• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Torozon Tavernája

A lezárt, de még elérhetõ fórumok gyûjtõhelye...

Moderátor: Admin

Téma lezárva
4496 hozzászólás • Oldal: 122 / 300 • 1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 300

HozzászólásSzerző: Quiasse Limenel Umassyras » 2006.04.30. 21:19

Ha csak azt a tényt figyelembe vesszük, hogy mi létezünk, akkor az már egy bizonyíték. Mert ha mi létrejöttünk, akkor miért ne jött volna létre máshol valami hasonló? Akkora az ismeretlen terület, akkora az ûr, hogy biztosan kell valahol lennie valaminek, amit idegenekként nevezett el az emberiség. Lehet, hogy olan távol vannak, hogy soha az életben nem találkozunk velük, és lehet, hogy minden eddigi UFO sztori hamis, de akkor is lennie kell valaminek odakint. Szerintem.
Bocsi hogy ennyire mûveletlen tajparaszt vagyok, de mi ez az M elmélet?
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."

Részlet Roquar Qrassys aquír bárd balladájából.
Quiasse Limenel Umassyras
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 2168
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2006.04.30. 21:31

Membránok, szuperhúrok... 11 és még annál is több dimenziók, egymásra felcsavarodva és a többiek... M elmélet :D
Elméletileg, a világmindenség párhuzamos membránokból áll. Mi nem tudjuk ezt felfogni, mert 3D-be nem írhatóak le ezek a dolgok, nincs fenn és lenn és nincs jobbra és balra. Ezek a membránok hullámoznak... néha össze is csapódnak. Ezt ívjuk õsrobbanásnak. Óriási mértékû energia szabadul fel, a membránokon lévõ szuperhúrok, amelyek a legkisebb részecskék... szóval azok el kezdenek mozogni... az energia néhány helyen megcsomósodik, meg összetömörödik meg hasonlóak. Ebbõl jönnek létre a világok. Mert az összetömörödõ enerigia az nagyobb részecskéke t képez, mint atomokat, azok molekulákat, ionokat és még azoknál is nagyobb halmazokat... és még azoknál is nagyobbakat... persze egy membrán a képzeletben 2D-s lenne... ám úgy, mint a 2D-s mozivásznon van mélysége is, és van a 4.D, az idõ is... és köré egy csomó más dimenzió is van csavarodva, a síkok össze vissza vannak csúszva... a mai kutatások azon zajlanak, hogy kimutassanak olyan részecskéket, amelyek eltûnnek a mi síkunkról... ilyen pl a graviton... ha kimutatják azt, hogy ott van, és pár tízmilliomod másodperc múlva meg már nincs, akkor bizonyítva van az elmélet. Azt nemtom mért, de így van :D A Cern részecskegyorsítói H- atomokat gyorsítgatnak fel, hogy a graviton eltûnjön... nyah valahogy így van az M elmélet. Sry ha bele került valami marhaság, de én erre emlékszem... bizti van itt valaki, aki jobban ért ehhez nálam, az meg javítson ha valahol rosz :oops: :)

Edited by: Wharadak
Comment: Hmm, az annal is egybe irva, es 1db n-nel kicsit mast jelent...
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 1153
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2006.04.30. 21:38

Na, remek...mostmár teljesen világos...a felénél abbahagytam, annyira lusta vagyok hozzá, hogy minden egyes szavát értelmezzem...majd egyszer megemésztem. De kösz, Tysson, biztos neked van igazad, ezt elõre leszögezem :wink:

Meridian
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. "
"Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1786
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Hideg Ryss » 2006.04.30. 22:01

Kösz, ennek majd utánaolvasok. Elég elvetemült vagyok ahhoz, hogy érdekeljen. :)
Tysson-lar írta:...bizti van itt valaki, aki jobban ért ehhez nálam, az meg javítson ha valahol rosz :oops: :)

Oké. A 'rossz' hosszú 'sz'. :) Bocs, erre allergiás vagyok, de megpróbálok nem beszólni mindenkinek.
Hideg Ryss

