Végigolvastam Tavernát Hakea kedélykorbácsoló reagjától. Az utóbbi idõben sokat gondolkoztam sokmindenen, és köztük volt az OM problémája is. Végignézegettem a problémákat és az igényeket. Volt pár 22-es cspdája is, és legnagyobbrészt olyan problémákat találtam, amiket a jelenlegi rendszerben nem lehet orvosolni. Én már rengeteg féle szerepjátékkal játszottam, több fórumon is voltam, vagyok. Arra jöttem rá, hogy itt OM-en gyökeresebb változtatások kellenének ahhoz, hogy elérjük azt amit szeretnénk mindannyian. Mert a cél közös, csak az eléréséhezszükséges mód különbözõ. Az egész gondolatom még régebben ütött szöget a fejemben és mondtam is Sionnak. Viszont elsiklottunk felette, mert még nem volt látható a baj. Viszont most már a nyakunkon van a probléma, és azt látom, hogy a változás szele is megindult, és vannak olyan emberek, akik tennének a jobbításért. Az ötletem újboli felelevenedését Damaknak köszönhetem, és azon belül is a KM-es problémának. Valaki felvetette, hogy kellene mégis KM, és többen lehurrogták, mert szerintük csorba esett volna a koncepción, és annak szabadságán. Namost elmondom, hogy Damak nem fog mûködni aktív KM-ek nélkül. Ezt itt és most írásba is adom. És azért, mert én egy olyan oldalon vagyok moderátor, ami Damak elvén mûködik. Ott az egész oldal olyan. Arról az SW oldalról van szó, amit Con is említett az oldal alapításában. Én a megoldást abban a játék és topicrendszerben látom. Aki nem ismeri, annak vázolom a képet, és kitérek a dolog elõnyeire, hátrányaira is.
Nézzük meg OM és SW közti különbséget. OM-en vannak az adminok, akik az oldalt fenntartják. Vannak a moderátorok, akik a fórumokat figyelik, segítik a játéksokat, fegyelmeznek, megpróbálják betartatni a szabályokat. Aztán vannak a KM-ek, akik a saját kis kalandjukat mesélik. Ez alatt vannak a játékosok, akik valamelyik kalandban játszanak, és esetleg olvasgatják a másik kalandokat. Itt OM-en a kalandok mind külön mederben zajlanak. Minden kaland egy-egy Ynev. A mesélõ Ynevje. Igazából nincs összeköttetésben a többi kalanddal. Mindenki ott játszik, ahol a kalandja éppen folyik. Persze van lehetõség, hogy az egyik karakterünket átvigyük egy másik kalandba, de az nehézkes és szükségmegoldás maximum.
Jöjjön az SW rendszere. Itt a különbözõ státuszok feladatát más határozza meg. Gondoljatok rá úgy, hogy az egész oldal egy nagy óriási kaland. Nincsen úgy elválasztva, hogy "A" kalandmester kalandja, meg "B" kalandmester kalandja, hanem az összes játékos egy idõben játszik. A játéktopicoc nem KM-ekre, és kalandokra vannak beosztva, hanem helyekre. Az SW oldalnál momentán bolygókra, rendszerekre. A játékosok szabadon utazgathatnak egyik bolygóról a másikra. Itt jön be a moderátorok másfajta szerepe. Ennél a rendszernél kicsit több moderátor kell, és több is a dolguk. Viszont nem vészes. A moderátorok egy-egy topicért felelnek. Az ottani történéseket követik figyelemmel, és ellenõrzik az ottani eseményeket. SW-n kétfajta moderátor van. Az egyik az általános moderátor, a másik a bolygómoderátor. Nézzük az általános moderátorok feladatait. Nekik beleszólásuk van az összes topic ügyébe. Õk ellenõrzik a bolygómoderátorok munkáját is. Ha egy bolygómoderátor szabálytalanságot, hibát vesz észre, akkor az általános moderátorhoz fordul, hogy amaz intézkedjen. Az általános moderátorok rendezik a játékon kívüli (off) topicokban történt eseményeket is. Vagyis amit itt OM-en eddig is végeztek a moderátorok. Mivel ebben a rendszerben nincs külön kaland és külön KM, ezért a játékosok karaktereinek elõtörténeteit, adatait is az általános moderátorok bírálják el, és vagy engedik játékba, vagy dobják vissza. Jöjjenek a bolygómoderátorok. Minden bolygómoderátor egy topicért felelõs. Most csak az SW-vel tudok példálózni, de nem kell hozzá nagy fantázia, hogy az ember átültesse magusra. Már a nevébõl is kiderül, hogy a topic amit felügyel a bolygómoderátor, az általában egy bolygó, de ha egy rendszeren belül több játékra alkalmas bolygó van, akkor azokat egy topicba szokták venni. Én is egy rendszer felett modiskodom. Az ilyen topicokban rengeteg altopic van. Például ha Coruscantot vesszük, akkor azon belül van olyan, hogy jeditemplom, a szenátus épülete, Birodalmi hivatalok, katonai ûrkikötõ, határellenõrzés (XY csillagromboló) stb. Aztán vannak a játékosok által megcsinált és használt altopicok, mint például Den Dastar étterme, Arton Tessa motelszobája, Voilden Demetrius elnök lakosztálya stb. Ez a közvetlen játéktér, és a játékosok ezek között a topicok között utazhatnak, odaérve elvégezhetik a dolgaikat. Attól függ, hogy kinek merre vezet az útja.
