• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 109 / 153 • 1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 153

Re: Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.02.11. 22:33

Az érzelgősségtől mentes és az érzelemmentes nem ugyanaz. Amúgy a karaktered akkor igazán érzelgősségtől mentes, ha megérinti a szívét a sírás, de tojik rá nagy ívben, legalábbis szerintem.

Chorax: Akaraterő és Asztrál két külön dolog, ezt a varázslói mágiáknál erősen hangsúlyozzák. A Mentáltest és az Asztráltest külön külön él (lásd külön síkon) és ennek megfelelően befolyásolható. Az, hogy magas asztrálod van, az nem azt jelenti, hogy akaratosan ragaszkodsz az érzelmeihez, hanem azt, hogy fogékonyabb vagy rájuk, lehet hogy nehezebben lobbansz szerelemre, de az érzelmed erős, ha valakire megharagszol, azt sírig viszed, stb. Ennek megfelelően -mivel erősek az érzelmek- nehezebben lehet kizökkenteni téged. Sokkal nehezebb elérni, hogy megfeledkezz róluk. Egy 8as asztrállal rendelkező karaktert könnyebb befolyásolni, annak ellenére, hogy alapjáraton "nem érez", de egy furcsa csavarral a befolyásolhatóság oka mégis ez: a felületes érzelmeket sokkal egyszerűbb elmélyíteni vagy a másik irányba tolni.

Rannien: Teljesen igazad van, minden, ami érzelem az asztrál részbe tartozik. A "kontrollálás" ebben az esetben viszonylag nehéz, az érzelmeidnek általában kevésbé tudsz parancsolni; ergo az alacsonyabb asztrál jelenti az érzelmek "kontrollálását", ha nagyon kukacos akarok lenni.

Remélem érthetően fogalmaztam, és bár kissé bő lére eresztett, senki ne érezze úgy, hogy "magyarázom má' itt neked egy órája te töketlen" gondolataim voltak, egyszerűen magam számára is így érzem világosnak.

M.

Ui.: De Yv! Nem! Az akaraterőnek SEMMI köze az érzelmekhez!
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. "
"Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1786
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.02.11. 22:47

Meridian írta:A "kontrollálás" ebben az esetben viszonylag nehéz, az érzelmeidnek általában kevésbé tudsz parancsolni; ergo az alacsonyabb asztrál jelenti az érzelmek "kontrollálását", ha nagyon kukacos akarok lenni.
...
Ui.: De Yv! Nem! Az akaraterőnek SEMMI köze az érzelmekhez!

De Meri, van... olvasd el ÚTK-ban az Akaraterő leírását - ott áll feketén fehéren, hogy:
"Meghatározza továbbá, hogy a karakter mennyire ura érzelmeinek, képes-e hidegvérrel mérlegelni, félretenni érzéseit és csupán az eszére hagyatkozni."
Aztán a tulajdonságpontonkénti ismertetőből ez még jobban kiviláglik - ezeket nem idézem be.
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Herold Bardelot » 2009.02.11. 22:57

Inkább ezzel írok mert így maradhat magánvélemény magyarázkodás nélkül.

Pár dolog csak hogy ne ferdítsünk. A asztrál és mentál test a lélek része, nem él külön életet egy számára fenntartott síkon.
A gondolatok, tervek a mentál az érzelmek meg az asztrál síkra vetülnek ki.
Varázslói mágia a világ leírása: mint a hagymát rétegekre bontja az emberi lelket , és ezen rétegekben leledzik a két sík nem pedig e fölött.

A régi könyvben ha valaki nagy művész akart lenni akkor bemaxolták a képzihez tartozó asztrál tulajdonságot(ÚT), mondván egy magát tökéletesen kontrollálni tudó egyén nem lehet "művészlélek".

