_______________________________________________________________ JK: Farro Luma Helyszín: A Horgas Hóhér fogadóban _______________________________________________________________
- A fürdő alkalmanként 5 rézdukát, de ha asziszi érméje van az is megteszi. - *Egy kicsit lefitymálóra veszi a figurát, láthatólag ez az anyagiaskodás nem kenyere* - Nos, ha egy fürdőt számolok, és napi 3 pint frissenfacsart levet - mert gondolom arra lenne inkább szüksége mintsem a jófajta sörömre - akkor egy ezüst dukátért három napig maradhat nállam. Nos... az egy ezüst dukát egy ezüstnek felel meg bárhol ... de nem mindegy milyen országban verték azt a pénzt... Nem fogadok ám el mindenféle szemetet, mert bizony fiam előre szólok, hogy az északon vert érmékkel itt nem rúgsz labdába. - *most már viszont kissé ellenségesen méreget végig. Láthatólag ez a felvetése nem igen tetszik neki. Türelmetlenül várja válaszod láthatólag. Az erszénykében pedig eléggé sok pénzt találsz - magadhoz képst. 4 erionban is használatos ezüst lapul benne, valamint egy tucatnyi ismeretlen (általad még nem látott) nyolcszögletű ezüst érme.*
//4 ezüst + 12 ezüst (ez toroni verésű pénz)//
"Shulur megtanít, hogy a bukás csak pillanatnyi állapot. Véglegessé az teszi, ha feladod a küzdelmet" - Isshae Ianarak
<Látom nem nagyon érdekli mit szólok ahhoz, hogy a pribékjeivel megvereti szerencsétlent odakint. Vagy csak kerüli valami miatt a témát. >
-Hát nem is tudom. Most kaptam a kapitánytól ilyen érmét, amit én nem ismerek. Ezt elfogadja vagy pont olyat sikerült kifognom, amit itt vertek Északon és ezért nem felel meg?
*Ezzel előveszek egy nyolcszügletű ezüstöt és felmutatom a fogadósnak, hogy megnézhesse elfogadja-e. Ha jó neki, akkor oda is adom. Ezután türelmesen emgvárom, amíg megkapom az iltalomat, ételemet majd ezekkel együtt keresek egy szabad helyet, ahol elkölthetem a korai vacsorámat és esetleg még a zenekart és a vendégeket is meg tudom nézni magamnak, hogy milyen szokások dívnak ezen a vidéken.*
-Köszönöm szépen, akkor gyümölcslével és fürdővel együtt kérnék szállást három napra.
<Azt hiszem holnap körülnézek a városban, hogy mik a látnivalók, de utánna fel kellene vergyem a kapcsoaltot a helyi alvilággal hátha van nekik is valami munkájuk a számomra, amelynek fejében információkkal szolgálnának a célpontról. >
//Én hagytam le a választ de már mindegy, nem módolom.//
_______________________________________________________________ JK: Farro Luma Helyszín: A Horgas Hóhér fogadóban _______________________________________________________________
- Ez toroni ezüst dukát fiam. - *mondja láthatólag kissé megnyugodván, hogy tudsz fizetni. Elteszi az érmét és a pult alól elővesz egy vaskosabb, kissé kopottas könyvet. Kiteríti a pultra, valahogy nem zavarja, hogy pont egy italfoltba sikerült tennie. Felüti böngészi kicsit majd megszólal.* - A 305-ös szoba épp nemrégiben szabadult fel. Tessék itt a kulcsa. - *azzal átad neked egy kulcsot, melyen egy karikára fűzött fémkorong lóg róla.