(Nynanak)
*Az ajtóban egy ismerõs szolgalány várakozik, amint kinyitod az ajtót lehajtja fejét tiszteletteljesen és meg is hajol jó mélyen hozzá. Mögötte az amund lány áll egy középszürke színû egész ruhába bújtatva, melynek hosszú ujja van, magas dekoltázsa. Szépen megmosdatva, megfésülve - most ütközik ki igazán szépsége.... talán egyedül magadhoz tudnád hasonlítani - a többi embernõ közül még nem láttál ilyen szépet.* - Kisasszony, készen lettünk a rabszolgája rendbetételével, és idekísértem ahogy parancsolni tetszett.
"Shulur megtanít, hogy a bukás csak pillanatnyi állapot. Véglegessé az teszi, ha feladod a küzdelmet" - Isshae Ianarak
* Urc homályos árnyat lát mikor felnyitja ólomnehéznek tûnõ szemhéjait. Kicsit megrázza fejét, hogy észhez térjen, majd lassan ráfókuszál az illetõre. Felfogja, mit akarnak tõle, de moccanni is alig tud eme állapotában.*
<… Hagyj már békén! A fene vinné ezeket a fészkesbe… Egy pillanatra sem hagynák békén az ember fiát! …>
- Hozz gyolcs inkább! Urc pucukod!
*Felkell szép óvatosan, hogy sebei ne nyíljanak szét lehetõleg, majd megemeli jobb kezét, kinyitva lapátnyi tenyerét, hogy az öreg adja oda neki a szappant. Nem tudja, hogy amaz értett-e valamit szavaiból, de hát tõle ennyi tellett közös nyelven. Tartásából, mozdulataiból azért reméli „lejött” valami a másiknak.*
*Nyna végigméri az amund lányt, aztán int a szolgálónak, hogy elmehet. Kézen fogja a lányt és behúzza a szobába. Ráfordítja a kulcsot és az ágy felé terelgeti új játékszerét. Õ maga beugrik az ágyba és a lánynak is jelzi, hogy üljön le nyugodtan. Mikor mindketten kényelembe helyezik magukat, Nyna kezdeményez közös nyelven. Gondolja, hogy a lány déliként talán a pyarr nyelvet jobban beszéli.*
- Mennyire értesz közös nyelven?
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
*Az öreg egy morgás kíséretében, de a kezedbe rakta a szappant, majd visszament az asztalhoz. Kihúzott egy fiókot, kotorászott benne egy keveset, majg egy falra akasztott szekrénykéhez lépett és kivett belõle egy porcelán tárolóedényt, és ismét az asztalhoz lépett. Kezében egy tálka termett, egy kis pohárka víz. Mosdás közben néha oda-oda pillantassz, valamiféle masszát csinál az öreg. Amikor kész lettél a mosakodással a kis tálkával a kezében hozzád lép, kezedbe nyom egy törölközõt, megvárja míg végzel a mûvelettel, majd a hátadhoz lép. Kicsit hûvös dolgot érzékelsz a szúrt sebednél, de érdekes módon nem fáj, inkább még jól is esik, mintha a fájdalmat csillapítaná. Ugyan ez megismétlõdik a combodnál is. Ezek után kötszert vesz elõ, alaposan és értõ kezekkel beköti mind a hát és combsebedet. Majd rövidesen egy nadrággal és egy inggel - mindkettõ középszürke színû - tér vissza hozzád.* - Öltözz fel!
"Shulur megtanít, hogy a bukás csak pillanatnyi állapot. Véglegessé az teszi, ha feladod a küzdelmet" - Isshae Ianarak
*A szolgálólány hajbókolva elment. Az amund lány meg mereven, feszített izmokkal kicsit kényszeredetten indult utánad. Az ágy mellett megáll, nem hajlandó leülni semmiért. Feszült, ideges, nyugtalan a tartása. Végtelen mélységû kék szemei pedig megmagyarázhatatlan érzéseket árasztanak. Közös nyelven való kérdésedre csak összehúzza szemeit.* - Egy kicsit érteni a nyelv.