Nézzük a játékmenetet. Jön egy játékos, hogy szeretne játszani. Elolvassa a szabálygyüjteményt, és a kritériumokat, hogy mik a játékbakerülésének a feltételei. Megírja az elõtörténetét és a karaktere adatlapját. A moderátorok valamelyike, aki éppen fent van az oldalon ellenõrzi. Ha talál benne hibát, azesetben visszaír, hogy a játékos javítsa, ha nincs probléma, akkor mehet a játék (OM esetében játékosi státuszba kerül). A története alapján a megfelelõ topicban megkezdi a játékot, és utána arra megy amerre lát.
Nézzük a moderátorok felügyeletének szabályait. Damaknál már elõkerült ez a probléma. Annak ugyabár nincs sok értelme, ha a játékos csak írogat magának. Elõbb-utóbb megunja. Kell tehát esemény. Nem is kevés. Kell kaland a játékosoknak. Ez SW-n is megoldható volt mindig is. A bolygómoderátorok a saját topicjukban történt dolgot szokták lemesélni (Pl az egyik kari azt mondja, hogy õ szerencsejátékozni akar. Szól a bolygómodinak, és az az eseményhez megfelelõ topicban lemeséli a dolgot. Vagy "A" játékos fejvadásza el akarja kapni "B" játékos karakterét. A vadászat elkezdõdik, és a bolygómodi szava dönt, amikor oda kerül a sor, hogy játéktechnikához kell nyúlni.) De lehet normális hosszabb kalandokat is mesélni, ami nem feltétlenül topichoz kötõdik. SW-n vannak külön kalandmesterek, akiket meg lehet kérni, hogy nagyobb kalandot meséljenek egy vagy több embernek. SW-n erre egy a többitõl különválasztott topic van (Kalandok bolygója). De ha a kalandmester akarja, akkor nem itt meséli le, hanem végigköveti a játékosok útját topicról topicra, és úgy mesél nekik. Itt az is jó, hogy a karakterek el is szakadhatnak egymástól, és több szál is futhat egyszerre, de ez már csak a KM és a játékosok fantáziájának a függvénye.
Aztán jöjjön az idõ, ami még Damakban elég sok gondot okozott. SW-n a fõoldalon mindig ki van írva, hogy melyik év melyik hónapjának melyik napja van éppen. A moderátorok váltják ezt, és eléggé szabadon csinálják. Néha egy földi nap alatt több SW-s nap is lemegy, és néha, fõleg ha olyan események vannak, amik galaxisszerte fontosak, akkor több földi nap alatt megy le egy SW-s nap. Mindenesetre senki sem görcsöl azon, hogy az idõ éppen mennyi. Nekünk sem kéne itt OM-en. Egy kis csúszkálásba még senki sem halt bele, és az SW-s példa mutatja, hogy mûködik.
Multiszabály. Ez az egyik legfontosabb dolog, mivel ha az embernek több karaktere is van, akkor tény, hogy azok esetleg még találkozhatnak is egymással, hisz egy játéktéren folyik minden. Erre találták ki a multiszabályt. Egy játékos két karaktere sehogyan sem segítheti egymást semmilyen módon.
