• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Torozon Tavernája

A lezárt, de még elérhetõ fórumok gyûjtõhelye...

Moderátor: Admin

Téma lezárva
2989 hozzászólás • Oldal: 134 / 200 • 1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 200

Re: Torozon Tavernája

HozzászólásSzerző: Rahmud al Adab al Mahrab » 2009.07.17. 20:34

Kedves Castor!

De jó, hogy erre jártam! Így legalább van lehetőségem belemenni abba, hogy mi az, ami a fent említett karakterben nem tetszik.

Az alapvető problematikát idő hiányában csak néhány sorban fejtettem ki az előtöri legutolsó reagjának végén. De most megkísérlem bővebben.

Alapvetően a Ranagol pap is pap. Papi motivációkkal, a hitrendszerben jól körülírt célokkal és az ezek eléréséhez rendelkezésre álló misztikus és világi eszközökkel. Ez már így is kerek egészet alkot. Persze lehet és kell is más jellegű tudás - ettől lesz a kari egyedi, de alapvetően aki kasztot választ, az többé-kevésbé életutat is választ.
Ezzel szemben Alaven karaktere kitanulja a papi hivatás alapjait - ez ugye önmagában is több évet vesz igénybe. Majd mivel kp-ja van elég, úgy dönt, hogy akkor jöjjön a kyr pszi és a magasmágia. Utóbbival semmi gond, hisz a jelenlegi tudása az elmélet alapjaira terjed ki. Na de a pszi...Azt vettem észre, hogy Alaven úr vonzódik ezen tudományhoz - és ezzel semmi gond. De azt nem veszi be a gyomrom, hogy pusztán mert van elég kp-ja rá, fel is írja ezt a TÁP-os képzettséget. Holott ez NEM EVIDENS az ő esetében. Szerintem. Nézzük a miérteket:

1. Az első érv elvi jellegű. Azt gondolom, hogy a pap elsősorban azért pap, hogy az istene neki juttatott hatalmának (magyarul a Kegy-pontoknak) segítségével érje el a céljait. Emellett minden másodlagos kellene, hogy legyen.
2. A második meg ilyen szabályon lovaglós. A kyr metódus a leírás szerint a 4. foknál akkor tanulható, ha az oktató rendelkezik vele. Fontos kérdés, hogy ki volt hajlandó tanítani a karakter, aki magas is rendelkezett a pszi kyr metódusának tudományával. Nagy valószínűséggel, de persze nem biztos, hogy az illető varázsló. Az egyszerűség kedvéért legyen e varázsló lelkivilága fekete vagy fehér. A fehér lelkivilágú vajon miért tanítana egy nemvarázsló, gyanús vallású és etikájú fiatalembert akármire is (mert ugye ezt nem hétvégi gyorstalpalón sajátítják el, hanem évekig akár - és senki sem lehet olyan jó színész, hogy ennyi ideig a jó srácot játszva jópofizik...)
Fekete lelkű pályatársa esetében ugyanúgy felmerül a miért tanítaná kérdése. Találó az általad körberajzolt pszichopata jellemrajz. Márpedig egy sötét mágus valószínűleg kimeríti a pszichopata definícióját. Tehát egy pszichopata miért tanít bárkit is? Akár évekig?
3. Ha jól tudom, akkor Ranagol ynevi egyháza jellemzően hierarchikus szervezet, ahol a felemelkedés több hatalom, előjog és tudás. A sor végén kullogó, a csótánynál alig érdemesebb kari NE AKARJON már túl nagy tudásra szert tenni. A Változás Törvényének értelmében a felette állók egyszerűen nem fogják hagyni. Majd később, habizonyítja érdemességét...Nem gördítek akadályt az útjába, de ez nem az az eset, mint mikor a pap mondjuk öklözni akar megtanulni, vagy a hadvezetés alapjaiba akarja beleártani magát.

Nem az ellen emelem fel szavam, hogy TÁP, amit csinál, és nem is gondolom, hogy szegény pap ettől majd pusztítóbb lesz, mint Hiroshima. Ha akarom, akkor valóban 1. nem engedem játékba (elegáns megoldás) 2. a második reagot követően egyszerűen meghal - esély nélkül (nem éppen elegáns megoldás).
De szeretném ezt elkerülni!!!
Viszont azért is én felelek, hogy a játék, a JK-k és sok más dolog közötti egyensúly megmaradjon - mi több, némi harmónia sem árt a helyszínen. És ha mások akaratát is közösen hajlítottuk abba a formába, mely mindkettőnknek megfelelt, akkor most is ez fog történni. Ha ehhez vitázni, szabálykönyvet bújni és más effélét kell művelnem, akkor is. Én készen állok... :lol:
Bízom abban, hogy tudjuk rendezni a problémát, és a vége ennek is jó játék és kellemes szórakozás lesz - merthogy voltaképp ez a cél...