*Miután megtörülközik, és érzi, hogy az a valami amivel az öreg bekeni sebeit jót tesz nekik, köszönet képen bólint az öreg felé, majd miután sebeire rákerül a kötés szép komótosan felveszi a szürke nadrágot és felsõt. Végigmér magán, majd ismét bólint az öreg felé, hogy megfelelõ méretû a ruha hatalmas testére.*
- Urc köszön! * Ejti ki halkan a szavakat, majd megáll a morcona képû elõtt és várja, hogy mi lesz a következõ dolog amit tennie kell, vagy tenni fognak.*
- Urc... ez a te neved? - *kérdezi az öreg még mindig toroniul tõlled. Bár a végét nem értetted, de a nevedet igen, s a kézmozdulata és arckifejezése egyértelmûvé teszi hogy mit kérdezett.*
* Bár egy szót sem ért a felé intézett kérdésbõl, de a nevét felismerte az idegenen csengõ szavakból.*
-Igen! Urc.*Válaszol, melyet fejbólintással is megerõsít*
<… Na, ha jól értem a nevemet kérdezte az öreg, nem ártana ezt a nyelvet mi hamarabb legalább kicsit megértenem, még segítségemre lehet késõbb. Mostantól jobban odafigyelek rá! Hogy is mondta !? Neved, te neved gondolkodik eme ismeretlen szavakon, amibõl még nem ért semmit…>
- Urc.... - *aztán maga felé fordítja az ujját.* - Az én nevem Zagra. - *a nevem szó ismét megütötte a füled. Ezt már össze tudod kapcsolni a saját nyelved nevem-neved szavával. Aztán odamegy hozzád és a lábadra mutat, melyen egyenlõre semmilyen lábbeli nincs.* - Cipõ /ugyancsak nem érted. A lábadra mutat, de vajon mit akar... a lábad csupaszságát pedzegeti vagy valamilyen lábbelirõl beszél?/ Cipõ nincs rád való. - *itt már a fejét is rázza nemlegesen, de akkor sem egyértelmû, hogy mit szeretne közölni veled.*
*Nyna bajban van. Látja, hogy a lány mennyire távolságtartó. Biztos sok rossz dolog történt vele idáig. Sóhajt egyet szomorúan, aztán folytatja.*
- Én vagyok neked gazda ezután. Te ne félj. Én nem bántani téged. Nincs megaláztatás, erõszak. Itt lesz neked jó sorod. Te leszel nekem kísérõ, szobalány, öltöztetõ, fodrász, bizalmas. Te szólj, ha valamit nem értesz.
*Jól tagolva és lassan beszél, hogy a lány minél többet megérthessen belõle. Bár nehezére esik így beszélnie, de valahogy csak megbírkózik a feladattal.*
- Te lenni amund. Én ezt tud jól. Nekem nem lenni bajom amundokkal. Nincs elõítélet, nincs harag, nincs bosszúvágy bennem. Én szeretnélek megismerni téged. Megérteni, hogy téged mi bánt, mit szeretsz. Én szeretnék lenni neked barát, ahelyett, hogy lennék gazdád.
*Nyna beszéde õszinte. Még csak nem is játszik. Vallja, hogy az igazi rabszolga gazda kapcsolatok csak akkor jók, ha végül elmélyülnek akár barátsággá. Az amund lánynak pedig fontos szerepet szán az életében.*
- Mi a neved?
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
*A beszélgetés az öreggel érdekes lesz. Egyikõtök sem érti a másik nyelvét, vagy csak 1-2 szóra korlátozódik az. Kicsi gondterhelt felhõk jelennek meg Zagra homloka felett, látszik, hogy nagyon töri a fejét, hogy miképp értesse meg veled azt amit szeretne. Aztán rámutat a saját cipõjére.* - Cipõ. - *önmagára mutat* - Zarga. - *rámutat a cipõjére* - Cipõ. - *aztán a te csupasz lábadra mutat miközben nemlegesen rázza a fejét.* - Urcnak nincs cipõ.
*A rabszolgalány eleinte csak állt és hallgatott, tanújelét nem adta annak, hogy megértette mindazt amit mondtál neki. Csak állt és nézte az arcod, fürkészte a tekintetedet, néha már-már olyan érzéseket ébresztve benned, hogy a lelkedbe lát. Amikor az amundokról beszélni kezdtél viszont megváltozott, érdeklõdés jelent meg a tekintetében, és nem kis kételkedõ csodálkozás.* - Tallashina a nevem énnekem. Érteni amit mond, de én nem tudni csinálni aztat hogy. Csinálni jól disznó, kecske látás, más nem.
*Zarga megnézi mit mutatsz a levetett ruhakupacnál, hamar rátalál a bakancsodra. Elhúzza a száját azt meglátva majd feléd fordulva kezében a bakancsal ismét csak a fejét rázza.* - Nem, nem, nem.... Ez - *felemeli a bakancsot* - ez nem jó. Ilyen - *mutat rá a saját cipõjére, majd helyeslõen bólogat* -ez jó. - *ismét a saját cipõjére mutat, majd rád és ingatni kezdi a fejét* - Ilyen nincs Urcra való