• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 151 / 153 • 1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153

Re: Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.11.02. 13:36

1. Rendszer keverés:

Ki kevert itt rendszert? Az amund fajról több könyvben is van szó, ezek valamikor mind hivatalosak voltak. Gyakorlatilag nem fedezhető fel gigászi ellentmondás(leszámítva a fehér alapkönyv speckó és szerintem debil hátrányát) a faj leírásában a könyvek közt, épp ezért a "leírás" felhasználható.(nem a szabályok, a leírás)
Egy szabály rendszer van az ÚTK, illetve az azon alapú Új Besti fajalkotó rendszere.

2. Amund ultralátás, Od pontok stb, vagyis hat-neb vs. hebeth:

Az ultralátás a Kegyelt háttérből származik náluk speciálisan. ENNYI.
Minden kis amund megy a piramisba, lát a sötétben, juppí, te pap leszel, már csak el kell dönteni melyiké. Erről már nem szól a fáma, csak egy régi Rúna kiadvány, mi szerint Themes papnövendékeinek 5 percig kellett a napba bámulniuk, aki nem vakult meg hurrá, a többi máglyára.(itt még azonban "szigorúan zárt születési arisztokráciát" emlegetnek, ami kikandikál a sorból).

Az óamund nyelv, jobban mondva a Hatalomszavak ismerete Themes papjaival és leszármazottjaival szállt a sírba. Ahogy Martos írta, egyedül a Vaskezű ismerheti ezeket a fortélyokat.
Ettől függetlenül Oddal rendelkezhet egy Amhe Ramun pap, hiszen a kettő független, pusztán a megfelelő dialektust már nincs aki megtanítsa neki.

Úgy kéne elképzelni, mint mondjuk Kínában voltak tiltott hangnemek amiket csak a szent énekek tartalmazhattak. Egy kapáló parasztnak sosem jutna eszébe azon a hangsoron fütyörészni, még ha nem is tudja mi az, hogy zeneelmélet.
Ergo az óamund nyelv fenn maradhatott, akár még beszélhetik is, de nem ismerik már azokat a hangsúlyokat, hangmagasságokat stb amitől erővel telítődnek a szavak.

3. A "KM szava szentírás" nem ide tartozik, és nem is erről van most szó. Egyszerű példának említettem meg szerencsétlen homoki elfet. :)

Próbálom összegezni mi az ami összejött eddig.

1. Amundok hatalomszavakat már nem használnak.
2. Akik használták meghaltak, vagy piszok kevesen vannak és nem tartoznak az amund népesség gyakorlatilag egészét képező Amhe hívők soraiba.
3. Nem a képességük, hanem a tudásuk veszett el.
4. Csak a Kegyelteknek van ultralátása, (és termel a szervezete Odot?)

Jól látom, hogy ezekben azért egyetértés van, vagy félrenéztem valamit? :oops:
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 572
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Anhorienn » 2010.11.02. 13:55

Van rá egy módszer, amit mi alkalmaztunk kráni fejvadászoknál, varázshasználóknál: megszületsz, és dobsz K100-zal, hogy szerencséd van-e, és bírsz-e Ófaji adottságokkal, Od-pontokkal. 91-100-ig annyi oddal, ami a 90 feletti rész. És attól, hogy van passzívan Od-od, nem ismered a nyelvet, mint ahogyan Martos is írta. kivéve, ha valaki megtanítja neked azt az ó nyelvet. Erre pl lehet kalandok sorát írni, és akkor mindenki boldog. Amíg pedig nem ismered az Ó nyelv adott dialektusát, addig csak védelemre használod passzívan, mert az azért nem olyan képesség, mint az ultra látás, hogy észreveszed, hogy hű, bammeg, látok, pedig sötét van, hanem pl ó mágiát használnak ellened, van ismereted, pl "legenda", hogy létezk hatalomszó, és rád épp nem hatott, elgondolkozol, és dobsz IQ próbát. hogy milyen módosítóval, majd a KM eldönti, és akkor már mondhatod a KM-nek, hogy megyek a könyvtárba, és olvasni valót keresek a témában, és nyomozgatni kezdessz, hogy vajon ki tudhat olyan nyelvet... és így kerek a történet, és nem lesz nemes nyelved 1. szinten, de ha ügyes vagy, és kitartó, idővel megtanulod valamely dialektust, és egyre jobb vagy. így van pl hosszútávú terved is, sőt, a KM-nek is teszel egy szívességet, mert nem neki kell minden 5letet kitalálnia, hanem lehet erre is kalandokat írni, vagy bele lehet csempészni a történetbe.

Nem ördögtől való dolog, most pl egy uwel paplovaggal az a célom, hogy akkora tetteket hajtsak végre Uwel nevében , :) hogy a nagy arkánumot is tudjam használni. Lehet, hogy külön kalandok voltak azért, hogy a 4., és 5. fokú vallásismeretet megtanítsák nekem cserébe, de haladok, és ezzel nem lett kevesebb a karim, sőt inkább több lett.

Ezt azért javasoltam, hogy hátha kompromisszumra lehetne jutni a témában.
"Bízz bennem és fordíts hátat!"

Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes.
/Albert Einstein/

Karaktereim:

Brodan Gravel, Új pyarron szülötte, homálytestvér rabszolgája, kocsmák ismerője.
Anhorienn
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 225
ZK Karakter: Brodan Gravel Füstölgő nyomok
Karakter: Morel Dal Jandarvi
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Herold Bardelot » 2010.11.02. 16:47

Szeretem az ilyen "bátor" vonalvezetésű elősztorikat.

