- Fényt! - kiált fel odakinn és egy 15 lábnyi körben nappali világosság támad. A fénnyel körbepásztáz a ház körül.
Ki egyszer megtapasztaltad a repülést, a földet ég felé fordított tekintettel járod, ahol egykor ott lehettél és ahova mindig visszavágysz.
Leonardo Da Vinci
_________________________________________ KM esemény [Navaratna] Helyszín: Shadon-Felföld, erdészlak Idõpont: Téli triád, Szent Tameris hava, éjjel Résztvevõk: minden lakban lévő _________________________________________
Kint ragyogni kezdett a lak környéke. -Domvik!!! Valami kinn fény!!!-hápogott Tycian. -Ó, fogja már be!-dobott egy takarót a férfira bosszúsan a donna. -Ez a dalnokunk, trükkös figura, ő csinálta a fényt, nem a lidércek! Frida érdeklődve dugta ki a fejét, már a donna is csizmát rántott és köpenyt kanyarított maga köré. Hanas nagyot nyelt és inkább lovához húzódott. Imát kezdett mormolni. A dalnok piros bogyókat talált a lova helyén. Léptek sehol. Ám az egyik alacsony fenyő alsóbb ágairól le vot hullva a hó, mintha valaki lesúrolta volna a testével. Ám lábnyomok a hóban sehol. Halk suttogó idegen nyelvű beszéd is el-el érte fülét, ha úgy fordtotta fejét. A fenyőkön túl, a laktól jobbkézre kell valakinek lenni! Vagy valakiknek... Bár látta a lak körül a mély katonás lépteket, azt csakis Castor hagyhatta ott őrjáratozása közben. Ám a levert hó a fenyővel azon kívül állt...
Végigpásztáz minden gyanús helyet, ha valahonnan hangot hall, akkor azt is. - Gyerünk Jani, keresd! - mutatja a fénybogárnak, hová világítson...
Ki egyszer megtapasztaltad a repülést, a földet ég felé fordított tekintettel járod, ahol egykor ott lehettél és ahova mindig visszavágysz.
Leonardo Da Vinci
_________________________________________ KM esemény [Navaratna] Helyszín: Shadon-Felföld, erdészlak Idõpont: Téli triád, Szent Tameris hava, éjjel Résztvevõk: Somuris _________________________________________
Ahhoz, hogy a dalnok lásson valamit, neki is menie kell, nem csak a fénynek...A fenyők mögé kell minimum lépni.
Amint így tesz, halkan ropog talpa alatt a hó. A fény pedig vígan világít. Addig, amíg meg nem lát egy hátat...vörös hosszú szélfútta haj, kopott sötétbarna köpeny. A halk beszéd megszakad, az alak pedig úgy mosódik el a dalnok szeme e lőtt, mint a pára ha hajnalban elfújja a szél. Beszélt valakivel. Nem egyedül vot ott. De akár ki volt a másik, annak nyomán csak egy marék bogyó maradt a havon. Piros bogyó...
A többieknek elmondja mit látott és megmutatja a bogyókat. A fény közben lassan köröz körülöttük. - Nem tudom, kik ezek, de ha tényleg ellenségek, nagy bajban vagyunk. Simán elillantak, amint észrevették, hogy megláttam őket. Legalább ketten voltak. Ha senkinek nincs ötlete, kinyújtja a kezét, a fény középpontja megállapodik a tenyerén, majd a lakba visszasétál és összezárja tenyerét, a fény közben elhalványul és kihuny. - Köszi Jani, ügyes voltál. Most már pihenhetsz.
Leonardo Da Vinci
Castornak már elszállt a haragja erdetileg a ló eltűnésén bosszankodott, mert azt hitte trükkös tolvajok lopták el, és mikor látja a nagy pánikot csak néz, hogy most mit van minenki úgy beszarva...illetve mit van úgy beszarva Tycian, Trixi és Hanas.
A nomád vállára csap:
- Ne remgej már testvér, mert szégyent hozol az őseidre! Ha be kell szarni szarjunk be karddal és állva, mint imádkozva! És ha ez a gyilkos lovag műve akit keresel? Őt IS kutatjuk nem? Hát akkor nosza; kapd az íjad, ülj nyeregbe és derítsük fel ki jár itt, vagy már nem is akarod elkapni a gyilkost? A dalnok már kint jár! Ő mutasson pédát bátorságból?
-Gyere Hanas, ülj lóra és derítsd fel ki szórakozik velünk! -bíztatja a dwoon a nomádot, majd ő is a dalnok után megy.
- Somuris! -kiállt utána- Várj én is megyek!
Mikor látja, hogy a dalnok időközben már vissza is tért, meghallgatja a beszámolóját.
