Az első dolog, ami engem sokáig foglalkoztatott, az az ökölharc képzettség esete. Ami az ETK-ban van, az egy nagy sz*r. Vegyünk egy adott példát. Van egy 190cm-es, mázsás emberünk, aki nem rendelkezik az ökölharc képzettséggel, mert még nem volt rá soha szüksége, nem használta. Mondjuk legyen dwoon parasztember. Na most betör éjszaka hozzá egy tolvaj. Ő felébred, elállja az útját és bemos neki egyet. Egy ekkora ember még képzettlenül is tud olyat ütni, hogy széttörjön a tolvaj arca. Játéktechnikailag egy jó támadódobás. És vegyük azt is, hogy mondjuk a fickónak nincs akkora ereje, hogy az erőből sebzésjáruléka lehessen (16-os erő). Azért a 16-os erő az már elég komoly. A lényeg, hogy szerintem a képzettlenség, az alapfok és mesterfok között nem szabadna sebzéskülönbségnek lennie, hanem harcértékbeli különbség kellene. Mint a fegyverhasználatnál, ahol nem vágsz nagyobbat, attól, hogy képzettebb vagy, hanem jobban tudod forgatni a fegyvert. Mi saját háziszabályt használunk. Nálunk képzettlenül a karakter a fegyver nélküli értékeivel harcol, az alapfoknál megkaphatja az ETK fegyvertáblázatában szereplő ököl értéket, mesterfoknál pedig a mesterfokú fegyverhasználat értékeit. A sebzés minden esetben K6+erőjárulék (ha van). Várom a véleményeket és ha van jobb gondolat, akkor azt.
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
Igazából mi is has. házi szabályt használunk erre mondjuk azzal a kül.-vel,hogy az afnél is megkaphatja az erőbonuszt...
Mondjuk elég régen ököl harcoztak már nálunk a karik kpzettség nélkül xD inkább futottunk akkor
Aztán még valami az ökölharccal kapcsolatban. Elvileg az ETK szerint ha jól tudom, csak a harcművész kaszt tud ÉP-t sebezni ököllel. Szerintem ha egy másfél mázsás ork pofoncsap, akkor az már ÉP sebzés. Ugyebár a csonttörés is ÉPsérülésnek számít. Namost pusztakezes harcban könnyen lehet csontot törni, és nem kell hozzá harcművészkedni. Egy gladiátor, vagy egy jó kocsmai verekedő is ízzé-porrá tudja törni a csontjait a karinak. Bár néha kijöhetnek akkora sebzések túlütésnél, amik nem mindig tűnhetnek reálisnak. Mondjuk rohamnál, nagy erőnél ha nem lenne ez a szabály, akkor puszta kézzel is lehetne egy ütéssel ölni, dehát ha megnézzük, a valóságban is van ilyen. Mi mondjuk asztaliban háziszabály szerint csak járulékos ÉP-t szoktunk számolni 6SP-nként.
Hmm... Ha be akarod verni valakinek a fejét, de súlyosan akkor javaslom a harc az ellenfél foglyul ejtéséért. (-5 TÉ)
Ez a csekélyke negatív módosító nem sokat dob a latba, és siker esetén a célpont elmegy alukálni... Ehhez túlütés kell, vagy az fp-k leverése.
Ez kicsit hosszadalmas lehet, de nézz meg egy J. Chan filmet
Viszont.. Lásd állóképesség, nem lehet akármeddig harcolni. Legvégső esetben huillafáradtan mindketten kidőltök.
Akkor már azt mondom, hogy birkózás, de most nem erről volt szó. Egyrészt a képzettség irrealitásáról, másrészt meg arról, hogy mindenki tudjon ÉP-t sebezni. Attól, hogy valaki nem harcol szteppelő rózsaszín dinoszaurusz stílusban, attól nehogy már ne tudjon ÉP-t sebezni. Még azt sem lehet mondani, hogy csak ők tudják, hogy hova kell úgy ütni, mert Yneven sokmindenki tisztában van az emberi test érzékeny pontjaival.
A vélhető fejlesztői gondolatmenet a változó sebzésről (Előre mondom ez csak az én véleményem): Úgy gondolhatták nagyjaink, hogy az átlag ember inkább csak pofozkodik ezért a kisebb sebzés. A Mf-ú ökölharcos viszont már simán elmehet profi boxolónak. Ő már tudja, hogy an tud erőset és keményet ütni.
A puszta kéz és az Ép sebzés: Szerintem ez nagyon el lett szúrva. Ököllel lehet simán Ép-t sebezni. Limenel köszönöm a megfogalmazást és a példákat. Mellékesen megjegyezném, hogy én még a pusztítást is megengedném ökölharchoz. Mondjuk valahogy még soha senki nem csinált ilyen karit. Na mindjárt csinálok is egy ilyet és legközelebb kipróbázom. Az érzékeny pontokról meg annyit, hogy egy ork vagy egy barbár esetében az egész test érzékeny pontnak számít. Véleményem szerint már mindegy, hogy a fejedet zúzza be egy dinnyényi ököl vagy csupán a bordáidat kombinálja a belső szerveiddel.
