Irodalom 3-as szép levelek, dolgozatok meg talán novellák írását teszi lehetõvé... azaz ennyi kell ahhoz hogy valaki alkosson vagy írásban szépen és gördülékenyen kifejezze magát.
Irodalom 4-es kell az önálló sikerre vitt regényekhez, balladákhoz, egyéb irodalmi alkotásokhoz.
Az irodalom kultúrkörhöz kötött képzi...
A kérdésem a következõ. Mi van ha valakinek mondjuk Erv Irodalma 4-es és szeretne regényt írni?
Elvileg az már elég jó mû és sok "közös" témája lehet egy dél-quironeaival . Ennek ellenére ott nem lesz sikeres a mûve, vagy elég csak egybõl elérni a képzettségszintet?
Hello,
Kicsit olvasgattam és találtam néhány érdekes témát, melyek ugyan már ránézésre lefutottak, de mégis úgy érzem van még mit hozzátenni.
Célkeresztben: Erion idõjárása
„Eriont valóban mediterrán és mérsékelt öv közé teszi mindenki és nem trópusiba. Ami meg szerintem hüyleség, hogy mindent próbálunk a mi jó öreg földünkkel megmagyarázni, pedig Satralis nem a föld. Lehetnek msá természettudományi törvények. A magusban az istenek, és a náluk is nagyobb hatalmak is beleszólnak az ilyen dolgokba, szóval nem egyértelmû semmi.”
Viszonylag paradox gondolatnak érzem érzem Ynev világával kapcsolatban bármilyen módon földi jellegû természettudományokról beszélni Mégis, vannak kószák (vándorok, nyomkeresõk, vadászok, favágók, sõt... életük nagy részét a földeken töltõ parasztok is), akiknek a világ mûködése érdekében muszáj képben lenniük azzal kapcsolatban, hogy hogyan mûködik a természet körülöttük (melyik oldala fás a mohának, mitõl piros az ég alja stb. ). A hangyák alighanem Yneven (még Erionban is) megérzik a közeledõ esõt (hogy a légnyomás vagy a hangyák elfeldett istenének szakrális (szférikus?) segítségével az végül is mindegy), a hó hideg az esõ meg általában nedves. Rég olvastam a sztorikat, de a Taba El Ibara valami gigamágikus hatás eredményeként jött létre és frankón ott maradt, vannak komplett földrésznyi területek ahol még véletlenül sem olyan az éghajlat mint az elvárható lenne, tehát globál klímával számolni az egész világ ad-hoc jellege miatt teljesen értelmetlen. Vagy el kell dobálni minen térképet (és egyebeket is és átnyergelni a Lucky Luke szerepjátékra), vagy nagy levegõt véve át kell lépni minden olyan „nagyok” által elkövetett hol jobban, hol elfogadhatatlanul rosszul megmagyarázott hülyeségen, amiben különben szinte minden hemzseg, ami a MAGUS-sal kapcsolatos.
„A járványokról meg annyit, hogy Yneven nem jellemzõ dolog. Túl nagy a szférikus hatalom hozzá.”
Ez egy nagyon idealista megközelítés... Ha a papok hatalmából indulunk ki, akkor a „nagyok” által alkotott rendszer szerint számos államvallás papja a büdõs életben nem fog mágiával gyógyítani (pl. Toron). Ezek az államok minden normális esélylatolgatás szerint évezredekkel ezelõtt el kellett hogy bukjanak, hisz egy olyan sereg, ahol a félig levágott lábú, artériákból spriccelõ, vértõl sikamlós katonákat a „szférikus” hatalom jegyében percek alatt gyógyítgatja papok tömege némi lépéselõnyben van azon seregekkel, ahol ez az opció nem áll rendelkezésre... Mindegy, ez szerintem Toron esetében éppen orvosolható, de roppant kiváncsi lennék arra például, hogy akár Erionban mennyi az egy fõre esõ gyógyítani képes és hajlandó papok száma (egy szép differenciálegyenlettel meg lehetne adni azt is, hogy ezeknek átlagosan hány manapontja van, milyen gyorsan töltõdnek és ha X nap alatt reprodukálódó járvány lép fel akkor a végén kialakul-e a járvány vagy sem...). Szóval egy középkori alapokra hajazó világ esetében járványok határozott véleményem szerint vannak (mindenféle gagyi kalandötletek, folyamatos háborúk - melyeket a szférikus hatalom nem tüntet el, sõt, generál -, kimondottan rontásidézõ csúnyabácsik és büdös, mosdatlan démonok miatt – szóval a szférikus hatalom mindenfajta párhuzamosan létezõ „természetfelettije” okán is).
„A falak meg a trópusi éghajlat esetén sem mállanának szét. Az erioni falban olyan mágikus erõk munkálkodnak, hogy halandó varázsló is nehezen foghatja fel ésszel. És a mi kis földünkkel szemben Yneven a mágiával is kell számolni mint befolyásoló tényezõvel.”
