Eléggé megdöbben amint a donnát meglátja, szavai hatására arca elkomorul, egy szó se hagyja el az ajkát. Nagyon nem örvend annak, hogy a nõ tudomást szerzett a helyzetrõl, látszólagos magabiztossága sem nyugtatja meg.
<Ha már úgyis tud a tények állásáról, nincs értelme kétségekbe taszítani. Jobb lesz csendben maradnom.>
Rábólint a donna kérésére, majd segít neki levetkõzni. Maga is leül az ágya szélére, egy idõ múlva azonban el is nyújtózkodik kicsit, és a felette lévõ ágy alját fixálva gondolkodik.
___________________________________________________________ KM esemény [Szitakötõ] Helyszín: Shadon-Ronella-a Távoli Szeretõ fedélzetén Idõpont: Pyarroni idõ szerint Harc hava, Holdak és Vándorok, este Résztvevõk: Hanas, Somuris, Tia ___________________________________________________________
A dalnok nyugodtan leheveredhetett. Trixi álmos hangon szólt csak: -...ha kétségeid vannak, sose tartsd magadban...holnap majd megcsókolhatsz...-fordult egyet s egyenletes szuszogás követte. Hanasra unalmas õrség kacsintott egyelõre. Odabennrõl némaság.
Tia hallhatta, valaki övéi kabinjából kijött, -hanas, a hang sajátos- s átvette az õrséget Somuristól. Mocorgás, távoli léptek két fõtõl -matrózok...-,kuncogás az emeleti kabintól-egy nõé-, a donna sóhajtása-talán õ sem alszik, csak úgy tûnik?-, hullámmoraj, farecsegés.
*Kicsit felvidul, amikor meglátja Ihanát. Úgyis beszélni akart vele. Amikor a Donna beparancsolja, együttérzõ arcot vág a lány felé. Mikor becsukódik az ajtó, tovább sétál. A matrózoktól elkapott információ elkeseríti.* <... Ó Domvik. Miért büntetsz? Mit tettem rosszul? Vagy ez jel, hogy mit ne tegyek meg? De meg kell tennem. Ha kell, utána vezekelni fogok, de ezt meg kell tennem. ...> *Ezután a hajó papjához siet. Bekopog hozzá. Ha megtalálja, elpanaszolja problémáját, miszerint valószínüleg elkapott valami kórságot. Nem titkolózik, ha a pap rákérdez a betegség forrására.*
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
___________________________________________________________ KM esemény [Szitakötõ] Helyszín: Shadon-Ronella-a Távoli Szeretõ fedélzetén Idõpont: Pyarroni idõ szerint Harc hava, Holdak és Vándorok, este Résztvevõk: Guido ___________________________________________________________
A felismerést tett követte...A pap eleinte bizalmatlanul nyitott ajtót, majd beengedte a pórul járt hõsszerelmest. Persze kívánta látni az említett beteg testrészt, közben feddte a férfit, lám, túl sokat imádkozott az elsõ angyalhoz, de talán most megismerkedik az ötödikkel is, s tanul valami újat. Guido melegen remélte, hathatós segítséget kap, hisz õ tõle az áll legtávolabb, hogy bajt hozzon azon szebbik nembeni szerelmére, akiért éppen rajong. S õ most nagyon epekedik, vére száguld mégha kétség és kéj is harcol benne. A Donnát-igen, így nagybetûvel- nem szabad...sõt! vétek lenne cserben hagyni, elmulasztani! S mi több! örömet nem okozni neki! Ám amikor a pap a tégelyt kenõcsöstül kezébe nyomta, mondván naponta kétszer kenés, egy hónapiog pedig tartózkodás a testi örömöktõl, egy világ omlott