Azért nincs jelentősége mert egyikőnk se mesél, csak belevauvau, de nézzük:
-kezdjük ott hogy felnősz. Hierarchikus rend, vajon kinek szólsz először hogy: -hé nézd mit tudok? ááá biztos nem a papoknak. De tegyük fel sikerül, anélkül hogy egy indulatos és áskálódó társadalomban bárki beköpne a felső vezetésnek. Azért már ez sem kis feladat, és nem első szint.
-megszöksz egy ynevre szállt isten szakrális leple/irányítása alatt álló, elszigetelt közegből. Pár játékülést ez is megér.
-eddig ugye mire volt gondod: gyúrjá vazze, pörögjön az a kard, jó a frizum?, van még kaja? Ehez képest mikor elhagyod a néped kivel futhatsz össze: homoki elfek,pyar vagy kráni felderítők, a mélysivatag szélén portyázó nomádok. Mind vendégszerető barátságos utitárs, ja és előítélettől mentesek. A sivatagot, mint olyat meg se említsük.Sok sikert.
Nézzük mi van ha szimpla kitett gyerek vagy:
-semmi problem, kicsit nehéz eset vagy de felnősz
-első alkalom, felnyilík a szemed, nyílván senkinek nem mondod el hogy túléltél egy ómágikus találkozást, hisz hideg fejű és megfontolt vagy
-se krán se toron nem gyűjt be hogy feldolgozzon védő talizmánnak
Áruld már el ki fog megtanítani a hatalomszavak használatára/kiejtésére? Az egyetlen forrás a Mélysivatagban van. Ráadásul ott sem beszélik, csak írásos forrásokra támaszkodhatsz. Az meg, ha csak az egyiptomi hieroglifeket nézzük egy kicsit kevés.
Szerintem ez így ebben a formában nem hogy nem táp, hanem egyadta merő sz*pás. De KM-e válogatja mennyire szívatja a Jk-t.

Ez a kegyelt kérdés olyan mint a tyúk meg a tojás.
-Aki bírt az ultralátással abból papot csináltak, ha teccik ha nem.
-Csak az bírt az ultralátással akit Themes erre kiválasztott, ergo már kegyelt.

Ja Én is dobatnék:99-100 lejátszuk túlélted-e, a többinél pedig nem.

ui:ha Themesen múlik ki lesz kegyelt akkor vajon még mindig válogat ammundokat? Alig pár ezer évnyi elmaradt ima után?
Tisztelettel: Herold Bardelot
Herold Bardelot
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1139
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2010.11.02. 19:40

Anhorienn írta:...
Nem ördögtől való dolog, most pl egy uwel paplovaggal az a célom, hogy akkora tetteket hajtsak végre Uwel nevében , :) hogy a nagy arkánumot is tudjam használni.
...

Üdv!

Az amund dologba inkább nem szólnék bele a béke és nyugalom kedvéért. 8)

Anhorienn

A 4. és 5. fokokból arra következtetnék, hogy ÚTK-ban készülsz hatalmas tettekkel, vért és verítéket nem kímélve szert tenni a nagy arkánum használatára az Uwel-paplovaggal.
Csupán halkan jegyzem meg, hogy ÚTK-ban már nincs megkötve a paplovagok számára a kis arkánum kizárólagossága. Amire van Kegy-pontjuk azt nyomathatják a nagyból is már kezdetektől fogva. :D
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Wolftern » 2010.11.02. 22:05

HŰHA! :shock: megmozdult az oldal :)

Enor!

Hogy mi lehet és mi nem az nézőpont kérdése. Ha Te nem akarsz mesélni neki, az nem ugyan az, mint a nem lehetséges.

A szabálykönyv írja, hogy a homoki elf NEM JÁTÉKOS KEZÉBE VALÓ KARAKTRER! Ezért és főleg az ostoba példám miatt nem mesélek homoki elfnek... de mindegy. Csak azért írtam le ismét, hogy tudd ha valaki, én aztán tényleg nem szeretem, ha 100%-an elrugaszkodunk a szabályoktól.

Azért szólok bele, mert a vázát az amundnak Martos és én dolgoztuk ki, majd küldtem tovább neked, mivel szerettem volna amundként játszani. Úgy gondolom mivel én is szülőatyja vagyok, van valamennyi jogom beleszólni.

Oké, rendben. Bocsánatot kérnék. Csak hirtelen felindulás volt. Mert mindenki a manifesztációban leendő KM-ek is sz*rnak bele a karakterek kidolgozásába tőletek, meg csak az előző postomban említett kritikát (szerintem nem épp a legmegfelelőbb, előadásmódban) kaptam meg. De azért nem kell sajnálni 8)

Szabályrendszer: Igen ám, csak a véleményem még mindig az hogy a második törvénykönyv és a d20 nem tekinthető igazi M.A.G.U.S könyvnek. Ugyanis a d20 szinte teljesen más rendszer (személy szerint nem próbáltam, de halottam róla, és nekem nem jön be) A második törvénykönyv pedig a HGB, az ETK és a summárium néhány részletének összedolgozása. Ezt inkább nem nevezném semminek, tehát szerintem eltekinthetünk ettől.
Szabálykönyv: Új Törvény Könyvet használok, és az amund fajról is kissé hiányos ismeretek voltak a könyvbe. Hozzátenném a te leírásod alapján sem igazán lett volna érthető. (mert én nem értettem az álarcos szöveget és még sok mást sem)

szöveg leírás: köszönöm. Hamarosan utána is nézek.

Nemes nyelv: Az új besti kissé hibás vagy csak én nem tudok olvasni? :? Ugyanis: az 57 oldal lap teteje, 2. bekezdés, amit nagyon szépen idéztél :) a köznyelvet jelöli az amundok számára, ugyanez a könyv egy oldalt lapozva ( a táblázat) már nemes nyelvet ír az amundoknak. DZSENNekkel kapcsolatosan ugyan ez a helyzet. Így hallgatva magamra, azt állapítottam meg, hogy egy közamund használjon nemes nyelvet és ezáltal csak a specko varázslatot, viszont a papok akár ómágiát is használhatnak. DE! mivel AHME RAMUN megtiltotta az ómágia használatot papjainak és népének, így szerintem Herold leírása tölt értelmet a karakterbe, vagyis csak a kiszakadottakból lehet JK. Viszont éppen az lenne a cél, hogy az amundok életét élhesse át a játékos, a manifesztációs korszak alatt.

