• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 22 / 54 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 54

Re: Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

HozzászólásSzerző: Dreemer » 2008.11.07. 10:13

Garmacor: Ebben egyet értünk, ráadásul sok esetben az iskola maga adjaa szükséges háttereket...
tehát ha alaki varázsoln képes karaktert akar az 2 KAP ba fog kerülni. 1. pont pisz 1 pont mana érzékenységre....

Ráadásul elvileg mindent oktatás bonusz nélkül kell tanulnia.
Elönye csak egy van, nincsenek kötöttségei... és elviekben olyan karaktert csinálsz amilyet akarsz vagy tudsz...

Dreemer
Dreemer
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 514
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2008.11.07. 11:33

Azért az túlzás, hogy olyat amilyet akarsz általános tudáshoz hozzáférsz, de a titkos képzetségekhez már nem vagy csak renegát mestertől. Azt viszont üldözni fogják a tanítványaival együtt.
Például egy kari indul iskola nélkül. Induláskor felveszi felveszi a pszi érzékenységet és valamikor barangolásai során valamiért egy varázsló megtanítha neki a kyr pszit. Ha viszont egy lar-dori vagy pyaroni varázsló rájön, hogy a kari kyr pszit használ akkor bizony érdeklődni fog hiszen ez az ő titkos tudások amit féltve őriznek.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Shia-ko » 2008.11.07. 11:49

Viszont ha a játékélmény az elsődleges, akkor igazi jutalomjáték mind a JK-nak, mind a KM-nek. :think:
Üdv:
Gabi
Shia-ko
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 503
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2008.11.07. 12:56

Gabi tényleg az lenne csak én már raktam össze így karaktert. Az eredménye az lett, hogy képzettségben egy 10 éves gyerek szintjét is alig érte el a kari. Sajnos aránytalaunl nagy hátrány az iskola hiánya. Viszont tényleg élmény játszani vele. Ezzel együtt az induló képzettségcsomag hihetetlenül hiányzik.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2008.11.07. 16:04

Jön az Új Besti! :

http://www.tuan.hu/main.php?showblog=15
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Siffad » 2008.11.07. 17:24

az iskola nélküli karin én is elgondolkodtam már.
szerintem nyugodtan kaphatna 50 helyett 100 KAP-t, DE CSAK A KEZDÉSNÉL. A fejlődésnél már csak a szokásos 50-t. A 2. 50 KAp azt a tudás - idő - energiabefektetést testesítené meg, amit a többi kaszt az iskolában tölt el - hisz egyik sem Pallas Athéne-ként születik meg.
és esetleg ki lehetne a háttereket egészíteni, pl:
Mester: egy féle képzettség v képzettség csoporthoz Oktatás bónuszt adna (1 KAP: 3-as, 2 KAP: 4-es). nem lehetne titkos és misztikus képzettségekre felvenni és limitált lenne.

vagy hasonlók.
I. OM tali: Elhagytuk Masgart!!

KARAKTER:
Worag, a lelenc, Darton-pap
Vjírgas Margalos, (codex)
Siffad
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 555
ZK Karakter: Worag, a Lelenc (Füstölgő Nyomokon)
ZK Karakter: Vjírgas Margalos (Nadír Könnyei, Codex)
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2008.11.07. 17:28

Nos az iskola nélküli kari az azért kap kevés képzit mert nem járt iskolába, otthon egy fadarabbal ráérő idejében tanult meg vívni, saját maga tanult meg mondjuk olvasni, vagy talált egy varázskönyvet és azt tanulta meg ezért tud mágiázni.

Az ilyen kariknak nincs oktatója és nincs iskolája így hamarabb elkezdhetnek kalandozni is és képzik tovább magukat. Csak azért mert valaki nem jár iskolába ne tudjon már annyit mint aki felveszi az iskolát és vállalja a kötöttségeket és a permanens kap levonást.
Nem az a lényeg kinek van kezében fegyver, hanem az ki üt először.-harcművész
Nem az a lényeg hogy ki üt először, hanem hogy legyen sör-Tooma pap

Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld...

