De jó, hogy erre jártam! Így legalább van lehetőségem belemenni abba, hogy mi az, ami a fent említett karakterben nem tetszik.
Az alapvető problematikát idő hiányában csak néhány sorban fejtettem ki az előtöri legutolsó reagjának végén. De most megkísérlem bővebben.
Alapvetően a Ranagol pap is pap. Papi motivációkkal, a hitrendszerben jól körülírt célokkal és az ezek eléréséhez rendelkezésre álló misztikus és világi eszközökkel. Ez már így is kerek egészet alkot. Persze lehet és kell is más jellegű tudás - ettől lesz a kari egyedi, de alapvetően aki kasztot választ, az többé-kevésbé életutat is választ.
Ezzel szemben Alaven karaktere kitanulja a papi hivatás alapjait - ez ugye önmagában is több évet vesz igénybe. Majd mivel kp-ja van elég, úgy dönt, hogy akkor jöjjön a kyr pszi és a magasmágia. Utóbbival semmi gond, hisz a jelenlegi tudása az elmélet alapjaira terjed ki. Na de a pszi...Azt vettem észre, hogy Alaven úr vonzódik ezen tudományhoz - és ezzel semmi gond. De azt nem veszi be a gyomrom, hogy pusztán mert van elég kp-ja rá, fel is írja ezt a TÁP-os képzettséget. Holott ez NEM EVIDENS az ő esetében. Szerintem. Nézzük a miérteket:
1. Az első érv elvi jellegű. Azt gondolom, hogy a pap elsősorban azért pap, hogy az istene neki juttatott hatalmának (magyarul a Kegy-pontoknak) segítségével érje el a céljait. Emellett minden másodlagos kellene, hogy legyen.
2. A második meg ilyen szabályon lovaglós. A kyr metódus a leírás szerint a 4. foknál akkor tanulható, ha az oktató rendelkezik vele. Fontos kérdés, hogy ki volt hajlandó tanítani a karakter, aki magas is rendelkezett a pszi kyr metódusának tudományával. Nagy valószínűséggel, de persze nem biztos, hogy az illető varázsló. Az egyszerűség kedvéért legyen e varázsló lelkivilága fekete vagy fehér. A fehér lelkivilágú vajon miért tanítana egy nemvarázsló, gyanús vallású és etikájú fiatalembert akármire is (mert ugye ezt nem hétvégi gyorstalpalón sajátítják el, hanem évekig akár - és senki sem lehet olyan jó színész, hogy ennyi ideig a jó srácot játszva jópofizik...)
Fekete lelkű pályatársa esetében ugyanúgy felmerül a miért tanítaná kérdése. Találó az általad körberajzolt pszichopata jellemrajz. Márpedig egy sötét mágus valószínűleg kimeríti a pszichopata definícióját. Tehát egy pszichopata miért tanít bárkit is? Akár évekig?
3. Ha jól tudom, akkor Ranagol ynevi egyháza jellemzően hierarchikus szervezet, ahol a felemelkedés több hatalom, előjog és tudás. A sor végén kullogó, a csótánynál alig érdemesebb kari NE AKARJON már túl nagy tudásra szert tenni. A Változás Törvényének értelmében a felette állók egyszerűen nem fogják hagyni. Majd később, habizonyítja érdemességét...Nem gördítek akadályt az útjába, de ez nem az az eset, mint mikor a pap mondjuk öklözni akar megtanulni, vagy a hadvezetés alapjaiba akarja beleártani magát.
Nem az ellen emelem fel szavam, hogy TÁP, amit csinál, és nem is gondolom, hogy szegény pap ettől majd pusztítóbb lesz, mint Hiroshima. Ha akarom, akkor valóban 1. nem engedem játékba (elegáns megoldás) 2. a második reagot követően egyszerűen meghal - esély nélkül (nem éppen elegáns megoldás).
De szeretném ezt elkerülni!!!
Viszont azért is én felelek, hogy a játék, a JK-k és sok más dolog közötti egyensúly megmaradjon - mi több, némi harmónia sem árt a helyszínen. És ha mások akaratát is közösen hajlítottuk abba a formába, mely mindkettőnknek megfelelt, akkor most is ez fog történni. Ha ehhez vitázni, szabálykönyvet bújni és más effélét kell művelnem, akkor is. Én készen állok...

Bízom abban, hogy tudjuk rendezni a problémát, és a vége ennek is jó játék és kellemes szórakozás lesz - merthogy voltaképp ez a cél...
Amúgy a pszichopatákkal nincs probléma. Mivel az egészségügyben tevékenykedem, szinte biztosra veszem, hogy ezeken az oldalakon nem fogok összefutni egyetlen pszichóval sem...

Egyenlőre ennyi, ami a témában eszembe jutott, és tűrte a nyomdafestéket...
Tisztelettel: R.