• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 43 / 153 • 1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 153

Re: Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2007.11.07. 18:45

Szia Castor!

Az a szép, hogy hozzád igyekszik a karakter.. :D
Egyébként, ha legalább 3. szinten van a kétkezes harc, akkor nincs eltérés a rosszabbik és jobbik kéz között, egyformán ügyesen forgatja a fegyvert mindkét kezével. Így nem is kell a fegyverértékeknek eltérnie...nem?
"Bocsáss meg! Eszemet az idő meg nem óvta,
Most fekete,fakó, mint könyv, múlt mélyiből."

Dale Avery: A Renegát
Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 984
ZK Karakter: Torum - Belső ellenség /Warhammer/
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Kalmárfejedelem » 2007.11.07. 19:18

Sess!

Mostmár egyem meg amit főztem igaz? 8) :D

Nos, abban neked igazad van, hogy az UT szerint 3. fokú Kétezes harccal már nincscsenek negatív módosítók a rosszabbik kézre; de ez nem jelenti azt hogy akkor se lennének ha hirtelen kicserélnék a csatabárdodat egy másikra, mint amit eddig megszoktál... 8) Nem tudom érted-e a logikát.
Valahogy el kellett jussál arra a szintre és az alatt a tanulóidő alatt míg 1.-től feltornáztad a tehetséged a 3. szintre bizony jól jöhetett, hogy a rosszabbik kézben tartott fegyver fürgébb, "offenzívebb"; ezért mostmár nincs különbség a két kéz támadási potenciálja között, ezért nincsenek negatív módosítók.

Az a baj a kétkezes harc nagyon igényelné a "Kétkezesség" adományát -mint biológiai hátteret- hogy az általad vázolt elképzelés megvalósuljon. Vannak emberek akik olyan veleszületett adottságokkal rendelkeznek, ugyanolyan ügyesen bánnak mindkét kézzel. Esetükbe azért nincs a két kéz között harcérték módosító beli különbség, mert idegrendszerileg alkalamsak erre a megosztott figyelmet igénylő taktikára.

Azoknál akiknek kevésbé szerencsés a genetika mindig meglesznek a lateralitásból adódó preferencák. Azaz hiába lesz akár 5. fokú Kétkezes harcban, mindig lesz egy "jó" és egy "'rosszabb" keze amit jobban preferál, bár ezen a szinten már a rosszabbik keze is olyan jól kooperál, hogy ez játéktechnikailag a negatív módosítók megszűnését jelenti. De ettől függetlenül nem szünnek meg úgymond jobb és balkezeseknek lenni. :wink:

Fájdalom, az Új Tekercsek rendszere nem ismer Előny-Hátrány rendszert, ahol a "Kétkezesség" mint olyan; megjelenhetne, hogy ezt a képességet szimulálni lehessen.
Letudja a 3. fokú Kétkezes Harcot a követelményekben feltűntetett "Ügyesség 15"-tel.

Nem bánom, nem kívánom feleslegesen bonyolítani a fegyvereidre vonatkozó statisztikákat, legyen mindkét csatabárdnak standard szerinti értékei.
"Az anyagi érdek a kis jellemek nagy próbája, de a nemes jellemek számára még csak a legeslegkisebb. Aki megveti a pénzt, még korántsem talpig tisztességes ember."
Kalmárfejedelem
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 1058
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.11.08. 18:58

Üdv!

Akkor eljutottam ide is. Kétkezes harc fegyverpárok.

Egyrészt azt mondanám az a legegyszerűbb és legkevesebb félreértésre okot adó, ha tartjuk az UT fegyverpárjait. Ezek is elég sokrétű párokat jelentenek.

