Épp most túrom ezeket Könyvenként haladok, megnézem mi mit ír fajra kasztra területre, összegzek, szelektálok
Gyerekek, mi a halál az a "gubancláb"?! Ööö... faji felszerelésnél a sziklagnómnál van lőfegyver... (31. old) Most komolyan lehet pisztolyom?! (jó, reneszánsz fegyver, aminek aleírását még nem leltem meg)
A gubancláb gyanítom hogy a bola lesz, legalábbis a KK-ban találtam egy hivatkozást a "gnóm kampós dobókalapácsra" de leírást nem. Utánakaparok valahol, de vegyük bolának.
A reneszánsz lőfegyver:
Igen lehet kis pisztolyod.
-Az (ólom) golyókat 10 db-os kiszerelésben árulják. Egy golyó 10g súlyú. (Az átlagos puskagolyók 3-szor ekkorák.-úgy értem a korabeli fegyvereknél.) (10db/1arany)
-Egy golyó kilövéséhez 15-20 g (fél uncia) lőpor kell. 10 kg (20 font) hordóban árulják 250 aranyért, vagy vízálló tasakokban 1kg (2 font) 35 aranyért. -Egyszer lehet vele lőni, az újratöltés egy egyszerű cselekedet. -50 m a maximális lőtávolsága Találat esetén 1d8-at sebez,ha kritikus találatot érsz el akkor ezt 2-vel kell szorozni. A sebzés rövid távon (20 méterig) 1d8, középtávon (20-30 m) 1d6, hosszútávon (30-50m) 1d4. Nedves, vízpárás körülmények között megbízhatatlan. Amúgy megbízható, de 1-es dobás az kritikus balsiker és akkor lehetnek balesetek. Ez egy kis gnómokra méretezett stuki (a súlya 1,5 kg),ha emberméretű kezed lenne akkor nagyobb golyó és több lőszer kellene, az többet sebezne.
**** Kb: 1 uncia=30g 1 font= 0,5 kg 1 láb=0,3 m (A könyv sok helyen angol mértékegységekkel számol.)
Nagyon szépen köszönöm az adatokat! Sejtettem a feltételeket, és a korabeli lőfegyver hatékonyságát, továbbá igen, a hajam tépem az ósdi, sznob angolszász mértékegységektől! Mért nem tudnak SI-be átállni?! Grrr... (hülye fordítók centizhettek, kilózhattak, literezhettek volna)
Hosszútávon, 30m.-es lőtávolságon túl nem lehet vele kritikusat sebezni, mert annyira legyengül a golyó mozgási energiája.
(Tipp: Ha szerelsz rá olyan Rumcájszos-féle tölcséres kiegészítőt, sharpnellel, söréttel apróbb ólommal is megtöltheted és akkor területre sebez. De pénzbe kerül az átalakítás meg keríteni kell hozzá egy gnóm fegyverkovácsot is. ) Te a csóka nem a karid pasija?
Navaratna írta:CFRK ... Mi a különbség az egyszerű cselekedet meg a másik fajta között?
A másik fajta bonyolultabb.
Na komolyabbra fordítva: Annyira én se vagyok benne ebben a DnD-s cselekedetek dologban, így kérném a nálam tapasztaltabbakat, hogy szóljanak, ha hülyeséget írnék.
Amennyire nekem sikerült megkülönböztetnem a két cselekvésfajtát az, hogy egyszerű cselekedet mellett még mozoghatsz is valamennyit, összetett (vagy hogy hívják) mellett meg döntened kell, hogy vagy cselekszel vagy mozogsz.
Játékosok Könyve 128. oldal. Ott példákat is találtok, könnyen megértitek majd. (Igen, az egyszerű cselekedett mellett még lehetséges a sebességednek megfelelő mozgás, a Teljes Körösnél csak egy max. 5 láb (1,5 m) hosszú lépés engedélyezett plusszban.)
Félork barbár statilag meg ilyenek terén papíron kész. Bepötyögés és előtörténet hiányzik. Nomeg a felszerelés összevásárlása. (Mármint a nagy fegyveren és nagy vérten kívüli részek. ) Karakterképet is találtam már 2-3-at, így az is lesz. Mivel holnap hamarabb végzek (ha minden jól megy), így szerintem holnap estére vagy legrosszabb esetben a hétvégén felrakom a karit.
CRFK - basszus, most amikor ezt beírtam, valahogy az a kibontása jelent előttem ennek a betűszónak, hogy "Castor Rendőr-főkapitánysága"
Na, hogy az eredeti témához visszatérjek: a Játékosok könyvén már átrágtam magam annyira, hogy meg tudjam alkotni a karit (a maradék szabályokkal majd szembesülök útközben ), ami ez alapján már kész is van, előtöri is van hozzá egy minimális, és most a Forgotten Realms-ot olvasgatom, hogy mennyit kell változtatnom még rajta. Mindenesetre már úgy tűnik, hogy maradok a fél-elf druidával, és végleges formában én is elkészülök vele a hétvégére.
Alauron, akkor te is maradtál a druidánál? Mert ha igen, akkor lenne egy ötletem, hogy miért csatlakoztunk a zsoldossereghez: az Arabel városán keresztülfolyó Kard folyó (Sword River - a térképről) a városka határán egy kis szigetet ölel körbe, amin a druidák egyik szent ligete volt (ehhez persze kell Castor jóváhagyása is), és ezt a várossal együtt elfoglalták. Minket meg a környéken bóklászva talált meg egy feljebbvalónk, és megkért, hogy társulva myrmeen felmentőseregéhez űzzük ki a megszentségtelenítőket a területről. Lehet, hogy kicsit sablonos, de jobb nem jutott eszembe. Ha neked igen, szívesen meghallgatom (pontosabban elolvasom ), vagy akár azt is mondhatod, inkább nem szeretnél együtt jönni velem, és csak a kaland kezdetekor találkozunk.
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél. "A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
Az Ismeret képzettség használatáról (JK. 69. old.)
Kicsit összevonok benne pár dolgot, mert túl sok al-ismeretre bontják; és csinálok egy új kategóriát. Csak azt írom le ami változik!
-a történelem, földrajz, helyismeret, nemesség -ismeretek összevonódik egy képzettség alá: Műveltség címszóval.
-a Természetrajz, képzetlenül is tanulható!!!! (Int. helyett lehet Böl.-t is használni módosítónak.Ugyanis az efféle ismeretekkel, primitív természeti népek és a parasztok is rendelkeznek- hozzáteszem magasabb fokon mint a szobatudós könyvből.)
Új, speciális ismeret:
-természetrajz (szörnyek, bestiák) /Int vagy Böl./ Szörnyek azonosítására, képességeinek megbecslésére vonatkozó ismeret. Gyűjteményes, leíró tudományos munkákból is fejleszthető, de kalandozással, személyes tapasztalással is fejlődhet.