* - A harmadik emeleten van a szoba, jobbra. És mondja csak fiam, milyen néven írhatom be... ugyanis ez nállunk fontos - *a toll megáll a kezében és türelmesen hallgatja a mondott nevet, amit be is firkant a vaskos könyvbe.* - Az italát mindjárt kihozzák, az ételre picit tovább kell várnia. Addig hallgassa csak a fiúkat, bár igaz, hogy csak este jön meg az ihletük... - *mondja, miközben kezével int a zenészek felé. Van szabad hely bőven. Hát, így elsőre nem igen jön le, hogy milyen szokások dívnak erre - kicsit morcosabb hangulatú fogadónak néz ez itt ki, mint ahol eddig megfordultál - bár inkább ez csak annak tudható be, hogy a színvilág főlleg a fekete, barna összeállításból tevődik össze. Ehhez hozzájön még a zene, amit a porondon produkálnak a Varjak. A vendégek főképpen most matrózokból tevődik össze. Négy nagyobb csoportosulás - iszogatnak, beszélgetnek, és láthatólag jól érzik magukat. Az egyik sarokban egy sötétszürke köpenyes csuklyás fazon ül - bár azt nem látod férfi-e vagy nő, a csuklyája mélyen az arcába van húzva. Egy fakupa van előtte az asztalon, de ő csak magányosan ücsörög a sarokban. Rajta kívül még egy puccos asszonyka foglal helyet tőlled a két asztallal arréb, asztalánál két férfi foglal még helyet. Az egyik szótlanul ücsörög, figyelve a környezetre - egy kicsit még össze is akad a szemetek; a másik pedig szinte belefeledkezve a nő csicsergésébe áhitatosan hallgatja azt. Azt viszont nem érted mit, ugyanis az érdekes csengésű nyelven folyik a társalgás. Az almalevet hamar ki is hozza egy fekete szoknyába bújt középkorú nő, fehér szegélyes kötény van eléje kötve. Szemét a talajra szegezi miközben a kupát eléd rakja.* - Parancsoljon uram, az itala! *Továbbra sem nézett rád, lesütötte a szemét, és úgy fordult meg és távozott asztalodtól. Felettébb furcsa mindez számodra...*
"Shulur megtanít, hogy a bukás csak pillanatnyi állapot. Véglegessé az teszi, ha feladod a küzdelmet" - Isshae Ianarak
*Megkönnyebbült kifejezés ül ki az arcomra miután látom, hogy jó a pénz. Kicsit még meg is lepődök, hogy pont a helyi dukátát siekrült kifognom. A kapitány tudta mivel gondoskodjon az itt létem zavartalanságáról.*
-Farro vagyok. Csak így egyszerűen. Köszönöm, akkor addig leülök.
*Ezzel elindulok az asztalok között és helyet foglalok valahol. Mikor összetalálkozik a tekintetünk a csöndesebb férfiéval a hármasból valahogy az az érzésem van, hogy szakmabeli lehet. A matrózcsoportok egyenlőre nem nagyon kötnek le hisz az elmlt időszakot hasonszőrűek között töltöttem. Viszont a magányos, csuklyás alak már érdekesebbnek tűnik. Lehet, hogy csak egyszerű mélabús utazó, de ifjonti fantáziám inkább hajlik a "szürke eminenciás" gondolatára, aki az alvilág szeme és füle ehelyütt. Épp azon gondolkodom, hogy milyen indokkal akarjak vele elbeszélgetni, mikor meghozzák az üdítőt. Furcsállom, hogy nem nézett fel. Még kissé előre hajolva és elfordítva a fejem meg is próbálok a szemébe nézni, de nem tolakodóan, csupán jelzésképp, hogy kíváncsi lennék mi a furcsa viselkedés oka. Így kicsit késve, de még úgy, hogy biztosan meghallja köszönöm meg az italt.*
-Kösz... khm... Köszönöm szépen kisasszony!
