• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Új Tekercsek - Mit, miért, hogyan?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
392 hozzászólás • Oldal: 12 / 27 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27

HozzászólásSzerző: Con Larrodan » 2007.02.23. 14:18

Shan a gyógyító kalahora megtartója volt, addig, amíg át nem lényegült. ÉS csak a sumiban leírt varikkal nyomta...
Eiresin Wyntumal - Pathfinder
Con Larrodan
Admin
Admin

Hozzászólás: 3216
ZK Karakter: Eiresin Wyntumal
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2007.02.23. 14:21

Az, hogy egy regényben nem vonultatják fel egy karakter mágiaarzenálját az nem jelenti azt, hogy ne tudna mást.
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 1153
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sion » 2007.02.23. 14:23

Bocs de Alyr az honnan a kutyafülébõl tudta h mit használnak a homokielfek? Minden bizonnyal szövõdött az elfek mágiaja köré egy misztikus elképzelés. Ennyi! A sumiban hol ír az elf magasmágiáról??? Ezzel saját magával keveredne ellentétbe, mert pont a sumiban vannak leírva a varázslatok is! Egyébként pedig több mint a papi mágia, ebben igazad van! Az egyedi varázslatokat nem tudja összehozni egy pap sem, mellesleg ezek eléggé durva dolgok...

Sion
Mubayashi Yokomoto - A Kigasi gyermeke

Kép
Sion
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 759
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Saggaras Zenir » 2007.02.23. 14:28

Bocs egy kicsit félre kanyarodva. tulajdonképpen csinálhatnék egy Jedi lovag szerû karit aki egy kicsit ebbõl a mágia ágból kicsit abból a mágia ágból varázsolgat?
Saggaras Zenir
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1607
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2007.02.23. 14:39

-.-

Alyr az táp. Onnan tudja mi van a homoki elfekkel... nem én írtam le, de sok helyen szóvá teszik azt, ahogyan az elfek mágiáznak. SOk leírásban van errõl szó. A summariumban nem mondják, hogy a megtartók magas mágia használók lennének, de aki elolvassa az érti, hogy a megtartók jóval közelebb állnak a mágia magas szintjeihez, mint egy pap. ha pedig így van, indokolt a varázslói mágia engedélyezsée nekik megintcsak.
mellesleg, ha Tharr pap felvehet bm-i mágit -mert fel tud, sok-sok példa van rá- akkor a keveredés alapból megvan. Sõt: Sogron pap-tûzvarázsló kombó. Vagy a fõnixek... azért, mert valami nincs konkrétan elírva és következtetni kell rá az enm jelenti, hogy az nincs is.

Jedi lovag az SW-ben mán gagyi :D SZal ha a Megtartó jedi, akkor elég gáz lenne :D Egyébként egy varázsló még ígyis sokkal erõsebb lenne egy megtartónál. Sõt, triplán is, mert a megtartó papként kapna manát, a varázsló meg 10-et kap variként. Egy bm is erõsebb lenne egy megtartónál... az, hogy a természet szféra mellé a varzslói mágia bizonyos területeit engedélyezzük, azzal nem elsz táp. Melelsleg Adron is uyganezt csinálja. A különbség az, hogy neki lélek szférája van és nem természet :roll: Tehát klasszikus értelemben vett papoknál is igaz ez... miért ne lehetne a megtartóknál másképp? Nincs sehol leírva spec, hogy a szakralitás által nyeri a sámán a mágiáját. Mégis tudjuk hogy így van...

Mivel hát az elfek mana gócponton csücsülnek Sirenarban, a mana áramal szimbiózisban élnek... érzik a manát... kell hogy legyen olyan fok, ami a magas mágiával egyezik meg. Mivel ilyen nincs kidolgozva, ezért a varázslói mágia megfelelõ részeit kell átkonvertálni...
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sion » 2007.02.23. 15:29

