Itt a lehetõség mint ígértem. ^^
Itt kitárgyalhatjátok az ynevi fajokat (ember/elf/fél-elf/törpe...stb). Kinek mi a kedvence...pro és kontra.... csakis nyugodt körülmények között
Hát akkor az én kedvencem az amund. Az a baj, hogy nagyon ritka, és nehéz beilleszteni, de nagyon elõnyös a faji képességei, mint a perzselõ tekintet, telekinézis stb.
Nem hiszem hogy csak az elõnyös képességek miatt kéne 1-1 faj mellett voksolni.Szerintem rengeteget számít a mentalitás meg a kultúra is. Neálam legalábbis ezért az emberek a nyerõk hiszen alkalmazkodóképesek és változatosak.Meg mivel tapasztalatlan vagyok nem hiszem hogy egy elfet vagy egy törpét hitelesen ki tudnék játszani.Bár ha már ritkább fajzatokról van szó a dzsennek mentalitása nagyon tetszik.
Nos nem tuom, nekem minden fajjal vannak fenntartásaim, és zerintem mind jó is valamiért. Noha azt hiszem, hogy -most sokan a szivükhöz fognak kapni- szerintem a vadork, az udvari illetve vad goblin, illetve a gnóm fajok Játékos Karakter fajnak SZERINTEM felesleges, és alapvetõen hülyeség. Nem akarok senkivel vitázni, ez az én véleményem, megértem, ha valaki az orkok imádója, és ha tehetné, minden karaktere ork lenne...akkor õ hagyja ki ezen pár soromat. Viszont veygem csak sorra a többit:
Ember: Az emberek világa a mostani Yneven a legmeghatározóbb, mivel az országok nagy része emberi. Azonban annyira különbözõek és változatosak, hgy szinte alig-alig lehet a kérészéletûek világáról mondnai valamit. Én is szeretek emberrel játszani, mert ugyan nincs semmi különlegessége (ami a képességeket illeti) mégis olyan szinten változatos, hogy igazság szerint minden képességhiányt pótol. Megvan közöttük az elvetemült gazember (ezek a legjobbak ) és az igaz lovag is.
Félelf: Nos, az emberek és az elfek különbözõsége miatt ez a faj az egyik legalkalmasabb a kalandozói létre, ezt a fajt roppant egyszerû beilleszteni a helyüket a világban nem találó vándorok világába. Egy jó elõtöri, egy jó történet, és hidegvérû bérgyilkos ugyanúgy lehet félelf, int ahogy egy jószívû varázsló.
Elf: Az elfek nagyon hosszú életük miatt nagyon kilógnak a sorból...a többi faj képviselõi szerintem nem is nagyon érthetik meg az elfek bonyolult, mûvészi gondolkodását, és inkább csak csodálkoznak. Úgyfgalmazhatnánk, egészséges gõggel tekintenek a világra, ezért a kalandozók közt ritkán lelhetõk fel, hacsak nem teljesen elf partyban.
Törpe és Udvari ork: Róluk nem sokat tudok, ezért nem mondanék véleményt...
Amund: Nos, az amundok,a bronzbõrû õsi nép. Az embergyûlöletük -tisztelet a kivételnek- miatt a túlnyomórészt emberi társadalomnak nem õk a csillgai, mai kifejezéssel élve, egy rossz mozdulat, és egy egész város az amund ellen fordulhat, mint "az emberek ellensége..Amhe-Ramuun szolgája...stb", szóval egy amund sorsa hányatott Ynev világán. A képességekre csak annyit mondanék, hogy nem a képességek teszik a fajt "jó fajjá", hanem a kijátszás...
(kéretik nem megkövezni ...)
Meridian
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. " "Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
Na, folytatom, így talán kicsit emészthetõbb, ha két részben van...
