- Persze, hogy nem értem, hogy attól hogy valaki rossz földön született máglyára küldendõ azért, ami másnál szokás. De talán nem is errõl akarunk most beszélni.
Átöleli és megcsókolja a nõt.
Ki egyszer megtapasztaltad a repülést, a földet ég felé fordított tekintettel járod, ahol egykor ott lehettél és ahova mindig visszavágysz.
Leonardo Da Vinci
____________________________________________ KM esemény [Navaratna] Helyszín: Shadon-Ber-Tanneda, Vasszûz Idõpont: Téli triád, Szent Tameris hava, délelõtt Résztvevõk: Vincent ____________________________________________
-Nõk? Oh, uram, nem éri meg fájlalni miattuk a fejet, elég, ha majd akkor úgy lesz, ha nejjé válik a férfi mellett! -*mondta az életbölcsességet a lovaggal egyívású fiatalember*-Én is egy nõ miatt jöttem matróznak...Szép lány volt, a labdakészítõk utcájának legszebb lánya, de az a szemérmetlen inkább elfogadta egy ács kezét! Nekibúsultam, harmadik fiú voltam, két bátyám mestersége mellett én már csak inas lehettem volna s ím, itt vagyok...
*Majd végre válaszolt a kérdésre is:*
-Mert koronás kígyó van a páncélján neki, ami szájában piros tulipánt fog. Ez a címere. Kígyólovag. Én láttam õt. Ha tudom, õ az, s õt keresik, bizony mondom, rohantam volna az õrséghez! De megaludt a tej a számban, mint egy nagy mamlasznak...-*búsongott.*
____________________________________________ KM esemény [Navaratna] Helyszín: Shadon-Ber-Tanneda, Vasszûz Idõpont: Téli triád, Szent Tameris hava, délelõtt Résztvevõk: Hanas, Castor ____________________________________________
*A nomád szavát nem értették, fáradt kézmozdulattal hesegették el, ne bojgassa a halottat. Vékony nõ lehetett. Ugyan úgy a testõr szavait se értették, igaz, mondott valamit az õr, mielõtt az utolsó csomót is rákötötte volna a tetemre. Aztán kiáltott, mire egy ingerült matróz nézett le a lejáraton. A hullára nézett, elhúzta a száját rosszallóan, utána bólintott s késõbb már harmadmagával -egy matróz még és a kapitány- érkezett.*
-No, szájtát van?-*nézett a kapitány Castorékra*-Ezek nem tuggy jól munyka csinál.Nédde, egy nõ agyonnyom verekszés.Vót valami csaló nõ, de akkor is, ez nem jó ómen.Ezen a hajón nem hal meg rab bitó elõtt.
____________________________________________ KM esemény [Navaratna] Helyszín: Shadon-Ber-Tanneda, Vasszûz Idõpont: Téli triád, Szent Tameris hava, délelõtt Résztvevõk: Somuris ____________________________________________
*Trixi megszelidült nyomban.Visszaölelt, s majdnem belefeledkezett a csókba, de a folyosón elhangzó szavak bizony a dalnokot is visszahozták a csúnya életbe:*
-Matróz!
-Mi van? ... Ó, a Teremtõre, egy kidõlt?
-Ki, szólj még egy társadnak és a kapitánynak, tengerbe kell dobni, vagy büdös lesz.
-Fasza, mondhatom, ti is jól látjátok el a munkátokat!-*morogta a matróz. Trixi homlokát a férfi vállára ejtette:*-
-Ugye nem arról beszélnek, hogy egy rabnõ meghalt...? Mond hogy nem...
- A nagy csetepaté után nincs is min csodálkozni. Azért meg kellene bizonyosodni róla, hogy nem szándékosság volt az ok. Gyere, nézzük meg, mi zajlik odakinn.