Szintkérdés, rendszerkérdés. Itt nem úgy mûködik, mint a mostani OM-es kalandokban. Nem az van, hogy a KM megmondja, hogy hányadik szintû partinak mesél. Itt mindenki egyenlõen 1. szintrõl kezd. Aztán a játéka, koncepciójának kijátszása alapján léphet szintet. SW-n általában úgy havonta van szintléptetés. Ilyenkor a moderátorok megnézik, hogy a karakter mit és hogyan csinált, és az alapján megérdemli e a szintlépést. Ez általában nem TP számolgatásból áll. Egy tapasztalt KM érzésbõl megmondja, hogy mikor lép szintet valaki. Személy szerint én sem szoktam TP-t számolni. Az azért is jó, mert a karakterek egyfolytában fejlõdnek, és jobban a szívéhez nõnek a játékosnak. Végülis a szerepjátékokban az életút a legjobb dolog. Ha az UT szemszögébõl nézzük a dolgot, akkor be lehet vinni a TP/KP-s meg hasonló dolgokat is. El is jutottunk a rendszerhez. Ha ezt a módszer választjuk, akkor el kell dönteni, hogy mi alapján folytatódjon a játék, mert utána mindenkinek egységesen kell majd fejleszteni és megkreálnia a karaktereit. Ahogy Tyss is mondta, úgy fél éve még én is nagy ellenzõje voltam az UT-nak. Nem igazán láttam át, és a környezetem csak a hibáira hívta fel a figyelmemet. De aztán elolvasgattam, és rájöttem az elõnyeire. Az egyik a kockadobás kiküszöbölése. Egyenlõséget hoz a karakteralkotásba. Az 5 fokú képzettségrendszer sokkal árnyaltabb, sokkal jobban végig lehet gondolni egy koncepciót, sokkal színesebb karaktert lehet csinálni benne. Sokkal jobban kötõdik az ember egy UT-s karakterhez, sokkal jobban megbecsüli azt. Ha meg az a gond, hogy sok embernek nincsen meg, az is megoldható. Ha valakinek megvan digitalizált formában, akkor elérhetõvé tehetjük, de végsõ esetben azt is megcsinálhatjuk, hogy a lényeges tartalmat felírjuk az oldalra. Nagy munka, sok gépelés, de több embernek már nem annyira sok. A fejlesztõi csapat pedig törõdhet azzal, hogy kijavítsa a rendszer gyermekbetegségeit.
Nézzük azt, hogy mi lenne jobb benne és mi lenne hátrányos.
1. Elõttünk van egy példa, ami mûködik és sikeres. Ez is jelent valamit vagy nem?
2. Biztos nem lenne könnyû elkezdeni, de ha beindul, akkor a fejlõdés nagy lesz.
3. Megoldaná az új játékosok elhelyezésének hiányosságait.
4. Levenne egy csomó terhet a KM-ek válláról, mert a moderátori csapat tudná egymást segíteni.
5. Sokkal szabadabb lenne a világ. Pont az amiért Damak is megszületett.
6. Nagyrészt megszûnne a kalandok lefulladása, ami úgy látom, most a legnagyobb probléma.
7. Nem lenne baj, ha egy csapatba nem összeillõ karik jönnének össze, mert ha nem megy együtt a kaland, akkor különválhatnának útjaik és mindenki megtalálhatná a neki megfelelõ társakat, és megfelelõ helyeket.
8. Nem gond a játékosok nagy száma, mert van hely, és az új emberekkel mindig jönnek megbízható, modinak, KMnek való emberkék, akik mesélnének is. Ez is létezõ példa.
9. Az új játékosok hamar játékba ekrülhetnek, és így nincs az a gond, hogy sokáig kell várniuk új kalandra, és elmegy a kedvük, odébbállnak.
10. Az elején sok meló, fõleg Con és Sion részérõl, és azok részérõl, akik vállalnák a topicok megkreálását, hisz minden topichoz írni kell az adott helyrõl. Viszont ebben segítségünkre van a magus kiterjedt irodalma.
11. Mivel Ynev nagyon részletesen kidolgozott világ, ezért lenne mivel megtölteni a topicokat, és a játékosok fantáziája még ezt is felülmúlná.
12. Be lehetne hozni olyan fogalmakat, mint tulajdon, klánok, amik ugyancsak szinesíthetik a játékot.
Szerintem ez a nagy, de mégsem olyan borzasztó méretû változás megújítaná, fellendítené az oldalt. A megvalósíthatósága egyáltalán nem lehetetlen, és csak attól függ, hogy ki és mennyire segít benne. Én ebben látom a sikeres jövõt és azoknak a problémáknak a megoldását, amik ezekben az idõkben mélypontra juttatták az oldalunkat. Gondolkozon rajta el mindenki, és tegye a szívére a kezét. Ha összefogunk, és mindenki kiveszi a részét a munkából, akkor nem is lenne olyan nagy feladat, hogy megcsináljuk. Még én is kikelek az agóniámból, és az életgyûlöletembõl, és odaállok mellétek, ha azt mondjátok, hogy láttok relációt ebben.
