ezt valszeg azért irták le,hogy vmilyen szinten beszóritsák a bajvivót...és néhol ez logikus.Nézd meg,hogy csupa olyan skilleket kap,ami egy nemeshez illik és amit egy ficsur megtanulhat.Egy vallásos nemesnek lehet vallásismerete mf,mert ez hozzá tartozik a neveletetéséhez.Uszást nem tom,hogy kap-e a bajvivó,de ha ezen mulik azon át tud siklani egy km sztem Azért tartsd észben,hogy nem harcos...és nem hiába kap 2. tsz-n fegyver mf-t igy más fegyverrel nagyon nem fog tanulni...ezért bajvivó...
Figyelem. A játék valósága szerint azért bajvívó, mert abban nevelkedett, ez az élete. Ettől még ahhoz fog érteni, amire szüksége volt életének szituációi közben, tehát elősztoriban meg kell magyarázzam.
Ha a dolog nem sikerül elég jól, a Km úgyis szól, és én a szavát elfogadom, mert az törvény
egyébként vhol igen is használják ezt...kisebb nagyobb eltéréssel...Pl már fegyver hasz-t nem szoktak felvenni,de ugyan akkor az emlitett uszás mf-től eltekintenek...
Mindenek előtt sztem a karaktert kel szemelőtt tartani...És az hogy ha bajvivó,akkor vállalja azt,hogy olyan neveltetést kap,ahol nincs sok helye a herbalizmusnak és a sebgyógynak vagy a hátbaszurinak...
Egyértelmű, hogy egy bajvívó ne tanuljon hátbaszúrást, vagy álca/álruhát, vagy erdőjárást. De mondjuk belefér egy idomítás, vagy egy vadászat. Végül is nemesek, akik valószínüleg tartanak lovakat, és a vadászat is kedvelt főúri elfoglaltság. Aztán illik egy ökölharc legalább AF-en. Aztán a nem ETK-s képzettségek közül feelinges egy mellébeszélés a nyelv MF mellé. Vagy emberismeret. Ha meg olyan a kari, akkor egy festészet/rajzolás sem rossz.
Az elvetemültebbek meg szerintem tanulhatnak kiegészítő támadást, ami ugyancsak feelinges egy kosaras tőrkardnál pofánvágás esetén, és a kínokozást is a rapírra találták ki.
Kb ennyi.
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
kieg tám meg a festészet/rajzolás meg az ökölharc és a vadászattal is egyet értek...Idomitással sztem nem foglalkoznak sokat a nemesek...arra vannak a lovászok pl megfizetik őket és akkor kapnak egy lovat.
mellébeszélléssel nem igazán értek egyet..ott van a nyelv mf azzal is tudnak lyukat beszélni az ember hasában..A mellébeszélés sztem inkább a toliknak hasznos.Bár halkan megjegyezném,hogy mi otthon pl a mellébeszélést és az ember ism-t nem használjuk....Játszd ki és ha a km úgy gondlja,hogy bedőlnek,akkor bedőlnek...
Az idomítást én is egyénfüggőnek tartom.
A mellébeszélés - Nyelv MF az pedig szerintem nagy kombó. Ha összekerül két nyelv MF-es, akkor szerinted ki jön ki jobban a beszélgetésből???
Könnyűléptűnek igaza van annyiban, hogy ha még etikett MF-ed is van emellé a kettő mellé, akkor te vagy a szópárbajok császára.
A kínokozás meg KMfüggő. Nem mindenki engedi. Feelinges, ha a megfelelő helyen, a megfelelő szituban használod, de el is baszhatja a játékot.
Az emberismeretről meg annyit, hogy egy egyszerű beszélgetés nem mindig elég hozzá. A karaktered látja azt akivel társalog, de te nem. És a gesztikulálásokból is nagyon sokminden lejöhet. Pszichológia. A KM ilyenkor adhat egykét plussz infót a partner személyéről.
akkor viszont le kell tápolni egy kicsit...mert sztem kicsit erős mikor nem tudsz hazudni annak,akinek mf je van és ez eltudja rontani a játékot...
