának, az emberek esetleg megijednek tőle. És amitől az ember fél, azt hajlamos megtámadni, aminek nagyon nem lenne jó vége, mert Agyar meg nyilván nem hagyná magát... Mikor végre magam mögött hagytam a várost minden zsúfoltságával, minden bűzével, nagyot szippantok a levegőből, és elnevetem magam. Hirtelen jelentőségét veszti minden probléma, ami odabent még fontosnak tűnt. *Nem sikerült semmit sem kiderítenem? Na és? Valakinek csak sikerült, nem lehet mindenki olyan peches mint én.* Futásnak eredek, csak a futás öröméért. *A város amúgy sem az én terepem. Valahogy mindig jobban megértettem a fákat és az állatokat, mint az embereket.* Kifulladva érem el a közeli erdő határát, és miközben lihegve visszalassítok kényelmes sétatempóra, hallgatom az erdő hangjait. Nem keresem kifejezetten Agyart, tudom, hogy úgyis hamarabb megtalál, mint én őt.
Edit: Végre eszembe jutott, hogy Castor 10%-os megjegyzéséhez igazítva kicsit átírjam az elejét.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Martos col Legium 2012.08.30. 11:31-kor.
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél. "A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
A Tűzopálban találkozol egy kiszolgált alabárdossal aki némi aranyért (10 a) és az elbűvölő társaságodért cserébe elmondja amit tud: - Azt nem tudom most milyen állapotok vannak Murranban. Három hónapja evakuálták a várost, mikor az utolsó védőkkel kivontak minket onnan. -Ha a város egykori urai végeztettek is azóta felderítést, én nem tudok róla semmit. Csak egy őrmester vagyok. -A piacteret védtük az utolsó ostromkor, de senki nem készülhetett fel arra az ogre hordára ami ránk támadt. -Legalább annyian voltak mint a goblin és ork segédcsapatok. Azt hiszem Sythillis idehívhatott egy törzset az övéi közűl. Bátran küzdöttünk, de hamar szétszórtak mineket, -főleg az ogrékkal bírtunk nehezen-, ha csak az orkok vagy goblinok ellen kellett volna tartani a várost talán még most is ott lennénk. -De ezek csoportba tömörülve rohamoztak az állásainkat. -mondja a baka (Lutharnak hívják.)
Visszatérsz a Trademeet körüli vadonba. Alkonyatra meg is találjátok egymást Agyarral egy kiszáradt vízmosásban. Agyar szusszant egyet, és megbök az orrával üdvözlésként, majd megrázza magát. A vidék ezen részél nem találkoztál semmi rendkívülivel, eseménytelenül telt a kóborlás.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Castor de Vinter 2012.08.15. 20:24-kor.
Értőn bólogatok és míg beszél rendelek magunknak bort, legyen mivel a száraz torkát öblögetni, és nekem is iszogatni valamit. -Luthar te jól ismered a várost igaz? Azt is el tudod mondani hogy a városban melyik épület lehet, amelyik most talán a két jómadár hadiszállása? Láttad is Sythillist vagy a másik ogrét? Cyrvisneat? A harcban mi baj volt az ogrékkal? Miért volt olyan nehéz velük?-teszem fel a kérdéseim, ahogy eszembe jut. -És mondd csak itt a városban ki lehet az aki biztos aktívan küld kémeket Murranba? Ha vele együtt dolgozhatnánk, esetleg neki, könnyebb lenne a helyzetünk.
*Az egész napos kérdezősködés végére egy viszonylag részletes térképpel és sok találgatással gazdagabban tér vissza a kósza a Tűzopálba. Bár nem sokra jutott, de nem is számított többre. Ismeri korlátait és magának való modorát annyira, hogy ne a várostól várja a megoldásokat. Egyenlőre csak megvárja társait és majd a közös beszámolók után eldöntik merre is induljanak. A fogadóban körülnézve egyenlőre csak Alexát látja, aki egy kiöregedőben lévő katonával beszélget. Nem zavarja meg a társalgást, inkább keres egy távolabbi asztalt és mellé telepszik. Amíg várja a csapat összegyűltét megrendeli korai vacsoráját és a kísérő italt. Enni valami tartalmas sültet enne, így vadat (disznót vagy szarvast), ha ilyesmivel most nem szolgálhatnak, akkor házi disznót kér lesütve, zsírjában. Az se baj, ha már kihűlt, kimeredt. KEnyér és valami savanyított zöldség köretnek. Meg egy hűvös sör. Ezzel el is időzik, a rendelés megérkeztével kényelmesen nekilát falatozni. Ha idő közben befut valamelyik társa, akkor azt is meginvitálja az asztalhoz, de a rendelés leadását már rá hagyja.*
Zathran Nézzük az első kérdésed: A helyi alvilággal információszerzési céllal vadidegen arcként kapcsolatba kerülni nem egy estés, és nem is könnyű feladat. Legalábbis olyan nagymenőkkel nem, akik ismerik és használják a csatornákat csempészésre. Mind az őrség mind a profitjukat féltő kalmárok utálják őket, a legtöbb amit kaphatnak tőlük, az kötél a nyakukra. Te azt szeretnéd, hogy árulják el neked, vannak e olyan csempész útvonalak ahol észrevétlenül be lehet jutni a megszállt városba,amit eddig a csempészek,zsiványok használtak...