Most inkább dobtak rá egy hátteret és ezzel le is van tudva a dolog. Így akár minimális vagy kimagasló asztrállal is lehetsz Picasso.
Azt írják hogy az alacsony asztrál felszínes érzelmeket takar, a magas pedig rendkívül stabil mély lelket aki a körülötte örvénylő világra, történéseire érzékenyen reagál.

Nézzünk pár példát

Az hogy valaki egy síró öregembertől "nem esik hanyatt" melyik kategória inkább? A felszínes a dolgokra kevésbé érzékeny ÚTK szerint alacsony asztrálú személy, vagy a roppant "nagy" és elmélyült érzelmi világú személy, kimagasló asztrállal?

A betegekért még a saját szükségletei ellenére is kitartó ápolónő melyik skatulya? Magas az asztrálja mert fogékony az Őt körülvevő világ szenvedésére és kitart a mellet hogy Ő "emberséges", vagy alacsony mert a kedvezőtlen netán ártó körülmények ellenére marad és a "szívére " hallgat nem az eszére?

Ha dobatsz vele próbát akkor: ha marad és gondozza a rászorulókat/elmegy az öreg mellett akkor az a siker vagy a kudarc lesz?

Két ellentétes beállítottság, két próba, és sztem két értékelésmód.
Finoman és udvariasan megfogalmazva, több mint nem egyértelmű és talán nem is lehet ezt leszabályozni.
Nincs konklúzió, az egy szimpla KM-i fogás hogy alacsony a statod és ekkor egy szinte megdobhatatlan dobással olyasmit kénytelen a kari érezni csinálni ami esze ágában sem lenne.
Tisztelettel: Herold Bardelot
Herold Bardelot
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1139
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.02.11. 23:15

Herold!
Azt, hogy külön síkon él, valahogy így értettem, csak nem fogalmaztam meg ilyen érthetően...

Ami az UTKt illeti, Yv, ismered a véleményemet arról a munkáról, és pl. én ezt is marhaságnak tartom, de ez személyes vélemény. Az akaratoddal sosem fogod megakadályozni, hogy milyen érzelmed legyen, legalábbis szerintem...
Példák: Annyian mondták már, magamnak ártok, ha utálkozok, meg gyűlölködöm. Mégsem tudom nem gyűlölni a nagynénémet a tetteiért. Ez van, és nem azért, mert nm küzdök ellene, hanem mert képtelen vagyok rá, túl erős ez az érzelem. Ugyanez a szerelemben, pl. akkor nem lennének viszonzatlan szerelmek, ha az ember képes lenne ezt kontrollálni.

Ez egy szép ideológia, hogy félretenni az érzelmeket, de azt évekig tanulni kell, hogy valaki színtiszta logikával rendelkezzen, mert egyébként nem tudná elvonatkoztatni magát az érzelmektől, legyen akár 3as asztrálja és 24es akaratereje. Lásd a törpe Kadal-papok egy rendje, akik direkt azért tanulnak ilyet, hogy a kuvarcokkal tudjanak foglalkozni.

Hangsúlyozom, magánvélemény és várom az egyéb véleményeket :)

M.
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.02.11. 23:30

A könyv alapján a saját "skatulyáim":

Az hogy valaki egy síró öregembertől "nem esik hanyatt" melyik kategória inkább? A felszínes a dolgokra kevésbé érzékeny ÚTK szerint alacsony asztrálú személy, vagy a roppant "nagy" és elmélyült érzelmi világú személy, kimagasló asztrállal?

Ha csak nem esik hanyatt a dologtól - nem érdekli, akkor alacsony asztrálú.
Ha érdekli, átérzni, de nem akar vele mit csinálni, akkor magas asztrálú és akaraterejű...

A betegekért még a saját szükségletei ellenére is kitartó ápolónő melyik skatulya? Magas az asztrálja mert fogékony az Őt körülvevő világ szenvedésére és kitart a mellet hogy Ő "emberséges", vagy alacsony mert a kedvezőtlen netán ártó körülmények ellenére marad és a "szívére " hallgat nem az eszére?