Akit meg érdekel az a példa, ahonnan mindezt merítettem, az nézze meg az ebben mûködõ SW-s oldalt: swdecay.suddenlaunch3.com Aki pedig nem ért valamit, az nyugodtan forduljon hozzám. Ja és dec. 27.-e és jan. 1.-e között ne keressetek, mert nem leszek. Utána viszont a jogsim lerakása mellett megpróbálok mégtöbbet lenni. Ja és még valami. Ha valakinek az a problémája lenne, hogy a régi kalandokat szeretné folytatni, akkor azt is meg lehet oldani az új rendszerben gond nélkül.
Még valami. Én eléggé hadilábon álltam mindig az OM grafikus felületének váltásaival, de ez az új kinézet az én tetszésemet is maradéktalanul elnyerte.
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
Szerintem a teljes átalakítás még nem áll készen. Ezen azt értem, hogy sok a már bevált rendszerben játszó játékos. (Itt a kalandok különállóságára gondolok és nem a konkrét szabályrendszerre, mert azt kicsit késõbb fejtegetem.) Talán Damak lehet a változtatások prototípusa. Megpróbálhatjuk az SW mintát, hogy hogyan is tudna mûködni. De azért ne feledjük, hogy ez mégis más. Az OM-en mások játszanak és maga a világ is másabb. Természetesen lehet párhuzamot vonni és ez alapján ítélni, de korántsem biztos, hogy ez jó ötlet lenne. Az oldalon a mostani szerkezet mellett is jól mehetnének a dolgok, ha Hakea ötlete beválna és lenne a konkrét kalandokban lehetõség mind a játékosok cseréjére, mind pedig az adott játékos maradása melletti karaktercserére. Valamint a km-eknek kellene kicsit létszámukat növelniük. Az adott játékos egyidõben vitt karaktereinek számát is le kellene korlátozni talán, de itt felmerül a dolog, hogy mi alapján dönthetne bárki is, hogy mások hány karakterrel tudnak még eredményesen és színvonalasan játszani.
Akkor a rendszerrõl: Az UT-t én személy szerint nagyon elleneztem attól függetlenül, hogy megvan a könyv és olvastam is már. Játszani viszont még nem játszottam vele. Ezt a hiányt próbáltam ugyan orvosolni itt az oldalon, de eddig még nem sikerült kivitelezni a próbát. Amíg nem játszottam és nem tudok kialaítani végleges álláspontot, addig nem érzem, hogy annyira örülnék, ha hirtelen "felsõbbvezetõi" utasítás alapján az OM UT-ra térne az ETK helyett. Itt mindenki két dolgot említ az Ut mellett rögtön mint fõ érv és ezekre szeretném elmondani asaját véleményemet.
1: Kiküszöbölhetõ a kockadobás, mert azzal csak egyenlõtlenséget teremt az ETK. Az új egyenlõség engem személy szerint azért zavar, mert a kockás rendszerben nyugodtan mondhatom, hogy én felfele húzom az átlagot. Egyszerûen szerencsésen dobok vagy valami hasonló lehet a dologban. Tehát ha ezt nézem, akkor az "egyenlõ" számomra egyenlõtlen, mert így visszaesik a karakteralkotásom a szerencse kimaradása miatt. 2: Sokkal árnyaltabban össze lehet hozni a karaktert, nem kell adott csomaghoz ragaszkodni. Erre azt tudom mondani, hogy az ETK-ban azokkal a "csomagokkal" szerettem és szeretek játszani amiket amúgy is megpróbálnék esetlegesen egy szabadabb rendszerben összehozni. A teljesség igénye nélkül egy példa:
Ha Shadonra gondolok nekem rögtön a nehézgyalogos ezredek jutnak eszembe. A HGB-ben leírt képzettésgek pedig pontosan egy nehézvértes gyalogost adnak ki és az esetleges személyreszabás már az elsõ szinten megtörténhet a harcos egyik nagy erõssége a 24+tulajdonságbónusz KP-ból. Aki ebbõl nem tudja magának az induló karakterét "személyes gyalogossá" alakítani az azért elgondolkodhatna, hogy mit is szeretne egy még szabadabb és ebbõl adódóan összetettebb rendszerben.