Amúgy a pszichopatákkal nincs probléma. Mivel az egészségügyben tevékenykedem, szinte biztosra veszem, hogy ezeken az oldalakon nem fogok összefutni egyetlen pszichóval sem... :D . Más kérdés, hogy ezt el lehet (és kell ) e hitelesen játszani... Egyébként egyetértek a témában általad leírtakkal.

Egyenlőre ennyi, ami a témában eszembe jutott, és tűrte a nyomdafestéket...

Tisztelettel: R.
Si vis pacem para bellum - Ha békét akarsz, készülj a háborúra
Rahmud al Adab al Mahrab
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 475
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.07.17. 20:54

Ok, ok, én nem meggyőzni akarlak téged Rahmud, én csak felhoztam egy ésszerű érvet arra, hogy egy Ranagol pap miért törekszik Kyr pszi, illetve Magasmágia tanulására.

Mondjuk az a baj hogy a JK származását tekintve kráni és a kráni őskultusz az nem azonos a Gorvikban elterjedt Ranagol hittel, gyakorlatilag egy légüres térben lebeg, -mivel nincs rá kánonm akármi lehet- a kráni ranagolitákról nem jelent meg hivatalos leírás. (Az emberlakta külső tartományok sokkal "autentikusabb" forásból tudják mi is az a kráni Ranagol hitvilág, ezért valószínűtlen hogy olyan lenne a vallás mint ott.)

Utánanéztem a Papok, paplovagok is; mint "ismeretlent" említi.

Értem hogy ellenérzéseid vannak azzal kapcsolatban hogy a JK azért birtokol egy képzettséget mert van rá Kp-ja. de hidd el önmaga csapdájába esik, mert az az 50 mínusz x KAP szintenként arra nem elég hogy egyszerre két lovat üljön meg egy fenékkel.

Tételezzük fel, van rá Kp-jafelveszi a képzit. Olyan nagyon nem tud vele mit kezdeni, mert olyan lesz számára mint a klasszikus "nagy fehér elefánt"-ami mint tudjuk- bazi, nagy, baromi ritka, baromi drága és leginkább: baromira nem lehet mit kezdeni vele.

Mert mire is jó a Kyr pszi?
-Elsősorban a varázslók mana visszanyerésére.
(Szóval a szintenkénti KAP-ból majd még manára is kell költenie ami rohadt drága. Ha arra költ, akkor nem tud normális mennyiségű kegypontot venni; és akkor még Fp-t és pszi pontot egy grammot nem vett, HM-ről nem is beszélve,a Kp-t meg el is felejtheti a további tanulmányaihoz. Hidd el nem akkora táp ez, mint aminek kívűlről kinéz. )
-Jó a Kyr pszíben van még egy két hasznos tudatvédő alkalmazás, na bumm!, És akkor mi van? A barbárok "agyra ható mágiája ellen" <csatabárd> bajosan véd... 8)

-Későbbi magasmágia:

Ha a Ranagol papja a normál fejlődésén kívűl még Manapontra+sok Kp-ra akar gyúrni, örülhet ha szintenként lesz vagy 3 Fp növekvés, Harcérték, kegy pont meg semmi. Ez nem túl fényes karrier.

Szóval amit akar az inkább önszivatás-már amennyibern Ranagol papba oltott varázslót akar, de szerintem nem erről van szó.
Ha mégis, túlságosan sokat akar, elaprózza a fejlesztésre költhető KAP-okat, de erre szerintem majd menet közben mindketten rájöttök.
Szerintem.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.07.17. 22:09

Bocs srácok... annyira nagyon nem szólnék bele... csak kicsit ahogy szoktam :roll:

Anno mikor az ikerkasztúság-váltottkasztúság (mint később kiderült nincs ilyen...) témáját boncolgattam a Tuan fórumán a következőket mondták:
- kezdő karakternek csak egy kasztja lehet (ne akarjon egy hátsóval két lovat megülni), mert örül, hogy kikerül az adott kaszt iskolájából és indulhat a kiemelkedése útján...
- később, ha a szerepjáték alatt, a kalandjai alatt érdemes rá, akkor tanulhat, fejlesztheti egyéb igényeit - más kasztok kiváltságát (lásd ez esetben a magasmágia és kyr pszi képzettség) és természetesen ez már csak Kp-ból megy