Először ütünk aztán nem kérdezünk semmit...-törpe taktikai útmutató
Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1638
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2008.11.07. 17:45

Szerintem sem lenne jó barkácsolni a szabálykönyv ezen részén.
A 100 KAP amúgy is durva túlzás lenne.
Pont azért vannak iskolák, hogy a krakternek legyen hol tanulnia.
Aki nem akar iskolában tanulni, az így járt, neki nehezebb az élet és a tanulás.
Szerintem nem jár neki kedvezmény azért, mert nem akar iskolát felvenni...

Üdv:
S.
"Bocsáss meg! Eszemet az idő meg nem óvta,
Most fekete,fakó, mint könyv, múlt mélyiből."

Dale Avery: A Renegát
Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 984
ZK Karakter: Torum - Belső ellenség /Warhammer/
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dreemer » 2008.11.07. 18:03

Üdvözletem:
Sessaryen: Az iskola felvevős kérdés körhöz. Érdekes elgondolkodni ezen a problémán... Elvileg a rendszernek nem az lenne az egyik célja hogy képzettségek tekintetében mindenki szájíze szerint formálja a karaterét?

Másrészt iskolák tekintetében teljesen igazad van, ha azt vezsem hogy permanens levonást szenved el a karater a képzettségekért és oktatási hátérért cserébe...

Ami nekem csipi szemeimet az az hogy a harcos 5 KAP ért kap egy iskolát ami ad neki nem tudom hány KAP-nyi képzettséget. Legkevesebb így látatlanban 40Kp nyí biztos megvan...

Ezzel csak két bajom van:
1) KP a tanulásba ölt időt és energiát jelöli.-iskolázott karakternek ennyivel több erelye lenne tanulni? Oktatás képzettsségel okítják még akkor is...
2) a szintenkénti 5 KAP levonás megközelítőleg 8 szintnyi előnyt ad a karakternek.(40/5= 8 ). Utána már a levonás kiegyenlítődik de addig csak előnyös az iskolázottnak.

A mérleg másik tepsiben van hogy az iskola kötelezettségeket és egyéb terheket róhat tanítványára... Amejek nem biztos hogy minden esetben kellemesek.

KM ként asztal mellet ugy kezelném a dolgot hogy a JK megirja miket tanult meg élete folyamán, ha iskolán kívüli. Persze mindezt élőtőriben. Hagynék neki kb 10-20kp nyi képzettséget, több már vészesen megborítaná az egyensúlyt ennyi máég bele fér szerintem. Továbbá nem hagynám hogy 4 nél több képzetsége 3.fokot elérje. Elvégre iskolán kivüli...

Dreemer
Dreemer
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2008.11.07. 19:06

Dreemer!

Gondold végig még egyszer...
Aztán gondold végig azt, hogy hogyan egyszerűbb és gyorsabb megtanulni valamit?
Ha van aki elmagyarázza, megmutatja, vagy ha mindent (az utolsó aprócska bakiig) neked kell kitapasztalnod, kifejlesztened, megtanulnod?

A kérdésed első részét meg nem értem. Mi van a képzettségekkel és a szájízzel?

Üdv:
S
"Bocsáss meg! Eszemet az idő meg nem óvta,
Most fekete,fakó, mint könyv, múlt mélyiből."

Dale Avery: A Renegát
Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 984
ZK Karakter: Torum - Belső ellenség /Warhammer/
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2008.11.07. 19:57

Az iskola alapképzést ad 5 kapért harcos leszel és utánna azt veszel neki amit akarsz nem kell a kiemeltek közül választanod. Lehetsz gladiátor vagy ami akarsz csak a képziket kell megvenned az alapiskolához. Kíváncsi lennék milyen karik azok amelyek nem férnek bele az alap főkasztokba.

Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dreemer » 2008.11.07. 22:10

Sessaryen:
Gondold végig még egyszer...
Aztán gondold végig azt, hogy hogyan egyszerűbb és gyorsabb megtanulni valamit?
Ha van aki elmagyarázza, megmutatja, vagy ha mindent (az utolsó aprócska bakiig) neked kell kitapasztalnod, kifejlesztened, megtanulnod?

A kérdésed első részét meg nem értem. Mi van a képzettségekkel és a szájízzel?

