"Ez a főváros legnagyobb temploma. Azaz egy dóm. Piszok nagy,ha király lennék, inkább ebben laknék csak a szentképeket szedetném le mert azok feszélyeznek.
Első, amit nem árt tudni, hogy hét bejárata van. Minden nemes, aki ad valamit magára, itt lép frigyre párjával, s gyerekük is itt kapja meg a nevét. Itt minden misekor majdnem tömve vannak, de rájöttem, ez inkább szól arról, hogy ciki nem ittlenni, mint a vallásosságról. Regiment pletyka cserél gazdát mise után és előtt, s néha úgy kiöltöznek az ide járók, hogy inkább bálban érzem magam mint egy isten házában.
Hős élvezte a misékre járást...állítása szerint nagyon is földi vágyakat gerjesztett benne pár hölgyemény. Ezt el is tudom róla képzelni. Majd elsüllyedtem szégyenemben, amikor azon kaptam Hősömet, hogy egy padban ülve diszkréten szoknya alatt járt a keze, a hölgyike pedig úgy pirult, mintha Domvik most olvasta volna ki a fejéből bűneit. S közben olyan mereven, illedelmesen ültek, hogy áhitatnak lehessen hinni...Hányok!
Térjünk vissza a templomra, sicc Hősöm...A díszes faragványok mellett egyebek is bemutatkoznak itt: mázas csempék, mozaikok, tűzzománc adomyánok, szentképek, márvány szobrok, kristályból készült ereklyék, szóval pompa a köbön, ahogy tanult barátom mondaná, s lopásról nem nagyon hallottam. Maga Domvik egyik alsóbbrendű angyala védi a helyet az enyveskezűek ellen a hiedelem szerint. Láttam az ipse szobrát -a negyedik bejárattal szemben áll a dómban-, meg azt is, hogy a fiatal lányok azért imádkoznak hozzá, hogy kiszemeltjük belészeressen. Mert a szobor amúgy jóképű. Ki érti ezt?! Ahogy azt is, hogy ama védő angyal egyik fényes hajtincsét a papok a falak közt őrzik, s a legenda szerint sose huny ki a fénye. Megnézném én azt a két szememmel!
10 főpap teste nyugszik a dóm padlója alatt, szóval hullákból sincs hiány. Megdumálom már egy boszorkánymester haverommal, csináljon egy kis izgalmat a helyieknek feltámasztással

Ó, mielőtt elfelejteném, ez nem pusztán egy pucos dóm. Minden héten nagymisekor a harmadik kapunál alamizsnaosztás van a szegényeknek, ami néha meleg ételt jelent nem tantumot. A negyedik kapuval szemben van az ispotály, ahol felcserképzés is folyik, a papok felügyelete alatt. Ugyan így az ötödik bejárattal szemben egy kolostorszerű zárt intézmény áll, egy akadémia homlokzata. Mondjuk ki, egy akadémia bejárata, mert azon túl jókora parkban, zárt területen, úgynevezett kampuszon vagy min belül okítják tudományokra az arra méltókat.
ide mentorral, támogatóval nem nemesek is tanulhatnak elméleti tudományokat, humántól a reálig, sőt, piciny teológiát is.
Jó, a kolostorszerű "kis" épületben szakmát is meg írás-olvasást, számítást is. Majdnem beiratkoztam viccből."