De tényleg tyss! Légyszives olvasd már el azt a könyvet és vitatkozzunk utánna! Ne mondja már senki nekem hogy a megtartó úgy ahogy van, életképtelen! Olyan táp már így is szerencsétlen, hogy csak mammog... Tudom, épp most csináltam egyet, és nem elég h nagyonerõs mágiát használ, még olyan célzója is van mint ide bakta. Talán még innen célozva is eltalálna egy legyet Bivajbasznádon! És ne akarjunk már mindenáron varázslói mágiát adni a kezébe... Minek az neki? Én komolyan nem értem még mindíg, hogy mibõl gondolod hogy magasmágiát használnának... Az egyetlen oka ennek egy netes kieg, az elfek könyve lehet... Na ott leírják hogy vannan a kis csicska megtartók, akik "csak" a szakrális mágiát ûzik, meg vannak az igazi, ultratáp hajdenagy megtartóvarázslók, akik aztán tényleg tökös gyerekek! Jó hm, varázslói, isteni mágia, elf íj, pszi elf metódus, meg mittudom én még milyen izékék még... Undorító... A megtartó egy a kalahorával kötött egyezség alapján használja a mágiáját, nem varázslóként szerzi... Ne magyarázzunk már mindent bele csak azért, mert Alyr ezt mondta... Alyr nem mindenttudó! Korántsem! Pláne nem 6. szintû! :roll:

No de úgy látom h ez a vita nem fog végetérni, tehát kérem aki olvasta, mondja el a saját véleményét, vagy álljon egyik, avagy másik pártra, és döntsünk közösen...

Sion

Ui: de tyss melyik az a SOK leírás? Egyet sem ismerek. A sumit említetted, utánna meg azt h ott nem is...

Kép
Sion
Fórumozó
Fórumozó

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.02.23. 16:53

Akkor most kicsit részletesebben:

Az UT-rendszerben le van írva csak mondom olvasni is kéne nemcsak regényhõsökrõl álmodni. A pap az isteni manából varázsolja istene szféráit, varázslatait. A megtartó hasonlóan csak az istent a kalahora helyettesíti. Az ork sámánnál a hérosz van ilyetén státuszban. A szakrálismágia mint képzettség ehhez alapból nem kell. Ezért nem is kapja csomagilag a pap. Ha azt bárki felveszi (nempap max 3. szintig mint olvasható) az annyi, hogy ha lát egy papi varázslatot, akkor van esélye beazonosítani, hogy az mivolt.
A bárd, boszorkány, boszorkánymester, tûzvarázsló, orkvajákos, nomád sámán igazából a vulgármágia alá tartoznak, de az ugyan azt jelenti mint a papoknak a szakrális mágia képzettség. Jelesül anélkül is nyomja a saját varázslatait csak ha ezt felveszi, akkor azonosítani is tudja mit csinált.

Az, hogy legyen egy ilyen megkötés, hogy fel kelljen venni a varázsláshoz képzettségeket is, egy dolog. Ezzel sikerül valamelyest kordában tartani a karikat a fórum nyílt részében, de leírásilag, szabályzatilag ez nincs így.

Az átjárásokhoz, innen-onnan fakadó varázsláshoz: Átjárást mindenhol kétféleképpen (illetve KKaUKMéKK-hoz háromféleképpen) lehet megcsinálni szabályosan.
1: váltott/ikerkaszt Az most mellékes, hogy tetszik-e ez a megoldás, de ez van.
2: felveszi szépen a mágiahasználat képzettséget adott mágiaformára(mozaikmágia, papi mágia, boszorkánymesteri mágia, stb). Így elég magas szintre fejlesztve a képzettséget némi manapont formájában szerttehet akár a harcos, tolvaj, stb is.
3: Elõveszi a szerencsés kövület a rúnáit és a kasztok kínpadon résznél kinyitva megnézi szépen, hogy vannak egyes rendek szervzetek, akiknek van tapasztalai(vulgár) hagyományokon nyugvó saját kis varázstrükktára. (Ibara tolvajai, Ikrek árnymágiája, stb)

Véleményem szerint itt megint az van, hogy további vitának nincs értelme. Leírtam a véleményemet és majd tovább erõsködnek a többiek is a saját elképzeléseik szerint.

