Én kifejezetten szeretem a gorvikiakat. Nagyon jó karikat lehet csinálni gorvikiakból. Színes, érzelemdús, élettel teli lesz a játék, ha gorviki is van benne. A kultúrájuk is elég színes. Hakeának: Mit nevezel társadalmon? mert én nem a vezetést, hanem az adott régió lakóit. Az egy dolog, hogy ki vezeti a népet, de a nép alkotja a társadalmat. Ráadásul mostmár a legtöbb tartományban már emberek a consularok.
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
Azt mondtam azon alapszik, nem azt, hogy most az minap is teljesen inhumán társadalom, mert az hülyeség. Maga a kráni ranagolita gondolkodásmód is inhumán, ugyanúgy mint északon a kyr, és mivel a kultúrájában igencsak tetemes részt képvisel Ranagol, ezért maga Krán egy inhumán társadalom sok szempontból.
öhm.. itt beleszólnék. A kyr vallás nem minősül inhumánnak... a dzsadok se emberek elviekben, mégse inhumán... a kyr Sogron vagy Morena imádata nem hasonlítható a kráni elfek vagy aquirok ranagolizmusához... egy elf egy kyrhez képest még mindig kiemelkedettebb, noha már nem annyira mint egy emberhez képest...
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr
Limi: igazából szerintem a gorviki rangoliták ranaglonak csa egy mellékvágányát képezik, akikre a naygobb hatalom és a szövetségesek érdekében tette rá a kezét a Kosfejes Úr. A kráni kultúrör egyébként tényleg inhumán, mivel inhumán alalpokon nyugszik. Aquirok, ilyenek. Az embereket asszem a godoni háborúk alatt kezdték el elfogadni. Attól még nem humán a gondolkodásmód.
Jah és szerintem mindenkinek az teszik, amibe bele tudja képzelni magát, ami élénken él a képzeletében. Én pl. ezért utálom az orkokat, mert azok akkor is ocsmányak, ha krániak, ha gro-ugoniak...
A kyr kultúrkör INHUMÁN, mert nem emberekről beszélünk. A dzsadok viszont humán kultúrkörnek számít, az ókultúráju inhumán.... ennyi ökörséget tyss...-.-
Meridian
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. " "Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
(M* - Fajok)
Az engedélyezés-nem engedélyezés minden esetben a játékoson és a km-en múlik. A játékos ismeretében kell ezeket meghatározni. Igen, vannak olyan emberek, akik képtelenek kijátszani egy fajt vagy kasztot, és többszöris beleesnek ebbe a csapdába. Ilyen esetben legalább a km legyen elég intelligens, hogy az eleve holt ötleteket felülbírálja és közös megegyezéssel kihajítsa a szemétbe.
(Sajnos) van egy olyan haverom akivel már 6 éve játszom, de ezidő alatt nem igazán sikerült megmaradnia hosszabb távon egy karakternél sem.
Igazából már nem izgat a dolog, nem direkt csinálja, legalábbis ennyi idő után biztos nem. Az eltelt idő alatt egy másik srác 10. szintig felhúzta a karakterét.
Idővel meguntam a folytonos váltogatást, és megmondtam, hogyha új karaktert akar akkor az TERMÉSZETESEN 1. szintű lesz, DE a 10. szinű haveromra leszenk szabva a modulok.
Sajnálom, ha egy 12. szintű pap kicsinálja. Máshogy nem tudom rávenni.
Most van egy 5-6. szintű karaktere, remélem végleges marad, ha kitalálná, hogy indít egy újabb karaktert akkor körberöhögöm, majd seggberúgom.