*Meg kellene vizsgálni a hullát, és megtalálni a halál okát. Ha kivégezték, lesz még dolgunk a rabokkal. Persze ha a kapitány közli, hogy semmi közünk az egészhez, akkor nekem nem lesz szívügyem a dolog, foglalkozzon az egésszel a szürkeruhás.*
Ki egyszer megtapasztaltad a repülést, a földet ég felé fordított tekintettel járod, ahol egykor ott lehettél és ahova mindig visszavágysz.
Leonardo Da Vinci
-Miért, Ismeri a fickót? Tudja vajon hogy merre tarthat? Mit tud még róla meséljen?
*Óriás leleksedéssel kérdez és mintha már csak távoli emlék lenne a csalódások tömkelege.*
<De ha ez egy ilyen hirhedt ficko biztos, hogy joval régebb óta forgatja a kardot, vajon mennyi esélyem lehet ellene. Valószínûleg egyedül nem sok, így célszerû lenne alaposabban megismerni a többieket hátha segítõtársra lelek, bennük. Lássuk csak Castor nem hinném, hogy szoba jöhet hisz tetsõr. Az igric, hát elég nyüzöge ficko, talán a nomád, pláne hogy nomád gyilkosst üldözök van benne annyi tetsvérhüség, hogy mellém áll, aztán meg ki tudja.>
Castor otthagyja a holttestet és megkeresi Vincentet.
//Vincent//
Jó reggelet Sire.
-Volna kedve egy fegyveres csörtére velem?-tiszteleg a lovagnak a pallosával. Természetesen gyakorlat, és a kondíció megtartása céljából. Semmi sem tart úgy formában mint egy kis harc. Én pallost használnék, ha önnek ez így megfelel. "Kesztyûzünk" egy kicsit, ahogy ökölvívó körökben mondanák.-mosolyodik el a dwoon.
- No, azt nekem se mutatták meg, Castor. -követi a testõrt, és megállapodik Vincentnél. <Szóval gyakorolni fognak? Legalább tanúja leszek egy olyan harcnak is, amit Castor magyarázott.>
Kényelmesen elhelyezkedik, egy szélvédett részen, s amennyiben harci gyakorlatra kerül sor próbálja megtippelni, ki lesz a gyõztes.
Ne légy ma ez, holnap emez, s jövőre ismét mást szemezz. Érc légy, mely mindig egy marad, ne törmelék - dirib-darab.
____________________________________________ KM esemény [Navaratna] Helyszín: Shadon-Ber-Tanneda, Vasszûz Idõpont: Téli triád, Szent Tameris hava, délelõtt Résztvevõk: Somuris _________________________________________
-Ó, legyen...Nézzük meg...-*de a nõn látszott, vonakodik a kis lopott perc megszakításától megválni. Így mire kiléptek a kabinból Castor és Hanas már a fedélzeten volt. Két matróz bebugyolált, kötözött testet hozott komor arccal, mögöttük a kapitánnyal, aki a hivatalnok kabinja elõtt megtorpant, bezörgetett. Messala is kidugta a fejét, kisírt vörös szemekkel. A testet látva feljajdult.*
-Antonio, az egyik lányodat agyonnyomták a verekedés közben! Megfulladt. Elõkészítettük a hullámsírba. -*szólt be a kapitány, így Somuris, ha élénken figyel, mindennek fültanúja. Trixi a dalnok karjára tette a kezét, testvérére mutatott, hogy odamegy hozzá s így is tett. Inkább beterelte a donnát a szobájába s vele ment õ is.
Az Antonionak nevezett hivatalnok, mint egy varjú, megjelent a küszöbön, a testre nézett.*
-Hogy nézett ki?
-Bal fülében kerek acéldísz, hosszú körmök, anyajegy a jobb orrcimpájánál...-*vágta meglepõen pontosan a kapitány, kirõl van szó. A hivatalnok visszafordult, s késõbb egy listával tért vissza s kihúzott egy nevet.*
-Ez az italcsempész lesz.