Azt viszont kérném, hogy ne kapjak alaptalanul olyasmit, hogy nem ismerném a hátterét a mágiarendszernek. Ismerem. Emellett az hogy az esélyegyenlõség újkeletû eszméjét elõreengedve nem ragaszkodtam a pontos képzettségleírásokhoz, nem azt jelenti hogy az úgy is van leírva a magasztalt könyvbe, mint ahogy most próbálgatjuk használni. (ld.:UT)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2007.02.23. 17:34

Nos:

A szeráfi kapcsolat alapján mûködõ varázslattípusok (tûzvarázslói varik, ork sámánok és megtartók héroszokkal/kalahorákkal való egyezsége) nem sorolhatóak be se szakrális, se felahsználói részlegbe. Ahogy a tûzvarázslói magic szeráfi, úgy az ork sámáné, vagy a nomád sámáné is. A tûzvarázslói a játérendszerben felahsználói, az ork sámáné szakrális, a nomád sámáné fele-fele. Namármost: a játékrendszer ugyanazt a szeráfi kapcsolatot 2 mágiarendszerben értelmezi. A tûzvarázslói felhasználómagic és az ork sámánmágia is egy lapra tehetõ, mert mindkettõnél egy magsabb létsíkon élõ valakivel egyeztek meg, és nagyon szoros, közvetlen kapcsolat áll fenn az alkalmazó és az õt hatalomhoz juttató között.
Ilyen kapcsolat áll fenn a kalahorák és a megtartók között.
Ha ez így van, akkor evidens, hogy a mana szezésének mibenlététõl függ az, hogy a játékrendszer szerint ki miylen varázslatot használ. Tök ugyanonnan szerzik a tûzvarik a manát mint a megtartók, mindkettõ szeráfi alku alapján mûködik, mégis más kategória a két varázslattípus.
Következmény: Tök midnegy, hogy az ETK minek sorolja be a varázslatokat, baromira nem függ attól az varázslás formája, hoy ki milyen kasztú. Tök ugyanonnan szerzi a manát két egymástól távol álló kaszt, mégis különbözõ a mágiájuk. Hol ebben a ráció?
Itt jön be az, hogy a tûzvarázslók soka papi mágiát is használ. Ha ez így van, akkor egy másik, ugyanilyen szeráfi alkuval élõ valaki miért ne alkalmazhatna felhasználói mágiát? Ez él az ork sámánra. Tök ugyanolyan a kapcsolat az ork héroszokkal, mint ordan nagyjainak Sogronnal, mindegyik szeráfi alku alapján szervezõdik. Márpedig az ork sámán simán megtanulhatna felhazsnálói mágiát, tekintve, hogy annak mibenléte nem áll távol tõle. Simán felveheti a dolgot, semmi ráció nem lenne abban, hogy ne enegdjük meg. Egyrészt. Másrészt, az ork sámán mágiája elég hiányos. A bm-i mágiának vannak oylan elemei, amik élnének ide is. Ha ez így van, és hiányos, akkor ezt az ürt úgy lehetne betölteni, hogy megengedjük használni a bm-i mágia bizonyos szekcióit. Nem kell egy sámánnak okvetlen felvennie, de a mágia részévé kell lenni. A rendszerek közötti átfedés jelenjen már meg a játékrendszerben is...
Ahogyan ezt itt elsakkoztam a felhasználói mágiával, le lehet játszani a magas mágiával: Adron papjai képesek magas mágiát alkalmazni. Ezek szerint õk az igazi TÁP-ok. Egy megtartó mágiája ahhoz képest csicska, amit egy adron pap mûvelni képes a varázslói mágiával és a lélek szférával... mellesleg, ha a megtartót varázsolni képessé etsszük, akkor az azt is jelentené, hogy másra kevesebb KAP jutna, szóval ki is van egyenlítve a rendszer rugalmassága miatt.
Okok, ami miatt a megtartó magasmágiát használni képes:
- Sirenar erdei mágikus gócpontok, az elfeken keresztül áramló mana pedig a szeráfi alku kötése mellett képessé etszi õket a magas mágia alkalmazására.
- A több hely az a SUmmarium, PPL és azok a regények, ahol elfekrõl szó esik. Ilyen a Tizedik is. Ezekben a regényekben, könyvekben teljesen úgy írnak a Megtartókról, akik a papok felett álló valakik, akik szellemiségükkel, metafizikus lényükkel olyanok lehetnek, mint az emberek varázslói. Miért ne lehetne játéktechnikailag is hasonlóvá tenni hozzájuk?
- Sokat ér az elf megtartó a mágiájával, ha 20-30 mp-knél kezdõdnek a valamit is érõ varázslatok... a vízfakasztás meg élelemteremtés meg néhány segítõ varázslat lehet, olcsóbb, de ne jöjjünk azzal, hogy milyen táp a mágiájuk, ah egyszer 20-30 mana körül van az, ami ér is valamit... az meg 3-4-5. szinten érhetõ el, az is lehúzza az összes manát. Azért egy megtartónak enné ltápabbnak kellene lennie. Az én bm-em egy 7 mana pontos rontással már übereli az õ villámát egyébként... az sebez 2k6+akárhányat, én meg körönként k6-ot, amíg meg nem hal. A különbség, hogy több mint dupla annyi mp. Ez lenne a sokat emlegetett táp mágia?

