A lány cspõre teszi kezeit, orrát ráncolja:
-Én eddig úgy tudtam, hogy az urak neve elõl, s a családi nevük meg hátul van s középen a von. Ez új módi? Rossz hír, odahaza senki se ismeri ezt, rosszul vogják hívni az arra járó urakat!
Máskülönben tanulékony, de a fenékrisza hol túl erõs, hol túl gyenge...Erre még gyúrni kell! -Oszt' az a család mitõl gazdag? Azt is tudnom kéne nem? Kence meg minek? megcsipkodom az arcom és kész! Kalap? Bohócnak készülök? Ugyan Con, ne csináld már..Nem tudok nyeregben lovagolni, nyereg nélkül meg nemes lány nem ül lovon...Sõt, láttam, némelyek a lábukat se teszik szét, mert azt hiszik, az illetlen és ódalt van nekik...-
ha sokat beszél, kiviláglott egyszerû származásadta ízes beszéde. -És hol, kinél eszünk? Mire a komédia? Nem értem, nem értem... Enni urak között nem tudok...csak kézzel, de tudom, náluk mással is szokás...Mi az a bank?
Jaj, jaj, elsõre minden rendben, de meg ne szólaljon, mert akkor oda az álca! Ez nagy falat, lehet korai még mély vízbe dobni?
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
- Hát tudod... ez már egész rég így van :))) - A családom régi nemesi família, családfánk több száz évre vezethetõ vissza, mindig hûen szolgáltuk az uralkodót, s urunkat Domvikot. A majd 300 hektáros birtok, ahol több család is él... beszedett adókból, eladott állatokból, terménybõl tevõdik ki az örökségem...
- Kence... inkább legyen ha szükség van rá... és kellenek majd ékszerek is... hmmm... - elgondolkodik.
- Kalap? Igazából fogalmam sincs... nem értek a divathoz... - mondja vigyorogva - - Van nõi nyereg amire nyugodtan felülhetsz, s ló akkor is kell, valamin gyakorolni kell, meg kell szoknod. Enni majd itt a fogadóban... Semmi különös programunk nincs mára, csak annyi, hogy sétálunk a városba, hogy egy kis feltûnést keltsünk...
- Bank? Hmmm, az olyan hely, ahol a véremmel és a pecsétgyûrûmmel magam igazolva vehetek ki pénzt. :) Az evést pedig majd itt együtt gyakoroljuk? Így jó lesz? Ne félj :)
-Hûûû-ámult a családi vonulatot hallva Letizia. Ámaz ékszereknél tiltakozott. -Nem, nem kell, ugya már, pénzkidobás és költségbe verlek! Nem érted hogy nem tudom megadni??? Már ez is sok!-ijedt meg komolyan.-A nõi nyereggel se tudok mit kezdeni, vagy anélkül ülöm meg a lovat vagy sehogy! S azt akarod, lássa mindenki, milyen bénán falok annak ellenére, hogy a ruhám cifra? Még leeszem ezt a drága anyagot!
A banknál elszakadt a cérnája. -A véreddel? Az valami ördögi hely?! Be nem teszem oda a lábam! Domvik mentsen tõle! Bûnbugyor!!!
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
- Csssss... - mosolyog kedvesen... - Gyere ide no... - ölelésre tárja karjait. - Szép lassan mindent... ne félj, nem akarok semmit sem elkapkodni. - Nem kell semmit sem megadnod... - cirógatja... Egyszer sem kértem semmit viszonzásul, s ez így is marad.
Kissé eltávolodik tõle, hogy ismét végigtekintsen rajta... Hosszabban ikõzik dekoltázsánál, vékony derekánál, formás fenekénél... majd közelebb hajol hozzá...
- Gyönyörû vagy, igazi nemes hölgy... - suttogja, s egy apró csókot nyom a füle mögötti érzékeny pontra - Mindent megtanítok amire szükséged lehet, senki nem fog kinevetni... errõl gondoskodom. Csak bízz bennem, s magadban.
- A banktól nem kell félned, ha bûnbugyor lenne az inkvizíció már rég felszámolta volna õket... - Még egy kis séta? Aztán lassan indulhatunk is :)
Letizia zavartan hátralépett -Te egy nagy méh vagy. Mért akarsz tanítani? Mért kell ezeket tudnom, Mért kéne nemeslányt eljátszanom? Milyen okból akarsz engem...kitanítani? -tette fel az okos kérdéseket-Mert hogy ennek komoly oka van, az biztos. Mért nem árulod el mi az, hogy megérthessem?
Leült, jelezve, addig nincs séta...
- Emlékszel, mondtam, hogy vadászni jöttem a városba, s hogy ehhez kértem a segítségedet...
Vár egy keveset, majd lassan folytatja...
- Lesz egy bál... kb egy hét múlva... Ma a szabónál megtudtam, hogy egy gorviki házaspár, és a lányaik ruhát varratnak nála, rengeteg pénzért. - Amennyiben igazak az információim banya van a családban... egyedül pedig nem mehetek a bálra... Érted már?
- Ezért is jött kapóra amikor velem akartál jönni... csak... útközben elloptad a szívem... Így igazából már nem tudom, hogy mit hogyan tegyek...
-Gazdag gorviki család. Talán nemesek mint te. Mért lenne közöttük boszorkány?
- Az ilyenek között mindig van, vagy ha nincs akkor támogatnak egy rendházat... bûnös mind egytõl-egyig... áruló fattyak, akik beszennyezik lábukkal urunk szent földjét. A bálon csak megfigyelnénk... egész jó orrom van, hogy kiszúrjam a fajtájukat...
-Nem értem...Akkor királynõnk mért hagyta, hogy fényes serege Gorvikba menjen és segítse õket? Akkor mért köthetnek ki hajókkal menekültek? Mi ilyen híreket kapunk. Azt hittük, a papság ezzel egyet ért és majd áttéríti õket...vagy te is azok közé tartozol, akik rossz szemmel nézik ezt?
- Harctéri taktika csupán... számunkra elõnyösebb ha Gorvikban állítjuk meg az Amundokat, mintha engednénk betörni õket földünkre. - Árulók voltak... azok is maradnak... nem változnak egyik napról a másikra... Háború alatt máshogy mennek a dolgok, de nekem nem tisztem Királynõnk bírálni, nem vagyok tanácsnoka, biztosan tudják mit miért tesznek. Nekem szolgálni a kötelességem...
-Bizonyára! Engem nem érdekelnek a gorvikiak, messze vannak innen. Ám azt hiszem, az a bál nagy falat. Nem tudok táncolni...Túl sokat kérsz tõlem túl kevés idõ alatt...-aggodalmaskodott.
Letizia somolygott, aztán felkelt és magához vette a majdnem üres eprestálat. -Kérsz?