Ugy tudom az UTK ban cél volt hogy mindenki akaratának megfelelően alakíthassa karaterét és annak képzettségeit. Javítsatok ki ha tévedek, nem olvastam mélyen utána az emlitett mű irása idején annak bemutató szövegeinek...

Másik "problémám" az hogy ha a leírt szabályok szerint az egyetlen tanulást elősegítő képzettség az okatatás, ami 4. fokon fokonként 2 Kp val mérsékli a szükséges kp mennyiségét. Technikailag nem szabadna hogy annyi képzettséget kapjon a karakter 5 KAP ért...
Elismerem tény, fölösleges lenne külön szabályban definiálni hogy iskolán belül 0 rol 1 szintre lépéskor miért képes egy karakter sok mindent megtanulni majd a későbbiekben miért válik a tanulás lassúvá... mindegy szabályok csak megjegyeztem...

Togar:
:)
jól látod a dolgokat...

Csakhogy, ha én egy művészlelkű elfet akarok pl indítani aki egyáltalán nem konyít sem a harchoz sem a mágiához ráadásul becsületes tolvajnak sem álhat... Viszont kitűnő kert építészetben és irodalmár, másrészt szerepjátékban pompásan tündököl, mit tegyek?
Iskolán kívüliként indíthatom csak, úgy gondolom... javítsatok ki ha tévednék.

Másik tipikus ETK bol fennmaradó örökség amikor megfelelne a kaszt de a kaszt miatt kap olyan képzettséget a karakter melyet karakter jelleme vagy falya miatt sosem használ/használna/használhat.

Dreemer
Dreemer
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2008.11.07. 22:37

Beleolvasgattam az itt folyó vitába, ha jól értettem a szavaitokat alapvetően azzal van bajotok, (ha nem így lenne nyugodtan korrigáljatok), hogy az Iskolát felvett karakterek behozhatatlan hátrányba kerülnek azokkal szemben akik az 50 KAP-jukból vesznek mindent iskola nélkül, és hogy ez így nem kóser?

Nos, ha párhuzamot -analógiát- vonunk összehasonlításnak a való élettel azt látjuk hogy ez ott is így van.

Az az ember, aki iskoláztatáshoz jut, szervezett és ellenőrzött formában tanul, írni és olvasni tud, természetesen behozhatatlan előnyben lesz -mit tudom én- a pápuákkal szemben, akik az új Guienai kis fűkonyhóikban rágcsálják a banánlevelet, ez teljesen nyílvánvaló hogy mind a tudásban, mind eszközökben nem tudnak versenyezni azzal a színvonall, amit egy modern iskolarendszer jelent.

Nyílván nem teljesen és maradéktalanul fedi le az ÚTK iskola-iskolázatlanságból adódó problémákat, de arra jó hogy rávilágítson: amit mondtok az úgy van: tényleg kurva szar lesz annak, aki nem tud céhben/iskolában tanulni.

Nem értem ez miért probléma. :roll:
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2008.11.08. 7:55

Dreemer

Nem értem a művészlelkű, elf kertépítész irodalmárod milyen szempontból lenne hátrányban, mivel nem kalandozó. Nem hinném hogy ez a kari csak úgy elmenne mondjuk az elátkozott vidékre kertet építeni vagy verset íni. Az iskolák kalandozó iskolák ha kalandozókat akarsz indítani arra megfelelő, ha csak szerepjátékos karit akkor elég az 50 kap elvégre nem kell venned pszit manát fpt hmet és azért 50 kapból baromi sok képzettséget lehet ám venni. A kertépítődnek ha nem harcol akkor ne legyenek már olyan harcértékei mint mondjuk egy kardművésznek. Ha megnézed a sima meseremberek és egyébb njk-k sem egy szupermenek.

Amugy egy értelmes példát kértem nem egy ilyen kisarkítottat.

Castor.

Az a baj hogy nem értik az iskolák lényegét hogy az két fokozatú van az alapképzés amit felveszel kapból és utánna vagy választasz presztizs classt vagy nem és ekkor azt csinálsz a kariból amit akarsz ala dnd.

Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dreemer » 2008.11.08. 9:51

Castor de Vinter: Jól látod az alapvető problémámat...