Ha mégis mindenképp más párokat akarunk beilleszteni, akkor a két azonos fegyver egyidejű forgatására van néhány példa, ami alapján kellene ilyesmi is. Így azt javaslom gondoljuk át, hogy mely fegyvereket forgatnak saját maguk párjaként a magus világában.
Az én párjaim (zárójelben, hogy mire alapozom):
rövidkard-rövidkard (párostánc)
jatagán-jatagán (dervis)
láncosbuzogány-láncosbuzogány (saját vad ork gladiátoraim) :rotfl: /Ez persze már csak poén volt. :P /

Hirtelen ez jutott eszembe, de még biztos lehet ilyenekre példákat találni a régebbi könyvekben, magazinokban.

Konkrétan a törpe és a két egykezes csatabárd esete: Szerintem ez nem igazán működik. Ennek egyszerű oka van: A törpe kezei rövidek, hogy két fél-egy méteres csatabárd ne akadjon össze. :wink:
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2007.11.08. 21:41

Szia Quator!

Bocs, hogy ellenkezem, de nem is tudom: szerintem a törpék a saját testméretükhöz készítik a fegyverük, szóval az "összeakadás" számomra kicsit érdekesen hangzik... :D

S.

Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2007.11.09. 8:37

Quator Sessaryen felvetése jogos. Egy óriás sem fog emberi méretű fegyverekkel harcolni mert mit is kezdjen egy fogpiszkálóval.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Hakea Ello » 2007.11.09. 14:58

A két csatabárd egyébként sem hatékony fegyverpár. Mindkét fegyver szinte kizárólagosan támadásra való, azon belül is páncéltörésre. Könnyű megakasztani, el is lehet csapni a nyelét, lomha, nehéz, otromba, ráadásul kizárólag csapni lehet vele, ami kiszámíthatóvá teszi használója mozdulatait és belharcra szinte alkalmatlanná teszi a fegyvert.

Rövidkard+rövidkard már némileg jobb, viszont ugyanúgy rosszul lehet védekezni vele, hatótávja pedig igen csekély. Könnyű fegyverzet+páncélzat ellen jó.

A jatagános az rendben van, a sivatagi harcmodornak megfelel.

2 láncos buzogány: poén :P
"Don't make me send you to another dimension."

Alix Dea Dakk - Karlap
Haifa Al Zahra - Karlap

Karihangok: 1 2 3 4 5 6

LOBOGÓK HAMVAI ONLINE SZEREPJÁTÉK PROJEKT
Hakea Ello
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 1412
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Pirate » 2007.11.09. 15:08

Tudom hogy nem éppen a legauntentikusabb forrás, de a Hollóidőkben a törpe gladiátor párban forgatott harci kalapácsokkal harcolt.
Egyébként a fegyverpárokról: a tőrkard-tőrkard kombót Zorrón kívül a shadoni Halak klánja is alkalmazza, a rövidkard-rövidkard tradicionális fegyverzet volt a nemtudomhogyhívják gladiátoroknál az antik Rómában, kard-bárd párosítást én egy lovagi harcibemutatón láttam, a bárd-buzogány meg az UT szerint hol páncélromboló, és dél-Yneven honos, hol elképzelhetetlen, és démoni erő kell hozzá. Nem azt mondom hogy minden egyes lehetséges párosítást vizsgáljunk be, de azt azért lehetne hogy a nyílt karakter gazdája előáll az elképzelésével, aztán a HM-ek ezt megvitatják, és vagy engedélyezik vagy nem. Pl. egy izomagyú törpe nyugodtan használhat két pörölyt is akár, de egy átlagember még két csákányt se. Azaz megnéztem a fegyverek súlyát, és inkább két shadleki buzogányt se. A két rövidkard szerintem eléggé elterjedt és bárkinél előfordulhat, a két jatagán viszont csak a dzsad derviseknél. Stb, stb, stb...
"Felöltöm vértem, kezemben íjam és a kardom,
Készen állok a rohamra, a csatajelet várom..."
Pirate
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 208
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2007.11.09. 15:17

