KM esemény [Szitakötõ]
Helyszín: Shadon-Shadon, Ber-Tanneda, Wassath udvarház
Idõpont: Pyarroni idõ szerint Harc hava, tél eleje, reggel
Résztvevõk: Castor de Vinter; Vincent ves Montariny

-Persze hogy hallottam! De sajnos rossz hírekkel kell, hogy szolgáljak: négy nappal ezelõtt felkutatták, felforgatták az egész kikötõt, is kibukott, hogy a három istentelen alak lefizetett pár matrózt, s a helyükbe lépve hajóra szálltak, s olyan vidéknek vették az irényt, ahol már nem olyan erõs a törvény, mint itt. Délnek mentek, egy katonákkal rakodott hajó utánuk eredt, de kevés rá az esély, hogy elkapják õket. Hisz aznap, amikor megszöktek a törvény elõl, három hajó is délnek vette az irányt, kérdés, melyiken vannak. S az a matróz, aki tudta a hajó nevét, valamiféle rohamot kapott vallatás közben s jobblétre rángatózott.
-Azaz szenderült.-finomított a donna kijelentésén Mimi.-Eszedbe juttatnám, a lányod is jelen van, korai még neki ilyeneket hallgatni, nem?
-Amilyen régi, véres meséket hallgat mostanában, ez már semmiség.
-Te véres meséket olvasol neki?!
-Lovagkoriakat. Az sem mind virágos szerelmes történet erkély alatti szerenádokról!
-Messala, elment a józan eszed!
-Dehogy ment! Hadd tudjon csak párbajokról, ármányokkal nehezített boldogságkeresésrõl! Tudod milyen unalmas az epekedõ szeretõk nyavajgása? Marja él-hal értük, de énnekem még a legédesebb sütemény is keserûre válik tõle a számban! Bocsásson meg, uram, ez nem ide való volt-nézett elnézõn és bocsánatkérõn a donna Vincentre. Castor ebbõl annyit értett csak, valami csipcsup dolgon a donna és testvére összeszólalkozott.
-Én viszont nem adnám fel, mégha ilyen búsító hírt is hallott tõlem. Én hajóra szállnék, és uténuk erednék. Meg kell leckéztetni az efféle latrokat.
-Úgy bizony, úrnõm-szólalt meg elõször az étkezés alatt Marja. Õ egy fekete hajú, kontyos nõ volt, úgy harmincas évei számában, barna szemekkel, kicsit barna bõrrel, s le sem vette a szemeit Vincentrõl. Castor ezt a nézést már ismerhette: azok a nõk néznek így egy férfira, akiknem bánnák, ha tekintetük tárgya megdöntené õket.