Dzsenn: A dzsennek titokzatos faj. Senkis sem tud róluk szinte semmit, mivel mndig megbújnak, és bölcsességük és intelligenciájuk révén a háttérbõl is képesek tökéletesen irányítani ( nézzük csak meg Al-Abadanát...). Viszont játékos karakternek szerintem épp ezért nem annyira megfelelõek, akárcsak az amundok...de persze akad rá indok, de jóval kevesebb, mint pl. akár egy elf esetében.
Wier: A vérivó léte miatt -mivel nagyon hasonlít a vámpírokhoz- szintén meg van bélyegezve az emberek társadalmában, már ha kitudódik róla. Az elõítéletek lehet, hogy alaptalanok egy wier személy ellen, ennek ellenére nem sok jóra számíthat, ha teszem azt a városõrség megtudja, hogy egy vérivó vna a városban--> máglyahalál valszeg...hacsak nem...
Nem is mondanék ide többet, mivel úgy érzem, már csak a fent elmondittakat tudnám ragozni, ahhoz meg sok kedvem nincsen...
Khál: A macskaemberek léte Yneven amúgy is leginkább a Délvidékhez, azon belül a Démonikus Óbirodalomhoz köthetõ, ami -valljuk be- az értelmiség szemében nem egy jó elõjel. Aztán nézzünk meg egy egyszerû parasztot: "Megyek a mezõre, egyszer szemejön egy magányos, köpenyes, csuklyás utazó...gondultam biztos valami kalandor, hogy erre eszi a fene...oszt amikor levette a csuklyáját, aszittem valami démon szabadút oda hozzám..." Most nem? Az egyszerû embernek a hatalmas termet, a macska-ember keverékség már rosszat jelent...
Kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag az ETKs fajokon kívül a többi ritkaságnak számít az emberek körében, amit hajlamos a jónép...nos..öhm...elõítéletekkel kezelni. Ami persze kalandozói illetve játékosi szempontból csak jót jelent, hisz szerintem sokunknka lenne kedve olyan karaktert játszani, ami minden nap iylen dolgokat kényszerül elviselni, s talán épp ez teszi õket "jó fajjá"...
(továbbra is kéretik nem megkövezni, ha valakiben fel is menne a pumpa, pls msnen adja elõ ne itt...tartsuk tiszteletben egymást ennyire)
Meridian
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. " "Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
Nos, ehez én is hozzászólok... elsõ dolog lenne tisztázni, hogy saját véleményeket írok le. Szóval engem se megkövezni. Alapvetõen én annak vagyok a híve, hogy kultúrkörök alapján beszéljek egy adott fajról. Mindjárt meg is indoklom: a törpök közt nagy a széthúzás. A Tarini törpök szilárd erkölcsi rendszere, és az egész... Tarini légkör egy nagyon szikárd alapokon nyugvó valami. Ezzel szemben, a Zimmah vezette törpség éles kontrasztba van. Létezik törp tolvajklán is Zimmah törzsében! Tarinban ez elképzelhetetlen lenne, apja kitagadná fiát ha kitudódna, hogy a betevõ falatját, vagy akármiélyét nem tiszta munkával keresi meg... és fel se vetõdik a kérdés, hogy az lopjon. Szóval ebbõl az is lejön, hogy a Zimmah vezette törpök sokkal... nagyobb számban fognak nekiállni az országútnak... sokkal több kalandozó kerül onnan ki. Pedig mindkettõ kultúrkör törp fajú. Vagy vegyük csk az elfeket. A Sirenari és az Elfendeli elfek közt is széthúzs dívik. Egészen más a két nép egyede... szóval itt is kultúrkör alapján kell beszélni. Az orkok közt számtalan törzs van: van Orwella hívõ is, van aki Toront és csatlósait támogata, van aki aki semleges a háboúkban... és vannak orkok, akik mitse tudnak aa háborúról.. például az Ediomadi fadöntõk ilyenek, vagy a délen élõ orkok. Ez is egészen más, tekintve, hogy egy ediomadi ork egészen máshogy viselkedik, és más az ismeretanyaga, mint egy gro-ugoninak... mellékesen a gro-ugoni is változatos fajta, a széttagolt társadalom miatt... ha egyáltalán beszélhetünk társadalomról.
