A Gilron papom azért nem lett működőképes, mert tűzfegyver használatára és elkészítésére alkalmas tudás birtokában volt, sőtt, általa elkészített tűzfegyverek birtokában akartam indítani, mivel kahréban képzett Gilron (mérnök) pap volt. Ez akárhonnan nézem is, tápos dolog, tekintve hogy tűzfegyverek ellen semmiféle SFÉ, még a mágikus sem érvényesül, ráadásul a tűzfegyver ép-re sebez túlütés nélkül is. Ezért ez a kari tápos. Hozzátenném, hogy Erigow-i születésű nemesi család sarja, pénze volt bőven mind a taníttatásra, mind az alapínyagora, de azoknak az összege nevetséges, úgyhogy azt inkább ne számoljuk.
Mielőtt még szóvá tennéd, az előtörténet elfogadásra került, azzal semmi gond nem volt, a vita tárgyát egyedül az képezte, hogy tűzfegyver elkészítésére és használatára alkalmas személy csak NJK lehet.
Ez nem teljesen így van, ha engem kérdezel, mert ugyan a PPL1-ben le van írva, hogy ilyen tudás birtokosa, Kahrén kívül csak elszórt, titkos kutatási telepeken tevékenykedő kahre mérnök gilron papok lehetnek, akik nem játszhatóak, azért NJK-k mert nekik eszük ágában sincs kalandozni, ők arra tették fel az életüket, hogy mind tökéletesebb fegyvereket és egyébb mechanikus eszközöket találjanak ki, és készítsenek el.
De a gilron pap az játszható kaszt. A PPL-szerint a gliron papok közül a mérnökök, rendelkeznek ilyen tudással.
Amire a Hm-ek apellálnak az a Mérnökök fegyvertára c fejezetben van. Ez a titkos telepkről... meg több játékülés alklmával... meg a nem tudja használni a tűzfegyvert amit már megeszrzett... baromság.
Nem érzi senki, hogy ez nonszensz. Igen az írók hagyták jóvá a Törvénykönyveket, de hagytak benne hibákat. Az írók a világot találták ki, nem ők írták (sajnos) a TK-kat, ezért szopunk egy csomót itt a szabályzavaros topicban. Gondolj már bele mennyi elkészíteni egy muskétát??? Mondjuk ne, inkább ne gondolj bele, nincs kedvem kiselőadást tartani, hogy hogyan kell elkészíteni egy muskétát, de elhiheted, nem kell hozzá egy emberöltőnyi tanulás. Amit a mérnökök fegyvertárában a tűzfegyverhez leírtak azt valaki olyan írhatta, akinek halvány fogalma sincsen arról, hogy ez mennyire nem titkos tudás. Titkos tudásnak tudom mi számít, ami valamelyik novellában van leírve, hogy egy a 14. Z.H. alatt a Toroniak oldalán tevékenykedő renegát Gilron pap hatlövetű pisztollyal lövöldöz