Én határozottan nem engedném a kyr pszi és a magasmágia képzettség felvételét első szinten. A magyarázat: egy varázsló nem az írás-olvasás képzettség miatt varázsló, hanem attól, hogy használja a kyr (godoni) pszit megfelelő fokon, valamint a magasmágia képzettségben annyira járatos, hogy tudja alkalmazni a magasmágia formuláit - vagyis varázsol... Egy pap attól pap, hogy kiválasztotta az istene a szolgálatára, s ez megadatott neki, hogy bizonyítsa is.
Egy személynek elég egy iskola anyagát megtanulni az évek alatt, főleg, ha ilyeneket is találunk benne: pszi (pyarr) 3.fok, ősi nyelv 2.fok - amit ugye egy Ranagol pap megkap. A magasmágia képzettség, a kyr pszi pedig még csak nem is vág a kaszt profiljába (ez onnan tudható, hogy még csak elvétve sem oktatják kaszton belül sehol!). Nincs iskolai támogatottság rá... És ezek IV.nehézségű képzettségek amiket önmagától nem tud elsajátítani, hanem valamilyen nagyhírű oktató, iskola szükséges hozzá - márpedig a papi iskola ezt nem oktatja és nem hiszem, hogy nagyon engednék, hogy egy másik iskolába eljárjon... felmerül a magántanár... azt meg meg is kellene fizetni... (nem olvastam a kari előtörténetét, de a két szép szeméért, azért mert az apja/anyja megkérte, mert a család barátja... - ezekért nem fogja átadni tudását...) Arról nem beszélve, hogy egy IV.nehézségű képzettség elsajátításához 4.fokon 4 év szükséges úgy, hogy napi 2-3 órát gyakorol az illető... Ez esetben ez naponta 4-6 órát jelent a két képzettség - és akkor hol van a saját tanulmánya?...

Nem utolsó sorban pont azokért nem egedném Castor amit felsoroltál... ez két egymástól távol álló kaszt. Nincs esélye fejlődni - életképtelen. Az én játékomat is megmérgezné és a sajátját is így...

(Majd ha már játszott x szintet mint pap és kiérdemli, hogy ezeket megtanulja hát legyen... az is évek kérdése... van már papi hatalma (Kegy pontja) - bizonyított az Isten felé, hogy érdemes a szolgálatára. Viszont kezdőként ... )

(egyébként inkább szabályzavaros téma, mint sem ide illő a tavernába, de már mindegy - vagy ha sok folytatása lesz átdobálom ezeket a hozzászólásokat a szabályzavarosba...)
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Rahmud al Adab al Mahrab » 2009.07.17. 23:42

Üdv!

Nem lesz sok folytatás, mert döntöttem - amit Alaven el is fogadott többé kevésbé...

Köszönöm, hogy hozzászólásaitokkal a segítségemre voltatok!

Egyébként amit Yvett leírt, az az én erről vallott nézeteimet tükrözi.

Még egyszer köszönet: R.
Si vis pacem para bellum - Ha békét akarsz, készülj a háborúra
Rahmud al Adab al Mahrab
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 475
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2009.07.18. 7:08

Hű gyerekek ezek után csak meg kell csináljam a félelf gorviki kharei nyílpuskás nekromantát a szabályok nem tiltják kp van rá és nem is táp :lol:

Mondjuk alapból nem értem krániként hogy tanul kyr pszit lévén nem sokan használják kránban másrészt a varázslók és a ranagol papok köztudottan utálják egymást. Ha egy varázsló tanítványává fogadná kapáaból megmondaná szakrális mágiát használ és milyen szférát. Ráadásul a ranagol papok nemigazán rejtegetik a színbólumaikat. Én maximum megfelelő szerepjátékkal engedném mind a pszit és a magasmágiát. Keressen valakit a kari aki megtanítja. Ez kb olyan mintha a fejvadászok mennének az elfekhez hatalomszavakat tanulni kránban....

Nem akarok vitát csak egy észrevétel, ne mondjuk hogy nem tápra megy a kari, ha nem igaz.
Nem az a lényeg kinek van kezében fegyver, hanem az ki üt először.-harcművész
Nem az a lényeg hogy ki üt először, hanem hogy legyen sör-Tooma pap

Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld...

Először ütünk aztán nem kérdezünk semmit...-törpe taktikai útmutató
Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1638
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.07.18. 7:21

Jóindulatu vagyok Togar, első körben mindenkiről jót feltételezek. :)
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2009.07.18. 7:36

Én is de mondjuk még mindig Kyr pszi szerepel felírva neki pyarroni helyett. és a kyr-re amugy sem jön rá neki az oktatás bónusz tehát full kpt kell kifizetnie. A másik amiből gondolom hogy táp, a faji max az embernél 18 és neki 20-as az akaratereje 18 helyett. Különleges felkészítést meg nem okolja sem az előtöri sem a kaszt, és a képzettségek 4 fokából származó bonuszokkal sem mehet 18 főlé az érték. Ha ír nekem egy vagy két oldal összefüggő előtörit megengedem. És még csak a statot néztem. Szóval az sem tiszta mitől lett a karinak 20-as képessége. első szinte :D És nem táp.... :lol: No inkább nem nézem át jobban mert abból vita lesz, ez legyen a hm gondja, csak kíváncsi voltam a karira :lol:

Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.07.18. 7:40

Nem vagyok vitaképes, mert én a statot azt viszont nem néztem, (csak a képzettséglistát futottam át) csak a JK és a HM közti vitát olvastam. :wink:
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.07.18. 7:45

Togar!

