• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 61 / 153 • 1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 153

Re: Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2008.02.06. 19:08

ÖÖÖ Thor!

Konkrétan leírja az ETK, ezekkel a szavakkal, hogy a Telepátia a Statikus pajzson akadály nélkül áthalad?

S.
"Bocsáss meg! Eszemet az idő meg nem óvta,
Most fekete,fakó, mint könyv, múlt mélyiből."

Dale Avery: A Renegát
Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 984
ZK Karakter: Torum - Belső ellenség /Warhammer/
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Thor » 2008.02.06. 19:19

Sess.

Neked is elküldtem PM-be. Ezt írja z ETK.

„Az egyetlen olyan diszciplina, mely megtalálja a módját, hogy átszivárogjon a STATIKUS pajzson, noha a DINAMIKUS pajzs ezt is feltartóztatja. Ha egy efféle pajzsot viselőnek küldenek telepátiával üzenetet, az csak azt foglya érzékelni, hogy kapcsolatot keresnek vele. Amennyiben fogadni kívánja az üzenetet 1 szegmens koncentrációval át kell rendeznie DINAMIKUS pajzsát, és a kapcsolat létre jöhet.”

Én azt vettem ki a szövegből, hogy át megy akadály nélkül a statikus pajzson, de lehet félre értettem. :D
„Virágozzék ki lelkedben a gyűlölet, mert igaz belső békét csak ez által találsz.” Aruth Dyn-Dayaell
Thor
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 1382
ZK Karakter: Vasöklű Arg-Tristani Krónikák
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2008.02.06. 19:41

UT - kaszt - egyebek

Egyszerűen nem értelek meg benneteket.
Egy éve játszunk így és eddig mindenkinek jó volt, most jött ez a dolog és máris egyből csípi mindenki szemét. Soha senkinél nem volt baj - de Ralognál kibukott véletlenül hirtelen? De most nem erről van szó, ez más tészta...

Azért hoztuk be, hogy a mágiát meg kell vennie annak, aki rendelkezni szeretne vele, hogy a fegyverforgatókhoz képest kompenzáljuk a mágiahasználók "előnyét". Mert igen is nagy előnyük volt.
Mivel mindenki 375 kapból gazdálkodik egy fegyverforgatónak mindent meg kell belőle vennie - harci tudás, technikák, egyéb kapcsolódó képzettségek - míg ugyan ezt megtehette egy varázsló, plussz megkapja a mágiaforma teljes tárházát - és ez qqqqrva nagy előny számukra!
Hát ezért lett behozva az, hogy igen is vegye fel minden mágiahasználó a megfelelő mágiaformát KAP-ból - és még így is előnye van. Viszont ezen nem fogok ismét vitázni, nincs értelme főleg nem az egy éves használat után. Ha valakit érdekel megkeresheti az erről szóló vita anyagát és nyálazza át, abban benne van minden a miértekről.

Megjegyzem nem az a rongyos 9-10 KAP vágja földhöz a karaktereket vagy emeli a harcos felé a harcértékekre gyúró BM-et például. Viszont arra pont tökéletes ez a kis képzettséghezkötés, hogy lépten nyomon mindenki azzal legyen, hogy "jé 3KAP-ért szétvarázslom az agyát a söpredéknek, höhö, de király agyatlan barbár vagyok".

És ha nem venné fel 3 kapért (szekcióként) akkor maradna az, hogy mindent ismer fullon, és még a harcértékei, egyebei jóval elszálltabbak lennének mint egy harcosé és így még jobban tudja ezt mondani a bömös pl.

Tehát, ha már ilyen a rendszer akkor ajánlom mindenki figyelmébe a következő összefüggést:
Mágiát csak az adott mágiahasználatra már ETK óta is képes karakter használhat, de csak azt, amit felvett képzettségként.