Megértem a rendszer működését, még a miérteket is... Annyi csak a kifogásom hogy miért egyszeri hatású a képzés? Továbbá miért ennyire erőteljes, mint mondtam az Oktatás képzettség önmagában nem adhatna ekkora bonuszt...

Másik dilema hogy a 2. szintű harcos, mint magányos mester egy ara alkalmas njk bol X év alatt képes lenne egy első szintű harcost faragni? Ugy hogy az njk nak csak 5 KAP ot kell permanensen feláldozni?

Az iskolák kalandozó iskolák ha kalandozókat akarsz indítani arra megfelelő, ha csak szerepjátékos karit akkor elég az 50 kap elvégre nem kell venned pszit manát fpt hmet és azért 50 kapból baromi sok képzettséget lehet ám venni. A kertépítődnek ha nem harcol akkor ne legyenek már olyan harcértékei mint mondjuk egy kardművésznek. Ha megnézed a sima meseremberek és egyébb njk-k sem egy szupermenek.

Ebben van igazság elismerem. Sok-sok képzettség vásárolható belőle... Viszont ja lenne egy müvészeti iskola mindjárt nagyobb müvészt lehetne a karakterből faragni... Ugy tudom talán a kiegészítésben lessz erre mod.
Amugy egy értelmes példát kértem nem egy ilyen kisarkítottat.

Kíváncsi lennék milyen karik azok amelyek nem férnek bele az alap főkasztokba.

Igazán nem akarok szörszál hasogató lenni, de én csak a pontosan feltett kérdésedre adtam választ...
Normális példát is írtam, igaz nem konkrétat:
Másik tipikus ETK bol fennmaradó örökség amikor megfelelne a kaszt de a kaszt miatt kap olyan képzettséget a karakter melyet karakter jelleme vagy falya miatt sosem használ/használna/használhat.

Pótolva a konkrétum hiányát:
Jelen szabálykönyvben még nem álhat elő az a képtelen helyzet hoyg egy Khál lovagnak áljon, lévén nincs meg a Khál faj, játszhatók közt. UT idelyén egy Lovag khál nem valószínű hogy a lovaglás 4.fokával hátasra szált volna valaha is... tekintve hogy minden álat 40% esélyel megriad a jelenlététől... (javítsatok ki ha tévedek...)

UTK beli felvetésem a lovagokat érinti, hadvezetés képzetséget ugy tudom megkapja a legtöbb lovag. ellenben ha én egy magányos rablo lovagot formázok meg, aki szelemisége miatt nem képes csapatok élére állni és vezetni öket (Lámpa lázas pl a tömegtöl)... nos számára a képzettség több mint felesleges... De mondjuk ha lennerá modja meg se tanulná a vontakozott képzetséget hanem valami számára nagyobb haszonnal kecsegtető tudományba fektetné erőit...

UTK beli utolsó példámba biztosra veszem, sokan bele fognak kötni... mert több gyenge pontja van, szerintem csak látszólag.

Mi történik ha egy csata mágust szeretnék megformázni? Egy varázslót aki életét egy eszme szolgálatára teszi fel? Tudva hogy hatalma nem kifogyhatatlan, mi több csekélyke ahhoz hogy egy csata forgatagában megvédhesse amúgy nem túl erős testét, vértezet ölt magára. Kardot csatol oldalára hogy megvédhesse magát valamennyire. Ne adj isten még pajzsot is tart magánál nyílzápor ellen.
Tudása az elemi, jel,tér és TAM iskolákra terjed ki. A karakter a csata mezőkön támogatja csapatait a harcban.
Természetesen sem harcosnak sem varázslónak nem tökéletes önmagában valahol a kettö közt áll.Sosem fogja utol érni a harcosokat, sem a varázslókat, de ez nem is cél. Efféle karaktert a hagyományos varázsló karakterből nem tudnék készíteni... Etikai és jellembeli megkötései miatt sem.Egy harcos pedig nem fog Elméleti mágia forgatónak állni. Már csak azért sem mert fegyverében bízik inkább... Természetesen javítsatok ki ha ebben tévednék.

Köszönöm a figyelmet,
Dreemer
Dreemer
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 22 / 54 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 54

Vissza: Csevegõ