...
A Kapukat Pyarron mágusai készítették, s minden Kapu Pyarronba, a Kapuk Terére nyílik … A városi gárda válogatott egységei õrködnek mellettük, és mindig készenlétben áll néhány varázsló, hogy szükség esetén lezárja a fenyegetett átjárót … A Kapuk hihetetlen mértékben megkönnyítik a közlekedést és a kereskedelmet az államok között, melyek így minden más országnál szorosabban összetartozó egységet képeznek …
...
Azóta szeretem Új-Pyarront, amióta elõször betettem a lábam ide … A folyton változó, épülõ várost korábban a lehetõségek kincsesládájának tartottam - ma inkább az ismerõs helyek barátságossága ragad meg … A legtöbb település ellenséges az idegennel szemben … Nem itt születtem, de most már otthonomként gondolok rá … A városnak ezen a felén csupa híres épület mellett halad el az ember … Jobbról a Fehér Páholy legfõbb rendháza, a Tûtorony magasodik fölém … Balról a Smaragd, Új-Pyarron legnevesebb fogadója … Az emelet piszkos zöld üvege éles ellentétben áll a pihenésre, szórakozásra vágyók sokaságával - akárcsak lelkem két fele … Az, amelyik a múltban ezer és ezer férfiszívet tört össze … És az, amelyik mindent elveszített abból a múltból … Jól esik a séta … Így jut elég idõm merengeni, amíg hazaérek … Azelõtt sosem tettem volna … Gyûlöltem az egyedüllétet … Most kifejezetten kedvemre valónak találom, illik a hangulatomhoz … Erre, balra kell befordulni - kis utca ez, ám az elmúlt másfél évben annál fontosabb volt számomra … Itt dolgozik ugyanis Új-Pyarron talán legjobb szabója, Gilaon … Amióta felfedeztem, az összes ruhámat Õ varrta … Valóságos mûvész … Sajnálom, hogy utoljára jövök erre … Ez az utolsó engedmény, amelyet magamnak teszek, a régi Lorának … Aztán elég a fényûzésbõl egész további életemre … A szabó háza eltörpül a környék terebélyes villái mellett, de a hozzá tartozó, takaros rendbe tartott kert akár a negyed gyöngyszeme is lehetne … Nincs elkerítve, hacsak a sûrû sövényzettel nem, mégsem dúlta fel még senki … Csendes és meghitt a csupa zöld udvar ... A levegõben kellemes virágillat …
Lora
P.sz. 3701, Krad Kvartja ...
A Beavatottak Havának 11. napja ...
...