Renegát amund: Pff. Ugynolyan furcsa, mintahogy a renegát homoki elf. Szerintem vannak renegátok, de ne a Játékos akarjon már éppen renegátkodni. Ez biztos megint felháborodást kelt, de a szabályokat nem hiába alkották, és írták le a legtöbb könyvben, hogyan is viszonyulnak ehhez a klánok, rendek, fajok stb.

Ultralátás: OOPSZ. Összetévesztettem a két érzékelés módot.

Valamint még annyit szólnék az ómágia, és ultralátás képességhez, hogy szerintem nem származás függő, mint ahogy a valóságban sem választhatja meg az ember, miféle testi adottságokkal, nyomoréksággal rendelkezzen.

Mikor réges-régen megjelent az újtekercsek és a gnóm faj, mi Anhorienékhez hasonlóan döntöttük el ezt a kérdést. Vagyis dobtunk k10-zel, hogy hányadik generációs a karakter.
0-1-es dobás: 10 generáció
2-3-as dobás: 14 generáció
4-5-ös dobás: 13 generáció
6-7-es dobás: 12 generáció
8-9-ces dobás: 11 generáció

ha 10. vagy 11. generációt jött ki örültünk, hogy a karakterünk rendelkezhet OD-ponttal. Ha nem az említett számok jöttek ki, akkor nem volt lehetőség ómágia használatra. Minél nagyob generációba tartozik annál kevesebb az OD pontja. Egyébként hozzáteszem, soha nem is használtuk, de azért jó volt tudni, hogy van :D Talán ez alapján az amundok használhatnának hatalomszavakat.

A közamundok csak 2 említett varázslatot, mivel az nem kitalált, hanem valós. A papok, pedig akár igazi ómágiát is. Viszont akkor már vagy más istenség hívő, vagy pedig kiszakadott, aki Kránban megtalálható (a könyv említi is hogy vannak ott is amundok, és akár valamelyik aquirral nagy barátságban van) Ez már tényleg hülyeségnek hangzik, de az ilyen karakterek már nagyon az NJK kategóriába sorolhatóak.
Szerintem előtörténet és szerencse kérdése, hogy használ-e vagy sem. (Itt arra gondolok, hogy kidobták a törzsből, mert nyomoréknak született pl: 6 ujja volt az 5 helyett, vagy akármi más. Arra járt egy kereskedő, megtalálta, megsajnálta, felnevelte. Mikor felnőtt a város v falu népe rádöbbent ki is ő valójában (az amundok ismertető jegyeit viselte és ezt látták a karakteren, pl: dzsad legendák, régi könyvek leírása v akármi alapján tudták megkülönböztetni) kiűzték a közösségéből, látszólag még nevelőapja is elfordult tőle, ment mendegélt egy romvárosban kötött ki, ahol éjjel Themes hívei gyülekeznek (úgy képzelem, mint az ókori Rómában, mikor a keresztények, föld alatti katakombákban, és mindenféle helyen összegyűltek, hogy beszélgessenek, tovább adják tudásuk, stb) Ezk a papok is titokban gyűlnek össze, valahogy bizonyítja Themes hívei számára, hogy ő nem kém, vagy hogy nem az életüket szeretné kioltani. PL: gyűlöli Ahme Ramun híveit, mert csecsemőkorában, testi nyomoréksága miatt tették ki. Azért Ahme Ramun, mert feltehetőleg más istenség hívei már nem léteznek. Szerintem ez egy ok is lehet, hogy Themes papjai soraik közé fogadják őt, és tanítsák is. Még egy kis szerencse és kész is van a kiszakadott ómágiával rendelkező amund karakter. De legalább még 1, másik lehetőség akad. A lényeg a lényeg, h megoldható az ómágia és az amund összefüggése.

Quator!
Én kíváncsi lennék azért a véleményedre :wink: mert érdekel.

Annak szól aki magára veszi!
Ha egyezségre jutunk átalakítom az amundot, a kívántak szerint. Én nem ragaszkodom igazából semmihez, csak annyi, ha valaki csinál valamit, ne az legyen hogy ez így meg úgy sz*r, mert TÁP, meg a szabálykönyv nem ezt írja elő. Mivel nekem nem célom amund karaktert készíteni, sőt az utána lévők sem.
WOLFTERN

Veni, vidi, vici az egyik legismertebb latin szállóige, jelentése: "Jöttem, láttam, győztem." Ez volt Julius Caesar üzenete Róma Szenátusának Kr. e. 47-ben II. Pharnakész pontusi király felett aratott győzelemről a Zelai csatában. Az üzenet tömör határozottságával Caesar a győzelem nagyságát akarta érzékeltetni és egyben saját katonai tehetségét és fölényét a Szenátussal és vetélytársaival szemben

sir Gerard Wolftern -Quiron Pentád
Ordwick Atar -Krán
Hafar Hasszabi -Taba el Ibara
Wolftern
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 343
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2010.11.03. 6:19

Wolftern írta:...
Quator!
Én kíváncsi lennék azért a véleményedre :wink: mert érdekel.
...

Rendben, átolvasom még egyszer a termést és megpróbálok mindent kommentálni, illetve megírni a saját nézőpontomat is. Mivel sajnos nekem ez az ősziszünet az egyik legmunkásabb hét, így még nem tudom mikorra leszek meg. 8)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Anhorienn » 2010.11.03. 9:21

Quator ar Zaraquer írta:
Anhorienn írta:...
Anhorienn

A 4. és 5. fokokból arra következtetnék, hogy ÚTK-ban készülsz hatalmas tettekkel, vért és verítéket nem kímélve szert tenni a nagy arkánum használatára az Uwel-paplovaggal.
Csupán halkan jegyzem meg, hogy ÚTK-ban már nincs megkötve a paplovagok számára a kis arkánum kizárólagossága. Amire van Kegy-pontjuk azt nyomathatják a nagyból is már kezdetektől fogva. :D

Mi azért megtartottuk ezt a különbséget Pap, és Paplovag között :) Mint minden eddigi rendszerben itt is megcsináltuk a házi szabályainkat. Mint mindenki más is. :) Ja, és az nem fórumos játék, hanem haveri kör. Még mielőtt valaki félreértené...
"Bízz bennem és fordíts hátat!"

Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes.
/Albert Einstein/

Karaktereim:

Brodan Gravel, Új pyarron szülötte, homálytestvér rabszolgája, kocsmák ismerője.
Anhorienn
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 225
ZK Karakter: Brodan Gravel Füstölgő nyomok
Karakter: Morel Dal Jandarvi
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.11.03. 18:13

Wolftern írta:Oké, rendben. Bocsánatot kérnék.

Semmi gond, abszolút megértem, hogy nem esett jól :) Csak én is furán néztem, amikor az amund faj számomra érdekes fordulatot vett :D

Wolftern írta:Szabályrendszer: Igen ám, csak a véleményem még mindig az hogy a második törvénykönyv és a d20 nem tekinthető igazi M.A.G.U.S könyvnek.

Ezért írtam, hogy nem a szabályokat, hanem a faj általános leírását vettem/veszem alapul. Tehát nem azt, hogy X értéket pontosan milyen Y módon kapnak, hanem a kultúra, a faj történeti, filozófiai jellemzői, a képességeik is csak mértékei, arányai.

Wolftern írta:Szabálykönyv: Új Törvény Könyvet használok, és az amund fajról is kissé hiányos ismeretek voltak a könyvbe. Hozzátenném a te leírásod alapján sem igazán lett volna érthető. (mert én nem értettem az álarcos szöveget és még sok mást sem)

Ismételten ezért használtam a többi könyvet, mert az ÚTK szinte semmit sem árul el róluk. Ha valamit meg nem értettél mért nem kérdezted meg?
A maszk speciel az d20as rendszer speckó opcionális hátárnya volt, miszerint az amundok annyira alkalmazkodtak a sivatagi életmódhoz, hogy egy párásabb, nedv dúsabb környezetben eltömődnek az orraik, és esetleg meg is fulladhatnak. (Majdnem dobtam egy dupla szaltót amikor elolvastam)

Wolftern írta:Nemes nyelv: Az új besti kissé hibás vagy csak én nem tudok olvasni? :? Ugyanis: az 57 oldal lap teteje, 2. bekezdés, amit nagyon szépen idéztél :) a köznyelvet jelöli az amundok számára, ugyanez a könyv egy oldalt lapozva ( a táblázat) már nemes nyelvet ír az amundoknak. DZSENNekkel kapcsolatosan ugyan ez a helyzet.

Valóban nem egértelmű. Én úgy értelmeztem, hogy az óamund nyelv a Nemes nyelv, de egy szimpla Oddal rendelkező amund önmagában tanulás nélkül a köznyelvre lenne képes. Vagy valami hasonló, szívem szerint egy hethneb egyikre sem.

Alapvetően én is csak kiszakítottra építettem a leírást, mivel nem láttam lehetőségét "valódi" amundként játszani.

Wolftern írta:Renegát amund: Pff. Ugynolyan furcsa, mintahogy a renegát homoki elf.

Kitaszított amund az majdnem renegát végülis nem? Persze én is nehezne képzelem el, hogy egy modern amund közösségben felnevelt, vallási agymosáson átesett amund elszakadjon, és életben maradjon. De egy jó előtörténet csodákra képes. Aztán ha meg még ki is tudja játszani... Persze, ha a JK hülyeséget csinál, akkor ne csodálkozzon, hogy meghal.

Wolftern írta:Ultralátás: OOPSZ.

Na :D

Wolftern írta:Valamint még annyit szólnék az ómágia, és ultralátás képességhez, hogy szerintem nem származás függő, mint ahogy a valóságban sem választhatja meg az ember, miféle testi adottságokkal, nyomoréksággal rendelkezzen.

De ha valaki éppen amund pap akar lenni, (vagy éppen nem)mért a fránya kocka döntse el a kasztját? Mert amund esetben effektíve erről szól a dolog.
Vagy akkor ne legyen se ultralátás, se semmilyen ónyelv ismeret, csak a két plusz képesség, oszt hebeth mindenki, aki amundot akar.

Herold Bardelot írta:Themesen múlik ki lesz kegyelt akkor vajon még mindig válogat ammundokat? Alig pár ezer évnyi elmaradt ima után?

Minden amund isten papja rendelkezett/rendelkezik ultralátással. Themes, Nesire, Refis, Amhe Ramun egyaránt. Ők alkották/alkotják a hat-neb kasztot.
Hogy vannak-e még Amhe Ramunon kívül a többi istennek papjai... arra azt hiszem a Manifesztációs háborúról szóló könyv egy nyugtalanító választ. De erről pontosat én sem tudok.

Huh tényleg beindult a fórum :) Azt hiszem mindenre válaszoltam amire akartam, de sok minden van :D Szeretem a pörgős vitákat, csak nehéz követni :D
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Wolftern » 2010.11.04. 17:55

De ha valaki éppen amund pap akar lenni, (vagy éppen nem)mért a fránya kocka döntse el a kasztját? Mert amund esetben effektíve erről szól a dolog.
Vagy akkor ne legyen se ultralátás, se semmilyen ónyelv ismeret, csak a két plusz képesség, oszt hebeth mindenki, aki amundot akar

Csak még annyit írnék a témához, hogy személy szerint a kiváló játékosoknak (nem magamra gondolok :uzi: 8) ) hanem:
- az olyanokra akik a mesélői reagra, szintén egy mesélői szintű reagot írnak, lásd nem 2 sor.
- egy másik helyszínen, ZK-ban, lépései megfontoltak, a játék világba illenek (ha ezen múlik én akár utána is járok -> utánaolvasás, hogy a Játékos milyen szinten játszik)
- nem 3 meg 4 naponta jelenik meg az oldalon

Ez lenne szerintem a jó játékos definiciója. Tegyük fel, hogy az ilyennek akár elfogadnám a homoki elf, és az amund papot is.