És az összes ellenkezõjével is... nem kell a falaknak szükségszuerûen mállaniuk, de ha halandó ésszel fel nem fogható mágia védheti õket, akkor halandó ésszel fel nem fogható démoni síkokról származó nanokõevõ esõimádó szúcsaládok is berendezkedhettek a mélyén... Bocs, nem kötözködök, csak elmélkedek, és szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy tök felesleges olyan apróságokon vitatkozni, hogy mállanak-e a falak, mikor ugyanezek a falak lebeghetnének is és még az is lehet, hogy nem õk épületek Ynevre, hanem Ynevet tolták alájuk annak idején... Abban kell megegyezni, ami mindenkinek tetszik és amibõl jobb játék lesz, mert ha globál logikát kerestek kikészítelek benneteket Maximum lokálisan lehet értelmet lehelni a Ynevnek nevezett inkoherens fikciókáoszba (pl egy kis falu mûködhet logikusan, vagy egy várõrség beosztási rendje, netán egy klán, egy kisebb városállam stb).
Na, mivel tegnap nem láttam volna, hogy valaki a Tavernába válaszolt volna rá, meg amúgy is unatkozok, ide is beírom, amivel kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni:
Szóval Dellának elviekben nincs egyháza, a papok nem papnak készülnek, hanem csak egyszerû mûvésznek, aztán Della elküldi hozzá a két ocsmánysá... úgy értem angyalát, akik egyenesen hozzá viszik dumcsizni. Na most arról van szó a leírásban, hogy a Megformálás varázslatot Della tanítja meg a papjainak, viszont a többirõl egy betût nem írnak: honnan tanulom meg a vallást, a Lélek szféra varázslatait, meg az egyéb papi dolgokat? Magányos mestertõl, vagy valami akármilyen más paptól, aki képes használni a Lélek szférát? Vagy ezt is mind Dellától? Vagy (egyéb alternatíve valakinek)? Ez igazából még ma lenne fontos, mert nem akarok holnap délután úgy beállítani játszani, hogy "Há még nincs kész az elõtörténetem."
Valószínûleg én is valami ilyesmi megoldást fogok felhasználni. Ha KM bácsinak nem tetszik, akkor dolgozzon ki a csoportunknak saját használatra egy kiegészítõt a kiegészítõhöz
Egyébként ez tényleg úgy jön nagyjából, hogy Della egy kis disputa keretében megtanítja amit köll. A varázslatok egyébként is az õ adományai, mint szakrális varik. A vallásismeret meg olyan, hogy arról vagy beszél a kari Dellával, vagy önszorgalomból tanulta elõtöriben, vagy azt nem írod fel és emgmondod a KM-nek, hogy minek, ha úgysincs egyházszervezet, amit ismerni kéne.
ETK alapján írom a karit, szóval max. egy alapfokú vallásismeretem lesz, az is azért, mert új-pyarroni a csaj, és a szülei elõkelõk, meg tanítók is egyetemen, meg kisiskolában, és elvileg az pyarrok igen mûveltek:)
Igazából ha ki van játszva a kari vajon egy bárd hnyszor töltené is valójában a manát 1 éjszaka alatt?Nem soxor...
Mágikus kifáradás van és ha 5-10x akar egy bárd manát tölteni,mert annyit használt az éjszaka alatt,akkor bizony komoly fájdalmat/fáradságot okozhatott neki a mágia
Szerintem ez nagyjából HM/KM függõ is, mert elvileg a gyógyulás sem azonnal, egy szegmens alatt megy végbe, nálunk a KM mégis úgy szokta lemesélni (de majd én refomálok és ráveszem, hogy ne csak egyben lehessen sebet gyógyítani )
attól függ hogy érted...úgy nem elhet,hogy ha egy 6 ép seb van,de a pap nem tudja az egészet begyógitani,akko nem megy,de ha van 3db 2ép-s sebed,akko a pap dönthet úgy,hogy 2x2 ép-t begyógyit és a maradék 2 éps sebet majd késõbb...
Igen, elvileg szabály szerint nem lehetne begyógyítani, ahogy te mondod. Viszont szerintem miért ne lehetne az, hogy a seb csak félig gyógyul be, vagy hogy legalább eláll a vérzés, vagy egy kicsit összehúzódik? Ha a kedvemért nem is írják át a TK-eket, attól még saját csapaton belül be lehetne vezetni ilyet (mi pl. azt is bevezettük, hogy a telepátia nem kerül pszi-pontba, ha a másik szemébe nézek... vagy ez van már alapban is? XD)
Végülis a gyógyítással mi azt szoktuk csinálni, hogy az FP-t pszivel felnyomjuk és csak az ÉP-t gyógyítjuk mágiával.