Mindezzel azt akarom kihozni, hogy egy faj egyedeit nem a faj alapján kell megítélni... mert egy törpre, egy elfre és egy orkra se igazak, ami a Tarini, az Elfendeli, vagy a Gro-Ugoni törpökelfek/orkok sajátos tulajdonságai. Hitükben is különböznek, nemcsak tudásanyagban, és erkölcsi/etikai tulajdonságaikban. De ez az emberek közt is így van. Úgy vélem, hogy fajok esetében nem lehet az egész fajra általánosítani... pl: az amundok is megvoltak békésen a külvilág felé, amíg Amhe-Ramun papjai át nem vették az irányítást... Játszhatósági szempontból értékelek most pár dolgot:
Egyik faj szülötteiinek se jutna eszébe soha, hogy elhagyja a saját társadalmát, környezetét. Egy Tarini törp sohase menne kalandozni, egy Elfendeli elf se. Nade miért mennek mégis? Nos erre egyszerû az indok... megváltoznak a környezeti feltételek. Egy törp daugban elhalálozik a vezetõ. A vaskalapos vizsgálóbiztosok úgy ítélik meg, valaki megölte. Mi történik? Megkérdezik, ki tette. Ha valaki becsületes törp, akkor jelentkezik. Ha nem, elmenekül. 1000-bõl 1 esetben ezt megtenné egy Tarini törp. Már önmagában is nagyon ritka a gyilkosság Tarinban, pláne a tolvajlás. És akkor ez a törp, elmenekül Tarinból. Szépen ki a külvilágba. De számtalan más eset is létezik. Mégis rendkívül kevés törp megy el Tarinból. Máshonnan származó török közül többen... de zet már leírtam. Elfeknél is hasonló indokok jöhetnek számításba. Megnõ pl: a Sirenar menti területeken az ellenséges határvadászat, vagy a kémkedés, és ezért kiküldenek egy csapatot, hogy kutassák fel ezeket... nem ritkán városba is eljutnak az elfek, a kémeket keresve. Egy haonwelli elfnél más a helyzet, ott jóval valószínûbb, hogy eljut hazulról. És az elfek esetében ritkán, de megesik, hogy rokonszenves lesz az emberek életmódja, ezért kiváncsiságból bebarangolja az ember lakta világokat. Orkok esetében hasonlóképp.. egy jókis portyán esetleg rabszolgasorba kerülhet egy ork, ha nem ölik meg. A rabszolga megszökhet, és pl: abasziszba vagy más helyre mehet, ahol azért megtûrik a magafajtát. De ez is sokféleképp történhet... a lényeg mindezzel az, hogy csak úgy, nem fog megszületni egy inhumán faj egyedében az elhatározás, hogy kalandozni menjen. rendkívül ritka... lehet, hogy hülyén hangzik, de aki úgy születik, hogy kalandozóvér folyik az ereiben... nos ez 10.000-bõl 1... mert ez már tényleg valami genetikai mutáció lehet.