Kicsit lehet önző a heti 3 - 4 megjelenés, de tartható. Nem válaszírásról beszélek, hanem oldal látogatásról.

Ismételten ezért használtam a többi könyvet, mert az ÚTK szinte semmit sem árul el róluk. Ha valamit meg nem értettél mért nem kérdezted meg?
A maszk speciel az d20as rendszer speckó opcionális hátárnya volt, miszerint az amundok annyira alkalmazkodtak a sivatagi életmódhoz, hogy egy párásabb, nedv dúsabb környezetben eltömődnek az orraik, és esetleg meg is fulladhatnak. (Majdnem dobtam egy dupla szaltót amikor elolvastam)

Nem tudom. De ez az orlukas hülyeség már túlzás :)
WOLFTERN

Veni, vidi, vici az egyik legismertebb latin szállóige, jelentése: "Jöttem, láttam, győztem." Ez volt Julius Caesar üzenete Róma Szenátusának Kr. e. 47-ben II. Pharnakész pontusi király felett aratott győzelemről a Zelai csatában. Az üzenet tömör határozottságával Caesar a győzelem nagyságát akarta érzékeltetni és egyben saját katonai tehetségét és fölényét a Szenátussal és vetélytársaival szemben

Ordwick Atar -Krán
Wolftern
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.11.04. 20:46

Wolftern írta:Nem tudom. De ez az orlukas hülyeség már túlzás :)

Pontosan
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Isshae Ianarak » 2010.11.05. 23:06

Én csupán azért írtam, hogy ne vegyítsetek szabálykönyveket, mert nekem az jött le a dologból, hogy innen is egy kicsit és onnan is egy kicsit, mert épp ki melyik könyvre hivatkozott a nézeteltérés rendezése során.
Az, hogy leírásokat, számomra úgynevezett sallangot (de fontosat) szedtetek össze a könyvekből, azt úgy talán rendben van.

További kulturált beszélgetést! :)

^^ Yv voltam :P :D
"Shulur megtanít, hogy a bukás csak pillanatnyi állapot. Véglegessé az teszi, ha feladod a küzdelmet" - Isshae Ianarak
Isshae Ianarak
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 1593
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2010.11.06. 13:05

Üdv!

Wolftern

Ahogy ígértem az amundos vitához kifejtem a véleményemet, mivel kérted.

Kezdjük a könyvekkel:
'94-es és az előtti "Nagy Ződ": A M.A.G.U.S., mint egyetlen érdemi alapkönyve.
HGB: Érdekes színesítés, mert rájöttek, hogy a harcos eléggé "tompika" az alapkönyv szerint.
MTK: A legjobb kiegészítő, amit kiadtak a mókushoz! Végre egy használható kiegészítéseket tartalmazó mű. Főleg harcorientált karakterekhez kötelező!
Bestiárium: Szörnyek, akiket verni lehet. Minden fantasyhoz adnak ki ilyet. A neki szánt feladatot jól teljesíti.
ETK: "Mégegy bőrt a rókáról." típusú újranyomás, hemzsegő szerkesztési hibákkal és nevetséges kihagyásokkal.
Játékosok Készlete (fehér, vékony): alapvetően hülyeség volt, de legalább a törpe papok megvannak benne Af/Mf rendszerre, ezért az egyért érdemes bármire.
PPL I-II.: A különböző vallások papjainak kidolgozása érdekes színfolt, így ez még a jók közé tartozik.
Summarium: Egy jó faj/világ leírásos kiegészítő, csak épp elfelejtették kiadni hozzá a másodikkötetet a rendszerrel. Kb olyan, mintha DnD-ben lenne Forgotten Realms világleírásos kieg, de nem lenne hozzá Játékosok Könyve és Kalandmesterek Könyve, hanem a D20-rendszeres világleírással kéne ADnD-zni.
Új Tekercsek: Egy elsietett kiadása a félkész és túlbonyolított 5-fokozatú képzettségrendszernek. Amihez meg elfelejtettek világot rakni. (Ráfogták, hogy a Summariummal jó, de igazából nem.) Egy "evolúciós zsákutca" a magusban.
D20-as Magus: Hülyeség! Ez a kommersz még egy plusz bőr szegény 5-6-szoros nyúzott rókáról. (Ráadásul tele van olyan leíásokkal, amik még viccnek is rosszak. Pl.: az említett orr-maszk.)
ÚTK: Egy viszonylag jó próbálkozás a régihez való visszakanyarodásra és mégis újítva. (Egyetlen hibája, hogy annyira nagy szabadságot igyekszik adni, hogy kaotikus vadhajtásokat eredményez, ahogy a játékosközönség próbálja saját ötleteihez idomítani a rendszert.)
Új Bestiárium: Mindennek OD-ot, mer' az a faja! Csak gratulálni tudok. :fuck: A LAP-ozgatásról meg ne is beszéljünk. :wtf:

Ezek fényében nem csoda, hogy már vagy 10-12 éve nem igazi M.A.G.U.S. ez a mókus.

Amund, homoki elf, stb:
Számomra továbbra is nevetséges és nívón aluli a kettős mérce. Az amundnál le van írva, hogy "csak a kiszakadott, amund kultúrától teljesen külön nevelkedett amund lehet JK. Erre fel amunddal lehet orrba-szájba játszani, akár OD-pontot termelő tisztavérűvel is. "Mer' az milyen király!" Meg amúgy az a kedvenc faj, akkor meg miért ne pumpoljuk.
A homoki elf viszont azzal van elutasítva, hogy "Az van írva, hogy homoki elf csak NJK lehet." Persze, az amundnál is ez van odaírva, csak azt engedjük a homoki elfet meg nem?!?
Ezt sose értettem és szerettem, hogy a KM szubjektíven eldönti, hogy neki mi szimpi és mi nem. Aztán az azonos szabály alá eső dolgokat önkényesen tiltja/engedi. Aztán, ha erre rákérdeznek, hogy ez hogy is lehetséges, akkor jön az örökké kész válasz: "Mer' a KM azt mondta és a KM-nek mindig igaza van!"
Jah igaza van, csak hogy akar jót szórakozni társaságban?!?