Magas asztrál - mert átérzi a többi ember érzéseit és q.magas akaraterő, mert másokért tesz maga helyett jót...

Ha dobatsz vele próbát akkor: ha marad és gondozza a rászorulókat/elmegy az öreg mellett akkor az a siker vagy a kudarc lesz?

Ha az ápolónőnél maradunk... és a könyvet vesszük alapul mint eddig - akkor: akaraterőpróbát kell dobni - ha megvan gondozza a rászorulókat a nehéz helyzet ellenére is - ha nincs meg, akkor megy tovább, hiába hogy átérzi fájdalmukat, elesettségüket.

Nem tudom, hogy mennyire tudtam érzékeltetni azt, amit ÉN olvasok ki a könyvből, és ahogy én látom ezek után ezt a nem is kicsit összetett dolgot.

Meridian írta:Az akaratoddal sosem fogod megakadályozni, hogy milyen érzelmed legyen, legalábbis szerintem...

Ezt senki sem állítja - az akarat csak legyőzi az érzelmet (na, másképp nem tudom megfogalmazni).
Ha megengeded... maradva nálad - ha nem akkor törlök ^^
Te érezhetsz gyűlöletet a nagynénéd ellen, de az, hogy ezzel a gyűlölettel mit kezdessz már azon múlik, hogy mekkora az akaraterőd: ergo, ha nagy felülkerekedsz rajta és nem csinálsz hülyeséget (mittomén: benyomsz neki kettőt-hármat egy rossz 'a' betűért)...
Ha kis asztrálod lenne les...análnád, hogy mit tesz ez a nagynéni, mert abszolút nem érdekel mások helyzete, de még a sajátod sem.
Valahogy így tudom elképzelni és szemléltetni.
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.02.11. 23:34

Yv!

Ez offtopic, de inkább elteszem magam holnapra, szaktörténettel kezdek reggel -.- Mindenesetre a reagodat megjegyzem, és gondolkodok, mert mondanivalóm az van, csak most nem tudom normálisan megfogalmazni, majd holnap küzdök egy sort vele. ;)

M.
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2009.02.11. 23:47

Énnekem az a véleményem erről az asztrál-akaraterő vitáról, hogy mennyi és mennyire mély érzelmeim vannak az asztrál. sőt sztem még az is idetartozik, hogy a közel közömbös érzelmeim mennyire kifinomultak (hisz közömbös és közömbös közt is van különbség), és más érzelmeit mennyire tudom átérezni. Azaz tulképp mekkora és milyen bonyolult formájú az asztráltestem. Az akaraterő meg ahhoz kell, hogy az érzelmeim mennyire uralkodnak a tetteim felett.
A Shia-ko által bedobott példa szerint: a síró öregember engem meghat, ha egy sikeres asztrálpróbával átérzem a szenvedéseit, és ekkor céljaimat félretéve segítek neki, ha elbukom az akaraterőpróbát (vagy ha eléri, hogy elég motivált legyek az ügyében). Azaz egy kis aszrtálú embert így nem (nagyon) lehet befolyásolni, inkább a nagy asztrálú és akaratgyenge karaktereket.
Ezt még mondjuk lehet finomítani, pl az asztrálpróba sikerének mértékében mínuszok az AKE-próbához (mert ha nagyon meghatott, akkor nehezebben mondok neki nemet), vagy az öreg is tehet egy karizmapróbát (és ebből is jöhetnek módosítók), de ez már erősen KM-függő. Mellesleg egy Káosz és/vagy Halál jellemű karakter nem nagyon fog törődni más lelki nyavalyájával (bár ez a 12 jellem sok finomhangolást igényel a játékos részéről a KM felé), nem árt ezt is figyelembe venni a KM-nek.
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél.
"A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 830
ZK Karakter: Heian Amanodel - Arabel megtisztítása
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Iymer » 2009.02.12. 9:29

Olvasom itt ezt a vitát az Asztrálról, és engem is érdekel, mert mesélőként mindig is problémám volt vele. Nézzük ezt:
Yvett de Crei írta:Te érezhetsz gyűlöletet a nagynénéd ellen, de az, hogy ezzel a gyűlölettel mit kezdessz már azon múlik, hogy mekkora az akaraterőd: ergo, ha nagy felülkerekedsz rajta és nem csinálsz hülyeséget (mittomén: benyomsz neki kettőt-hármat egy rossz 'a' betűért)...