Aha... és mit csináljak azzal a boszival, aki nekromanciát akarna megtanulni - ugyanis vannak ilyen bosziszekták is pl. toronban. Mint tudva levő a boszinak nincs nekromanciája - evidens, hogy a bömös nekróhoz nyúl... Nem teheti meg? És akkor a szektatagok milyen nekromanciát is tanulnak, bírnak - mert akkor a mozaikmágiából a nekrót sem tudják (pláne nem!)
Vagy mit csináljak azzal a boszorkánnyal aki pl. harcosként indította az életét , de tizenévesen valami úton módon hozzájutott a boszimágiához? Nem veheti fel? Nem tanulhatja meg mert ő tizenéves és harcos?

Azt mondjátok írja fel ikerkasztnak.
Akkor hozzuk be a rendszerbe az ikerkasztosodást és minden velejáró szabályozást?
Mennyi embernek kell átdolgozni akkor a karakterét, hogy senki ne csapódjon!
Mert szép számmal vannak "ikerkasztú" karakterek nyíltban - olyanok is akik nem sorolhatóak be konkrétan egy kasztba. Velük mi lesz? Élvezik azt az előnyt, hogy az egy év csendesség alatt volt szerencséjük elfogadtatni a karakterüket, míg mások mostantól kezdve kénytelenek csapódva karaktert alkotni (mert szigorú megkötések vannak az ikerkasztra), mert egyesek szemét hirtelen csípni kezdte minden.

Egyébként csak azt tudom mondani, hogyha nektek ez kell hát legyen. Beszéljétek meg, alkossátok meg az új rendszert - és majdcsak lesz valahogy.
Nekem a régi is tökéletesen megfelelt és sem erőm, sem akaratom bíbelődni másikkal, de ha a többség mást akar meghajlok előttetek, akaratotok előtt.

Egyet azért nem tudok:
Aki átfutja az előtörit, megnézi a képziket Ralog karijánál - mondja már meg nekem, hogy miért táp?
Mert bíráltam, minden karit láttam és bizony játszanak olyanok is amik ettől tápabbak és senki szemétnem szúrta.

Yv
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2008.02.06. 19:48

Na jó akkor döntsetek végre, hogy egy kari a képzettség birtoklásából, vagy a kasztja miatt alkalmazhatja a mágiát, mert mostmár egyre jobban látom hogy ez az om-ut egy gányolás mert mindenki úgy értelmezi ahogy akarja.

Most akkor mi a szabály erre vonatkozóan?

Adott mágiaforma használatához kell a kaszt vagy elég a birtokolt képzettség?

Ugyanis nekem fogalmam sincs, valaki nyilatkozzon végre!

1. Most akkor a karakteralkotás alapját a képzettségek, vagy a kaszt jelenti?
2. Milyen tudáshoz férhetnek hozzá az egyes kasztok? Feltétele egy adott tudásnak a kasztosodás? Ha igen mely képzettségek esetében?
3. Akkor egyszerre játszanak az OM-en kasztosodott és kasztnélküli karakterek? Tehát a játékba kerülésnek nem feltétele a kasztba tartozás. Ebben az esetben is lehet mágiát használni, ha valki ismeri a vonatkozó képzettséget?
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2008.02.06. 20:10

Mert ezen logika mentén Slan pszit és magasmágiát is tanulhat kasztnélküli karakter.

Milyen esetekben lehet eltekinteni a kaszt választásától és mikor kötelező?

Vannak olyan mágiafajták és diszciplinák amelyekhez kötelező kasztot is választani és vannak olyanok amelyekhez nem?

Mely ismeretek igényelnek kötelezően kasztot?
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.02.06. 20:12

Látom ismét olyan mintha én egy másik nyelven próbálnék elmondani valamit. :? :(

Megpróbálom mégegyszer aztán ha nem sikerül elnézést érte. :(

Én pont azt mondtam, hogy a ágiahasználó, mint olyan táos az "egyszerű" harcoshoz képest mindegy hogy el kell-e költenie 9-10 KAP-ot. Ha nem kéne elköltse akkor is tápos, meg így hogy el kell költse így is tápos, mert nem az a 9 pont vágja földhöz.
Csupán azt próbáltam kihozni a dolgokból, hogy emiatt ezt a "pluszt" vennénk el a mágiahasználótól azzal, ha a harcos is vígan mágiázhatna.