-Mi az hogy köddé váltak? Nem lehet hogy egy olyan figura szórakozik velünk mint akinek olyan hatalma van mint neked? Te is tudnál ilyen délibábot csinálni nem? Nem lehet hogy erről van szó?
_________________________________________ KM esemény [Navaratna] Helyszín: Shadon-Felföld, erdészlak Idõpont: Téli triád, Szent Tameris hava, éjjel Résztvevõk: minden lakban lévő _________________________________________
-Ez nem ember műve, mondj bármit-rázza fejét meggyőződéssel Hanas. De azért felnyalábolja íját. -A lovam marad, nem cseni el senki! Az ajtóban tumultus van, azon ki kéne jutni: itt van trixi a tükrével, Frida, a süket csaj, meg már Messala is, aki a fényt lesi. -Hogy a francba csinálja? Ám a dalnok már visszafelé tart, beszélve a markához. -Mi az?-kíváncsiskodik a donna. Aztán Trixi felsikolt. A tükrét Fridára fordította. Frida elsápadt, megbabonázva nézte a tükröt, arca szürkés színt öltött, szeme homáylossá vált, haja elvesztette életteli fényét, majd elterült a földön. Csakhogy mire a fölre ért, egy hetes fagyott hullaként ért földet. Trixi emiatt sikoltott fel, mikor a változás megtörtént. A donna elájult. Trixi kővé meredve nézte a tetemet. Görcsösen markolta a tükröt. -Méghogy a lovag csinálta ezt! Lófaszt!-kiáltott Hanas.
- Trixi, erről mit mondanak a helyi babonák? Gyakran esik meg néma hajadonokkal, hogy fagyott bábúként rogynak a padlóra? - Megnézhetem én is azt a tükröt? - fogja a kezébe és a másik idegenre néz. Ha az varázsolni kezd vagy ilyesmi, akkor ráirányítja a tükröt. Ha félelem jelét látja rajta, de nem viselkedik támadóan, akkor inkább hozzá szól helyi nyelven (csak hogy ne kelljen válogatnia a szavait): - Beszélj!
Leonardo Da Vinci
-Dehogy fordul elő gyakran...fogalmam sincs mi volt ez!-rebegte Trixi zavartan.Mereven fogja a tükröt, nehezen tudja elvenni tőle a dalnok. Belenézve csak a berezelt, halálra sápadt Tyciant látja, aki ugyan olyan értetlen, mint Trixi. Nem esik össze hullává és nem is varázsol. -Miről? Te szent Kleofás, ez mi volt?! Mi történt Fridával?
Castor estében elkapta a menyasszonyát és az ágyra fektette.
Nem esett rögtön pánikba. Tudta hogy Somuris, illetve a bárdok nagy szemfényvesztők és lehet hogy csúfot űznek velük.
- Olyan pedig nincs, hogy valaki az egyik pillanatban él és virul a másikban meg hulla; a nagy semmitől! -jelentette ki makacsul a dwoon és lehajolt hogy megvizsgálja Frida verőerét. Mi több, megis tapintja a halottnak látszó test nyakát két ujjal és kitapogatja a nyaki verőeret. (Ennyi tapasztalati ismeret csak rárakódott az Ispotályból.)
Ha nem jár a várt eredménnyel, és a lány halottabb már nem is lehetne; azaz a dwoon megbizonyosodott felőle, hogy tényleg nem csalták meg az érzékszervei nagyokat hümmög és feláll.
<Ezek szerint valóban a látható túli válág lényeivel van dolgunk.>
Fegyvert ragad és Messala ágya mellé áll. Nem tudja hogy hat-e hisz nem biztos benne hogy felszentelték, de a papnőktől kapott Nap szibólumocskát kirakja a ruháján kívűlre a nyakába, hogy látszódjon.