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2006.04.30. 22:05

:D Visszaolvastam és egy csomó ragot meg jelzõt lehagytam :D Azonban mivel 3 napot kihagytam az oldalon, van mit bepótolni, szóval sietni kell... de az M elmélet diúhéjban ennyirõl szól. Láttam képeket szuperhúrohról meg minden... azokon keresztül tök jól meg lehet érteni az alapjait... volt a spektrumon vagy valamelyik csatornán róla egy dkumentumfilm... nyah az pl elég jól ismertette a dolgokat... mondjuk sok mindent kihagyott... de az õsrobbanásos dolog az benne volt... egybként a legdurvább, hogy azt mondja az elmélet, hogy a másik membrán pár centivel az orrod elõtt van :? Mintahogyan két mozivászon is ha egymás elõtt van pár centire, akkor az azokon mozgó emberek is pár centire vannak csak egymástól, mégis a vászon "népe" úgy érzékeli, mintha mélysége is lenne a dolognak. Ezt az egész membránosdit így kell elképzelni...
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quiasse Limenel Umassyras » 2006.04.30. 22:41

Azt én is láttam a spektrumon :D
Csak nem tudtam, hogy ez az elnevezése :(
Úgy látszik neked jobban leesett a dolgog, bár kisebb megszakításokkal néztem azt az ismeretterjesztõfilmet.
Azért érdekes, hogy a szerepjátékvilágtól hogyan eljutottunk a szuperhúrokig. :D
Ez a dimenziósdi amúgy érdekes dolog. Valaki tudja, hogy mi az 5ik, 6ik, 7ik ... stb dimenzió?
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."

Részlet Roquar Qrassys aquír bárd balladájából.
Quiasse Limenel Umassyras
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 2168
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2006.04.30. 22:56

Az 5-6-7-8-9-10. dimenzió a térbeli koordináta rendszerben a tengelyegre vannak csavarodva spirál formában... iagzából nincs nevük, de a tuodományos világban tutira használnak rá valami kifejezést... a 4. az idõ... többek közt az egyik dimenzió, amit nem tudsz a koordináta rendszerben ábrázolni... illetve nem tudok róla hogy lehetne :)

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Gorden Harunn » 2006.05.01. 9:19

Huhh.Nem vagyok egy fél nepig és megõrülök a sok reagtól :D
Akkor kezdeném.
Tysson:
Az UFO-k létezését nem kell bizonyítani ugyanis léteznek.Ezzel a névvel illetik a föld légkörébe belépõ meteorokat és az idegen repülõgépeket. Unidentified Flying Object=Azonosítatlan Repülõ Tárgy (ha jól emlékszem).

Asimovnak a munkái, fõleg az alapítvány könyvek, nem csak a jövõt kutatják.Hanem megpróbálnak felépíteni egy tökéletes emberi társadalmat, de mindannyiszor kudarcot vallanak.Még az utolsó részben, az Alapítvány és Föld-ben is.Van egy olyan krimilye is, ami nagyban kapcsolódik az alapítvány könyvekhez, ugyanis az egésznek az alapját jelentik.A mezítelen Nap a címe.
Nagyon ajánlom ugyanis kitûnõ regény.Az Én a robot-ra is ráhúzzák hogy a robotokat vizsgálják de feltûnt valakinek hogy azok a robotok mennyire emberien viselkednek sokszor?Szerintem negyon is érdemes minnél több Asimov regényt és novellát olvasni, mert sokoldalú.Képet kaphatunk a jövõrõl (bár csak homályosan), az ember lélektanáról, az emberi társadalmak hibáiról, tudományos elméletekrõl, filozófiai gondolatokról és mindezt izgalmas történetben tálalva.

Még annyit szeretnék Tysson, hogy ez a meglátta hogy a jövõben hogyan fog kinézni az ember elég valõszínûtlen(ez a momentum Terry Pratchett: Sofõrök címú könyvében is helyet kap :D ez is jó könyv). Ha sok Asimov regényt olvasol, bár nem...Emeljük ki az Én a robot-ot (ismeét) mert az szinte napjainkban játszódik.Ott ha megfigyeled tesznek említést számítógépekrõl?NEM.Pedig manapság elég meghatározók a világunkban.
Pozitronagyak vannak és mindenre azt használják.Na akkor ezek hol vannak ma?Ennyit a tuti jövõlátásról.De vannak jó meglátásai.Nekem személy szerint a fizika tanárom (70 éves) ajánlotta Asimovot.

