A tömeg szó szerint mellbevág. Tanítóm szólt, Erion egy bazi nagy kaland, de ez annál is nagyobb! Mikor végre valahára stabil pontot, a tér falát/határát elértem, fújtam egy kis levegőt, de attól sem lett jobb. Leizzadtam, büdös lettem, és már lassan magamtól émelyegtem. Megjegyeztem az őrök adta szösszenetet, nem gyilkolni jöttem, nem is lopni...
"És még te akarsz kezdeni magaddal valamit. Lúzer vagy, kisanyám."
Kélsőbb meg, jó hazai szokás szerint, hogy gyalog jutok el mindenüvé, be kell látnom, ez itt halva született ötlet. Tekergettem a nyakam, van mit nézni, legyen az akár élő, akár holt (azaz tárgy

A kocsit kifizetem, ahogy illik, aztán egy percig kábultan állok. Zajon, tömegen, újdonságok kóstolásán vagyok túl, kilúgozták az agyam, és ez még csak a kezdet.
"Jól meggondoltam én ezt? Az életben nem dolgoztam még nem fehér embernek, tanítóm azt mondta, Samírnak van beszélőkéje, néha nagy frász, de neki jó haverja volt. Vajon ez mit takar?"
A szöges alkalmatosságon pihengető alakot megbámulom. Nem fáj neki?! Mi ebben a jó? Megrezzenek, irány befelé. A tömeg után ez a felhígult létszám üdítő.
A kalács illata egyéb körülmények között felkeltette volan bennem az éhséget, de rázós városátszelésen voltam túl, egy falat nem ment le a torkomon. Illedelmesen elhúzom a fejem, mosolygok, rázom nemlegesen és kezemmel is jelzem, ezt most kérem ne. Ki nem nyitom a pofám, kinézem belőle, hogy lenyomja a torkomon, aztán tartja a markát

-Legyen szép napja!
Van egy nevem, meg egy negyedem, ami dugig lehet egyforma arcú dzsaddal, az életben nem lelem meg így Samírt. Latolgatom, ki tudhatná, merre lakik: a sütis? A kölykök valamelyike? Esetleg a bő torokváladékos szögönülő?

- Tudja valaki, hol találom jó mesterem barátját, Samír Rahmatullahot?-teszem fel a kérdést hol a sütiárusra, hol a kölykökre nézve. Bárkin látom az értelem szikráját, reményt tölt belém.
"Ha a gyerekek valamelyike lesz a befutó, veszek neki sütit. Ha a sütis, eszem nála egy cseppet. Ha a fakír... vegyek neki szeget?!"