Schinter írta:Szerintem a karakter jelleme nem a rendszertõl függ...Ha nem a jktól és a csapattól,akikkel játszik...
Ez teljesen jogos, de pl egy olyan rendszerben, ahol mondjuk van elõny, hátrány rendszer, mindjárt más a helyzet. Rábökve mondjuk egy durva hátrányra, hogy "Igen, ez kell!" sokkal könnyebb jellemet építeni, mint kitalálni néha saját magadtól egy olyan hátrányt, ami illik a karakterhez.
Elég sok kezdõ játékosal játszottam már együtt - nemmintha magamat annyira profinak tartanám - és láttam rajtuk, hogy, ha nincs motiválva valamivel, hoyg a karakterük ne Mr. Tökély legyen, akkor bizony azoknak a kariknak nem igazán van hátrányuk. Bátrak, erõsek, okosak, ügyesek és egyebek.
Jó, azzal tökéletesen tisztában vagyok, hoyg azok közé az elvetemült játékosok közé tartotom, akik eszméletlenül debil és gyenge karaktereket tudnak összehozni bármilyen játékban, mert élvezem, ha a karim szív és abból lehet felállítani...
MAGUS-ban pl nem nagyon láttam még másoktól gyáva karaktereket, mert az kb kalandozni sem megy el, mert baja eshet és túlzottan félti az életét ahhoz, hogy feladja a nyugodt kis életét. Pedig mekkora móka koncept már, amikor azt mondod, hoyg van egy erõs, jó harcos lovagod, csak eszméletleül gyáva és, amikor jönnek hozzá pl az emberei, hoyg nagyuram fosztogatják a falvaidat és öldöklik az embereid, akkor kiküldi az embereit, holott morálisan kötelessége volna neki is velük tartani és megmutatni a népnek, hogy megéri hûségesnek lenni hozzá, mert megvédi õket, ehelyett hülye indokokat talál ki, hoyg mennyivel fontosabb dolgai vannak...
Meg lehetne csinálni? Elvileg igen, mert lovag a címét örökölheti is, a kiképzése, nevelése alatt pedig akkora életveszélybe nem kerül, hoyg már ott kijöjjön a gyávasága... Lehetséges egy ilyen karakter? Igen, miért ne lenne az! Bemesélhetõ partiba egy ilyen karakter? Elvileg igen, de eszméletlen nagy körültekintési igényel a mesélõtõl és bizonyos szinten a többi Jk-tól is, emiatt kevesen vesznek általában. Másrészrõl pedig gondoljunk bele abba, hogy a MAGUS egy alapvetõen kaland játék, magyarán harc van benne bõven, ami eléggé hosszadalmas tud lenni, rendesen levezetve és egyebek. Ki az a mazochista Jk, aki képes mondjuk fél vagy háromnegyed órát csendben végigücsörögni, amíg a többiek remekül elvannak, csak azért, mert éppen harc van és a karija elbújt valami full biztonságos helyre?
Én speciel már részben ezért nem játszom boszorkánnyal sehol... mondjuk más részrõl, meg, mert kn NJK kaszt, de ez más kérdés...