Ja és számomra akkor bizonyítanak be valamit ha megkapták érte a Nobel-díjat.Az már bizonyíték hiszen olyan gyakorlati kísérleti módszert kell a feltalálóknak/felfedezõknek kidolgozni, amit egy független labor is véghez tud vinni, többször is.Ha ez megvan (általában az elméleti kidolgozás után 5-10 esetleg több évvel) az illetõ megkapja az említett elismerést.Ebben már én is hinni fogok.De ha mással meggyõznek amire kicsi az esély akkor lehet hogy kevesebbel is beérem.
Gorden Harunn

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Hideg Ryss » 2006.05.01. 10:33

UFO-k: Szerintem a Földön kívül kifejlõdött, az embernél intelligensebb fajra gondolt, bár tény, hogy az UFO jelentése más.

Van ám Asimovnak "rendes" krimije is: Gyilkosság a könyvvásáron. A jövõbelátásról: már csak azért is érdekelne, hogy Asimov miket írna manapság, mert a saját kora alapján tett elõrejelzéseket. Társadalmilag nagyon is hihetõ jövõképet ad, de a technológiai fejlõdést õ sem tudta megjósolni. Lásd az Alapítvány-könyveket: több mint tízezer évvel késõbbi események, ûrhajók, hologramok, és vetítõgépekkel olvasnak könyveket, a számítógépek meg lyukkártyával mûködnek. A legjobb sci-fi írók se láthatnak elõre mindent, de attól még tehetnek érdekes, és sokszor örök érvényû jóslatokat.

Asimov könyveinek nagy része tényleg inkább az emberekkel foglalkozik, társadalmi és lélektani problémákat boncolgat. Például A mezítelen Nap két eltorzult társadalom találkozása: Solaria és a bezárkózott Föld. Az Alapítvány-könyvek inkább egyes emberek szemével mutatják be a pszichohistória mûködését, a Kalibán (amit már nem tudott õ befejezni) pedig a szolgáktól való teljes függéssel és pangással ijesztget. Az Én, a robot meg ugye nagyon szépen mutatja be, hogy mi is a kicsavart logika, és hogy amikor a gépek hülyeségeket csinálnak, annak igen is oka van. A Wesley Snipes-féle Én, a robot film rendezõjét pedig nyilvánosan kéne elégetni.

Mar megbocsass, de az En, a robot cimu filmben nem Wesley Snipes jatszik, hanem Will Smith.
Edited by: Wharadak
Hideg Ryss

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Gorden Harunn » 2006.05.01. 10:48

Szerintem jó lett a film csak nem volt szerencsés a címválasztás.Több novellából lett összevágva.Asimov jövõlátását csak azért cáfoltam hogy Tysson elgondolkozzon egy picit.Lehet hogy túl szkeptikusnak tûnök, pedig nem vagyok az.De örülök hogy rajtam kívül még van itt néhány ember akik olvasnak Asimovot :D .
Gorden Harunn

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Gorden Harunn » 2006.05.01. 10:50