No ha továbbgondoljuk a megtartó koncepcióját és a kaszt angulati tulajdonságait, láthatjuk, hogy idevág a varázslói mágia egy része, amely a mana közvetlen manipulálásával foglalkozik. Ha már megtartó, legyen az ember papok felett álló nagytudású valaki. Jelen esetben egy jó Tharr pap übereli simán... szeritnem nem szabad, hogy egy kasztot bekategorizáljunk, hogy ezt kées alkalmazni, azt nem, ilyen mágiát használhat, azt nem... egészen bitosan van oylan emgtartó, aki ezzel a varázslattáral elél, de kell lennie megtartónak, ami nem. Amelyik megtartó nem él vele, az nem evzsi meg KAP-ból. Ennyi...

No, akkor szeritnem szavazzunk a dologról. A kérdés:
- ork sámánok: felhasználói mágiával kevert szakrális mágia, avgy sima szakrális,
- elf megtartó: sima szakrális, vagy magas mágiával kevert

Az érvek itt vannak mindkét félre, tessék midnenkinek elolvasnia õket hogy érdemben tudjon reagálni :wink:

UÍ Sion: Azt írtam, hogy az UT-ban is úgy kezelik a megtartót, mint az emebrpapok felett állók. Direkt le is írtam, hogy azért, mert nem írják oa, hogy ezt és ezt használja még, attól még nem jelenti midnez azt, hogy nem is tudja :wink:

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sion » 2007.02.23. 18:13

No elõszöris: Nem fogadom el és soha nem is fogom elfogadni, hogy a tûzvarázsló szerafista! Tudom h reiner mester írt egy ilyet, de ez azonkívül h nem hivatalos (a fejlesztõk sem ismerik el, azonfelül hogy vannak benne jó dolgok és valószínüleg fognak is hasonló alapokra építkezni, de a tûzvarázsló nem lessz ilyen), még csak nem is tényként kezelik a dolgot még ott sem hiszen ha jól emlékszem egy ynevi tudós írja az egészet aki ugyebár szintén tévedhet. Egyébként ha a TV szerafista, akkor miért kell annyit szarakodnia a managyûjtéssel? szint mp/óra? hmpf...

Az nekem nem egy érv, hogy azért tudja ezt meg ezt a mágiát használni, mert a sajátja hiányos... Erre kitûnõ ellenpéldát nyújt az orwella papnõ, aki valóban megkapja a boszorkánymágia egyes elemeit, de ez le is van fektetve!

Adronpap mint tápgép: Abból a 10 manából amit a Mágiahasználat Mf-ért kap, már hogy a francba lenne tápgép? Az összes többi manája CSAK a szakrális mágiára használható, az a 10 meg csak egy mágiaformára amely hagyományosan vagy az asztrál, vagy a mentálmágia...

- Sirenar erdei mágikus gócpontok, az elfeken keresztül áramló mana pedig a szeráfi alku kötése mellett képessé etszi õket a magas mágia alkalmazására.

Ember! Sirenaron kívül még 10 gócpont van! Akkor aki mágiahasználó, ezeken a területeken mind mozaikmágus is? Másfelõl, akkor ha nem gócponton van már nem is tudja használni?

- A több hely az a SUmmarium, PPL és azok a regények, ahol elfekrõl szó esik. Ilyen a Tizedik is. Ezekben a regényekben, könyvekben teljesen úgy írnak a Megtartókról, akik a papok felett álló valakik, akik szellemiségükkel, metafizikus lényükkel olyanok lehetnek, mint az emberek varázslói. Miért ne lehetne játéktechnikailag is hasonlóvá tenni hozzájuk?