össze Guidoban. Egy hónap?! EGY TELJES?! Ez a vég. Hamu hullik az égbõl és elevenen eszik meg õt! Sorvadás és dögvész! Ki nem bírhatja, ekkora csapás nem érheti! Kétségbeesetten kérdezte, más útja nincs-e bajára, hamarabbi, de a pap csak a körülmetélésre tett utalást, ami végképp borzadály. Kés éle és a férfiúi dísz egy asztalon! Távozz tõlem Gonosz! Guido összezuhant. Maga elé meredve ült kicsit a pap ágyán, majd motyogva köszönetet mondott s úgy támolygott ki a kabinból, mint akivel azt közölték volna, egy napja van hátra az életbõl s aztán búcsút inthet a földi világnak. Pont most! Pont most, amikor ily nemes hölgy várakozik reá! ha irányt nem is szabott lépteinek, ment az magától. Mire észbe kapott, a donna emeletén találta magát-újabb tõr a heves szívben. Ám nem volt egyedül azona folyosón. Ihana zárta igen lassan az ajtót, mellette valami szolgálólány féle állt. Megbökte a lányt, amint észrevette Guidót. Ihana megperdült és szinte repült a férfihoz. Szeme vörösre volt sírva, de már nem pityergett: -Oh, angyalok az égben, keresnem sem kellett, újra találkoztunk! Ez a némber igen cudar velem, most is Lulli kíséretében távozhattam el, mondván nagyobb dolog szólít árnyékszékre, nem olyan, mi tálban lehetséges...!Lulli jószívû, tartani fogja a száját! S bár megsebzett mikor dícsérte az asszonyi lét közeledtét, elfeledem: emlékszik még becsületem megvédésére? Okozzon örömet nekem, s vigye véghez, mirõl korábban beszéltünk! Sem éjjelem sem nappalom azóta hogy úgy rám tiportak! Mondjon valami bíztatót, kérve kérem! Ah, hisz ön is nyúzott, lám, van szíve s bántja hogyan szólt akkor!-lágyult el Ihana. Meg sem fordult a fejében, hogy a férfit esetleg egészen más nyomasztja. Lulli, a szolgáló az ajtó felé fülelt, jelezte, minden rendben, beszélhetnek még.
*A paptól kijövet mintha egy világ omlana össze benne. Nem is nézi merre megy, csak elindul valamerre. Talán tudatalatt jut el vágyai tárgyának kabinjához. Mintha álomból ébredne, úgy áll meg Ihana elõtt és emeli a lányra a tekintetét. Felocsúdik és pár másodpercig értetlenül néz rá, aztán kitisztul elõtte a valóság. Végighallgatja, aztán elgondolkodik, majd válaszol.* - Kérem bocsásson meg az étkezésnél történtekért, de félreértette szavaimat. Nem azt vette ki belõle, mit mondandóm valójában rejtett. Azt, kit Önnek férjül jelöltek, valóban jó ember. De ami a legfontosabb, hogy meg tudná adni Önnek azt, amire vágyik. Jeles kardforgató, és emellett oktatja is a vívás mûvészetét. Pont szíve szerelmétõl tagadná meg, hogy annak éljen, mit olyannyira kíván? Nem hinném. Az én meglátásom szerint eme Úr az a férfi, aki Önt boldoggá tudná tenni, és ezt minden téren értem. Mesterem sokat mesélt róla, és én is szívesen összemérném vele tudományom, bár esélyem nem sok lenne. Szóval higgadt fejjel gondolja át a dolgot, és adjon esélyt kérõjének, és önmagának is. Nem biztos, hogy adódik még egy ilyen lehetõség. Ami az elégtételt illeti, mindenben a rendelkezésére állok. Csak tudassa velem az illetõ kilétét, és kiállok az Ön becsületéért akármikor, akárhol.
