(Fergia Yitulin)
Fergia nyugodtan hallgatja Jaszafot, az utolsó szavaknál már feláll:
-Tegyen belátása szerint.
Észrevéve hogy az ork halott, átkutatja a tetemet, van-e nála bármi, ami segítségére lehet, nyomravezető, akármi.
<Joakim túl jó munkát végzett. Máskor mellé kell tennem a szót, hogy élve...>
A megindult nyüzsgés közepette eszébe jutott Avyen. A nő most egyedül igencsak ijedt lehet...de Kalmont sem találta szemeivel.
<Méghogy egyedül...A férfi bűvkörébe jutott. Hamar köttetett szerelmek hamar érnek véget. Amúgy vicces. Csak nekem tűnt fel, hogy a falakon, padlón vér, hogy tetemek voltak a hajón? Csak nekem maradnak ezek meg a fejemben, más a csata sóval hintett mezején szívét bontogatja? Ennyire szenvtelen a világ? Mindenki vak? Ezer meg ezer halál láttam ezer meg ezer formában, mégsem lettem rá vak és érzéketlen. Bár más gyengébb. Más héjat növeszt hogy vak legyen. Más becsukja a szemét és elfordul.
Remélem nem annyira tiszteletlenek és szentségtörők, hogy a mulandóság hajóján egymás testében keresnek megnyugvást és partot. Avyen önuralmában nem bízom. A vigasztalás bármilyen formája utat talál hozzá. A férfi meg...Darton viccelődik velem. Próbára tesz, meddig bírom? Eh, botor beszéd. megyek és szólok neki, hogy szükség van minden férfikézre a fedélzeten, s mivel ebben a munkában én nem vagyok hasznos, maradok a nővel. Vihar lesz, én sem vígadnék forrongó gyomorral egyedül.>
Lefelé menet összefutott Kalmonnal. Először komoran méregette az arcát, de mivel semmi olyat nem látott rajta, ami szentségtörésre utalna, kisimultak vonásai.
-Kérem segítsen a fenn lévőknek. Vihar közeleg.
Majd nézte még egy röpke darabig a férfit, mintha mondani akarna még valamit, majd legyintett magában.
-Menjen.
Ezután megállt Avyen kabinja előtt, kopogott, várt 3 pillanatig aztán belépett. Az alvó (vagy ha felkelt ébren lévő) nőhöz lépett, leült az ágyra, finoman vállára tette kezét (és ha aludt, megböki, hogy keljen fel).
-Nyugalom. Azért jöttem, hogy készüljön fel. Vihar csap le ránk. Minden férfira fent van most szükség.
Körbenézett a szobában, majd újra a nőhöz fordult:
-Odafenn mondani akart nekem valamit. Rideg voltam. Gyóntatni nem gyóntathatom, de meghallgathatom. Ha még el akarja azt mondani, amit. A korbácsnyomokat is tisztázhatná. Három dolog fordul csak meg bennem: vagy jog szerint kapta, vagy mert obsor volt vagy saját magával tette fanatizmusból.Pár perc múlva már lehet, hogy nem lesz rá alkalma. Ez a vihar esőt hoz és életeket vihet el. Akár az enyémet is. <Bár akkor betegre nevetném magam. Megtörténhet, de nem érzem, hogy időm lejárt. Hm, te öntelt nő, hát a halál óráját nem ismerheted, de bármikor jöhet!>
A nő arcán vizsgálgatja, de nem lélekbelátóan, csak türelmesen. A toroni szót szándékosan használta, hogy vajon beigazolódik-e feltételezése Toronnal kapcsolatban.
<Milyen nyugodt. Megtalálta. Hm, néha irigylem az ilyeneket, mint ő. Túl régóta veszem magam körül halottakkal. Túl régóta. Nem szabad elzárkóznom az élőktől. Eddig sem tettem, de másképp közelítek egy halotthoz és másképp egy élőhöz. Ezt nem lenne szabad így tennem. Kitől mástól értsék meg a holtak világát és a gyász mélységét, ha nem tőlem?>