Csak szólok h a tizedik csak egy modul (látogató a sötétségbõl) regény átirata. És valóban többek egy papnál, de nem azért mert mozaikmágiáznak, hanem mert sokkal közvetlenebb a kapcsolatuk a kalahorákkal, mint a papoknak az istenekkel. Egyébként egy átlagos ember számára egy egyszerû elf is százszor jobban hasonlít a varázslókra mint egy harcosra pl. Az életvitel és a gondolkodásmód ugyanis gyökeresen eltér egy átlagembertõl...

- Sokat ér az elf megtartó a mágiájával, ha 20-30 mp-knél kezdõdnek a valamit is érõ varázslatok... a vízfakasztás meg élelemteremtés meg néhány segítõ varázslat lehet, olcsóbb, de ne jöjjünk azzal, hogy milyen táp a mágiájuk, ah egyszer 20-30 mana körül van az, ami ér is valamit... az meg 3-4-5. szinten érhetõ el, az is lehúzza az összes manát. Azért egy megtartónak enné ltápabbnak kellene lennie. Az én bm-em egy 7 mana pontos rontással már übereli az õ villámát egyébként... az sebez 2k6+akárhányat, én meg körönként k6-ot, amíg meg nem hal. A különbség, hogy több mint dupla annyi mp. Ez lenne a sokat emlegetett táp mágia?

De ugye az ember 60 évig él, az elf meg rossz esetben úgy 1300 évig. Másfelõl az elf megtartóknak legritkább esetben az a feladata hogy bárkit is lenyomjon!, ha mégis ez lenne, akkor láthatatlanság evilági lények elõtt + elf íj és csókolom...

Szavazás tekintetében a szavazatom egyértelmû NEM mindkét esetre! Az ork a kimaradó dolgokat pótolni fogja testi erejével és harci képzettségekkel, csak hogy ork legyen és ne mágus akinek "a szeme villámokat szór, a segge pedig mennydörgõs ménkût", az elfet meg már nagyonkifejtettem...

Sion

Kép
Sion
Fórumozó
Fórumozó

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.02.23. 18:34

Sionnál a pont!

Ork sámán: az ork sámán mágiájánál leírtakat használhatja, szakrális és nem kevergetjük más cuccokkal.

Megtartó: Az a elf pap és ennyi. A többi miszticizáció csak porhintés a babonás köznépnek. Tehát ott is csak a megtartóknak summariumban leírt varázslatait használja és õ is teljesen a szakrális kategória.

A szerafizmushoz meg annyit, hogy ott megjelenik a démonka és aztán megosztja erejének egy részét a paktumot kötõ szerencsétlennel annak teste feletti reddelkezésért idõnként. Ha ilyesmiket szeretnétek olvasni szabályredszerileg, akkor tessenek a Bestiáriumban a sötét kóborlót olvasni. A kalahorák és héroszok nem így mûködnek. Kb annyira szerafisztikus megszállók, mint az Istenek. (Pl: Krad, Domvik, stb)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Hakea Ello » 2007.02.23. 19:04

Játéktechnikai szempontból a nemleges válasz elõnyösebb, azonban az biztos, hogy az elf megtartó soha a büdös frászba nem pap. Akkor lenne pap ha Urriától nyerné az erejét. Ha pap lenne akkor sokkal gyengébb lenne, olyasmi mágiája lenne mint az Ikreknek (bár nem tudom, azok a varázslatok a leghasználhatóbbak közé tartoznak szerintem de ez magánvélemény). Én az elfek mágiáját meghagynám elvben olyannak amilyen, de kikötném hogy nem papok, nincs szent szimbólumuk, és egy halom varázslattal kiegészíteném a repertoárjukat, mégpedig olyanokkal, amik az óelfek õsmágiájára hajaznak, ám persze sokkal gyengébbek és manaigényesebbek. A hangulatot ne tévesszük szem elõl.

Az az érv, hogy az elfek azért használhassanak magasmágiát, mert az Orwella papnõ használhat boszimágiákat, az iszonyatosan gyenge. Az orwellánusok ezeket a varázslatokat szakrális mágia részeként kapják meg, azaz csak a hatásuk ugyanaz, a forrás mindvégig isteni marad.

Ezenkívül pedig azon is jó lenne elgondolkodni, hogy 1. szintûnek megfelelõ tudású elf megtartó iszonyatosan kevés van, épp ezért nem áll fenn a veszély hogy leirtsák õket.
"Don't make me send you to another dimension."