Az ókyr kultúrkör elviekben inhumán, gyakorlatilag éppugyanúgy olyan a társadalmuk, mint mondjuk Erigownak... miben lenne kiemelkedettebb, másabb? ugyanolyan szabályok, ugyanolyan törvények uralkodnak, egy kyr éppolyan tulajdonságokkal bír, mint egy ember, a különbség annyi, hogy magasabb agykapacitásuk és jobb logikai készségük okán esetleg intelligensebbek vagy figyelemsebbek, koncentrálóképesebbek az embereknél... lehet, hogy egy kyr nem ember, de a társadalmuk emberi. Ha egy társadalomra ráaggatjuk, hogy inhumán, azt várnánk el tőle, hogy bizonyos szinteken túllépett az adott közeg... vagy esetleg teljesen más szerveződésben, teljesen más etikai rendszer alapján kell, hogy éljenek, mert ha teljesen ugyanolyan egy Kyr Birodalom, mint egy Erigowi hercegség, akkor én nem modnanám magára a társadalomra hogy inhumán, mégha inhumán faj is él benne... Haonwell társadalma se lesz inhumán, mégha sok elf is él ott... vagy a dzsad kultúrkör se lesz inhumán, mert ott élnek a dzsenek családjainak nagy része...
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr
Az ókyr kultúrkör azért inhumán, mert nem emberi faj -a kyr- alkotja. Attól méh, hogy hasonlít a társasdalmuk az emberi trsadalmkra, az valsózínűleg nem azért van, mert a crantaiak akkkora befolyással voltak rájuk...
És pont azért nem emberi a kyr faj, mert jobb az agykapacitása, satöbbi. Szerintem nem kell elvárni egy társadalotól, hogy túllépjen a jelenlegi emberi társadalmakon, de mivel nem ugyanaz az uralkodó faj alkotja, ezért a gondolkodásmód és világszemlélet különböni fog. Most azért, mert haonwellben él 10000 elf, az nem azt jelenti, hogy az a faj alkotja a legnépesebb népcsoportot, az az uralkodó faj, mivel ember kb. 500000 van... a dzsadoknál ugyanez a helyzet.
Meridian
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. " "Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
Tyssonnak igaza van. ( úristen. Ezt nem én mondtam ) Mit nevezünk humánnak? mert ha azt mondjuk, hogy humanoid, akkor azt vesszük, hogy két kéz, két láb, egy fej, és két lábon jár. Esetleg még a szembeforduló hüvelykujjakat és az érzékszervek számát és elhelyezkedését is figyelembevehetjük. Szóval ha ami ettől eltér az inhumán, akkor az említett államalakulatok lakói mind humán társadalmat alkotnak. Meridian viszont a gondolkodásmód alapján ítéli meg a humánságot. Ebben az esetben viszont tényleg csak a tisztán emberi társadalmak lesznek a nyerők. A másik szemszög a népesség. Az adott országnak mi a fő rassza. Ha a többségben lévők emberek, akkor humán társadalomról beszélünk. Ebben az esetben Krán megintcsak humán társadalomnak mondható. De azt a dolgot is meg kell vizsgálni, hogy humánra nem e a valós világunkat értjük e. A mi világunkban elterjedt értékrendeket. És megintcsak végiglehetne futtatni különböző elbírálási módokat, hogy az Ynevi országok, birodalmak melyike felel meg a föld országainak. Még egy fontos kérdés, hogy például Kyriánál mi volt előbb, és mi lett miből. Mert ha Erigowot humán társadalomnak nevezzük, akkor Kyria is humán társadalom, mert Erigow egy kyr tartomány volt (Enrawell), és Erigow mostani - hetedkori - értékei mind onnan származnak. Szóval ez nagyon nézőpont kérdése.
