Most látom csak, hogy ez itt az UTK-s topic. Úgyhogy itt a boszis-belemagyarázós téma helyett UTK-s kibeszélés kéne follyon.
Egyébként jól vettem észre, hogy a Lombhullás Árvái bárdjai, akik leírás szerint nagyon kenik vágják ezt a dalmáiga dolgot nem is kapnak mágiahasználatot? Bezzeg a félorvgyilkos sötét bárdok rögtön a teljes palettát rutinosan használják.
Quator: tudod hogy van ez...a sötét oldal mindig csábitóbb Na jó annyira azé nem vok benne a témába,mert még csak 1x láttam.
Castor+a többiek: Mért csak a nők lehetőssége a boszka mágia?//igen csak ők lehetnek boszkák,de nem csak ők ismerhetik+használhatják a boszka mágiát sztem...//Igen vannak olyan mágia tipusok-pl szerelem mágia-amiz emgértem,hogy a nők tudják csak,de a többit elvileg tudnia kéne a másik nemnek is...elvégre tapasztalati mágia és a bmkehez hasonló módon hatalom italával töltik fel az elméjüket manával.
Castor úgy vélem kiforditott a szavakat és a magad módon eltorzitva adod vissza...pl goblin ellana papnő?Kinek jönne be?Ellana mért választaná felszentelt papjává?Max csak úgy tom elképzelni,hogy egy ellana papnővel megitattak egy vari lötyit az ellenségei,akiknél kémkedett,minek hatására goblinná voltozott és el kezdett kaladozni,hogy megtalálaja a gyógyirt,hogy ismét emberré válhasson //hm...nem is rossz ötlet xD//
Igen a boszka megteheti,hogy szerelem varázzsal magához láncol pár harcost...de én azt a szitut vázolom fel,hogy renegát lesz a rendből mert gyereke lett vagy utána lett gyereke és a gyereknek akarja megtanitani a módját,hogy hogy védje meg magát és a harcosok látványos magához kötése nem tartozik tudtommal a "simitsük el a nyomainkat és szivodjunk fel" kategóriába.
Egyébként bele gondoltam a dologba,hogy lehet az elképzeltem alapján lehet másik oldalról is megközeliteni.Nem mint férfi boszka,hanem mint harcos,ki ismeri a boszorkányok mágiáját
GYőzd meg a kmt és lehetsz azzal amivel karsz...Igen ez igy van,de ahogy te leirtad úgy véled,hogy mindeben megprobálok belemagyarázni holott nem igy van...Meggyőzni vkit észérvekkel lehet és a "hülysség,agymensé stb." nem tartozik ezek közé.Mondhatod azt ha te vagy a km,hogy igen nem cska a szerelem varázs hanem a többi mágia tipushoz is feltétele,hogy nőnek kell lenni,oké elfogadom,hogy mert te vagy a km.Ugyanakkor ha csak azt mondod,hogy számodra elképzelhetetlen...hát magadat minősiti a dolog...és megjegyzem még1x,hogy jelen esetben inkább a "harcos,aki ért és ismeri a boszka mágiát,mert volt erre elhetőssége" tipusra gondolok és nem a nőcsábász/himringyo férfi boszkára,mint ahogy azt sokan elképzelik...Vmilyen szinten ez minősiti az embereket,hogy kapásból mikre gondolnak
ui.:emlékeim szerint tapaztalati mágiát irtam először is,de ha utólag módositottam volna,csak hogy veled kib*sszak,akko tudtommal a korábbi reag végén kell lennie egy apró betűs irásnak ami irja,hogy utoljára ki módositott...de lehet,hogy rosszul emléxem.Na de ez még mindig nem nyom semmit ebben az esetben
Tegnap este összehoztam az első próbakaraktert. Élmények/vélemények:
Hősünket hívjuk "Sima Harcos"-nak. Egy pyarroni, általános képzettségcsomagos ember harcosról van szó. (Elvileg ezt a koncepciót lehetetlen elrontani. )
A tulajdonságoknál sikerült mindent kiemelkedőre kihozni (teát min. 13-asok) még néhány magasabb is kijött. Igaz a 3 db 14-es és 1 db 15-ös nem nevezhető igazán kiemelkedőnek a régi rendszerben játszott tulajdonságértékekhez képest, de úgy vélem itt már ez a jó kategóriába tartozik.
A KAP hamar elment. Viszont aránylag jó értkeket lehetett megvenni, igaz ehhez hozzájárul, hogy az 5 pontos iskola háttéren felül csak HM, Fp, Kp kellett.