*Ezután haladtak tovább, végén a kapitánnyal és a hivatalnokkal a fedélzetre. A donna szobájából egy dühös kiáltás hallatszódott majd pulykavörösen Trixi lépett ki:*
-Tudod, hugom, megérdemled! Amit fõztél, edd is meg! És mellesleg ennél trehányabb testõröd nem is lehetne: most is hol van Õgrófsága, Kevély Úr? Nem az ajtódban kéne strázsálnia? Neked nem volt jó a finom úri nép, ehelyett kikaptál egy dúvadot! Fogd szekeredbe, bátran, de lesheted, hova jutsz így vele! Ó, hogy állna beléd a vasorrúak átka! S még meg is ejtetted magad! Te, a nagy játékos bement a csõbe! Argh!...-*olvasta szemére dolgait Trixi. A donna benn volt a szobában, nem láthatta Somuris, vajon mindeközben milyen fejet vág. Ám Tiához teljes hangerõn elért minden. Kár, hogy a nyelvet nem értette. Ám feszülõ indulatokból nem volt kevés.*
____________________________________________ KM esemény [Navaratna] Helyszín: Shadon-Ber-Tanneda, Vasszûz Idõpont: Téli triád, Szent Tameris hava, délelõtt Résztvevõk: Vincent, Castor, Hanas _________________________________________
-Nem ismerem, de tõlem kérdezte meg, hogy melyik hajó megy a Felföld irányába. Igen kedélyesen érdeklõdött, még három rezet is adott nekem! Benyaltam az egészet, mint a vadak a sót...-*sóhajtott*-Majdnem ezzel a hajóval jött, de azt mondta, nem indul elég hamar, így korábbi érdekelte. Magas, sötét, göndör hajú fickó, sötét szemekkel, benne van a férfikorban, a legszebb korban! Megélhetett már 3 tucat évet is! Szép kelmékben járt, beszéde finom, fene se hinné, hogy elárulta a rendjét és bitang módjára él!
*Ráadásképp a fiatal lovaghoz lépett Castor is, meg Hanas is, mintha csak az élet így rendezte volna. Ám késõbb egy becsomagolt emberi testet cipelve két matróz meg a kapitány a hivatalnokkal tette népesebbé a hajót, a Vasszûz bal oldala felé igyekeztek terhükkel.*
//Vincent//
-Javaslom uram, várjuk meg a szertartás végét, mig elül a nyüzsgés. Egy perc néma csendet ez a nyomorult lélek is megérdemel. Egyébként testõri minõségemben még nem voltam kipróbálva, korábban katona voltam. Azért is örülök, hogy hajlandó rá, mert szeretném kiélezni a fegyverforgató tudásomat egy hasonló súlycsoportú vértes harcos ellen. Egy testõr sosem lehet elég felkészült.
//Hanas//
Castor a szertartás alatt Hanas mellé áll és halkan bezsélgetést kezdeményez vele.
-Van rám egy perced?
Hátrainti a hajókorláthoz.
- Testvér mondd hogy van egy sodrás "cigid", mert teljesen kész vagyok.
Castor keze remeg az idegtõl, ahogy a sodrott dohányleveleket tartja, nagyokat, és hosszan szív, csak úgy izzik a dohány vége.
-Ez a nõ...teljesen kikészít. ...melyik, melyik..egyet találhatsz.
A harcos tövirõl hegyire elmeséli felsülése történetét.
//Olvasd vissza a kis szappanoperánk vonatkozó részeit.//
-És amit magam se értek, hogy annak ellenére, hogy megalázott, hülyét csinált belõlem, így is akkor is szeretem. De hogy õ szeret-e? Abban már nem vagyok biztos. És nem amiatt mert nem akart lefeküdni velem. Hanem mert és soha nem tenném õt szánt szándékkal nevetségessé. Most mond meg nekem mi a bánatot élvez ebben? Másra nem tudok gondolni, csak hogy kell neki egy hûséges marha, akit kézi vezérléssel irányíthat. Néha kicsit engedi hogy megmásszam, hogy befogjam a számat, de fenntartja magának a jogot, hogy belém rúghasson, elvégre õ a fõnök.
-Te mint a házasságból többet tapasztalt férfi, most mondd meg nekem mi a francot csináljak?