Ez a nap alkonyatig már a feleséged jegyében telt, másnap délig hőztad a lóbőrt. Akkor is csak a finom kávéillatra ébredtél fel. Csinos szőke lány szolgálta fel s nyitotta ki az ablakot hogy friss levegő érkezzen be, akit hátulról majdnem Valrinak néztél. Tényleg, Valri. vele vajon mi lehet? Ilana a haját tűzette fel egy ügyes kezű serdülővel, s krémszínű egyszerű, mégis divatos, lovagkorokat felidéző ruha fedte el előled bájait. -Na, az álomszuszék! Azt hittem az egész napot átalszod! Enyhe fejfájás ugyan motoszkált benned, de az a fajta, ami friss levegőre tovaillan. Amint kész lett a haja s egy inas behozta a ruháidat, hogy felöltözhess, nejed leült melléd az ágyra: -Valri állapota változatlan. Nem ébred fel, de lélegzik, él. Én nem értem mért mondta azt Haravan hogy nem baj ha nem tud se inni se enni, valami sztázist emlegetett de én az ilyen tudományos szavakat nem értem. De aggaszt engem ez az egész. Igaz, hogy Valri néha nagyszájú és kibírhatatlan, de az izgágasága még ennél is jobb! Haravan is gondterhelt, kért is, hogyha felkeltél s magadra találtál, keresd meg őt az üvegházban. Ó, igen, van egy üvegházunk is...-pirult el. -Valri a távozása előtt építette, mikor Darshana ellen indultatok.
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
<Szegény Valri, szegény én,a jó öreg Messana, istenem, mit fogok kezdeni nélküle?....Nah de minek is vannak erre tündérek, ha nem azért, hogy segítsenek.Majd talán a jó öreg Haravan megajándékoz, egy új és talán mégszebb, díszesebb munkával.>
Bús képpel öltözködök, és elindulok a saját udvaromra.
<Merre lehet az az üvegház, és egyébként is mire jó az?Mindegy Ilana szereti, és ez a fontos.>
Ha meglátom a nevezett helyet, elindulok.
<Remélem ott is fogom találni az öreg Haravan-t.>
„Lüktet a vér ereidben, ha kardcsörgést hallasz... Jóbarátod a Halál, fegyver-a-kézben rámosolyogsz... Fejed felett zászlót tép a szél, hogy gyõzelemre vidd... A Dicsõség Istene veled van, hát hiába lesnek téged a varjak. Kiválasztott vagy, amilyen sokezerbõl egy, ha akad - Harcosnak születtél!”
Az üvegházat akár pálmaháznak is hívhatta vola Ilana. Oda belépve a meleg és a párás levegő csapott meg legelőször. Aztán a buja növényzet. Ránézésre sejtetted, a zömét még az életben nem láttad. Távoli világok egzotikus növényeit gyűjtötte ide Valri, s ebben az ötletben most nem volt semmi átverés vagy csali. Egyik növény sem akart életre kelni és megenni téged, sem pedig más természetellenes dolgot művelni. A pálmaház végében ült karosszékében haravan, kinyújtott mutatóujján kicsi kék madár egyensúlyozott. A férfi előtt leterített asztalon feküdt Messana s a családi gyűrűd. Jöttödre Haravan hellyel kínált szabad kezével. A kis madár feje feléd fordult. -Mit látod, Valri nem hagyta veszendőbe menni személyes tárgyaid.
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
-Ez nem létezik,Messana, itt.De ugye nem adta az életét valri ezekért a kacatokért? <Domvik megsegített!Itt vannak sértetlenül, már csak Valérinak kéne felébrednie.>
-Nos gondolom, nem csak ezekért hivattál ide Haravan.Térj kérlek a tárgyra.
Helyetfoglalok.
-Térjünk a tárgyra, és ne kerteljünk barátom, tudod egyenes ember vagyok.