Írtad Meridian, hogy nem szereted a vadork, goblin stb fajokat... nos lehet nem szeretni. De ez pusztán azért van, mert nem lehet egy játékba beilleszteni. Egy vad, gro-ugoni ork is csak akkor vesz részt kalandban, ha a többi Jk is ork... embert nem tûrne meg maga mellett. De VANNAK alternatívák. Volt az egyik Gorduin könyven egy goblin... a Csepp és Tengerben. Abszolúte nem volt tápos, igazán jól sikerült. Dióhéjban annyi a sztorija, hogy Toronban rabszolgasorba került, mert határvadsz volt, és lebukott... aztán gályarabságra ítélték, de mivel használhatónak vélték, ezért szórakoztatásra kezdték használni... úsznia kellett a cápák elõl. Ez volt a feladata. A cápa egyszerse kapta el, és igencsak tisztelték érte. Hírneve is lett. nem nagy, de az öreg tengeri matrózok, és a kis kikötõ kétes hírû alakjai ismerték a nevét. Egyre nagyobb teret engedtek meg neki... és egyszer, Abaszisz partjainál megpattant. És basziszban vígan élhetett. Szóval nem lehetetlen kitalálni sztorit... de nagyon nehéz, és sokszor már irreális vagy tápos is lehet. De én azt mondom, hogy minden kultúrkör alapján dõl el. Ha valaki udvari rk akar lenni, legyen toroni. És legyen morgena hívõ, mégmedig az a.. fúh valamilyen madár rend tagja. Akik a próféta gárdájának tagjai... nah úgy tuti, hogy biztosítva van: ez az udvari ork nem az aljanép soraiból való... szóval megoldható. De ha valaki udvari orkot valahol... máshol akar... akkor stem tegyen le róla, mert rabszolgasornál jobbat nem tud kitalálni a karakterének
Elõre is tisztelem és becsülöm, aki ezt elolvassa mind... nah nem szaporítom a szót, el is küldöm.. nem megkövezni
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr
Tisztelhestz, és becsülhetsz, mert végigolvastam...szemem már elfolyt...de mindenesetre igaz, amit leírtál...a kalandozóvér a Sors, vagy az Istenek -csapása vagy áldása, egyre megy-. Ami nagyon ritka. De kihagytál egy -két fajt, amikrõl kíváncsi lennék a véleményedre...de nézzük csak, mit is írtál...
Nos, minden fajnak vannak kül. kultúrkörei, mivel a kettõ között általában nagy a felfogási, vagy a térbeli távolság. Pl elfek: azt hiszem magyarázni sem kell...
Egyébként én nem azt mondtam, hoyg enm lehet olyan karaktert indítani, mert beilleszthetetlne, hanem mert olyan kicsi avalószínûsége, és annyi megkötéssel jár, hogy ezért kár volt lapot pazarolnia az íróknak...pont azért, amit leírtál...jah, és véletlenül aza goblin nem Graum Hegdrok volt??
Meridian
De az a goblin Graum volt... az sok kérdõjel valami roszat jelent? Nah de akkor a többi fajról...
A törpökrõl, orkokról, elfekrõl írtam... az embereket nem kell részletezni. Országokon belül is óriási különbségek vannak, pláne országok közt...
Beszélek elõszõr az Ibara lakóiról.
Namármost... amundok. nem gondolom, hogy játszható faj lenne. Azt írtam az elõbb, hogy 1000-bõl 1-szer létrejön olyan körülmény, ami elõsegíti azt, hogy egy inhumán faj egyede kalandozóvé válljék. Namármost ez amundra nem igaz. Képtelenség lenne megoldani. Ha egy amund rabszolga lesz, megöli magát. Hacsak elkapják, és nincs esélye hogy kiszabaduljon, elõbb leöli a fogvatartóit, és a többi emberre ront. És ezután végeznek vele. De mindez akkor van, ha elöbb nem öli meg magát. Elég furcsa a gondolkodásuk, de midnenesetre a váratlan szót mondanám kulcsfontosságúnak az õ esetükben. Írtam, hogy 10.000-bõl 1 muáció végbemehet. Na ez se igaz itt. 100.000.-bõl 1 esetleg... ilyen vaskezû alex barátunk példája is. Mndenki utálja az amundokat, és rettegnek az amundoktól Ibara szerte... szóval az se valószínû, hogy az amundot társadalmukon kívül nevelné fel valaki. Szóval az amundokról ennyit...