Alix Dea Dakk - Karlap
Haifa Al Zahra - Karlap

Karihangok: 1 2 3 4 5 6

LOBOGÓK HAMVAI ONLINE SZEREPJÁTÉK PROJEKT
Hakea Ello
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 1412
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Hades » 2007.02.23. 19:56

Szerintem a megtartónak nem kell magasmágiát kapnia, semmi köze a mágiájának a mozaikmágiához, nem is értik a megtartók, hogy miért jön létre a varázslatuk, annyit tudnak, hogy mit szabad kérniük a kalahorától, és mit nem. A kalahora, ha a kérést indokoltnak tartja, akkor teljesíti (technikailag levonódik a mana), és az tény, hogy a megtartó nem pap, de ilyen tekintetben rokonítható vele, hiszen hatalma a kalahorától függ. Másfelõl egy megtartó nem fog könyvtárakban meg egyetemeken ücsörögni, hogy megértse a magasmágia mélyebb összefüggéseit, õt az érdekli, hogy kalahorájának akaratát, azzal együtt az elfek érdekeit tartsa szem elõtt. Ami a varázslatait illeti, igaz, hogy kevesebb a manája, csakhogy a varázslatokat is kevesebb manáért varázsolja. Más. Sirenar managócponton van, csakhogy azt nem a megtartók használják ki, hanem azok, akik a Sirenart álcázó "kézzelfogható" illúziókat tartják fent, errõl volt egy cikk valamelyik régi Rúnában. Másfelõl vannak az elfek között varázslók és mágusok, akiknek szintén jól jön a bõséges mana a gócpontból. Hogy ki kell e bõvíteni a megtartót vagy sem, abba nem megyek bele, de ha igen, azt szerintem nem mozaikmágiával kell.
"Óh, jóság angyala, tudod, a gyûlölet mi?
S a görcsös ököl, a keserû könny daca,
amikor pokoli sorakozót ver a
Bosszú, s erényeink õt rohannak követni?
Óh, jóság angyala, tudod, a gyûlölet mi?
"

/Charles Baudelaire/
Hades
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 213

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2007.02.24. 10:59

Mégegyszer: Kb már 5-6-odszorra írom le: Az, hogy a megtartó kezébe varázslói mágiát helyeznék az nem azt jelenti, hogy õ mozaikmágus! Egyszerûen hiányos a repertoárja, a varázslói mágiához hasonlatos készségekkel bírhat. Ennyi. Ahogyan az Adron pap is sokkal jobban ért a manához mint egymásik pap, úgy õ is tudja használni a varázslói mágiát. Mellékesen itt az UT-ben egy Adron papnak van magas mágia 2-3. foka. DE az õ mágiája SE magas mágia, csupán istenétõl a magas mágiához HASONLATOS varázslásformákat kap. Fölösleges lett volna 40-50 varázslatot plusszba kidolgozni az Adron papnak, egyszerûbb volt azt mondani, hogy oylasmi mágiát használ mint a varázslók, ezért ezt és ezt tudja onnan alaklmazni... de azt a mágiáját is az istenétõl kell, hogy kapja, különben semi értelme nem lenne a szakralitásnak az õ életében. Ennyit errõl. Ahogy Hakea is írta, a megtató mágiája nagyon hiányos, nonszensz, hogy egy loser 1. szintû Tharr pap is lazán legyakja, mert 2 vérkacsot rányom, aztán utána nekimegy kígyókarddal. A kalahora füstölöghet ezalatt mert semmire sincs mp-je, a vérkacsok után meg sokra megy ám a távolsági fegyverekkel... megnéznék valakit a földhöz szögezve hogyan fog felajzani egy íjat...