Ezek szerint a képzettségekből adódó tulajdonságnövekmény csak a maxig mehet, vagyis nem emelhetek 19-20-ra egy embernél bármilyen tulajdonságot, ha a képzettségek 4.foka után járó növekményt akarom kiaknázni?... Vagyis akkor a tulajdonságok csak és kizárólag adottsággal emelhető faji max fölé?

Yv
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2009.07.18. 7:50

Én meg kinőttem belőle csak a saját moduljaimmal amiket mesélek és az abban lvő karikkal, meg azokkal amivel játszom azzal foglalkozok a többi nem érdekel. :D

Yvett

Adottsággal és különleges felkészítéssel ennyi, ott van a könyvben a 19-20as érték olyan ritka hogy csak kivételes adottsággal és különleges iskola révén lehet ilyen érték. 27o. a tulajdonságok leírása ezzel kezdődik :D
Tessék szépen megvenni Kapból a hátteret és akkor mehet különben nem, pont emiatt van minden képzettséghez több tulajdonság megadva hogy ne szálljon el ha az egyik max már. 18 felé nem viheted 8 negyedik fokkal sem ha nincs hozzá háttered. De ennél a karinál ez részletkérdés....

Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.07.18. 7:56

Vess meg érte de én még szoktam olvasgatni más előtörijét, akármilyen gyerekesnek tartod.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2009.07.18. 8:01

Nem vetlek meg érte én is olvasgatom őket és jókat szórakozom néha rajtuk magamban. Erre ez a kari is jó példa, dartonita papnak adja ki magát, de gőze sincs a pyarroni vallásról, mivel legalább vallásismeret pyarroni 1-2 szintet fel kéne venni, így az első sarkon lebukik, ha egy pappal aki pyarroni egyházba tartozik, vagy egy hívővel talékozik mert az alapvető kérdésekre sem tud válaszolni, mert ranagol egyháza baromira különbözik a Pyartól. Én a karit összeségében nézem ezek tüntek fel, csak mivel ezt kezdtétek kivesézni ezért írom le ehhez én is az észrevételeimet :)

Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.07.18. 8:03

Ahham.... eloszlott a köd az elmémről :P :lol:
(ugyanis nincs leírva, hogy nem emelkedhet a tul.növekménnyel a faji max fölé - így összességében azonban így érthető és az egész így kerek)
Köszi!
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2009.07.18. 8:09

Az a baj ha nincs leírva akkor logikusan lehet sok ember szerint, de itt fel van sorolva két lehetőség amivel mehet, értelemszerűen a többivel nem, mivel az sincs leírva hogy lehet ezekkel a növekményekkel 18 főlé növelni :D De itt kereken le van írva mennyi a faji max és mivel lehet főlé menni, máshogy nem.

Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2009.07.18. 11:06

Üdv!

Bár ez a Ranagol-papos dolog szerintem inkább a "Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről"-be illő, de azért tennék egy megjegyzést.

Azt hol láttátok, hogy a Ranagol-pap és a varázsló útálja egymást? :shock: :o Talán a gorviki és főként kráni varázsló iskolákat nem kéne a pyarronival keverni, ami tényleg nem szeresse a Ranagol hívő feketemókusokat. 8)
Egyébként meg réges rég... de ugyan ebben a világban... A ranagol-pap kasztból megkapta a mágiahasználat MF-et is. Tehát annyira csak nem elrugaszkodott ez a pap+varázsló ötlet. 8) (Ld.: Castor fejtegetését a kiemelkedésről párral ezelőtt.)

Azt még hozzátenném, hogy az adott karaktert nem néztem én csupán az "útálják egymást" általánosítás ellen berzenkedek. Nomeg azzal egyetértek, hogy kiesve a rendház kapuján ne rögtön átbukfencezzen a varázslóiskolán és viloá máris iker pap-varázsló. 8) :) (Arról nem beszélve, hogy Kp-ból nem jön ki, hogy az egyéb varázslói mozaikokon kívül sok mást is el tudna nyomni a járulékos képzettségek hiányában.)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Téma lezárva
2989 hozzászólás • Oldal: 134 / 200 • 1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 200

Vissza: Archívált Fórumok