Jelenlegi megbízhatósági szinteden (mármint az alvilág szemszögéből megbízható) ez igazán heroikus feladat. (Hozzáteszem, nem biztos hogy veszélytelen is...)
-Hm. Hát, ha engem kérdezel szerintem a kaszárnya. Az a legjobban védhető hely a városban. -Nem láttam a két istenverését, valószínűleg ők más részen ostromoltak. -Hogy mi volt a baj velük? Semmi, azt leszámítva hogy a legvéznább és másfél mázsa. Súlyosak, nehezek, erősek és kétszer akkorák mint egy ember. Sokkal erősebbek mint az orkok vagy a goblinok.
-Fogalmam sincs ki küld aktívan kémeket Murranba. A Hatok egyenlőre annak is örülnek ha Trademeetben meg tudják vetni a lábukat és sereget gyűjthetnek a visszafoglaláshoz. A legnagyobb motiváló erő Selüne egyházának vérdíja. Egyedül ez az oka annak, hogy az ogrék még nem törtek ki a városból tovább. Ekkora összegért valósággal megrohanták a kalandozók Murrant, folyamatos nyomás alatt tartva a seregeiket, és ez nagyon jó nekünk. Addig is van ideje a Hatoknak pénzt szerezni és sereget toborozni. Ezért várok én is itt. Reménykedem hogy közel már az a nap hogy a murraniak visszahódíthatják a várost.
Belefleca
A fogadó jól ellátott, nem gond a rendelésedet elkészíteni. (1 arany) A beszélgetésnek te is fültanúja vagy, úgy látszik Alexa több sikerrel járt az információgyűjtésben mint te.
Hümmögve dobolok a poharam szélén. -Akkor a kaszárnyáról kéne kicsit többet tudnom, már ha helyes a feltételezésed. Van hely ahonnan észrevétlen be lehet oda jutni? A felépítése is érdekelne, ilyen térképet nem kapok a kereskedőktől. Kérlek mondj el mindent az épületről, amit tudsz. Amikor látom hogy a vándor megérkezik, de nem az én asztalomnál telepszik le intek neki jelezve észrevettem. Majd újból a veteráné teljes figyelmem.
-Nos rendben, elmondok mindent amit az épületről tudok:
-A kaszárnya tulajdonképpen egy vár. Két külön részre tagozódik. A felső rész eredetileg belsőtornyos, szabálytalan alaprajzú, amelyet mintegy 10 méterrel mélyebben fekvő sziklába vágott külső védelmi öv erősít. Ide épült később a három, derékszög alaprajzú ó-murrani bástyával erődített alsó erősítés. A kaszárnya korai magja a jelenlegi felső vár alatt húzódó sziklafolyosók és termek egy része, amelyet ugyancsak sziklába vágott, mélyebb szinten fekvő külső védelmi öv erősít. Kezdetben még a város alapításakor ez egy magánvár volt, amit csak később alakítottak ki kaszárnyává. Legrégebbi építménye a lakótorony, ami a felsőrész közepe táján emelkedik. Erre épült az öregtorony, mely kisebb területű, mint a lakótorony, fala vékonyabb, felépítése is egyszerűbb, mivel nem a várúr lakik benne, hanem az őrség. Ezt fallal vették körül és tornyokkal erősítették meg a sarkokon, a falakon belül pedig lakó és gazdasági épületeket emeltek. A torony a többi résztől független építmény volt, azért is, hogy adott esetben önállóan is tudja magát védeni. Mint az ilyen típusú erősségek többségében, itt is kialakítottak egy nagyobb termet -lovagtermet- fogadásokra, tanácskozásokra, a lakótoronyban.
Bólintok az öreg zsoldosnak és annyit mondok mikor befejezi a kaszárnya leírását. - Köszönöm Luthar. Ebből amit elmondtál talán el tudunk indulni én és a barátaim. Talán még annyit kérdeznék hogy a kaszárnyában voltak titkos járatok? mennyit tudsz a városról milyen menekülőutak vannak amiről talán az ogrék még nem szereztek tudomást?
-Bizonyára vannak a várat a külvilággal összekötő titkos utak, de azt a nagyok játszmáiban használják, és nem kötik a magamfajta strázsamester orrára. A Hatok hatalmi játszmáiban biztosan kulcsszerepet játszanak efféle menekülőutak, és hogy azok is tudjanak maradni, szükséges, hogy alig néhányan tudják hol is vannak ezek pontosan, és én nem tartozom közéjük.
-Elvégre mit ér az a titkos út amit a legutolsó strázsamester is ismer, nem igaz?
-A csatornák behálózzák az egész várost, de azokat meg az oozeik és a koboldok lepték el. Állítólag Cyrvisnea nagy kedvencei ezek az izék és a koboldokra van bízva a gondozásuk.