Az ordaniak Sogronnal kötött paktuma igenis szeráfi jellegû. Az Ordant alapító Omron Tardassol egy Sogrontól kapott mágikus hatalmú tõrrel különféle rituálék segítségével manifesztációs kísérletek tucatját kezdte meg még az alapításkor. Mára kb 2 helyen kell még Ynev testébe belevésni Sogron szimbólumát, és a Tûzkobra manifesztálódik. Sogron midnezért cserébe szeráfi szinten segíti az odaniakat. Megjelenik elõttük a tanácsokon, követeket küld, midnen pap beszélhet vele ha akar. Pont úgy viselkedik kis létszámú rendjével, mint egy démonherceg az õt tisztelõ szektával. Szvsz, az ordaniak Sogronnal kötött paktuma szeráfi alku. Lehet, hogy ésazkon még a kyr isten, délen azonban már az erejét vesztett, kifulladt, leáldozott csillagú bukott isten, aki híveivel az isten-ember viszonynál jóval erõsebbet kötött, hogy megtarthassa kicsiny táborát ideát. Északról hamarosan kivesz a hit, délen tudja már csak fenntartani magát. Sogronról ennyit... szeráfi alku és punktum. Mellesleg Kornya 3700-as évek utánra alkot, az összes szabálykönyv meg még a 14. ZH elõttre szól. Azalatt meg történt egy s más. Ha valaki a HGB neetségesen amatõr íráait elolvassa, akkor rájön, hogy ami a régi szabálykönyvekben gyéren, labirintushent style-ra van kidolgozva, azt nem szabad készpénznek venni, mert midnent csak játéktechnikai szempontból vesz.

Sion: Azért mert elbagaterizálod az én érveimet, attól még a tieid nem lesznek erõsebek. Szvsz azt mondod, hogy Renier nem hiteles, a Tizedik nem jó könyv, Alyr nem tudhat midnent, a Halál havában túloz... én is akkor azt mondom, hogy a Hõseposz szûmomra nem hiteles, mert az Inomi égisze alatt ténykedõ chapman írta. Azt én meg nem ismerem el. Pff...

Más: Az Adroniták a mana gócpontoknál élnek. Átérzik a manát, terelgetik, mintha a gyermekeik lennének. A nyers manát tudják formálni, de ez nem cél számukra, mitn a varázslóknak, mert õk a mana lényegével azonosulnak. Adron fõpapja már színmanából áll. SZimbiózisban élnek vele. Ezért tudnak oylan mágiát használni, ami az emberek varázslóiéhoz hasonlatos. Az elfek is így kell, hogy legyenek benne, mert minden elf szintúgy átérzi a manát... õk a világot behálózó spirituális csatornáknak hívják õket. Ugyanúgy tudniuk kell ezt formálni, azonosulni vele, mint z adroniták. Az elfeknél ezt hívják ómágiának. A megtartó, aki ezekbõl a csaotrnákból is táplálkozik, muszály, hogy az adronitákhoz hasonlóan alkalmazza a csatornák adta lehetõségeket. Hakea ómágiának hívta, de én azt mondom, mivel ilyen nincs kidolgozva, varázslói mágiát kell a kezükbe adni. A letisztult formájú részeit. Az ork sámánnal ugyanez a helyzet. Õk érzik az alattuk elterülõ földet, kirabolják belõle a manát mondhatni, pont úgy, mint a nomád sámán. Mér van az, hogy egy béna nomád sámán, aki sokszor még démonokkal se paktál le, sokkal erõsebb, mint egy ork sámán, akit egy héosz segít? Mindkettõ a föld szellemébõl szerzi az erejét. Az ork sámánt ezen felül a hérosza is támogathatja. A föld szellemétõl szerzett erõ pedig felhasználói mágának minõsül. Nem véletlen olyan kántálásokat tolnak az ork sámánok, hogy "Föld elemei, segítségül hívlak titeket, legyen ez meg az...". Szvsz, az ork sámánok igenis képesek felhasználói magicet használni.