<Hinye. Ez aztán a fura hely. Olyan mintha egy földes kriptában üldögélnék néhány túlmozgásos élőholttal. Kissé álomszerű a helyzet. Csak kívülállóként szemlélem egy bábmester előre megkomponált színdarabját. A zene is ezt a képzelgésszerű érzetet erősíti és az emberek sem úgy viselkednek, ahogy eddig tapasztaltam a délvidéken. Annyira azért nem vagyok naív, hogy ekkora különbség lenne déli és északi ember között. No majd ennek is érdemes lesz utána járni. >
*A középkorú nő tekintetét bizony hiába keresed, sikamlósan kerüli el. Talán félne tőlled? Vagy miért? és egyre jobban motoszkál ez a momentum a fejedben. Amit eddig láttál toronból csupa furcsaság volt... lehet, hogy mégis jobban különböznek a déli népektől, mintsem azt te elsőre gondoltad volna?... Nem sokat tudsz rajta mélázni, ugyanis az előző felszolgáló hölgy ismét az asztalod felé tart, immárom egy nagyobbacska tálcával a kezében, melyen sült hús, tört krumpli, kenyér, savanyúság látható. Ismételten nem néz rád. Először a tálcára szegezi tekintetét, miközben azt leteszi eléd, majd a földet nézi. Biccent picit.* - Jó étvágyat Uram! - *és ismét távozik, anélkül, hogy egy pillantásra is méltatott volna. Egy másik felszolgálón akad meg a szemed - a puccos nő asztalánál áll. Ő is láthatólag a talajt nézi miközben a nő rá néz és beszél... A férfi a padló meredt nézése közben meghajol, s elmegy az asztaluktól.*
*Az itt dívó szokásokkal nem törődve, hirtelen ötlettől vezérelve megfogom az épp elforduló nő csuklóját és felállok. Nem akarom megszorítani, csupán elég stabilan tartani, hogy ne tudjon egy egyszerű rántással elszaladni.*
-Bocsássa meg tolakodásomat, de árulja el ennyire félelmetes lennék a magam tienegynéhány évecskéjével? Vagy talán valami más oka van, hogy annyira sem méltatja szegény utazót, hogy ráemelje tekintetét?
*Nem értem ezt az egész rendszert, de mostmár nagyon furdalja az oldalam a kíváncsiság, így kitartok tervem mellett és egyenlőre nem eresztem a hölgyet.*
<Majd kiderül mit tudnak a pribékek, ha most tényleg akkora égrekiáltó galádságot tettem. >
*Ahogy megfogod a nő csuklóját egy félhangos apró sikkanás hagyja el a száját. Kissé megremeg teste, s engedelmesen megáll megfordul, de továbbra is a padlóra szegezi a tekintetét. Kicsit reszketős hangon szólal meg halkan.* - Elnézést Uram! Nem táplálok az Ön irányába megvetést, vagy egyéb ilyen érzetet, de mint Ön a Sedular kaszt tagja, addig én csak Navor vagyok, így tekintetemet nem emelhetem Önre. Bocsássa meg merészségem, hogy szólni merek Önhöz további engedély nélkül. Ha tartósan akar maradni itt, akkor gyorsan megtanulja a helyi szokásokat, etiketett, legalább az alapokat, ugyanis országunkban a tiszteletlenséget akár halállal is büntethetik. Ke... *Itt a fogadós lép hozzátok és igencsak mérges tekintettel méregeti a kezeidből szabadulni akaró felszolgálót - inkább csak egy rántás volt, amikor észrevette, hogy mellélépett a munkaadója.* - Valami baj van Uram? Talán nem megfelelő a kiszolgálás, vagy tiszteletlen volt eme alsóbbkaszti nőszemély? - *éles volt a hangja és bizony a nőre nézve nem túl bizalomgerjesztő dolgokat sejtet, ha a válaszod igenlő. Még mindig fogva a nő kezét érzed, hogy megfeszülnek izmai, ránézvén annyit látsz arcából, hogy szája vékonyra, keseredetten húzódik össze, de szemét továbbra sem emeli fel a padlóról - és nem szól, hogy megvédje magát.*
*A nő szavaira elkerekedett szemekkel, mint akit arul csaptak hátrébb lépek egyet.*
<Mi??? Kaszt? Ráadásul én lennék a magasabb "rangban"?!? Hisz én még odahaza is csak egy kétes eredetű félvér vagyok, akit megtűrnek, amíg hasznos eszköze a Klánnak, de jóformán nem rendelkezem a saját életem felett sem. >
*Közben eljutnak tudatomig a fogadós szavai is, még azt sem tudnám megmondani mikor ért ide. Kissé zavarodottan pislogok néhányat és elengedem a nő csuklóját.*
-Nem. Nem. A kiszolgálással semmi probléma. Csupán azt nem értettem és őszintén szólva most se nagyon értem, hogy miért olyan égbekiáltó bűn, ha rámnéz vagy esetleg megszólít a hölgy. Ne haragudjanak, ha felborítottam a szokásrendjüket, de én nem érzem magam semmivel sem többnek vagy kevesebbnek a fogadó népénél legyen az alkalmazott vagy épp vendég. Mégegyszer elnézést kisasszony, ha tudatlanságommal kellemetlenséget okoztam Önnek.