Amund, dzsenn faj:
Mindkettő továbbra is túl van lihegve. Ha a LAP-ozgatást elfelejtenétek és józan megfontolással alapul vennétek a meglévő fajokat meg a régi leírásokat, szabályokat. (IGen az MTK-ból!), akkor sokkal játszhatóbb és gördülékenyebb lenne minden.
Az gondolom még nem tűnt fel, hogy a harci képzettségek legjavát nem lehet ösztönösen kifejleszteni. Pl harctéri gyakorlat, pusztítás, stb... Hasonlóan a misztikus képzettségekkel.
Az még oké, hogy a khál, mint nagy oroszlán ösztönösen meg tud csapni valakit a kiereszthető karmú mancsával, de egy boszorkányos amund lányka úgy esik ki az anyjából, hogy tudja mit jelent a csatában gázolni és hol van az emberi felépítésű egyedek lépe?!?
A dzsennek se jobbak szegények. Két dzsenn szabályval alapból tudnak kétkezes harcolni. (Igaz még nekik se telik 2 db jann szablyára, de azért mindig kölcsönadják egymásnak a családok, hogy az ifjak biztosan tudjanak kettővel egyszerre harcolni. 8) ) Gondolom az senkinek sem logikusabb, hogy vagy 1 szablya vagy alternatív harcmodor a páros-tőr?!? Itt jegyezném meg, hogy aki az eddigi magus termésben (Könyv, regény, Rúna, stb.) akár csak egy olyan leírást talál, hogy "jann szablya párban forgatva", az legyen szíves forrásmegjelölést küldeni nekem, emrt a csodájára fogok járni! Ugyanis tudtommal ilyet még véletlenül se írt le senki, pedig már elég sokan adtak ki ezt-azt magus címszó alatt.

Persze lehet mondani, hogy "miért csak lehúzom az anyagokat". Az ok egyszerű: A konverziókba, átalakításokba még szívesen is segítettem volna, de látva az eddigieket és a vitát nincs értelme bármin törni a fejemet, csak azért, hogy utána más sajátjaként kifacsarva előadja. :?

Amund papok, istenek:
Elnézést, ha nem tételesen írok mindenre, de volt egy momentum, ami kifejezetten megragadta a figyelmemet: "Themes papjai az éjszaka összegyűlnek, hogy titokban ápolják a vallásukat."
Most őszintén a Nap-isten papjai a főellenség Kékhod-isten idején gyűlnek össze?!? 8)
Nem bántásból mondom, de ilyen példákkal támasztjátok alá a koncepciók létjogosultságát? :roll:

OD-termelő fajok, törpök, stb.:
Ezt nem tudom miért kevertétek ide, de léggé egyszerű az OD-os törpe (vagy akár elf) megítélése szerintem: NJK. A játszható változatnak véletlenül sincs OD-pontja. Ha valaki az orrom alá nyomna egy "őstörpe" karaktert, akkor azt mondanám, hogy nyugodtan tépjed széjjel, mert a játszható törpe az nem ez. Ugyan ez vonatkozik az elfre, amundra, dszennre, stb.
Tehát a játszhatónak minősített amundnak miért kellene OD-pont?!? (Egyébként megjegyzem a még meglévő amund papoknak sincs OD-juk.)

Játékosok, mesélők:
Kérlek Wolftern ítéld meg, hogy mondjuk én milyen játékos vagyok!
Aztán légyszíves írd le szintén pontokban, hogy mi a jó KM ismérve? (Illetve, ha kérhetem 1-2 példát, hogy kik teljesítik a "jó KM" feltételeit.)
Nem burkolt beugratásnak szánom, hanem ténylegesen kíváncsi lennék a színvonal elvárásokra. Illetve arra, hogy a jelenlegi 4 Manifesztációs HM-ből hányan lesznek a kalapban.

Természetesen továbbra is fenntartom, hogy a békesség és nyugodt egymás mellett játszás sokkal fontosabb!
Ezért is nem akartam beleszólni.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.11.06. 15:21

Quator ar Zaraquer írta:Amund, homoki elf, stb:
Számomra továbbra is nevetséges és nívón aluli a kettős mérce. Az amundnál le van írva, hogy "csak a kiszakadott, amund kultúrától teljesen külön nevelkedett amund lehet JK. Erre fel amunddal lehet orrba-szájba játszani, akár OD-pontot termelő tisztavérűvel is. "Mer' az milyen király!" Meg amúgy az a kedvenc faj, akkor meg miért ne pumpoljuk.
A homoki elf viszont azzal van elutasítva, hogy "Az van írva, hogy homoki elf csak NJK lehet." Persze, az amundnál is ez van odaírva, csak azt engedjük a homoki elfet meg nem?!?
Ezt sose értettem és szerettem, hogy a KM szubjektíven eldönti, hogy neki mi szimpi és mi nem. Aztán az azonos szabály alá eső dolgokat önkényesen tiltja/engedi. Aztán, ha erre rákérdeznek, hogy ez hogy is lehetséges, akkor jön az örökké kész válasz: "Mer' a KM azt mondta és a KM-nek mindig igaza van!"

:kul:

Quator ar Zaraquer írta:Amund, dzsenn faj:
(...)Az gondolom még nem tűnt fel, hogy a harci képzettségek legjavát nem lehet ösztönösen kifejleszteni. Pl harctéri gyakorlat, pusztítás, stb... Hasonlóan a misztikus képzettségekkel.(...)

Hát mikor ezt először olvastam nem értettem miről van szó. Már tudom.
Kezdem úgy érezni, hogy kár volt kiadni a keze közül a Martossal közösen írt anyagot :?