1.: Az ökölharc képzettségnek azért ilyen kicsi a sebzése, mert a készítők a többi fegyverrel állították párhuzamba. Ha egy tőrnek k6 a sebzése, az ökölnek kevesebbnek kell lennie, és ne mondja már nekem senki, hogy ököllel akkorát lehet csapni, mint tőrrel, mert az hülyeség.
2.: Ha megnézzük, ököllel is elég kemény sebzéseket ki lehet hozni. Karimnak ökölharc 4.foka van, k3 sebzés. 2x. Csicska mi? Akkor vegyük hozzá a sebzésjárulékot, meg a szöges vaskesztyű sebzését. Hmm...az eredmény k3+3+2=k3+5 2x=min. 12 fp, azaz 2 ép.
3.: Egy dwoon paraszt lehet, hogy bezúzza egy toroni parasztnak az arcát, de a kalandozók már első szinten is olyan fölényben vannak a paraszttal szemben, hogy erre esélye sincs. A sebzés azért olyan kevés, mert a kalandozó képzéséből adódóan elhajol, elrántja a fejét, stb. Teljességgel harci képzettség nélkül egyetlen kari sem rohangál, még a vari sem. Ja, és az hogy a paraszt lezúzza könnyedén a másikat, abban jön ki, hogy egy átlag földművelőnek kb. 10 fpje van. Ha akár 1et is sebez, már lejött az egy tizede az fpinek.
A profi boxos tényleg tudja, hogy hogyan kell keményet ütni. Én ha KM vagyok, akkor meg is indokoltatom, hogy valakinek miért van ökölharc képzettsége. Az AF az jelentheti azt, hogy van minimális tapasztalata (benne volt néhány kocsmai verekedésben, meg néhány utcai balhéban). De az MF az már több. De a profi boxos és az egyszerű paraszt között az a különbség, hogy a profi boxos tudja, hogy hogy vágjon pofon mást, amíg amaz nem tudja őt megütni. És megint a harcértékeknél vagyunk. Tehát egy profi boxos többször fogja eltalálni a dwoon parasztot, és el fog tudni hajolni annak ütései elől. És ez bőven elég is lesz, hogy kiüsse. Viszont az, hogy a tapasztalatlannak kisebb legyen a maximális sebzése, az nem reális. Ez olyan lenne, mintha nem is tudna akkorát ütni, mint egy profi. Pedig csak nagyobb szerencse (jó dobás) kell neki hozzá. Az ÉP sebzésről. Mint azt egy játékos társam egyszer elmondta, hiába K6 az ököl és a tőr sebzése is, nem ugyanaz. A tőr szúrt, vágott sebzést okoz, ami vérveszteséggel, és fontos belső szervek káros sérülésével is járhat. Viszont egy ökölcsapás zúzott sebzést okoz, ami nagyon fájhat, de pár drasztikus esetet kivéve (orr felütése az agyba, ádámcsutka szétzúzása, nyak kitörése) nem válik halálossá. Viszont egy kisebb szúrás, vagy vágás nem megfelelő ellátása is vezethet halálhoz. Végülis Ynev nagyjából középkori világ, és a fertőzések veszélyes dolgok voltak abban az időben.
Tudjuk hogy a Nagy Zöld nem egy (nyugati játékok szóhasználatával) 'tökéletesen kidolgozott rendszer' de szerintem jobb, mint az Alap Könyv... Hangulatát tekintve mindenképp...
Limen: Azt írtad, hogy az af-ú ökölharc azok sajátja akik ár egyszer-kétszer részt vettek valamilyen bunyóban. Nálatok ilyenkor is kp-vel kell fizetni, vagy ha kijátssza alapból megkapja a képzettséget?
Ez egy olyan dolog, hogy a KP az nem helyettesíthető idővel és kijátszással. A KP a ráfordított időt és energiát jelenti, tehát ha a karaktered azzal foglalkozott az idejének egy bizonyos hányada alatt, akkor addig sem volt ideje mást tanulni, tehát nálam az is KPba kerül. Máshonnan megközelítve máskülönben nem is vehetnéd meg KPból sem, ha nem játszod ki és nem kezded el tanulni. Szóval csak akkor kaphatod meg, ha fordítottál rá időt, energiát és KP-t, mert ezek mind összefüggenek.
Én megpróbálok mindig minőségi játékot játszani és minőségi mesét csinálni. Persze van olyan, hogy nem minden sikerül, de így reagos OM-es netes szerepjátékokban van idő figyelni a részletekre is.
Nálunk sok vita van az Észrevétlenség Amulettje körül. Egyik fél szerint az "csak adja a +lopózást és rejtőzést". A másik fél szerint meg "teljesen észrevehetetlen leszek, ha akarok". Mondjuk az én véleményem az, hogy nagy tömegben, amíg nem csinálsz kirívó dolgokat addig tényleg egy szürke átlagnak látnak és még akkor se figyelnek, ha intesz egyet az utca másik oldaláról a tömegben. Ha viszont kint bóklászol a mezőn, akkor bárki kiszúr, mert nincs hol "beolvadnod". Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is, mert remélem, hogy egy hosszú évek óta húzódó kérdést sikerül körüljárni.