Nem lehet. A szabályok csak félelf és ember fajú harcművészt engednek csak és kizárólag. Ne kezdj belőle vitát kérlek: többszörösen és számtalan emberrel lejátszott meccs, akik szintén dzsenn kardművészt akartak jenn szablyával. (Rögtön levettem miért kérded a jenn szablya értékeit.) Hál Istennek mindenki ellenzi ezt a szörnyszülötttet. Egyértelmű nem. Oldalszám szerint van idézve hogy miért nem.
Sok helyen láttam, hogy aki nem emberrel van, levonja, illetve hozzáadja a faji módosítókat, pedig az ÚT-ben ez van pontosan leírva (pontosan a goblin leírásánál található a 16. oldalon):
"Csakis a kockadobás útján generált karakterekre vonatkozik, a pontelosztásos rendszerben készült karakterek esetében csakis a fajok maximális Képesség-értékét kell figyelembe venni."
Szóval akkor most mi van? Mert addig nem akarok nekiállni nagyon elosztogatni a KAP-jaimat, amíg ez nem tisztázott.
---------------
És ha már itt vagyok, azt is megkérdezném, hogy figyelembe kell-e vennem az olyan képzettségeket, amiket egy goblin könnyebben, illetve nehezebben tanulhat meg?
"Meleg szívvel ajánljuk egyébként, hogy az új karakteralkotási módszer segítségével, magunk válogassuk össze a képzettségeiket így teremtve egészen új specializációkat, hiszen bizonyos jártasságokat (de a hozzájuk kapcsolódó képzettség-követelményeket nem) - éppen a fajukból fakadóan - könnyebben (a KP-követelmény 75%-ért - lefelé kerekítve) - kaphatnak meg. Ezek a következők: Öklözés, Fegyverdobás, Földharc, Dorbézolás, Értékbecslés, Álcázás, Lopózás, Rejtőzés, Jelbeszéd, Szájról olvasás, Hangutánzás, Hasbeszéd, Hazárdjáték, Hamisjáték, Értékhamisítás, Kocsmai verekedés, Orvtámadás, Lesvetés, Piszkos csel, Rejtekhelykutatás, Csapdakeresés, Csapdafelszerelés, Zárnyitás, Futás, Csapdaállítás, Csomózás, Mászás. Ugyanakkor - mivel saját civilizációjuktól távol élnek, mindazon képzettségek, melyekhez valamelyik kultúrkör ismerete szükséges (hiszen minden esetben más faj - jelen esetben az ember - kapcsolható) 75%-kal több Kp-ba kerülnek (lefelé kerekítve), azon kívül, hogy az Elsődleges, Másodlagos illetve Tiltott képzettségekért szükséges szorzókat kifizetik érte. Ezek alól csak a fentebb már említettek jelentenek kivételt. Természetesen ez a hozzájuk kapcsolódó képzettség-követelményekre - ha azok nem kultúrkör-függők - nem vonatkozik."
Ok! Gondoltam is, hogy inkább az eredeti szabály lesz mellőzve (de azért megemlítettem), mert senkinek se tetszett volna, ha neki kell állni javítgatni a karakterlapot! Akkor most neki is állok a KAP-ok elosztogatásának.
Csak a JK-nak számit a teljes asztrál és akaraterő az AME és MME-be? mert ha nem akkor egy kezdő vari nem tudna pl mentál v asztrál mágiát használmi még egy büdös parasztra sem.
"Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. (Rich Cook)"
Mindenkinek a teljes számít. Így egy kezdő varázsló imádkozzon, hogy felbőszült parasztok ne akarják meglincselni, mert ezt az érzést nem nagyon fogja bennük megváltoztatni.
Ám azt se feledjétek hogy mindenből az emberi átlag 10 és 12 közé esik, a paraszt meg azért maradt paraszt mert valószínűleg nem 18as az akaratereje meg az asztrálja
"Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. (Rich Cook)"
Kérdésedre válaszolva: -külön a legtapasztaltabb férfit szemelted ki magadnak -2 e jű varit mondtál rá , még ha csak 12 es az karatereje akkor is 10 est kellett volna dobnom hogy beszívja -egy biztonsági fönök bírhat nagyobb Ak-val mint az átlag -van 14 pszipontod amiböl futotta volna nagyobb E re is , vagy lehettet volna máshogy magyarázkodni, de a besült varival már nem tudtál volna neki elég nyomós érvet mondani ahhoz hogy beengedjen.
Herold
"A vágynál veszélyesebb dolog alig van nagyuram. Vigyázz nem tudhatod méreg vagy szeretet bújik egy kéz simításában."
Ok, a reag leadása után már én is gondoltam erre, de mivel nem akartam(meg nem lehet ugy tom) megváltoztatni már mind1 volt. Ezt most nem felháborodásból vagy kritizálásból irtam, csak kiváncsi voltam, mert ezzel nem voltam tisztába.
lehet ut ban nem úgy van,de tudtommal a tudat alatti ME(vagyis akinek nicns Y je) annak csak az AKE/ASzt 10 feletti része adódik hozzá...Tehát ha 12-s Ake je van,akko egy 2E-s vari tutira bemegy...
Nos az asztrál mágiánál azé kicsit más a téma,mert ha nagyon ellenséges érzelmet akar vki-pl.:háborúban hűsséges dwoon katonának beadni,hogy imádja toront-,akkor 3x-s erősités kell...de ez mondjuk csak a manapontba van szerepe...