*Kissé megileltődve nem is tudom, hogy most mit is kellene tennem. Így inkább várakozásteljesen figyelem a fogadóst és a nőt felváltva. Azért az eljutott a tudatomig, hogy itt ilyesmikért öldösik is az embereket, így próbálok a meglepetés hatása alól szabadulva figyelni a környezet mozgására is. Nem lenne jó, ha pont most ugrana a nyakamba pármázsa izom az ajtóból. *
- Akkor jó. Menj a dolgodra! - *parancsol a nőre ellentmondást nem tűrően, aki azonnal ahogy elengeded egy mély hajbókolás kíséretében távozik a konyha felé.* - Tanácsos egy pártfogót keresnie, hacsak nem akar nagyon gyorsan bajba kerülni. - *tanácsolja még neked egy kétértelmű mosolyfélével a fogadós (de mintha egy kis lenézés is lenne benne), majd nem törődvén többet veled (hacsak nem szólsz még utána) a pult mögé áll vissza - láthatólag, érezhetően elengedvén a füle mellett azt, hogy nem érted a helyzetet... A bejárat felől nem érkezik még pár fontnyi izom sem, nem hogy mázsák... a két ajtónálló (ugyanis idő közben már visszatért a verőlegény) nyugodtan szemlélik a teljes fogadó területét. És ahogy szétnézel még látsz két hasonszőrű, teljesen feketébe öltözött marcona alakot az emeletről lejönni. A pultnál álló fogadóshoz lépnek, váltanak vele pár szót, majd az ivó rész két különböző pontjába távoznak. Megállanak a fal mellett és felsőbbségteljesen figyelnek minden eseményre.*
*A kis "incidens" után visszatelepszem a helyemre és nekilátok a korai vacsorának. Közben elgondolkodok a látottakon, hallottakon.*
<Ez nem lesz így jó. Tényleg kerítenem kell valakit, aki felhomályosít az itteni visznyokról. Az alacsonyabb rangbéliekkel történt félreértés még belefér, de legközelebb lehet már valami magasrangú koldussal találkozok, akire rá sem nézhetek. Talán a pincérnő segíthet. Eddiug ő volt az egyetlen, aki nem csak a tudatlan turistát látta bennem. Pontosabban azt látta, de azért megmondta mi a hiba a viselkedésemben. Áhh. Ő biztosan valami kasztos dologra hivatkozva elhárítaná ezt a feladatot.>
*Ezeken gondolkodva nézelődöm evés közben. Próbálom felmérni, hogy a bent ülők milyen státuszban lehetnek egymáshoz és hozzám képest. Van egy sejtésem, hogy még a felszolgálónál magasabb beosztásom sem valami egetverő urasági szint. Befejezve az étkezést megtörölgetem az ujjaimat a pecsenyezsír nagyjának lenyalogatása után és az almalevet iszogatva várom, hogy leszedjék az alsztalt előlem.*
*Az étek se nem meleg, se nem hideg. Ízre pedig fenséges. Finoman, érdekesen fűszerezett a kacsa, s a tört krumpliban is mintha lenne valami más íz... de nem jössz rá mi az. A fogadó belsejében tartózkodók viselkedését nézve kiütközik az, amin te is átmentél nemrég - teljesen elvállnak az alá-felé rendelt kasztok egymástól. A felszolgálók mindegyika szemlesütve közlekedik, alig szólnak, jobban csak akkor ha kérdezik őket. A többi vengéd - akik társaságban vannak - nagyjából egy rangűak lehetnek, talán pont olyanok mint te magad. Hogy is mondta a nő ... sedular. A csuklyás illetőről még csak gondolatod sincs hová rakhatnád - úrnak vagy szolgálnak, de az biztos, hogy még mindig ugyan annál a kupánál ücsörög mint ezelőtt két fertályórával. A puccos nőszemély és a szavait magába ivó férfi viszont nemeseknek néznek ki. Velük a felszolgálók is alázatosabban beszélnek, térdig hajbókolnak, még a fogadós is leszegezett tekintettel beszél a férfival - de még az asztaluknál ülő másik férfival is, aki azóta is a benti társaságot fürkészi (mintha egy mindenkor támadástól tartana). A rendet felügyelő nagydarab férfiak a szolgálókkal lekezelően bánnak, ők is megkapják a szemlesütős, hajbókolós viselkedést tőllük, ám már a fogadós bátran rájuk tekint és viszont. Érthetetlen számodra így külső megfigyelőként ez a hiearchia. Pár perc kell míg az asztalodhoz érkezik egy felszolgáló - de nem az a nő aki kihozta az ételt. Egy fiatal férfi - talán a húszas évei közepén járhat. Ő is megadja számodra ugyan azt a tiszteletet mint a nő. Fejet hajt előtted, s szó nélkül összeszedi a tányért előled. Kezébe fogja a tálcát és meghajol előtted.* - Parancsol valamit az Úr még?