Dzsadok. Õk nem emberek... legalábbis különleges rasszuk. Nem akarok annyi szót pazarolni rájuk... hiszen eléggé általános ismereteket tudok róluk mondani csupán. Amit persze mindenki tud... ám rátérnék a dzsenekre. A dzsenek olyan faj bizonyos szempontból... mint egy kyr. Igazából soha az életbe nem megy kalandozni. Több okból se: az õ gondolkodásmódjuk lealacsonyítónak tartja, hogy valaki... valaki szimplán eldobja az anyagi létet, és máról a holnapra éljen... sokkal intelligensebbek annál, semhogy kihagyják a nagyobb horderejû eseményeket. Én semmiképp nem mondanám Jk kasztnak, ahogy az amundot sem... rendívüli esetek vannak. Meg lehet csinálni. De nagyon nem valószínû...
A khálokat és a wiereket egy kalap alá venném. Szerintem... úh ez lehet hogy egyeseknek fájni fog, de én hülyeségnek tartom, hogy bekerültek. Szóval én kissé... lapbõvítõ töltelékanyag szagúnak érzem az egészet... goblinok vannak. Ez tiszta, jó is hogy bekerült a játszható fajjok listjére. De kérem szépen... Khálokról sehol egy szó sincs. Egyedl azon a két oldalon léteznek, ami az MTK-ban van. Szóval... nem tudom, én még most kezdtem el Legendák&Enigmákat olvasni, lehethogy van benne.... ám nekem mégse tetszik a dolog. Egyébbként se JK kaszt egyik se, pont azért amit Meridian leírt. Mert iszonyat kevesen is vannak a khálok pl.... az életben nem hagynák el a törzsüket. Ha mégis, akkorse élnének túl sokáig. Olyan lenne, mintha egy troll szabadulna a városra. Ha az õség nem bír vele, majd jön az Inkvizíció... a wiereknél detto. Õk mondjuk JK kaszt. erõsen vámpír beütése van ( mert az is szinte ) de ettõl függetlenül Jk kaszt... nekem tetszene a dolog, de ez is toldozgatásnak tûnik... hogy igazán beleolvadjanak a MAGUS világába, szerintem minimum egy regény kell, amiben a fõhõs wier. Szóval leírhatják, hogy vannak wierek... de engem nem gyõznek meg, miért kelene a saját Ynevembe beépíteni. A gnómoknál megvan. A kahrei mérnökök tõlük szerezték a tudásanyagot. Szóval a gnómokkal van egy kapocs. Szerves részei Ynevnek. De valahogy a wiereknél és a kháloknál ezt nem érzem... lehet hogy hülye vagyok és rosszul gondolom, de nekem ez a véleményem.
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr
Elgondolkodtató a véleményed...most nem nagyon tudom, mit gondoljak...sajnos én a legtöbb fajról általános ismeretekkel rendelkezem az amundról és a dzsennrõl, de akkor sem játszanék vele, ha ismerném, mert nem érzem olyannak, aki egy ember bagázsba becsatlakozik, és nem áldozza fel õket -vagy õt- (amund) és hogy a földön alszik(dzsenn--> ugyanis szerintem olyannyira nem illik a aklandozók hányatott sorsa az uralkodó dzenn réteghez, mint egy sörétes puska egy egér kezébe...)
Ami a khálokat ésa wiereket illeti...tényleg nem ártana kicsit jobban bdolgozni õket, de akkor sem jelenteném ki ilyen egyértelmûen azt, hogy helykitöltésre szolgálnak...szerintem nagyon is jól beillszthetõk...csak kell hozzá valami, ami...nem is tudom...szóval játékosi kurázsi...meg rendes kijátszás, KM és JK részérõl egyaránt. Egyébként nem mondtam, hogy a khálok ritkán hagyják el a törzsüket, hanem hogy az emberi világban nem állnák meg a helyüket a külsejük miatt...
Asszem, ennyi...