Még felmerülhet a probléma, hogy az UT-ben elvileg a különbözõ kombinációkna végtelen lenne a száma. (Azaz nem végtelen mert sok tényezõ van ugyan, de egy meglehetõsen nagy és mégis véges szám jönne ki. ) Node itt jön a gond, hogy a játékos ugyan kitalálhat magának akármilyen árnyalt koncepciót, ha azt a km nem látja át vagy csupán nagyon másként vélekedik. Ilyenkor a játékos kedvét nyagon el lehet venni azzal, hogy a km megpróbálja vagy a saját nézetére alakíttatni a karaktert, hogy "kezelni" tudja vagy egyszerûen azt mondja, hogy ezzel te nem jöhetsz mert ez meg az és itt beszúr valami indoklást, hogy úgy tûnjön a JK nem volt megfelelõ.
Arról a teljesen elvetemült módon tápcentrikus esetrõl nem is beszélve, amikor valaki kitalál egy nagyon jó koncepciót és megpróbálja megvaílósítani. Ilyenkor jön a probléma, hogy az adott dolgot egyszerûen nem lehet olyanra kihozni a "szabad és árnyalt" rednszerben amilyenre õ szerette volna.
Hirtelen ennyi. Remélem azért sikerül végre kipróbálni a sokat emlegetett UT-t is, hogy végre meglássam mi az ami ennyire "nagyszerû" benne.
Hm, nem rossz rendszer, amit felvázolsz, Limenel. Ehhez sok ember kell és idõ, de megoldható lehet. Szemléletváltás, igen, az kell hozzá. Bevallom, én megszoktam a mostani stílust, az átállás nekem sem menne két perc alatt, de át tudnék állni, ha úgy dönt a nép, hogy vágjunk bele az újba.
Az UT-t eddig még nem olvastam végig. Csak akkor néztem bele, ha képzettség kellett. Lehet, ideje lenne jobban megnéznem és nem hanyagolnom, s készülni a szemfolyatásra képernyõ miatt
Jelen esetben a rosai kalandom azért áll, mert két három is pihenõ státusban van ilyen vagy olyan okokból -a pihenõbe Guidot is értem most-, és egy embernek, Jómadárnak nincs értelme mesélni. Amint valamelyik pihenõ választ írni, menne minden a maga medrében, nem szívesen hajtanék fel újabb embert csak azért, hogy haladjunk. Ám a bepunnyadást sem szeretném, nem azért indítottam a kalandot, hogy aztán mehessen a szemétbe és halott témák temetõjébe
Az Igric képére én is színeset vártam, de ez a ficsúr....
Na, most már értem miért tartott olyan sokáig tegnap:P
Az SW rendszert értem, lényegében Damakot is így képzeltem el, de lehet hogy ezt rosszul írtuk le és nem értették az emberek. Egy kis baj van azonban...
A bolygó rendszert Ynevre hogy írod át? Kevés az ember ezen az oldalon, még a fõbb városokat sem tudjuk irányítani. Gondolj Erionra. Ott minden negyednek külön KM kell. Akkor úgy csinálnánk, hogy ha az egyik kari Erionba megy és olyan topic nincs akkor megírja, hogy elment, csinált valamit, majd átment egy városba aminek van topicja?
Kéne reklámot csinálni az oldalnak. Valami animált bannert.
Egyébként meg mindenki eméssze meg a hallottakat, én bármilyen áldozatra vagy változásra készen vagyok hogy fellendüljön az oldal.
Bocsi, de lusta voltam végigböngészni mind a 9 oldalat, amit a tavernába írtatok, amióta közelébe se jártam az oldalnak. Ez az új skin egyébként elég... furcsa...
De én úgy érzem, ezeket a változásokat én kihagyom, nem szólok bele, és utólag sem fogok kritizálni. Majd késõbb leszek még. Arra a pár napra meg bájez all!
Meridian
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. " "Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
A váltás tényleg sok munkát követel, ezt nem is tagadom. És nem a konzervatívok álma. De nézd azt, hogy egy olyan rendszerrel kínlódunk, ami nem vált be. Erõltetjük, de érdemi változást nem érhetünk el benne. Az alapokkal van a baj. Hakea ötlete akkor lenne jó, ha az emberek szemlélete, idõbeosztása is változna. De nem fog változni. Ha változhatna, akkor most nem ítt lennénk. Ezt be kellene már látni. Nyitottnak kell lenni az újra.