Játéktechnikailag: nagy asztrál -> valószínűleg sikeres próba -> valószínűleg kontrollálja az érzelmeit -> a példában valószínűleg nem csinál a karakter semmit

Yvett de Crei írta:Ha kis asztrálod lenne les...análnád, hogy mit tesz ez a nagynéni, mert abszolút nem érdekel mások helyzete, de még a sajátod sem.

Játéktechnikailag: kis asztrál -> valószínűleg sikertelen próba -> nem érdekli mások helyzete -> a példában valószínűleg nem csinál a karakter semmit

Kérdés:
Milyen asztrál kell ahhoz, hogy a példa helyzetnél maradva a karakter mégis csak benyomjon egy isteneset a nagynénjének?
Iymer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 610
ZK Karakter: Iymer Senton barát - Manifesztáció
ZK Karakter: Iymer cwa Takeda - Testvérviszály
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Shia-ko » 2009.02.12. 9:39

Nekem úgy tűnik, mintha az asztrálnál fordított próbát kellene dobni. :think:
Üdv:
Gabi
Shia-ko
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 503
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.02.12. 9:43

Sztem mi nem vitázunk, csak beszélgetünk... :roll: (a vita nem itt kezdődik :wink:)

Iymer, azt hiszem nem értettél meg.

Kis asztrál: érzéketlen tuskó - nem érdekli mások lelkivilága. Vagyis, ha bőgnek előtte is unottan ácsorog, vagy tovább lép (neki ez nem az akaraterején múlik, hacsak nem fűzi valamilyen szándék arra, hogy cselekedjen - sztem játéktechnikailag ilyenkor nem kellene AKE próbát dobni...)

Közepes vagy nagy asztrál: érdekli a saját és mások lelkivilága - az árnyalások szépen le vannak vezetve a könyvben. Átérzi mások problémáját, meghatódik egy romantikus filmen, stb.
Az, hogy mit és hogy cselekszik helyzetfüggő, de az AKE függvénye: teszem fel, egy gyűlöletet akaraterővel háttérbe lehet szorítani - ha még be is szól a gyűlölt személy és megvan az AKE próba, akkor sem esik neki a játékos a gyűlölt személynek, de ettől még gyűlöli... Ha rontotta a próbát... :roll:

Ebből következik, hogy ahhoz hogy a gyűlölt személynek benyomjon valaki közepes vagy nagy asztrál szükséges - hisz ezzel az értékkel érdekli a karit a saját és a mások érzelmei - de nem az érzelemtől függ, hogy mit cselekszik, hanem hogy megtudja-e állni a verekedést -> AKE

A könyvet alapul véve Asztrál próbát akkor kellene tennie egy karinak, hogy eldőljön meghatja-e, átérzi-e a mások lelkivilágát...
Kis értékkel eleve bukod -> nem hat meg, unottan ácsorogsz vagy lépsz tovább
Közepes, nagy értékkel van esély a sikerre -> ha nincs meg ua. mint kis értéknél; ha sikeres átérzed az érzelmeket melyeket a másik közvetíteni akar - de AKE függő, hogy mit teszel a helyzetben.
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2009.02.12. 11:44