Más. Most olvastam vissza, és láttam egy vitát a wier varázslóról. Szögezzünk le pát dolgot. Az olyan országokban, ahol a Pyarr a fő vallás, ott ezer százalék, hogy hivatalosan nem fognak wiert varázslóvá képezni. Gondolok itt az északi szövetségre, a Pyarr államszövetségre, az északi és déli városállamok nagy részére, és ezen államalakulatok legtöbb szövetségesére, valamint Shadonra, ahol amúgy sem képeznek papon kívül más varázshasználót. A sötétnek mondott országokban, ahol nem foglalkoznak olyan etikai problémákkal, minthogy valaki vért szív, és azt esetleg más "HUMÁN " lényekből szívja ki, ott minden probléma nélkül képezhetnek wierből varázslót. Ez az én meglátásom szerint pláne igaz azokra az országokra, ahol Tharr és Ranagol vallás dívik. Tharr országában azért is, mert ott kultúrája van a vérrel való játszadozásnak, Ranagol országaiban pedig ugyanezért, és mert egy wier valljuk be könnyebben válik kiemelkedetté, mint egy átlag ember (infralátás, gyógyulás, karizma, megfélemlítés pont a vérivás miatt, immunitás a vérmágiákkal szemben, és jó esetben hosszú élettartam). Innentől pedig a KM reszortja eldönteni, hogy melyik ilyen országból engedi jönni a wier varázslót. Egy valamit pedig még elfelejtettek azok, akik a témában vitáztak. Amikor egy wier 6-10 évesen mondjuk Doranba kerül, akkor a Doraniak hiába vizsgálják meg, nem fognak rajta semmit észrevenni. Tudniillik a wier nem születésétől fogva olyan amilyen. kamaszkorában (14-16) éves korában jön elő a vér utáni vágyódás, és ez a vágy hagy nyomot az auráján, és a varázslók ezt vehetik észre. Az icipicivel hegyesebb szemfog pedig nem bizonyíték. Viszont a varázslóképzés nem pár éves munka, és mire kikerülne az adeptus Doran belsővárosának falai közül, mint 1. szintű varázsló, addigra rég túllépett ezen a korszakán és addigra biztosan kiderül róla, hogy mi. Szóval a lényeg, hogy mindenképpen észre fogják venni, hogy mi is valójában, de addig sok évet ott tanul. Azok pedig, akik észreveszik ezt az elváltozást, azok az ítéletmondáskor azt is megvizsgálják, hogy az illető fiatal az iskolában töltött idő alatt hogy viselkedett. Egy abszolút élet jellemű tanoncot a doraniak nem fognak máglyára küldeni, csak mert wier. Persze biztosan megfigyelés alá vetik és elgondolkoznak a továbbtanításának lehetőségéről, de pont azért, mert varázslók, és ezért felvilágosultabbak az átlag embereknél, reálisabb döntést fognak hozni. Innentől megintcsak a KM joga és feladata eldönteni, hogy mit enged és mit nem.
Szerintem ha teszemazt Pyarronban felfedezik, hogy wier az illető, és egész eddigi életévben szent életet is élt, akkor sem engednék el az iskola falai közül.
Legalábbis ha én a tanács tagja lennék biztos nem kockáztatnám ezeket a dolgokat.
Pyarron teljesen más tészta, mint Doran. Ez a különbség a nekromancia kérdésben is felszínre tört már. Azonban Lar-dor mágusai is intelligens, tudós emberek, akik tudnak reálisan, hittételektől mentesen, józanul gondolkozni. Szerintem ha az eset Pyarronban történik meg, akkor a körülmények döntenek. És sok körülmény lehetséges. Ezzel azt mondom, hogy nem általánosíthatunk úgy, hogy minden esetben egy séma szerint fog ítélkezni az ügyet elbíráló tanács. Innentől pedig megint csak a KM az illetékes, tehát meddő a vita.
Meridiannak:
akkor a te szempontjaid szerint például Krán akkor Inhumán társadalom. De ha maradunk a te álláspontodnál és értékrendszerednél, akkor térjünk vissza a kyr kultúrkörhöz. Nekem anno a kezembe került egy értekezés, ami a kyr kultúrkört tárgyalta. Egész alaposan. Nagyon szépen elmondta, hogy a Kyr birodalom és Toron mennyire hajaz a mi világunk római birodalmára. És ha a római birodalmat vesszük alapul, akkor azt miért nem veszed inhumánnak? Egy átlag humán társadalomban van értéke az emberéletnek. Rómában mennyire törődtek az emberek életével? A rabszolgákat nem is vették emberszámba. A nyilvános, kínhalállal végződő kivégzések, az embertelen bánásmód, a felsőbbrendűségérzés ilyetén fokokra emelkedése. Gondolj bele. Mennyiben különböznek ezek a dolgok a Kráni "embertelenségtől"? És nézd meg az ókori középamerikai emberáldozatokat. Azokat a kultúrákat sem vennéd az inhumán társadalmak közé? Ynev világát a kitalálói valamiből származtatták. Nagyjából mindennek megvan a megfelelője. Ezekután szerintem akár Kránt, akár Kyriát nevezhetjük humán társadalmaknak, és pontosan a te nézőpontodból.