Hakea amit a csatabárdokról írtál az jogos, de egy teljes vértbe öltözött törpéről el tudom képzelni. Kellően konokok hozzá hogy ragaszkodjanak hozzá. Ennyi erővel a kétkezes csatabárd sem hatékony fegyver hisz az is alkalmatlan belharcra és védekezésre sem éppen alkalmas. Egyébként nem sok olyan fegyverpárosítás van amit ne tudnék elképzelni alapvetően mondjuk azok amik teljesen eltérő stílust és harcmodort képviselnek. Mondjuk shadleki buzogány és tőrkard párosítást nehezen tudnék elképzelni, de azt is inkább stílus mint fizikai kivitelezhetőség miatt.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Hakea Ello » 2007.11.09. 16:14

A kétkezes csatabárd klasszikus fantasy elem, történelmi forrásokban eddig nem találkoztam vele. Viszont ha a játékban betöltött szerepét nézzük, tarolás a lényege. Ezzel szemben egy lándzsa (amit sajnos nagyon kevesen használnak) sokkal hatékonyabb fegyver.

Pirate: A rövidkard+rövidkard párosítás az antik rómában csupán spekuláció. A fegyvernem a dimachaerius, viszont mivel csupán egyetlen relief és pár írás maradt fenn róla, gyakorlatban kellett kipróbálni. A gyakorlat azt bizonyította, hogy legfeljebb dimachaerius+dimachaerius párosításban lehetett hatékony, a pajzzsal felszerelt gladik ellen alulmaradt, a lándzsások/mozgékonyak ellen is értelemszerűen (vannak kapcsolataim, gladitémát vágom :P)

Alix Dea Dakk - Karlap
Haifa Al Zahra - Karlap

Hakea Ello
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2007.11.10. 23:42

Sziasztok!

A mestermunka felszereléseknek van valami módosítója? Hogyan kezelitek?

S.

Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Hakea Ello » 2007.11.13. 3:26

Van néminemű problémám a 4. fokú képzettségek limitjének vaskezű betartásával.

Ha szabályosan szeretnénk játszani, a toroni karaktereknek helyből Élő nyelv - kyr toroni 4. fokot kell felvenniük.

"A kyr toroni kizárólag 4. ill. 5. fokú nyelvtudással sajátítható el."

Ha az illető fejvadász, szektatag, famor család sarja vagy bárminemű szervezethez tartozik, képbe jön a második 4. fokú képzettség, a Kultúra - toroni kultúrkör 4. fok.

"A karakter saját kultúrkörén belül - vagy egy alaposabban megismert idegen kultúrkörön belül kiváltképp pontos ismeretekkel rendelkezik egy rétegkultúra szokásait és íratlan törvényeit illetően...Ilyen lehet a helyi polgárok vagy kereskedők szokásainak behatóbb ismerete, de lehet ez iparoscéh, egyházi testület, fejvadászklán..."

Ha az illető ráadásul komoly mágiahasználó, mondjuk Varázsló, akkor jön a harmadik, ráadásul 5. fokú képzettség, a kyr Pszi.

Ezek szerint míg egy ereni harcos röhögve felvehet magának mondjuk 4. fokú fegyverhasználatot, egy toroni megszívta a két kötelező 4. fokú képzije miatt. Elf karit nem is lehetne engedélyezni, mivel alapból kap 3 db. 4. fokú képzit (Idomítás, Lovaglás, Erdőjárás)

Szerintem ezt meg kéne vitatni, ugyanis az elvileg táptalanításra hozott törvény így akadályozza a szabálykönyv szerinti játékot és egyenlőség helyett egyenlőtlenséget szül.

Alix Dea Dakk - Karlap
Haifa Al Zahra - Karlap

Hakea Ello
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.11.13. 5:55

Üdv!

Nincs egyenlőtlenség. Egyszrűen annyiról van szó, hogy egy kezdő toroni kari toroniasságból is kezdő. Így a 3. fok elég neki, hogy elkövesse azokat a hibákat, amiket egy kezdő, tapasztalatlan emberke elkövet. Arról nem a szabályok tehetnek, hogy 1.szintre már öreg róka koncepciót akarnak a játékosok.