„Lüktet a vér ereidben, ha kardcsörgést hallasz... Jóbarátod a Halál, fegyver-a-kézben rámosolyogsz... Fejed felett zászlót tép a szél, hogy gyõzelemre vidd... A Dicsõség Istene veled van, hát hiába lesnek téged a varjak. Kiválasztott vagy, amilyen sokezerbõl egy, ha akad - Harcosnak születtél!”
Haravan a fejét rázta. -Nem, egyelőre nem fog meghalni. Sztázisba helyeztem. Amm, ez egy fajta alvás-magyarázta. -Pontosan érdekelne, mit tudsz erről az Arvandarról. Miben egyeztek meg? Feltételezni merem, az alku tárgya felel azért, ahogy most Valri van.
-Arvandar,hmm....nos azt tudom csak róla amit Valri elmondott, hogy a népedből való nagyhatalmú boszorkánymester, vagy mi a fene. -Az az igazság, hogy semmit nem tudok az ő alkujukról, ugyanis így is még szöknünk kellett.Azt tudom, hoyg az alku amit velem kötni akart az az hogy udvarolhasson a lányomnak, ha majd felnő, de ezt megtagadtam. -Miért ennyire fontosak a népednek az alkuk? Mindenkivel alkukat próbálnak kötni.Nem értem az okát.
<Domvik ítélné ezeket a tündéket a legnagyobb szenvedésre, amit bűnös magkaphat.Jó hogy vannak köztük kedvesek, de a nagy részük csak keresztbe tsz nekem.Nah jó nem panaszkodok inkább, lehet hogy a jó öreg Haravan is hallja, nem akarom megsértenio, ő és Valri is kivétel.>
<Lassan kezdem érteni, miért is üldözik a szentéletűek ezeket a varázshasználókat.>
-Nem ismerem ezt a tündért. Vagy messze lakhat tőlem, vagy most még igen fiatal és csak később lesz kiemelkedő egyéniség a fajtánkban és a mágiában. Gondterhelten simogatta meg a kis madár tollazatát. -Kár hogy nem tudja Valri maga elmondnai, miben egyeztek meg...Egyébként gratulálok a kislányodhoz. Lám, tudod, milyen nemű gyermeket hord Ilana a szíve alatt. Eltartotta magától kezét, a madárka elrepült, valamelyik üvegházi fa felé. -Nagyon kockázatos az időutazás. De Valri vakmerő. Őszintén rádnézett: -Nem értek a gyógyításhoz. Katona vagyok, azok között is tiszt, aki parancsnokol. Én nem tudok Valrin segíteni. Viszont ismerek olyat, aki tudna. De azt hiszem túl sokat kértem már tőled ezidáig is, és inkább maradnál békében a feleségeddel holtodig... Adok két hét várakozási időt Valrinak, visszatér-e közénk magától. Ha nem, segítségre lesz szüksége.
-Tudod mit, ne adj két hetet, még túlzottan belejönnék a nyugodt életbe, rukkolj elő vele, hogy tudok segíteni Valrin.Elvégre ő is megmentette az én tyúkszaros kis életemet, holott simán sorsomrahagyhatott volna.
<Még a végén lemaradok arról, hogy visszafizethetem az adósságomat.Annak pedig nem örülnék.>
Felvonta egyik szemöldökét. -Egy hetet se pihennél? Szerintem jót tenne a feleségednek. Majd hozzátette: -Hajlandó lennél az én társaságomban belevégni?
Haravan elmosolyodott. Szárnyröptét hallasz majd érzed, valami a fejed búbjára száll. A tündér felpillant. -A kék madár az, nehogy elkezdj csapkodni. Hátradőlt, összefűzte ujjait. -Akkor egy hét lazítás mindkettőnknek, aztán belevágunk ha szükséges. Addig kiötlöm, kihez és milyen útvonalon kéne elmennünk. Viszont amíg itt tartózkodom, lenne egy kérésem: hozz nekem négy szüzet, akikkel hálhatok. Ne legyenek csúnyák, nem bányászatba akarok fogni olcsón. Szeretném ha személyesen te kezeskednél a lányokért. Tudom hogy jó az izlésed Hoppáré, ez aztán a nem mindennapi rendelés.