- Mióta ismered? Lehetséges, hogy nem köznapi teremtés (volt)? Kinek állhatott az útjában? - Castor mit látsz rajta? Halott? Megfagyasztották? De miért? - Trixi, hallottál olyat, hogy valaki így bánik a fagyokkal? Valami jégvarázsló vagy ilyesmi? * Lehet a támadást Trixinek szánták? Vagy a donnának? *
Leonardo Da Vinci
Castor kitapinthatja: ez a lány kopog a jégtől. S úgy néz ki, nem friss fagyasztott test ez...mintha már egy hete halott lenne és úgy fagyott meg...Mondhatni...valaki, aki egy hete kinn megfagyott és most hulla... -Akkor lett ilyen, amikor a tükörbe nézett...Castor, én nem az ő arcát láttam a tükörben-suttogta Trixi s mikor azt mondta, ő, a tetemre nézett. -Egy...egy tejfehér bőrű, kopasz lényét, akinek a szeme is tejfehér volt, szín és bogár nélkül! Ez elég rosszul hangzik. -Mintha megszállta volna valaki...te jószagú Darton, valami megszállt egy hullát míg benne volt, élőnek tűnt és aztán mikor elhagyta visszahullázódott?! Mi ez, ha nem fekete mágia?-berzenkedett Hanas. A nomád levetkőzte félelmét és mondott egy alternatívát. -...egy lidérc lett volna?...-nézett kényszeredetten a dwoonra Trixi-Elvileg a tükör felfedi igazi arcukat, szóval... Odabenn Messala magához ért, kiverte a víz. -Castor, ugye jól láttam...az a nő összeaszalódott a szemünk láttára...? Tycian sápadtan ült, szorongatva a bőröndjét. -Egy hete...felfogadtam vezetőnek, hogy elvigyen egy barlangba. Semmi szokatlant nem tapasztaltam...Te jó ég, még le is feküdtem vele!-nyekeregte. -Minden rendben volt, aztán ideértünk a lakba...és ha engem akart elrabolni?! Ki tudja mióta volt benne az a valami! Ó, imádkoznom kell, lehet nekrofil lettem! Aki egyszer élőnek látszó hullával hál, az már nekrofil?!-esett pánikba. Az undor viaskodott benen a rémülettel. A donna csak kapkodja a fejét. -Mi van?! Lemaradtam valamiről? Kifejtenétek bővebben, kinek mi a véleménye vagy mire jött rá? Castor! Mi van? Hanas egy bottal megbökdöste a hullát. Semmi, mereven fekszik. A bőre kékesfehér. Szeme több mint üveges.
*Vincnet az elmult napok fáradságai miatt nehezen ébredt, és pont akkor tért magához amikor a tükör a nőre fordult, és egyik pillanatban még élt a másikban már fagyott hullaként feküdt, lassan kiszált az ágyából.*
<Domvikra mi történik erre ezek a lidércek veszéjesebbek mint bárki hitte volna, és mi van ha bennem is van ilyen. Ohh istenev Giovanni miért vett rá erre a vadászatra, varázslók boszorkányok mágikus kapuk, meg egy nő aki elöbb él aztán egyhetes hulla lesz belőle, ez nekem sok.>
*Vincenten, most látszik először hogy még tapasztalatlan tejfeles szájú fiu még, és mintha félelelm csillogna a szemében. Lehet hogy ez a látvány már neki is sok volt. Hiába ő még tényleg nagyon ifjú, és mégis csak Shadonban nőtt fel, ahol egyedül a papok mágikus hatalmát tapasztalta, és nem felföldi edzésű srác volt. Ő nem szokott hozzá ilyenekhez.*
- Hát akkor pajtás, most nagy mázlid, hogy elkötötték a lovamat, és ez olyan eseményeket indított meg, amik leszedték a nyakadról ezt a megszállt testet. Lehet nem is véletlenül volt süket? Van csomagja? Nem mintha sokminden utalhatna a megszállóra, de talán a gyilkosára igen, ami akár ugyanaz is lehet. - Tegyük a tűz mellé, akkor legalább kiderül, ki is volt eredetileg. Attól tartok ezek után aludni úgysem akar senki, hamarosan meg úgyis pirkad. Szerintem ezentúl minden idegennek megmutatjuk azt a tükröt...
Leonardo Da Vinci
-Nem tudom. -mondta komoran. - Nem vagyok pap, sem inkvizítor és nem ismerem ezeknek a bestiáknak a fajtáit sem a természetét. Ghoulok ellen harcoltam már, de azokat harminc méterről ki lehet szagolni erről biztosíthatok mindenkit.
-Na jól van. Hanas csukd be az ajtót és ne engedj ki senkit.
-Oké Trixi. -Ellneőrizz le engem a tükörrel. ...- Jól hallottad ne a szádat tátsd, szépen megbizonyosodunk mindenkiről hogy ember-e. Velem kezdjétek.
Megvárja mig Trixi megvizsgálja az alakját a tükörrel.
- Oké most nézz végig mindenkit. -Tycian utána maga jön, mert maga együtt is hált ezzel a hullával! Honnét tudjuk hogy maga nem az? Messala! A végén vedd el a tükröt Trixitől és őt magát is ellenőrizzétek le!
//Ha valaki tiltakozik a vagy pattog, annak Casor gyanakodva szegezi a pallost://
- Fél tükörbe nézni? Mi veszteni valója lehet? Ha meg nem; hagyd, hagy nézzen meg Trixi! -Egy egyszerű tükörbenézéstől még nem halt meg senki! -vicsorog a dwoon.