Az elf pedig 3. fokon kapja a felsorolt képzettségeket.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Hakea Ello » 2007.11.13. 11:24

Az elf ezzel a módosítással oké, bár ezt eddig sehol nem láttam írásba foglalva.

Viszont valamit félreértettél azt hiszem. Az UT szerint a kezdő toroni nyelv 4. fok, 3. vagy alacsonyabb fok nem létezik. Kultúrával ugyanez, szubkultúra ismerete 4. fok alatt nem lehetséges. Egyenesen a szabálykönyvből idéztem azokat a passzusokat amik ezt világosan leírják.

Ez nem a saját agymenésem hanem ahogy beidéztem, szó szerint úgy van a könyvben. Szabálymódosításra van szükség, az előző válaszban ilyet nem találtam.

Alix Dea Dakk - Karlap
Haifa Al Zahra - Karlap

Hakea Ello
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.11.13. 12:30

Hakea, miért lenne egyenlőtlenség?
Egy ereni harcos megkapja az Élőnyelv, Kultúra, Helyismeret 3.fokon ugyan úgy mint a karaktered. Igen, megveheti 4.fokon a fegyverhasználatot, ha nagyon megindokolja az előtörténetében (és azt hozzáteszem, hogy nem gyermek karakterekről beszélünk, mint jelenleg esetedben). Ugyan úgy mint a harcos te is felvehetsz 4.fokú képzettséget - természetesen megfelelő indoklással.
Ott lenne az egyenlőtlenség, ha ez esetben neked megadnánk ezeket 4.fokon, mint amire számítassz.
És igen is, hogy vaskezűen kell bánni ezzel a limithúzással, ugyanis egyesek nem tudják hol a határ egy kezdő karakter számára.

Kyr-toroni nyelv egy nagyon bonyolult nyelv tény és való.
Azonban eddig megalkotódott ezen karakter előtt X toroni karakter, és mindegyik nyelvismerete csupán anyanyelvi szintet jelölt (tehát 3.fok). Így azt hiszem érthető, hogy az esetedben is megelégszünk egy 3.fokú élőnyelvvel, a kyr-toronival. Azonban, ha ezt te mint játékos akarod 4.fokra fejleszteni, megteheted 1 KAP ráfordítással, valamint beleszámít igen is a limitbe! (és ez esetben nem érdekel a szabálykönyv ezen mondata. 3.fok az anyanyelvi szint - és tessék itt a szabálymódosítás.)

A kultúra.
Nos értem én, hogy könyvből nagyon sok mindent meg lehet tanulni. De pont a toroni kultúrát? Ismered toron felépítését, működését, kultúrális hagyományait. Gondolod ezt a négy fal között el lehet sajátítani, amikor csak egyetlen emberrel érintkezett a karaktered?
És magyarázd meg nekem - ha az ország valós, élő kultúráját nem tudod elsajátítani csupán könyvekből, feljegyzésekből, akkor egy zárt klán belső kultúráját hogyan akarod megismertetni a karakterrel, mivel tőllük is el volt zárva? Vagy van ilyen mű?: Az Ikrek kultúrális hagyományai
Kétlem. A klán kultúrája csupán az évtizedek alatt kialakult íratlan belsőtörvényeken nyugszik. Ezt könyvből nem lehet tanulni, csak tapasztalással.
Így ez esetben a toroni kultúra 3.fok elfogadható (és ez is csak fogszívva, mert ez a kultúra pont nem arról híres, hogy a tapasztalati dolgokat el lehessen belőle hanyagolni), ám a 4.fokú ismerete már nem engedélyezett.
(És megjegyzem, hogy a könyvből tanult kultúrát megsütheted a kinti, valós életben - főleg a toronit.)
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.11.13. 12:31

Sess!

Kifejtenéd bővebben a mestermunkára vonatkozó kérdésedet?
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 43 / 153 • 1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 153