Az eredeti szöveg:

Az amundok életmódjukból és őseiktől örökölt ösztönös tehetségüknek köszönhetően a következő képzettségeket úgy tanulják, mintha 4.fokú oktatótól sajátítanák el: Időjóslás, Sivatagjárás, Ősi nyelv(amund), Harci láz, Művészetek (ének és zene) vagy Művészetek (szobrászat és rajz).
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Wolftern » 2010.11.06. 15:50

üdv

A rendszereket mindenki saját maga választja ki, melyik szimpatikus és melyik nem. Nekem nem az igazi a második könyv akár mennyire jónak tartod/tartjátok. 8)

Új bestiárium: Hát igen, jó lett volna a régi kibővítése és átírása ÚTK-ra.

Amund, homoki elf, stb:
Akkor ennyi erővel, akár a Zászlóháborúban játszó ork karaktered is ugyanebbe a kategóriába kellene hogy tartozzon, mert nem látok se orkot, se sámánt az ÚTK lehetőségei közt.

Azért nem engedjük, mert:
1. csapatba igen nehezen beilleszthető karakter, a jelleme és az utód fajok iránti gyűlölet miatt.
2. Ha véletlenül az az ötletem támad, hogy a karakterek mérkőzzenek meg egy homoki elf csapattal, akkor ha Filio, Enor, és a te leírásod alapján, az enyémtől eltérően is alakulhat a helyzet. Miért ne alakulhatna úgy is ahogy én írtam? :shock: csak azért mert azt mondjátok?
3. a karaktert ki kellene dolgozni, amihez én nem aszisztálok, sőt mesélni sem szeretnék.

Ettől függően minden lehetséges, és aki válalja annak gratulálok és sok sikert kívánok. 8)

Amund, dzsenn faj:
Mindkettő továbbra is túl van lihegve. Ha a LAP-ozgatást elfelejtenétek és józan megfontolással alapul vennétek a meglévő fajokat meg a régi leírásokat, szabályokat. (IGen az MTK-ból!), akkor sokkal játszhatóbb és gördülékenyebb lenne minden.
Az gondolom még nem tűnt fel, hogy a harci képzettségek legjavát nem lehet ösztönösen kifejleszteni. Pl harctéri gyakorlat, pusztítás, stb... Hasonlóan a misztikus képzettségekkel.
Az még oké, hogy a khál, mint nagy oroszlán ösztönösen meg tud csapni valakit a kiereszthető karmú mancsával, de egy boszorkányos amund lányka úgy esik ki az anyjából, hogy tudja mit jelent a csatában gázolni és hol van az emberi felépítésű egyedek lépe?!?
A dzsennek se jobbak szegények. Két dzsenn szabályval alapból tudnak kétkezes harcolni. (Igaz még nekik se telik 2 db jann szablyára, de azért mindig kölcsönadják egymásnak a családok, hogy az ifjak biztosan tudjanak kettővel egyszerre harcolni. 8) ) Gondolom az senkinek sem logikusabb, hogy vagy 1 szablya vagy alternatív harcmodor a páros-tőr?!? Itt jegyezném meg, hogy aki az eddigi magus termésben (Könyv, regény, Rúna, stb.) akár csak egy olyan leírást talál, hogy "jann szablya párban forgatva", az legyen szíves forrásmegjelölést küldeni nekem, emrt a csodájára fogok járni! Ugyanis tudtommal ilyet még véletlenül se írt le senki, pedig már elég sokan adtak ki ezt-azt magus címszó alatt.

1. csak én készítettem!
2. Mikor csináltuk a felmérést, mindenki az ÚTK-ra szavazott. A többi csak mérvadó számomra, mit merre hogyan, de nem több ennél.
3. észrevettem, és tudom, hogy a képzettségeket nem lehet kifejleszteni ösztönösen. Viszont ez egy játék, és én olyan előtörténetet várok, amelyben a képzettségek meg vannak körülbelül (nem kell mindet!) magyarázva. Ha nincs akkor így jártam. Lassan kezd az az érzésem lenni, hogy örüljek, hogy mesélhetek.

Persze lehet mondani, hogy "miért csak lehúzom az anyagokat". Az ok egyszerű: A konverziókba, átalakításokba még szívesen is segítettem volna, de látva az eddigieket és a vitát nincs értelme bármin törni a fejemet, csak azért, hogy utána más sajátjaként kifacsarva előadja.

Én nem facsartam ki Enor és Martos kidolgozását! Csak hozzátettem hogy lenne szerintem a jó! És mielőtt kiraktam volna mindenki számára láthatóan, azelőtt nem egyszer kértem a KM-ket h nézzék meg. Őket nem foglalkoztatta a dolog, amit lassan kezdek megszokni. Csak az bánt, hogy mindenkinek ez jön le, hogy én milyen egy szemét vagyok mert magaménak akartam. Közben megcsináltam, h tudjanak/tudjatok vele játszani, aztán senkinek nem jó.

Amund papok, istenek:
Elnézést, ha nem tételesen írok mindenre, de volt egy momentum, ami kifejezetten megragadta a figyelmemet: "Themes papjai az éjszaka összegyűlnek, hogy titokban ápolják a vallásukat."
Most őszintén a Nap-isten papjai a főellenség Kékhod-isten idején gyűlnek össze?!? 8)
Nem bántásból mondom, de ilyen példákkal támasztjátok alá a koncepciók létjogosultságát? :roll:

Oké ismét rossz példa volt. Viszont akkor meséld el hogy mi lenne az elképzelésed? Úgy hogy játszható is legyen, ha netalán tán valaki játszani szeretne. Mert ugye ha az amund faj lenne a kedvenc fajod, és éppen egy papot szeretnél, a fenti írásokhoz hasonlóan nem fogadnád el, a nemleges választ.
Mivel támasztom alá? Őszintén semmivel. Talán azzal hogy szeretnék mesélni, és ha van jelentkező az amundokra, akkor miért ne lehetne? Szerintem nem zavar senkit.