Limenel: Köszönöm az egyetértést. Toronban lehetne wier varázslót képezni... a gond csak az, Toronban IGAZI varzsló kevés van... mert egyszerűen nincs oylan társadalmi-etikai vonás Toronban, ami támogatná azt, hogy varázslók képződjenek ott... nézzük csak meg Dorant... az erv kultúrkör szellemisége alapján létezhet olyan hely, ahol az adott társadalom kiemelkedettjei túllépnek bizonyos korlátokon, hogy varázsókká legyenek... Toronban nincs ennek divatja egyáltalán... mert ott az egymáson átgázolunk, hogy magasabb társadalmi szintre jussunk rendszer dívik... ezzel annyira ellentétes a varázslók világképe, hogy Toronban emiatt se nagyon alakulhatott ki olyanfajta varázshasználói réteg, mint Doranban... persze van Toroni varázsló. De az nem az igazi varázsló... mert ahhoz túl kell lépnie bizonyos emberi korlátokon...
Igazad van. Nem is olyan "igazi" tornyában ülő, elmerengő, a világ legnyomasztobb kérdéseit kutató ősszakállas Gandalfokra gondoltam. Tényleg nincs Toronban olyan kultúrája a varázslóknak, mint más országokban. De vannak. De pl ott vannak a gorviki varázslók. Ha megnézed, ott azért már van bizonyos eszmeiség. Még ha el is fogadtuk, hogy a gorviki ranagol vallás csökevény is, azért vannak bizonyos eszmék, amik megvannak ott is. A kiemelkedettség sokféle lehet. A tökéletesség egyik iránya lehet a szellem feletti abszolút irányítás, ami azért valljuk meg egy igazi varázslónál sem elhanyagolható, és ezt egy ranagolita elég magas fokon és fennkölten tudja gyakorolni. Na mindegy. A lényeget elmondtam.
Ez olyan jó ez a humán vagy inhumán vita... senki sem tudja meggyőzni a másikat, vagy egyáltalán megértetni vele a saját elképzeléseit, mert az egész olyan megfoghatatlan. Én úhy képzelem el, ogy inhumán az, ahol van egy uralkodó faj, ami nem az ember, az emberi társadalmaktól eltérő gondolkodásmódja van. Az, hogy menniyre tartja embernek az embereket, az most részletkérdés. Nem attól leszvalaki inhumán, hogy embergyűlölő.
Jah és a varis dologhoz: SZerintem ott, ahol valamelyik közelebbi országban van varázslóképzés, ott lehetnek helyben tanult varázslók. Így pl.: Toronban, Doran melletti Szövetséges országokban, Három Pajzs, Yllinor. de persze lehetnek máshol tanultak is, különleges rendekben. de ez semmiképp sem olyan varázslómennyisé, ami rendkívül fontos lenne. De érdekes lehet egy olyan parti, ahol egy Ranagol-pap, egy gorviki meg egy dorani varászló alkotják a parti mágiahasználóó részét...
Meridian
Wier varázsló Pyarronban: Szerény véleményem szerint, ha észreveszik a 12-14 éves tanoncon a vérivósodást, akkor két eset lehetséges.
1: Megvizsgálják és torznak találtatik jellemileg, erkölcsileg. Ekkor jön az üldöztetés meg az ilyenek.
2: Teljesen "tiszta" csupán kijött rajta ez a fránya vérszomj. Ekkor azzal a lendülettel bedobják egy kolostorba és szerzetest nevelnek belőle, így lesz ideje és lehetősége sokat megtanulni az önmegtartóztatásról.
Humán-Inhumán: Véleményem szerint azt kell vizsgálni, hogy a társadalmi alapokat és eszméket(amik általában vallási tanok) kik/mik találták ki. erre jó példa a Krán-Gorvik kérdés. Krán inhumán társadalom, mert a krániak mostanában ugyan túlnyomó részben emberek, de az alapot az aquirok és más izék által megalkotott Ranagol hit adja. Gorvikban ezzel szemben Amanovik alkotta meg a vallás alapját. Igaz, hogy a kráni Ranagolizmus alapján, de emberként emberekre szabva dolgozott. Ezért is látszik, hogy a kráni az igazi, hamisítatlan Ranagolizmus és a gorviki csak egy "paródia".