Mellébeszélés sztem nincs sok köze egy szó párbajban...Sztem az arra jó,hogy ha pl egy tolvajra rákérdeznek lopás közben,hogy Mi a izét csinálsz,akkor vhogy kitudja dumálni magát...kicsit erős a példa,de én vmi ehhez hasonlóra tudnék gondolni a mellébeszélés skillel kapcs-ban.
Kinokozás meg sztem nem egy bajvivónak való...nem hiába találták ki a kodexet és asszem az ottani párbajoknál elég emberi módszerek voltak leirva mig a kinokozás nem számit annak sztem...
Nem hiszem, hogy olyan sokan rohangálnak Yneven akiknek minden képzettségük megvan hozzá. Aki meg kiadott ennyi KP-t, tehát annyi időt foglalkozott a dologgal, az megérdemli, hogy ki tudja szűrni a csalókat, és hazugokat. Nem?
A mellébeszélésnek az a lényege, hogy minél rövidebb idő alatt, minél hihetőbb válaszokat tudjál adni. Az hogy ezt most egy városőrnek adod egy lopás miatt, vagy egy úrihölgynek szerelmed bizonygatása miatt, az már részletkérdés. A nyelv MF azt jelenti, hogy az adott nyelvben szinte minden szót ismersz, és ismered azoknak a pontos jelentését, jelentéstartalmát, szinonímáit, és megfelelő helyen használod őket. Ezeket a szavakat megfelelően tudod összerakni mondatokká, és választékosan, kifejezően tudod előadni. Szóval ha párosítod a mellébeszéléssel, akkor egy jó vitapartnerré teszed a karakteredet. Az etikett csak hab a tortán. Akármilyen társaságban, akármit el tudsz érni. A vita nézőközönségét magad mellé állítod, mert miközben választékosan beszélsz, betartod az etikai szabályokat. Úgy tudsz valakit porig alázni, vérig sérteni, hogy ha az vissza akar vágni, akkor is ő lesz a negatív szereplő a többiek szemében. Ez nagy hatalom. Ezért ekkora kombó ez a három képzettség.
A kínokozás arra való, hogy valakit úgy győzzél le, tegyél harcképtelenné, hogy közben ne tegyél benne komolyabb kárt. Még csak véletlenül se okozz neki életveszélyes sérülést. Igaz, hogy nagy vérveszteséggel szokott járni, mert felszíni vágások tömkelegét helyezed el az ellenfélen, de nem okozol komolyabb sérülést. Előbb utóbb az FP veszteség miatt el fog ájulni. Nem tudom mi emberibb. A halálos szúrás, vagy a kínokozás. Persze, ha meg akarod ölni az ellenfelet, akkor nyílván a halálos szúrás a humánusabb, de egy bajvívó az nem egy gyilkos. Aleggheri szerint is ez a legelső dolog amiben egy bajvívó különbözik másoktól. És ha már meg akarsz leckéztetni valakit, akkor nagyobb szégyen neki, ha ilyen felületi vágásokkal gyalázod meg, pláne az, hogy a hegeket továbbra is viselni fogja. És megint csak megemlítem, hogy a kínokozásnak az egyik legmegfelelőbb, leghatásosabb eszköze a rapír. Szerintem nem véletlen.
Lithas.
Bocs hogy közbevágok , de Limenelnek 2 priveije is van, egyébként meg elküldtem neked e-mail-ben a karlapom meg az előtörit. mielőbb olvasd el. Majd kb este 8 körül leszek megint elérhető, meg még egy fél órácskát.
!!! A kínokozás nevű képzettség nem olyasmi amit csak úgy felvesz az ember, csak a legelvetemültebbek tanulnak ilyesmit. Szerintem az egyik legembertelenebb képzettség, mert arra megy ki hogy minél nagyobb fájdalmat okozz az ellenfelednek. A legtöbb párviadalnak pedig nem ez a lényege. Most jöhetne az hogy de csatában mivel védje meg magát meg minden...nos szerintem(!!!) a bajvívó igyekszik elkerülni az ilyen ütközeteket, ha sarokba szorítják, inkább sima beszédével vágja ki magát.
Amúgy pedig a tőrkard tökéletes a kínokozásra, véleményem szerint a 2. legjobb fegyver erre a célra...az első a kislyukú sajtreszelő