<Ez teljes káosz. Honnan a fenéből tudhatják ezek, hogy ki ki és hova is kell hajbókolni. Természetesen itt is a legalsó és a legfelső kaszt lehet könnyebb helyzetbe, hisz ők mindenkivel egyformán kell bánjanak, de mi a helyzet a köztes résszel. Abban biztos vagyok, hogy legalább négy szint van. A szolgáló mint a pincér, a közemberféle mint én, a nemesség mint a csevegő nő és biztos itt is vannak "fenségek", akiket nem is lát a nép mint otthon. Vajon a testőrök hogy védik egy nemesi bálon az urakat, ha nem is nézhetnek fel?! >
*Az utolsó gondolatra halványan elmosolyodom. A pincér érkezésére felhagyok a furcsa szokások tanulmányozásával. Ennyi kultúra mára épp elég.*
-Köszönöm szépen! Nagyon ízlett minden. Most azt hiszem inkább sétálok egyet. Tudna ajánlani valamit, amit érdemes megnéznem? Márha nem hozom ezzel a kérdezősködésemmel Önt is kellemetlen helyzetbe.
- Nem Uram! Egy alsóbb kasztbéli csak akkor szólhat felsőbb kasztbélihez, ha kérdezték, engedélyt kapott rá. Mivel ön kérdezett nem hoz kellemetlen helyzetbe. - *úgy néz ki a nővel történtek híre hamar szárnyra kapott, hogy tudta ez a felszolgáló, hogy neked dunsztod sincs arról, hogy mi merre mennyi méter.* - Nos, itt a közelben van egy fürdő. A Vízivárosban megtalálja a legszebb színházat amit valaha is építettek, a környékén számtalan emlékmű, régi kyr építésű ház, híd, szökőkút látható. A Zadon kerület a nemeseké, de itt megtalálja a Hősök sétányát, ez egy hatalmas park, szobrokkal, emlékművekkel - viszont vigyázni kell, mert vannak eldugottabb zugai is, ahol bármi előfordulhat. De javaslom uram, hogy fogadjon maga mellé egy kísérőt, vagy ha van erre ismerőse kérje meg a kíséretére. Shulur nem biztonságos egy külhoni számára egyedül. - *látszik, hogy próbál minél többmindent felsorolni, de szemét továbbra sem emeli rád.*
-Köszönöm a felvilágosítást. Tud ajánlani egy vezetőt?
*Érdeklődöm még egy kicsit, de nem akarom a kelleténél tovább feltartani. A vezetőre tett ajánlatot elfogadom és megpróbálom előkeríteni a nevezett személyt, hogy megállapodhassunk a vezetés részleteiben. Például uticél, anyagiak...*
<Az eddigiek alapján nem tanácsos egyedül nekivágnom ennek a helynek. Azért remélem tényleg szép és látványos dolgokat rejt ez a város számomra. >
*A felszolgáló kissé elgondolkodik. Majd halkabbra fogva hangját válaszol.* - Itt, szemben a főmóló bejáratánál szokott állni egy szutykos kölyök - Zizzent. Évek számát tekintve, talán annyit élhetett eddig mint az Úr. Nem mondom, hogy nyugodt szívvel ajánlom, de az biztos, hogy nincs olyan hely Shulurban amit ne ismerne. Ha nem akar lealacsonyodni a szintünkre Uram, nem felelne meg a kasztbéli különbsége miatt, talán a Vízivárosban kellene jobban szétnéznie, ott bizonyára akad sedular vezető, megbízható. *Amíg a férfi beszél látod, hogy a fogadós sűrűn tekinget felétek igen morcosan. Valami nagyon nem tetszhet neki, lehet az, hogy feltartod a munkában a beosztottját.*