Végülis jól összejöttek a képzik is, de ami nem oktatással vehető fel az igen drága. Ez főleg akkor tűnt fel, mikor gondoltam milyen érdekes, ha a kari felveszi a térképészetet 2.fokon, ami ugye 4.fokú oktatóval felvehető. Persze a hozzá tartozó számtan/mértan és rajzolás is kötelező, de még ezek is kedvezményesek a harcosok számára. Viszont ismételt "visszakövetés" után kiderül, hogy a számtan/mértan követelménye meg az írás/olvasás. Ami viszont nem kedvezményes és még jó drága is.
A harcértékek másabbak. Ez ugye az újfajta számításokból és fegyverértékekből adódik. Sima Harcos felszerelésére nézve 7 aranyat sikerült kidobni a táblázaton és ebből vásároltam. Így végülis lett egy hosszúkard (fő fegyver), egy tőr, egy rövid íj és egy husáng. (Itt jegyzem meg, hogy a harcos alapból 4 kategória fegyvereit ismeri, így nem mondhatni rossznak a dolog. Ugyanis ezzel az UTK megoldotta azt, ami számomra kissé furcsa volt. Konkrétabban, hogy egy képzett harcos miért csak 3-4 db konkrét fegyvert ismerne. Mostmár 3-4 kategóriát/fegyvercsaládot kap és ebből van amit esetleg jobban is használ az alapszintnél.)
Végül egy példaharcot is összehoztam. Az ellenfelet nevezzük "Medve" néven. Ennek oka, hogy a bestiárium részben ez tűnt olyan fenevadnak, amivel össze lehet futni az erdőben és így nem kell túlmisztifikálni, hogy milyen apropóból találkozott vele hősünk.
Egy lövéssel kezdődött. Amit a medve 1 SFÉ-s bundája teljesen fel is fogott. Így közelharcban kellett aprítani a dögöt. Ami 3 körig tartott. Így rövidnek tűnik, de a régi rendszerben ez 6 kör lett volna, csak itt a hosszúkard 10 szegmens alatt kétszer is támad a régi 1-gyel ellentétben. Ami kellett is, mert a régi medve is 3-szor támad meg az új is. A régiben szétkapta volna a karit, mint hülyegyerek a Tibicsokit. Itt sikerült 6 sikeres támadással (egyik túlütés) leverni a macit 0 Fp-re. Eközben a harcos vesztett laza 24 Fp-t. Régen ettől első szinten már ő is fexik, de itt nem.
Összegzés: 1. Alapjában véve jónak tűnik a rendszer. 2. A képzettségkövetelményeknél akarva-akaratlan bele lehet futni olyan visszafejtésekbe, ahol észnél kell lenni Kp-ban, mert az előre nem gondolt járulékos pontköltség meglőheti a kari eredeti kigondolását. 3. A harc pörgősebbnek tűnik. Viszont alapjában véve csak tűnik, mert nagyjából minden ugyan annyival támad többet mint régen, így majdnem azt lehetne mondani, hogy a mostani 1 körbe két "régi" környi van belesűrítve támadásilag. Persze itt még nem volt figyelembe véve, hogy közben mozogni kell meg hasonlók, de azért gyorsabb a dolog. 4. A hosszúkard végre tényleg széles körben elterjedt fegyvernek néz ki, mert a 2K6-tal azért jókat lehet dobni. 5. Az íjászat nem sokat javult. Igaz, ahogy elnéztem mostmár az elfek se lesznek annyira kirívóan elrugaszkodva. Visszább lett véve a potenciális "egy lövés 5-6 halott" életérzése a dolognak.
Egyébként a fegyverek szegmensben mért bevetési idejének akkor van értelme; illetve akkor lesz jelentősége ha olyan többszereplős fegyveres összecsapást modellezel, ahol a csata közben varázsolni is fognak.
Ismét néhány kéretlen tapasztalat a délelőtt folyamán elkészült karakterek kapcsán.
Barbár - Jól össze lehet hozni. A medvéket pedig kiválóan lehet szeletelni kétkezes csatabárddal. Lovag - Kyr származék és Erigowi Krad Rend. Szintén jól sikerült csak dönteni kell, hogy szociális-vezető lovag legyen vagy tank. A kettő középútja nehezen megvalósítható és így is kihozható, de inkább amolyan "mindenlében kanál" lett, mert egyikben sem kiemelkedő igazán. Tolvaj - Kitűnő orvlövészt lehet belőle csinálni. Kardművész - A pszi nagyon kell neki. A 3. fok még igen kevéskének tűnik, de a 4. fok se sok extrát ad. Az 5. lenne jó, de plusz 33 Kp-t alapból kitermelni úgy, hogy rendesek legyenek az egyéb értékek is nem igazán lehet. Ettől függetlenül egyáltalán nem nevezhető gyengének, mégha ettől tartottam is eredetileg látva a 10 pontnyi kötelező iskola hátteret. Kyel-pap - Azért alkottam, mert ide kell minden. Háttér, HM, Fp, Kp, Pszíp., Kegyp. Viszont ez is jól összehozható és ami pozitívum nem kell túlságosan sokat agyalni a pontokon csupán egy kis mértékletesség és harcban, képzettségben, szellemben, kegyeltségben egyaránt jó-közepes lehet már kezdésnél is.