A teljes átalakításra akkor állunk készen, ha belátjuk, hogy kár egy rosszabb dologban agonizálni és a csodát várni. Tenni kell érte, és nem a kifogásokat keresni. Ezen az oldalon sok olyan ember van, aki tenne is érte. Ezt többször is megmutatták, és tudom, hogy ha összefognak, akkor nem is olyan nagy meló az amit felvázoltam. Az SW-s rendszer átültetésének problémája pedig nem probléma. Fantázia és realitásérzék kérdése. Régen láttam abban a rendszerben egy másik magusos oldalt, de az hirdetés hiányában és játékosok hiányában elkallódott. Viszont ott is meg tudták oldani az átültetést. Nekünk sem jelenthet gondot. A karakterek számának korlátozásával egyet értek. Az új rendszerben is meg lehet oldani. SW-n is van ilyen szabály, csak ott bonyolultabb az erõhasználók miatt. Itt OM-en sokkal egyszerûbb lenne.
Szitától ezt vártam. És ezt várnám az összes olyan OM-estõl, akiknek fontos az oldal. És nem is olyan nagy szemléletváltozásról van szó. Csak egy kis kompromisszumkészség és fantázia.
Hakeának: Szerinted SW úgy indult, hogy minden bolygó megvolt. Ahogy nõtt a létszám, nõtt az igény az új bolygókra, és nõtt a játszahtó bolygók száma is. És a létszámmal nõ a modik száma is. Nem kell rögtön Ynevet részletesen felvinni az oldalra minden kicsi és jelentéktelen országával együtt. Elõször a fontos helyeket kell megcsinálni, ahol a karakterek többet megfordulnak. Az idõvel arányban nõni fog a topicok száma is és remélhetõleg a játékosok száma is. Hiszen magyarországon rengeteg magusos van, aki nem tud asztalizni, és a neten keresgél. Itt jön be a reklámozás. Igenis reklámozni kell az oldalt mindenhol. Mert hiába a sok játékos, ha nem tudnak az OM létezésérõl.
Az a lényeg, hogy nem az kell, hogy azt keressük, hogy miért nem mûködhet az új rendszer, hanem hogy hogyan valósíthatnánk meg. Elõszr viszont hajlandóság kell és jobbítási vágy.
Na nézzük az UT-t.
Quator egyes pontját õszintén nem értem. Nem értem, hogy mi a gond az egyenlõséggel. Pont ezért vezettük be a lgtöbb kalandba a pontelosztást is. UT-ban pont az a jó, hogy nincs olyan momentuma a karakteralkotásnak, hogy mázli. Mindenki egyenlõ ponttal indul, amibõl megalkotja a karakterét. Szerintem ez az egyik legpozitívabb benne. A másik az, hogy egyensúlyt hoz a karakterbe. Ha valamiben jó a karakter, akkor másban rosszabb. Ez így jó. Nem fognak Gorduinok és Cheiek rohangálni. Persze a KAP-os rendszerben is vannak hibák. Sok elírás van benne, és sok olyan dolog, amit jobban át keleltt volna gondolni, de ezeket annyira könnyen ki lehet küszöbölni, hogy az már vicc. Egy fejlesztõi gárda pár nap alatt tökéletesen játszahatóra csinálhatja a rendszert.
Quator második pontja. Nekem pont a képzettségcsomagokal van gondom. UT-ban is megalkothatod azokkal a képzettségekkel a karakteredet, amik az ETKban voltak, de ha úgy döntesz, akkor változtathatsz, és egyénire csinálod a koncepciód szerint. Ha az ember megcsinált már vagy 50 karaktert életében, akkor elkezdi becsülni az olyan rendszereket, ahol szabadabban dolgozhat, és nem kell sablonos kariból kiindulnia. UT-ban is csinálhatsz sablont, de nem kötelezõ.
Quator harmadik ellenvetése. Amit leírtál, azzal azt az adott KM-et minõsíted. Ha egy KM nem képes elképzelni a játékosa koncepcióját, nem képes felfogni annak lényegét, akkor ne legyen KM. Persze néha a játékosok is elõ tudnak hozakodni hajmeresztõ koncepciókkal, és ilyenkor a KM-nek kötelessége, hogy megrendszabályozza. Szerintem itt OM-en sok olyan KM van, akik megtudják találni az egyensúlyt ebben a kérdésben. És igen. Van olyan eltúlzott hülyeség, tápolás, amit nem lehet megcsinálni UT-ban. De ETK-ban is megvannak a határok. Sõt, ETK-ban több volt az ilyen határ pont azért, mert beszorított egy sablonba.
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."