Meridian
Hát igen... fõként azért vagyok szkeptikus khál-wier kérdésben, mert szmomra hiányoznak azok a szálak... ezzel az erõvel Jk lehetne Sarcron is... vagy a JK lehetne... Ilfind vagy Tamari is. Én a wiert nem tartom rosz ötletnek, sõõt... nagyonis jó lenne. De még mindig toldozgatásnak érzem a kasztot...
Nah! Lithas mindenkinek! Király témát találtatok, ehhez hozzá is szólnék.
Elsõnek az amundokról szólnék, mert õket keveset tárgyaltátok, nekem meg az egyik kedvenceim. Sokat beszéltek errõl, hogy embergyûlölõk, meg ahme ramun hívõk. Igen ám, de Az Amund, mint faj, csak a 2. Manifesztációs háború után került be Ynev köztudatába, addig csak Ibarában suttogták, hogy van valami Õsi Nép, akik veszélyesek, meg gonoszak, meg kemények... de alapvetõen ismeretlenek voltak. A Másik, Pontossan, mielõtt Ahme-Ramun háborút kezdett volna a világ ellen, a hívei szépen szétdúltak a nap 4 titkos városa közül 3-at, ami, hát, msot nem akarok hülye számításokba bocsájtkozni, de, ha egyedül Sonionból, ami az utolsó megmaradt város, akkora Amund sereg tudott elõjönni, ami lerohanta egész Ibarát, és msot nem arra gondolok, hogy az amundoknak az isteni támogatás mellett nagy tömegekben kellett volna vonulniuk, de akkoris egyik hónapról a másikra lerohantak egy fél szahaárnyi területet, amihez azért nem kevés haderõ kell, még akkoris, ha ezeknek a haderõnek az elõrenyomulási vonalain egyszerre kevés harcos harcol. De ha csak Sonionban ekkora lekoságg élt, ami ilyen sereget tudott kiállítani, akkor a másik 3 városban is élehetett ekkora, vagy ehez hasonló méretû. Nos el tudom képzelni, hogy rengeteg Amindot sikerült az Ahme-Ramun hívõknek áttéríteni, és a Summarium meg a hasonló kiadások bõszen szajkózzák, hogy a fanatikus hívõk minden ellenállót az utolsó szálig lemészároltak, de én ezeket csupán úgy tudom venni, mint akár egy valós történelmi forrást. Márpedig ha csak a Magyar történelembõl vesszük a tatárjárást, akkor ott is leírka az összes forrás, hoyga tatárok mindenkit az utolsó szálig lemészároltak, vagy elhurcoltak rabszolgának, mégis mikor mévetért a tatárjárás (a Maygarországi Dúlás ) akkor a lakosság 55-60 %-a túlélte, és nem azért mert annyi kõfallal körülvett város, vagy vár lett volna az országban, henm egyszerûen azért, mert abban a korban, a természetben ennyire könnyen el lehet bújni. Nos nem hsiem hogy a tisza holtágainak mocsaraiban jobban el lehetne bújni, mint Ibara homokdûnéinek végtelen tengerében. és ezek a túlélõk könnyedén szétszóródhattak egész ibarában, sõtt akár inven is, és nem tudom elképzelni, hogy saját kultúrjuktól megfosztva ne tudtak volna, legalább egy részük alkalmazkodni ez emberek táradalmához, hiszen ibarán belül az életmódjukban nem kevésbé térnek el a Dzsadoktól, mint monduk az Yllinori születésû elf Yllinorban. persze, amelyik folytatja az emberevõ haygományait, azokat nyílván egy idõ után kiírtják a dzadok maguk közül pereputtyostul, de ha valamennyire sikerülne asszimilálódniuk, és szocializálódniuk, még akár tisztavérû családok is néhny generáción át életképesek lehetnek, és ezekbõl miért ne szármzahatnának modjuk harcos kasztú karakterek, akik bár utálják az embereket, mert hát hitük és nézetük szerint felsõbbrendûek náluk, de ebbõl a szempontból egy elf is hasonlóan kijátszható.