___________________________________________________________ KM esemény [Szitakötõ] Helyszín: Shadon-Ronella-a Távoli Szeretõ fedélzetén Idõpont: Pyarroni idõ szerint Harc hava, Holdak és Vándorok, este Résztvevõk: Guido ___________________________________________________________
Ihana megilletõdve hallgatja Guidót. -...ön ismeri akirõl szó volt? Mi..., hm, milyen férfi õ? Öreg és ragyás? Vagy iszákos? Szerencsejátékot szokott ûzni? Vagy vadászni? Ön lehet, csak mint vívót ismeri...S ha csapodár s majd csak párnámba hasalva zokoghatok a nász utáni években holtomig?
zavarba jött, meglepte hogy Guido csupa jót szólt arról, aki jelenleg a kérõje. -Bár hozzá hajózunk...Nagybátyámnak feltett szándéka személysen bemutatni...De hagyjuk ezt. Aki megsértett, angyali szépségû. Csûri csavarja a szót, állítólag van egy hegedûje és anyanyelvem enyhe hibával beszéli, biztos külföldi. Nevét nem árulta el,ami már önmagában tiszteletlenség. Ripacsnak adta ki magát, aki elõadásra készül...
*A férfiban kezd gyökeretverni a felismerés, ahogy Ihana leírja Somurist. Arcát tenyerébe temeti lefáradtan, aztán megint felnéz a lányra.* - Azt hiszem, hogy tudom kirõl van szó. Ígérem kérdõre vonom, és ha nem jön el Önhöz, hogy bocsánatáért esedezzen, megtanítom a jómodorra. Nem azt kérem, hogy így látatlanba kötelezze el magát a kérõje mellett, csak adjon neki egy esélyt. Ismerje meg, mielõtt ilyen távol tõle ítéletet mond rá. Nem szeretném, ha a Donna miattam feddné meg önt. Ugye nem kerül bajba miattam? Ha mégis, nyugodtan fogja rám. *Azzal elmosolyodik, hogy kicsit lelket öntsön a lányba.*
Ihana sóhajtott, majd arcon puszilta a férfit: -Rendben van, próbálom jobb oldaláról szemlélni ezt a férjvadászatot. Járjon szerencsével, nem szeretem a vérontást...
Lulli intett, odabennrõl mozgolódás hangja kél, Ihana szemeit akasztgatta aztán sajnálkozó arckifejezéssel visszamentek a kabinba. Na, mit nem akasztott még ez a leányzó Guido nyakába! Pont Somuris az akivel baja volt! S még mindig messze az óra, mi légyottra hívja a bajvívót. Ott egy tégelynyi kenõcs, ott egy aprócska baj deréktájt, de következményei hegynyiek számára... De töltse bárhogy is el a fennmaradó idõt, hasznosan avagy haszontalan, eljön az...A matrózok közül is már csak mutatóban van kevés. Szinte mindenki aludt a kabinokban, ki horkolósabban, ki forgolódósabban. Vajon melyik raktárba jõ el a hölgy? S ha Guido mindeme csapással lett is letaglózva, hogyan kovácsol magának belõle nyereséget? A kérdés eldõlni látszik...Mire a férfi sorra végigjárta mind, a harmadik emeleti -azaz tulajdon szintjükön lévõ- orrnál lévõben meglelte õt. Kényelmesen nézegette magát egy tükörben, vastag köpeny adott neki meleget, alóla még csak szoknyája alja sem látszott ki-ha azt viselt egyáltalán. Ében haja ügyes tincsekben volt feltûzfe fejére, talán ez lehetett a harmadik fazon, amit ma megmutatott. Egy szál gyertya égett egy ládára folyatva, s olyan tartással foglalt helyet a nõ a durva díyszletek között, mintha egy társalgó foteljai közt lenne.