Ja.Az Alapítvány és Földet olvastad Ryss?
Gorden Harunn

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2006.05.01. 12:05

Szerintem pedig elgondolkodtató a jövõbeli ember anatómiája dolog... mert az orvostudomány képes bizonyos idõre elõre megjósolni, hogyan is fog kinézni egy ember mondjuk egymillió év múlva... Asimov pedig biokémikus lévén tett hasonló kísérleteket. Nem mondom, hogy ezeknek a 'jövendöléseknek" igazuk van. Csak azt mondom, van benne valami, és megvan rá az esély, hogy bekövetkezik... én mondjuk olyan 10-15%-ra teszem ezt. Ez pedig már a hiszek-nem hiszek kategóriában a hiszek falát súrolja :wink: Olvasta valaki Herbert: Dûne címû könyvét? A fûszer-helyzet egyébbként jól példázza a Közel-Keleten folyó események alakulását... persze a párhuzam nincs meg, de sokan bemesélik, hogy Herbert olyan szándékkal írta a mûvét, hogy a 20-30 évvel a halála utáni eseményeket megjövendõlje... ebben már én se hiszek, de akkoris elgondolkodtató téma... egyébbként a felhõs dolog kapcsán léteztek, és léteznek kutatások, és az én ismeretanyagom szerint a tudósok elképzelhetõnek tartják... mivelhát a receptor létezik, és a felhõ zsugorított változata, egyfajta eltompult valami létezik. Állítólag ha valaki belép egy szobába, és megérzi a légkör hangulatát, az anak tudható be, hogy mûködik nála ez a dolog valami õsalap szinten... persze ez nincs még bizonyítva. De már jó irányban haladnak affelé... megintcsak saját tudásanyagomra támaszkodva mondom ezt :) Ami azt illeti, nem minden az a Nobel-díj :wink: Egyébbként láttam olyan dokumentumfilmet, ahol egy férfi agyába beültettek valamit, amitõl egy egyszerû elektromos hullámmal lekacpcsolta a szobában a lámpát. Szintén a felhõs dologgal függ össze... Humbug? Lehet... de a vaószínûsége már nagyon kezdi átlépni azt a bizonyos határt...

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Gorden Harunn » 2006.05.01. 16:15

Lehetetlen nem létezik.De azt szerintem mindenki belátja hogy az 1 millió évvel késõbbi ember technikai fejlettségét senki sem tudja pontosan megjósolni.Ebbõl következik hogy a kinézetét sem.Mert az evolúció mindig a szûkséges irányba alakítja az élõlények testét.És ha nem tudjuk, hogy mek lesznek az életfeltételek akkor nem tudhatjuk hogy hogyan kell majd az akkori embernek kinéznie.És 1 millió év rettenetesen nagy.Ezért az a 10-15% meglehetõsen nagyképû kijelentésnek hangzik.Bár nem vagyok teljesen tisztában sem a tudományos jártasságoddal sem azzal hogy mennyire sajátítottad el a valószínüségszámítást, ezért nem ítéllek el nagyon.
A Dûnét viszonylag rövid életem során 3szor olvastam el.De a késõbbi folytatásaiból bizony egyet sem.Mert a Dûne is társadalmi és filozófiai kérdésekkel foglalkozik elsõ sorban.Tele van hatalmas bölcsességekkel.Az általad említett 2. alapítványban is szereplõ érzékszervrõl pedig nem állítom azt hogy nem létezik.De mivel csökevényes az ember kénytelen a beszédre hagyatkozni, az arcmimikára és egyéb külsõ dolgokra amiket az 5 viszonylag fejlett érzékszervünkkel képesek vagyunk felfogni..És ez a szerv magától nem fog kifejlõdni csak valami mutáció által (lásd:Öszvér).
A fûszer és az olaj közötti szál pedig teljesen egyértelmû.Az emberi természetbõl fakad, hogy mióta magántulajdon létezik, az ember törekedik arra hogy sajátját minnél jobban gyarapítsa.Ez így volt régen, így van most és valószínüleg így lesz a jövõben is (ennek az esélye egy olyan szám ami az alábbi intervallumon belül található: [0;1] Na, nagy jós vagyok :D ?)
Ez a gyarapodási vágy már szinte ösztönös.

Mellesleg vannak akik nem adnak már 1 millió évet sem az emberiségnek. Szerintem érdemes lehet az õ nézõpontjukból is megvizsgálni a témát.
Gorden Harunn

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Gorden Harunn » 2006.05.01. 16:16

Ja és az aláírásomnál lévõ idézet is a Dûnébõl származik.
Gorden Harunn

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Gorden Harunn » 2006.05.01. 20:05

Ez a punnyadás kriminális.Mert ha legalább jó idõ lenne.De nincs.
Gorden Harunn

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Téma lezárva
4496 hozzászólás • Oldal: 122 / 300 • 1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 300

Vissza: Archívált Fórumok