Yv, szerintem azért egy kis asztrállal rendelkező egyénnek is lehetnek érzelmei, szal nyugodtan lehet vele AKE-próbát dobatni. Egy kis asztrállal rendelkező egyén is tudja gyűlölni a nagynénjét, ahhoz nem kell kimagasló érték, mivel elég primitív érzelem. Ráadásul még csak nem is kell, hogy érdekeljen más lelkivilága, anélkül is lehet gyűlölni valakit. Sőt az, hogy nem értem meg a másikat, gyakran szül olyan félreértéseket, ami ehhez az érzelemhez vezet (bocs Meridian, nem téged céloztalak ezzel, egy fejlett lélek is tud gyűlölködni, csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy nem kell annak lenni ehhez) Vagy vegyük a rasszizmust - szigorúan Yneven maradva - ők egész népcsoportokat utálnak, néha minden különösebb ok nélkül, ami szerintem nem vall fejlett érzelmi világra.

Szóval szerintem asztrálpróbát leginkább akkor kell dobatni, amikor a karakter mások érzelemtől vezetett tetteit próbálja megérteni (pl a barátja/barátnője elkezd veszekedni, és megpróbálja kibékíteni - kis asztrállal valószínűleg erre esélye sem lesz), vagy amikor az érzelmére akar hallgatni (ha jön az ellenséges sereg a szülővárosom ellen, akkor beállok-e az önkéntesek közé - kis asztrállal bemutatok a sorozótisztnek és rohanok a francba)
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél.
"A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 830
ZK Karakter: Heian Amanodel - Arabel megtisztítása
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.02.12. 17:33

Üdv!

Óó de széép, ó de jó, mindenkit érdekel a téma ^^.

Nekem megmondom őszintén az jutott eszembe, hogy említetted ezt a pofonütést. Ez, mivel egy cselekvés, már nem az érzelemhez, hanem az akarathoz tartozik, mivel racionálisan meggondolom, hogy megüssem-e vagy sem. Ettől azonban az érzelem mértéke, stb nem változik.

Ja, és megkérdeztem édesanyámat erről az öreg-sírás dologról, erre ő azt mondta, hogy: "Azt, hogy valaki otthagyja az öreget, a negatív asztrál érzelmei okozzák, amilyen a félelem, közömbösség, stb...

Yvett

Két dolog. Szerintem az általad említett egyik esetben sem kellene próbát dobatni :P
A másik, hogy ez igenis vita, mert ez egy vitafórum. Csak azt felejtjük el, hogy nem a negatív értelemben vita, mert az a veszekedés. Ez mindössze egy azonos érdeklődési körrel rendelkező társaság elmepallérozás céljából lefuttatott (még ha írásos formában is) eszmecseréje. Ez már csak azért is szép, mert így csak értelmes emberek tudnak cselekedni, és jó ilyet látni manapság...

M.
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Arcady » 2009.02.12. 20:18

Szerintem a könyv elég tisztán fogalmaz eme kérdésben. A magas asztrál nem érzelmi túlfűtöttséget takar, amit csak akaraterővel tudsz kordában tartani, hanem érzelemgazdagságot és azok fejlettségét, azaz nem ösztönlény vagy.

Én a mágus "asztrálnélküliségével" ami szinte ünnepeltté vált az idők folyamán óvatosan bánnék és nem sorolnám be automatikusan az alacsony asztrálértékhez.
Sz. Gnóm légy szabad
Arcady
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 38
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.02.12. 20:44

Egy kicsit más... gondolatmozgatónak...

Ha kialakítok egy elf harcost.
Nem veszem fel a vagyon hátteret még csak 1.fokon sem.
Kidobom a legoptimálisabb vagyonomat, ami harcos esetében 18 aranyat takar.
Ugye ebből kell kigazdálkodni a felszerelést... amibe beletartozik a fegyver is... Aham... elf íj 120 arany ... :roll:
(És még rengeteg ilyen példát fel lehetne hozni)

Ez így egy kicsit ... gáz...
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Shia-ko » 2009.02.12. 21:06

Mivel az elf íj nem jár alanyi jogon minden elfnek... ;)
Üdv:
Gabi
Shia-ko
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 503
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 109 / 153 • 1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 153

Vissza: Csevegõ