Szeritnem beteg dolog az, ha midnen ilyenre kellene sorokat keresnem a regényekbõl, szabálykönyvekbõl. Tényalapokat már mondtam, sok regényt elolvasva az embernek iylen érzése jön le a témáról. Nehogy azt modnjátok már, hogy az ork sámán egy pap :shock: Köze ninsc hozzá egyszerûen... ahogy a nomád sámánnak sincs. A mágiájuk igaz, szakrális eredetû, de nem pap. Sokkal több annál. És mivel hiányos az orkok sámánmágiája, felhasználói mágikus elemekkel bõvíteném ki. Kicsit unom, hogy a regényben látok egy csomó tényleg feelinges dolgot és nem tudom áttenni a játéktechnikára, mert a buta szabálykönyvekben nem írják bele ezt vagy azt, mert kevesebben vennék meg, ha túl byonolult lenne. Remélem itt nem ez lesz, mármint véres szabálykönyvkutatásokkal megfûszerezett törvénykönyvjáték, ahol minden igazi szerepjátékosi megmozdulás mögött az UT vagy az ETK áll. Felejtsük már el azt, hogy az ETK-ban így van bekasztosítva ez vagy az, vagyhogy az UT-ban nincs valami leírva, akkor már nem is létezik. Egy szerepjátékban a hangulatot kell megfogni, és ahhoz kell igazítani a játéktechnikát. Aki érti az ork sámánt az tudja azt, hogy az nem egy kradita PAP, hanem valami egészen más. SZal nekem, amikor megjelenik Tha'ushur, mögötte 20 sáán, megölik Tha 'ushurt, azután a sámánok elkezdenek durva castokat tolni amiktõl még a tornyok is megremegnek, valahogy más jön le, mint attól a nhány varázslattól, amit a Sumiban odahánytak...

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Alauron » 2007.02.24. 11:38

Figyelj Tyss, én ostom az elképzelésedet, szerintem az ork sámánnak lehetne adni valamit még, mert elég kevéske, ugyanúgy mint a megtartónak is.

De ha valaki, mint mondjuk én, nem molvasott mágus könyveket, akkor honnan rugaszkodjon el? Ezért van a szabálykönyv, hogy az általában egységesen mindenkinek megvan. A mágus regények csak legendás események leírásai, nem kell szó szerint venni õket, mert írói szabadság van bennük. Valaki így képzeli az ork sámánt, és egetrengetõ villámokat ad a kezébe tapasztalati mágia útján, valaki meg a héroszt képviselõ közösségi szerepet betöltõ bölcsnek, aki szakrális mágiát ûz.

Ne akarjon senki se megfosztani senkit az elképzeléseitõl! Ez fontos! Miért akarsz meggyõzni bárkit is?

Én azt mondom legyen alapból az ami a szabálykönyvekben van, de tegyük lehetõvé, hogy magasabb szinten tanulhassanak az ork sámánok boszmesteri mágiát, vagy az elf megtartók varázslóit. Természetesen nem arra kell gondolni, hogy ugyanúgy fogja alkalmazni mint egy varázsló, vagy boszmester, de a hatás és a mana költsége megegyezik.

De elsõ szinten nagyon táposnak tartom, hogy egy magtartó, vagy egy ork sámán a papi jellegû varázslatokon túl mást is tudjon. Adjuk kezükbe a papi varázslatok természet szféráját, az elfnek mellé az életet, az ork sámánnak a halált, és máris nem álnak olyan rosszul. S magasabb szinten ugyanúgy mint egy Tharr pap, egy ork sámán is megtanulhat boszmesteri mágiát, vagy legalábbis hasonlót. Mert bizonyára a regényben szereplõk nem most jöttek le a fáról...

S ha emlékeim nem csalnak még a jó öreg bestiben is az van, hogy az orkok sámánjai boszorkánymesteri mágiához hasonlatos varázsaltokat alkalmaznak...oda is van írva hogy hanyadik szintnek megfelelõen...de ne a kezdõ karakternek adjuk oda ezt.
Ne légy ma ez,
holnap emez,
s jövőre ismét
mást szemezz.
Érc légy, mely
mindig egy marad,
ne törmelék - dirib-darab.

(Henrik Ibsen)
Alauron
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1273
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.02.24. 11:54

Üdv!

Az a gond, hogy Tyss csak a maga elképzeléseit mondja már 6-odszorra. Azt is figyelembe kéne venni, hgy van 3-4 más vélemény is. De ez ugye az az eset megint, hogy csak egy ember okos a többi hülye, ha mást mer gondolni vagy máshogy látja az egyes kasztokat.

Megjegyzem, hogy mint már ezt is írtam ott a két lehetõség a megtartónak és az ork sámánnak is: ikerkaszt, mágiahasználat megfelelõ mágiatípusra.

Így akár elsõ szinttõl is meglehet mondkét kasztja és akkor ki van egyenlítve a "TÁP" jellege is a nagyobb repertoárnak, hisz két kaszt helyett is kell a TP-t, szintet gyûjtögetnie.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
392 hozzászólás • Oldal: 12 / 27 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27

Vissza: Csevegõ