OD-termelő fajok, törpök, stb.:
Ezt nem tudom miért kevertétek ide, de léggé egyszerű az OD-os törpe (vagy akár elf) megítélése szerintem: NJK. A játszható változatnak véletlenül sincs OD-pontja. Ha valaki az orrom alá nyomna egy "őstörpe" karaktert, akkor azt mondanám, hogy nyugodtan tépjed széjjel, mert a játszható törpe az nem ez. Ugyan ez vonatkozik az elfre, amundra, dszennre, stb.
Tehát a játszhatónak minősített amundnak miért kellene OD-pont?!? (Egyébként megjegyzem a még meglévő amund papoknak sincs OD-juk.)

Az OD-os Törpe is én voltam. Azért mert ha lehet sámán, illetve akár a homoki elf is, akkor az miért ne lehetne? Könnyű dobálózni, hogy a KM a hibás mert sorra hozza a rosz példákat, de nézzük már meg a ti szemszögetekből is.
Amundok és az OD: Mert ősfajok, és lehet hogy van. De nem kötelező!!!

Játékosok, mesélők:
Kérlek Wolftern ítéld meg, hogy mondjuk én milyen játékos vagyok!
Aztán légyszíves írd le szintén pontokban, hogy mi a jó KM ismérve? (Illetve, ha kérhetem 1-2 példát, hogy kik teljesítik a "jó KM" feltételeit.)

Most mégis mit vársz? Szerintem jó játékos vagy, mert nem 2 szóval rendezed le a választ.
Jó KM ismérve: :? Szerintem ezt te sem gondoltad komolyan. De hogy ne írjad még 1x, válaszolok.
Az hogy a KM élvezhetően, és értelmesen adja át a történetét.

Nem burkolt beugratásnak szánom, hanem ténylegesen kíváncsi lennék a színvonal elvárásokra. Illetve arra, hogy a jelenlegi 4 Manifesztációs HM-ből hányan lesznek a kalapban.

Nos őszintén szólva nem tudom. Sőt azon is gondolkodtam, h visszalépek és lemesélem egy zárt kalandban ahol, nincs ilyen problémám.
Egyébként ez nem hogy burkolt "beszólás" hanem ez nyilván valóan az ami. 8)

Oké. Köszönöm a választ, de azért kíváncsi voltam a te véleményedre is, ami az lett amire számítottam. :D
WOLFTERN

Ordwick Atar -Krán
Wolftern
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.11.06. 16:33

Wolftern írta:2. Ha véletlenül az az ötletem támad, hogy a karakterek mérkőzzenek meg egy homoki elf csapattal, akkor ha Filio, Enor, és a te leírásod alapján, az enyémtől eltérően is alakulhat a helyzet. Miért ne alakulhatna úgy is ahogy én írtam? :shock: csak azért mert azt mondjátok?

Mert a példád kifigurázza a helyzetet, és feltételezi, hogy a Km olyan dolgot enged meg amit te jól láthatóan nem tennél meg KM-ként

(értsd: Szija haver, igaz ezer éve nem láttalak, és az ellenséggel sétálsz fel-alá, de persze, nem b@sztatunk menjetek csak tovább).

Szóval a helyzet szerinted:

1. a homoki elf nem lehet JK, mert ki lesz nyírva a következő reagban.
2. a homoki elf nem lehet JK, mert majd a játékos mindent meg fog engedni magának és ezt a KM hagyni fogja.

De nem ez a lényeg, hanem az amund.

Wolftern írta:1. csak én készítettem!

Akkor ne használd a leírásunkat Martossal.

Wolftern írta:3. észrevettem, és tudom, hogy a képzettségeket nem lehet kifejleszteni ösztönösen. Viszont ez egy játék, és én olyan előtörténetet várok, amelyben a képzettségek meg vannak körülbelül (nem kell mindet!) magyarázva. Ha nincs akkor így jártam. Lassan kezd az az érzésem lenni, hogy örüljek, hogy mesélhetek.

Kevered azt, hogy mit tanít egy kaszt és mit ad egy faj. Kaszt tanítja a fegyverforgatást és nem a faj. Ha észrevetted, hogy hibás akkor mrét hagytad benne? Az előtörténet nem azokat a képzettségeket magyarázza amiket Kp-ből vesz a karakter?

Arról indult a vita, hogy az amund úgy TÁP ahogy van(és ezek szerint a dzsenn is, de még mindig nem olvastam el)! Ha ebből Wolftren te csak annyit látsz, hogy mindenki téged utál, akkor sajnálom.

Wolftern írta:Én nem facsartam ki Enor és Martos kidolgozását! Csak hozzátettem hogy lenne szerintem a jó!
(...)
Közben megcsináltam, h tudjanak/tudjatok vele játszani, aztán senkinek nem jó.

Hát már bocs, de az utolsó mondat ami igazán... A mi verziónk miért nem volt játszható? Mert nem használtak nemes nyelvet harmad annyiért? Mert nem tanultak oktatási bónusszal olyan képzettségeket, amik nem oda valók?

Előző reagaid valamelyikében írtad, hogy nem értetted a leírást amit küldtem, hát akkor kérdezni kell és segítettem volna. De nem... hát ne csodálkozz, hogy most szólok hozzá nyíltan.

És szorri, de én nagyon is úgy érzem, hogy kifacsartad. Ha nem érezném így szerinted ennyire törődnék vele mégis?

Wolftern írta:Könnyű dobálózni, hogy a KM a hibás mert sorra hozza a rosz példákat, de nézzük már meg a ti szemszögetekből is.

A mi szemszögünkből csak arra tudunk reagálni, amit írsz, ha rossz példákat írsz, akkor az az álláspontod és a véleményed, hát arra reagálunk. Mi nem látjuk, hogy 'ez csak egy hirtelen jött rossz példa" volt, amúgy nem ez a véleményed.

Wolftern írta:Amundok és az OD: Mert ősfajok, és lehet hogy van. De nem kötelező!!!

Akkor el kell dönteni, hogy van vagy nincs. Szabályok ott vannak Új Besti végében.
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 151 / 153 • 1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153

Vissza: Csevegõ