Kicsit összerezzenek, amikor rámszáll a madár. -Nem hesegetem el csak rám ne szarjon.... -Egyébként köszönöm a gratulációdat, de Ilanának kérlek ne mondd el.
-Azt hiszem nem értjük egymást, bármit megteszek, de nőt aztán ne kérj tőlem főleg ne szüzet, meg is mondom miért.Ugyanis ha én hozom és tudom hogy szűz utána már biztos nem lenne az.. Másrészt, nem vagyok ugyan egy ájtatosképű, de a mi kultúránkban, ez úgy van, hogy az szerzi meg a nőt aki meg akarja kettyinteni.
<Minek néz ez engem stricinek?.....Nah jó talán egy kicsit az is vagyok.>
-Nah, jó azért meglátom mit tehetek, lássd nem vagyok rosszgyerek.
<Egyébként, be kéne ugrani Amriuszhoz is, hogy elkezdhessem léátrehozni a templomot a várban, ugyanis kezdek félni a jövőtől.Ha tényleg Gorvikkal fogunk kapcsolatbakerülni, akkor jó ha erős lesz a vár,erődíteni is kéne, nah meg az én drága Ilanámról is gondoskodni kell, nehoghy elveszítsem.....megint.>
Haravan őszintén felkacagott, amikor említetted, óvakodsz a madárpotyadéktól. -Tartom majd a szám, ne aggódj. Ami a lányokat illeti, én idegen vagyok itt, nem bíznának meg bennem, de te Hattyúvár ura vagy, senki nem kérezne semmit, mért szólítasz magaddal lányokat. Nem jól mondom? S szerintem csak hagytál pár hajadont érintetlenül, túl fiatal vagy te ahhoz, hogy a környék összes szoknyáját felhajtottad volna 13tól 80 éves korig Úgy 14-től 22 éves korig várom ha lányokat, ha kérhetném-vigyorgott.
Igen csökönyös jószágot adtak alád. Amikor azt mondtad neki, menjen, immel-ámmal látott neki, mikor vágtába akartad csapni, ügetett, amikor meg ügetni, akkor vágtázott. Bolondot csinált belőled az a kanca, lerítt róla, az állat szórakozik veled. Bosszúsan érkeztél meg a legközelebi faluba, ahoo még lányokat is kellett kerítened a tündérnek...
<Ilyet....Ez a nő is szórakozik velem...>-kacagok magamon.
[i]A falu főterén megállok, és megkérdezek egy járókelőt merre van a kocsma.
A kocsmába belépve megszólalok:[/i]
-Emberek a Hattyúvárba szükségem lenne egy két szolgálónőre,ugyanis bált rendezek.Fiatal lányokat várok.Jó fizetést kapnak a munkáért, de mindegyiknek szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Elég rövid időre kellene mindössze 4 lány.Megközelítőleg 1 hétre.A fizetség, hogy neve is legyen a gyereknek, 2 arany. -Barátságos ajánlat igaz?-kérdezem meg egyszerűen, rábeszélőleg.
Belépésedkor mindenki megsüvegelt téged. Hiába, úr vagy, nem egy paraszt a földekről kapával Hallva téged azért megkérdezték, amit akartak: -Mik vónának azok kitéjiumok?-próbálta visszaadni az egyik ember azt a szót, ami számára bonyolultnak bizonyult. -Egy hét?-erre hümmögés volt-Bocsássa meg az úr, de ha egy hétre kimarad egy kéz, akkó gond lesz télen...Nem lehetne asztat rövidebbre szabni? Egy bál sem tart egy hétig...-vakarták a fejüket. Igen, igen, betakarítások vannak, a távolmaradáshoz ütemezik az egészet. Itt most minden kéz számít nekik, s neked meg a termés számít, vagy éhezni fog a vár meg a falu is télen.