___________________________________________________________ KM esemény [Szitakötõ] Helyszín: Shadon-Ronella-a Távoli Szeretõ fedélzetén Idõpont: Pyarroni idõ szerint Harc hava, Holdak és Vándorok, este Résztvevõk: Hanas, Tiarren, Somuris ___________________________________________________________
Hanas látta koslatni Guidót, igen bús ábrázattal, de aludni a férfi nem tért. Somuris több álomittas szót nem kapott el trixitõl, s mivel ez a nap igen fárasztó volt, alig tette párnájára fejét, el is nyomta az álom. Tia még egyideig gondtól terhes képzetekkel viaskodott ébren, s végzõdjenek azok bárhogy is, a nap durvasága s rossz eseményei fáradtságot is csepegtettek törékeny valójába. Észrevétlen hunyta le szemeit õ is.
*Odasétál kényelmes tempóban a nõhöz, majd mélyen, udvariasan meghajol elõtte.* - Üdvözlöm Hölgyem! Csak megtaláltam. *Közelebb lép a nõhöz és forrón kezetcsókol neki.* - Egész nap csak Önre tudtam gondolni. Az ebédnél egy pillantásával felkeltette a figyelmemet.
A donna nyugodt volt, minden mozdulata kecses és kiegyensúlyozott, magabiztos. Fogadta a kézcsókot -kezén vékony fekete csikpekesztyû volt- de csupán annyira hagyta ott idõzni a férfi ajkait, ameddig illett. Ez inkább volt érzékfelkorbácsoló lassú kézelhúzás, mint leforrázó csalódás. -Csupán egy pillantással? Igen szétszórt lehet ön, naponta sok száz pillantás éri az embert...-tette le tükrét s sötét szemeit Guidora emelte, maradt ülve. Jobb lába keresztbe volt vetve balján. Arca talány, de nem volt rossz kedve, annyi szent. -Nos, miért is találkoztunk itt, mint a tolvajok? Lopni akar tõlem?
*Valóban felkorbácsolja a férfit a nõ mértéktartó viselkedése, visszafogottsága. A hûvös szépség, a sugárzó intellektus. Elmosolyodik a nõ szavain.* - Valóban tolvaj vagyok. De nem érdekelnek az anyagiak. Nekem töb kell. De ezt Ön is jól tudja. Tudom, hogy átlát rajtam. Vagy mégsem? Talán most kiderül. Ön szerint miért kívántam ezt a találkát? Kíváncsi vagyok a véleményére.
___________________________________________________________ KM esemény [Szitakötõ] Helyszín: Shadon-Ronella-a Távoli Szeretõ fedélzetén Idõpont: Pyarroni idõ szerint Harc hava, Holdak és Vándorok, éjjel Résztvevõk: Guido ___________________________________________________________
A nõ tûnõdött. -Több kell? Ha sokat akar a szarka, leszakadhat a farka. Két dolog miatt lehet ön itt: az egyik, közelebbrõl megismerni engem, úgy, ahogy ebédnél nem lehetséges. A másik nagyon egyszerû, ám nem visz rá a lélek, hogy kimondjam. Elsõ esetben semmi akadálya maradásomnak, ám a második esetben azonnal indulok. Olcsó húsnak híg a leve, szokták mondani és milyen igaz...!És lehet egy harmadik lehetõség, amit nem találtam ki, de önt vezérelheti. Mennyire volt igazam, uram?
Egy darabig még morfondírozott, mit is mondott Trixi és kinek és mivel nem tudta mire vélni, gondolta majd megálmodja a választ, de ha nem, hát a végzet majd felszínre hozza, vagy eltemeti végleg. Nagyot kell aludnia, hogy reggel ismét feltöltõdjön és életvidám mosollyal helyezhesse fejére darutollas kalapját...
Ki egyszer megtapasztaltad a repülést, a földet ég felé fordított tekintettel járod, ahol egykor ott lehettél és ahova mindig visszavágysz.
Leonardo Da Vinci
Magányosan szívja a Trixitõl tarhált dohányát, ám hamar elfogy, s a kedve se lesz jobb. Unalom telepszik rá, s egyre csak eszébe jut a lány formás keble, amivel hosszan szemezett a tetováláskor... <Meg kellett volna fognom!>