Az őr írástudatlanságán belül kicsit megütközöm, de nem mutatom.
<Odahaza azért a városi őrök kibogarásznak egy levelet....> -gondolom lemondóan, majd merev vigyort erőltetve magamra fogadom a "szönyegcirkáló" -pap üdvözlését.
Gondolatban gyorsan számba veszem a teológiai képzettség és az egyházi tisztségek fokozatait, próbálom megsaccolni hogy a kurta kis pap hol helyezkedhet el a tudásbeli és a rangbeli létrán.
(Off: D20 alapkönyvben van erről infő a 20. oldal lap alján.)
Mivel tudom hogy nem mindegy mi a pap első benyomása rólam, próbálok kicsit a híúságára hatni.
<Túl nagyot nem hízeleghetek, mert átlátszó, de ezek annyira bele vannak szerelmesedve a hangzatos címekbe, hogy talán jól veszi ki magát, ha kicsit felmagasztalom...>
-Nos tiszteletreméltó Initiatus -("Beavatott" a shadoni teológiai képzettség harmadik foka a hatból, az egyházi rang és a teológiai tudás nem feltétlenül van egy szinten...

-De kérem atyám; zavarba hoznak. Önök nagyon felértékelik az én méltatlan rangomat -és a paplovagok sorfalára mutatok- önök igazán szíves vendéglátók. Odahaza a kormányzót és a Krad-rend mestereit fogadják ekkora tisztességgel, mint önök engem; egy apró téglát a diplomácia építményében. -és biccentek a paplovagok felé.
<Te jó isten, mekkora lehet a felhajtás itt, ha két herceg találkozik?> -gondolom tűnődve miközben a pap szavait hallgatom.
Sajnálkozva húzom össze a szemölldököm az Arel pap szentséggyalázása hallatán.
- Oh, nos ez igen sajnálatos, megértem az önök indulatait, hiszen mi is szigorú büntetésnek vetjük alá a szentséggyalázókat odahaza.
- Csak remélhetem, hogy hatalmas istenük Domvik lesz olyan kegyes, és mint hallom szereti az Életet annyira, hogy megelégszik egy olyan jóvátéttellel, mit egy hitetlen száméra adhat és nem kívánja vérét. -rögtönzök gyorsan egy kis védőbeszédet az Arelita érdekében, végül is ez a dolgom.
Arra számítottam, és vártam is, hogy lesz valami hivatalos packázás meg aktatologatás az országba való belépésemkor, bólogatok is készségesen az atya szavaira.
-Természetesen, Carlos Sacerdos atya; mindennek megvan a maga rendje.
<Ellenben, hogy valami papi klastromba dugjanak aludni!

-Bocsánat atyám de a pyarroni követségnek is megvna a maga rendtartása. Miután megérkeztem a városba, a hivatali eljárás szerint azonnal jelenkeznem kell a Pyarroni Nagykövetség épületében és fel kell vegyem a kapcsolatot a feljebbvalómmal, hogy a továbbiakról elirányítson. És bár szívem mindennél jobban kívánt vágya hogy alaposabban is megismerhessem a csodálatos templomépítő művészetüket, attól tartok egy ideig még vissza kell magam fogjam az urunk Fénye Monostor meglátogatását illetően, mert kötelességeim vannak, a hazám számít rám, és ahogy hallom a diplomatákohoz is elkél most egy jó szárnysegéd, úgyhogy ha ez megoldható, lehetséges volna, hogy az adminisztratív kötelezettségeim után utbaigazít, hogy merre találom a pyarroni Nagykövetség épületét?