Pszí és varázslás tekintetében az még kipróbálásra vár, hogy mire is lesz elég egy szintnyi pontmennyiség az új pontköltségek fényében. Az viszont látszik, hogy a varázslatoknál továbbra is nagyon össze kell szednie magát az asztrál/mentál varázslósoknak, mert magas az ME.
Viszont kíváncsi lennék másnak hogy jöttek ki a dolgok. Márha más is szórakozott próbakarakter alkotásával.
No, az asztrál/mentálmágiázóknak viszont megnyugtató lehet, hogy pszit tanulni már koránt sem olyan könnyű mint eddig, szóval nincs elveszve az ügy egyáltalán. Ha meg van képe bepróbálni egy barbárt akkor így járt!
Ha átállunk egyszer, azt hiszem az általános szabály lehet hogy kezdő első szintű karakter -hacsak anélkül nem lehet adott iskola tagja- nem birtokolhat 3.-nál magasabb szintű képzettségeket. (Ilyennel nem is igen találkozni az induló képzettségcsomagokban.)
Ennek egyetlen prózai oka van: a 4. szintűek már visszahatnak a főjjellemzők értékeire, megemelve azokat 1-gyel.
Jó lenne ha a fejlődést nem a karakteralkotás, hanem a játék folyamán élnék át...és az is tetszett hogy azért tetemes gyakorlással töltött játékidő kell ahhoz hogy valaki igazi mester legyen, a tudatos fejlesztés, gyakorlás nem úgy van hogy két kaland között van két szabad hetem aztán addig hajrá... Mondjuk kisebb plusszfeladatot jelent a KM-nek JK, nak számon tartani hogy adott esetben az elköltött KP-k után mennyi gyakorlási idő telt le, dehát ez megoldható.
Szerintem nincs szükség a 3. fokú korlátra. A régebbi rendszerben is megvolt, hogy Kp-ból azt vettél, amit akartál. Ha például összehoztál 27 Kp-t a harcossal és ezt rá is adtad a fegyverhasználatodra, akkor minden kérdés nélkül felírhattad a Mf-t. Ezt nem kellene korlátozni. Főként, mert egy-egy 4. fok igencsak jól jön az első szinten is. Pölö a mintakaraktereknél jól rátapintottak, hogy a lovagnak igencsak szüksége van a vértviseletre, ha félvértben még mozdítani szeretné a fegyverét. Költségileg meg, ha valaki rááldoz mondjuk 3.fokról 4.fokra emelésre 10-13 Kp-t az szerintem kapja is meg mindenféle korlát nélkül. Átszámolva ez kb 6 HM vagy 4 MP. A tulajdonságpont pedig nem sok vizet zavar, hogy az alapból osztott 135 helyett kap egy 136-dikat is.
Vélemények karakterekről: Egész kiegyensúlyozott. De azért akinek már magasabb szintű karaktere van, és ugyanolyanra szeretné kihozni az újat, az biza gondban lehet. De én pl. az általam elképzelt Darton-paplovagot 5. szintre már minden szükségessel elláttam. Próbából felhoztam 5. szintre a kyr lovagot is (próbakarakter, még sose gyártottam kyrt, oszt azért). Párviadalban a paplovagom asszem megenné reggelire, de csak azért mert a kyr afféle hadvezér/intrikus a paplovag meg harcos/mészáros. Mindamellett tud varázsolni, a kyr viszont rávezényelheti a katonáit. Mókás. Kezdőkarakternek viszont alighanem a barbárt választanám. Esetleg a kardművészt Slan-csatakarddal...
"Felöltöm vértem, kezemben íjam és a kardom, Készen állok a rohamra, a csatajelet várom..."
Hihetetlen de kezd tetszeni az útk-s tűzvari. Az egyetlen kivétellel hogy nem kapja meg a harctéri gyakorlatot legalább mint kedvezményesen oktatott képzi, nade sebaj... Szóval kezdem megint kedvelni az új cuccost.
A varázsló kimondottan gyík sztem. Ezzel a kötelező képzettséggel, amiket még meg sem kap alapból elég necces 2-nél több mágiaformát felvenni. Persze az idő-tér mágia alapból mehet, mert számolni/mérni tud a mágiatudor. Ez a lar-dori okostojás kariötlet tetszik.
A BM viszont durva lett. 9MP és simán van mellé minden más is.
Vari tetszik, BM jó, Kyel-pap jó. Hova fajul a világ a végén még mágiahasználóval leszek először ÚTK-ban.