Nah, bocsánat, errõl túl sokat beszéltem, most elsõre ennyi. Én is kérem akik ezt elolvasák, hogy nem megkövezni éerte, csak egy kis saját gondolatmenet és történelmi alaú fejtegetés a részemrõl, ha valaki hibát lát benne szívesen emgvitatom, és elõre is köszönöm azoknak, akik égig bírták olvasni .
Nos, hadd lepjelek meg benneteket...internetes kiegészítõket töltögettem le még régen, van köztük elég jó is, de ráakadtam egy fajos cuccra: ezt kapjátok el...3 faj volt benne leírva:
1. Feenhar
2. Félóriás
3. Metorph (egy alakváltó faj)
Egyszerûen nem hittem a szememnek, amikor ráakadtam...csak ha már fajok,akkor...mért ne...
Egyébként szerintem a khál is jó...nme is kicsit...de jobban ki lehetne dolgozni...vannak próbálkozások, de hát a kitalálóknak kell lépni vmit, mert anélkül vajmi keveset ér...
Meridian
Nos... Könnyûléptûvel bizonyos dolgokban egyetértek. Ha a 4 városból 1-ben élt ekkora lakosság, a többiben is kelett, hogy éljen. Amikor leírták azt, hogy mindenkit kiírtottak, azt két dolog miatt tették:
Az amund alapvetõen harcias faj. Nincs olyan, hogy parasztság. vannak szolgák, de õk is fegyvrt viselnek. Ha a Themes hívõket támadás éri, a szolgák nem fognak elmenekülni. Útolsó amundig küzdenek, ameddig mind meg nem hallnak. Mert eléggé erõs a hit náluk. Szóval szerintem nem valószínû, hogy szétszóródjanak... de bizonyára volt ilyen. Elképzelhetõ, hogy 100-200 amund elhagyja az Ibarát. De szerintem nem több. Namármost ez nem olyan nagy létszám, elhanyagolható az egész népességhez képest. Ezértse kerülhetett a könyvekbe. De tuti, hogy egy kis létszámú amund népesség elmenekül. Ez biztos hogy így van: ha Themes fõpapjai meghalnak, akkor a szolgák elmenekülnek, mert nincs, aki feljebbvalójuk lenne, egyszóval nincs miért élniük. Az Ibarában csak a halál várna rájuk, szóval azért is menekülnek el. Azért vannak szerintem ilyen kevesen (100-200), mert Themes fõpapjai elõször a szolgáikat küldik Amhe-Ramun ellen. Bizonyára egy kevéske szolga marad még, amikor a fõpapok meghalnak... szóval egy szó mint száz: szerintem élhetnek amundok más kultúrkrben is. De iszonyat kevesen. Kb hasonló arányban, mint elf kisebbség Erenben. Pedig elfekrõl beszélni erenben nagy szó...
Igazából az mind szép és jó, de hogy hol lehet az a 100-200 amund, arról senki sem ír. természetesen a manif. háb. után vagyunk...Pyarronban? Nem hinném, ugyanúgy nem, mint a töbi nagy déli államban...marad tehát észak...ahol meg ugye...nos tehát nem tudom...egyébként köszi ezeket a kis szösszeneteket, megtudtam egyet s mást az amund fajról.
Az elõbbi reagomhoz mit szóltok? Szóhoz se tudtok jutni mi?
Meridian
Nézd.. kövi karakterem félóriás lesz Vagy tudod mit? A kövi karim patkánybáró lesz Nah komolyabbra fordítva a szót... szerintem ez a 100-200 amund vagy Kránban keres magának otthont, vagy északra megy. A quirroneia tipikusan olyan hely, ahol nem számít ki honnan jött. Gorvikiakat ugyanúgy megtûrnek ott, mint orkokat. Szóval ott is lehet ezeknek a szétszórt csoportoknak az új menedékük... de ez csak feltételezés. És saját vélemény.