Ki kevert itt rendszert? Az amund fajról több könyvben is van szó, ezek valamikor mind hivatalosak voltak. Gyakorlatilag nem fedezhető fel gigászi ellentmondás(leszámítva a fehér alapkönyv speckó és szerintem debil hátrányát) a faj leírásában a könyvek közt, épp ezért a "leírás" felhasználható.(nem a szabályok, a leírás)
Egy szabály rendszer van az ÚTK, illetve az azon alapú Új Besti fajalkotó rendszere.
2. Amund ultralátás, Od pontok stb, vagyis hat-neb vs. hebeth:
Az ultralátás a Kegyelt háttérből származik náluk speciálisan. ENNYI.
Minden kis amund megy a piramisba, lát a sötétben, juppí, te pap leszel, már csak el kell dönteni melyiké. Erről már nem szól a fáma, csak egy régi Rúna kiadvány, mi szerint Themes papnövendékeinek 5 percig kellett a napba bámulniuk, aki nem vakult meg hurrá, a többi máglyára.(itt még azonban "szigorúan zárt születési arisztokráciát" emlegetnek, ami kikandikál a sorból).
Az óamund nyelv, jobban mondva a Hatalomszavak ismerete Themes papjaival és leszármazottjaival szállt a sírba. Ahogy Martos írta, egyedül a Vaskezű ismerheti ezeket a fortélyokat.
Ettől függetlenül Oddal rendelkezhet egy Amhe Ramun pap, hiszen a kettő független, pusztán a megfelelő dialektust már nincs aki megtanítsa neki.
Úgy kéne elképzelni, mint mondjuk Kínában voltak tiltott hangnemek amiket csak a szent énekek tartalmazhattak. Egy kapáló parasztnak sosem jutna eszébe azon a hangsoron fütyörészni, még ha nem is tudja mi az, hogy zeneelmélet.
Ergo az óamund nyelv fenn maradhatott, akár még beszélhetik is, de nem ismerik már azokat a hangsúlyokat, hangmagasságokat stb amitől erővel telítődnek a szavak.
3. A "KM szava szentírás" nem ide tartozik, és nem is erről van most szó. Egyszerű példának említettem meg szerencsétlen homoki elfet.

3. Nem a képességük, hanem a tudásuk veszett el.
4. Csak a Kegyelteknek van ultralátása, (és termel a szervezete Odot?)
Jól látom, hogy ezekben azért egyetértés van, vagy félrenéztem valamit?