Boszorkány nekromancia: Mágiahasználat képzettség egy titkos szervezeti hagyomány. Erre szerintem tökéletesen ráillik. Nem első szinten mindjárt 3 KAP és máris a teljes BM-nekromancia tárházat uralja egy boszorkány, hanem kijátsza, hogy a rend beavatja a titkos praktikákba, hogy a BM-nekromanciából is átvehessen varázslatokat.

A kislány, aki 14 évesen találkozott a boszorkánymágiával és azt még 1.szint előtt, előtöriből kitanulta az boszorkány kasztilag, csupán harcias boszorkány. Itt nem látom hol lenne az ellentét az általam mondottakkal kapcsoaltban. Ha pedig már harcosként kezdi a játékot onnantól kezdve a szerepjátékán múlik, hogy beavatják-e a boszimágiába és ezáltal boszivá avanzsál.

Az ikerkasztot mégegyszer utoljára, sírva kérem ne hozzátok be ide! Nem írtam ikerkasztról semmit. Nem tudom Castor miért hivatkozott rám, hogy én ilyet írtam volna. :( Egyszerűen nem értem. Miért van az, hogy mindenki belecsavar olyat az általam mondottakba, amik nincsennek ott??? :? :(

Megpróbálom mégegyszer leírni, hátha sikerül a Ralog konkrét esetére: Az én véleményem szerint Ralog karija kasztilag bárd. Csak bárd, nem ikerkasztú, nem valami teljesen más összemosás. Egyszerű egykasztú bárd. Csupán ő olyan bárdot alkotott, ami a tolvajlásból él meg és ebben kamatoztatja tehetségét. Én komolyna mondom nem értem miért nem ezt sikerül elolvasni az írásaimból. :( Mikor ezt mondom mióta elkezdődött ez az egész herce-hurca.

Most én kérdem egyre kétségbeesetten, hogy akkor mi van végül? :?
Eddig úgy volt, hogy a képzettség azért kelljen, mert az majd kiegyenlíti a mágiahasználók előnyét a KAP-olásban. Tehát elvileg akkor ahogy írtam adott mágiához az adott kaszt kell és ezen felül kell a képzettség, hogy nem legyen annyira elrugaszkodva a dolog.

Ezzel szemben itt viszont az van folyamatosan emlegetve, hogy csak 3 KAP-ért bárki, harcos-gladiátor-tolvaj-pap-varázsló-boszorkánymester-stb bármilyen mágiaformát felvehet. :?

Tehát szerintem mostmár nem a szabályokon kellene változtatni, hanem kis belátással elfogadni, hogy ne írjon fel mindenki mindenféle mágiákat, hanem a kasztok ezért kellenének legyenek használva. A képzettség pedig megmaradna annak, aminek kéne lennie. Nem átjárhatósági kiskapu, hanem egy szabályozó eszköz, mely valamelyest kiegyenlítettebbé teszi a mágiahasználókat és a nem mágiahasználókat.

Őszintén remélem, hogy sikerült úgy leírnom, hogy megértésre leljen a mondanivalóm és ne csak félreértsétek. :? :(
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2008.02.06. 20:16

az ikerkasztot én értettem félre, abban nem Q a hibás.

De nem kaptam kionkrét választ a lenti kérdéseimre.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.02.06. 20:30

Látom nem sikerült ismét megérteni amit írtam. :( Egyre biztosabb, hogy bennem a hiba én nem tudok magyarul foglamazni. :?

Tehát mint írtam:

bárd kaszt - vulgármágia (bárd)
pap kaszt - szakrális mágia
paplovag kaszt - szakrális mágia (csak kis arkánum)
boszorkány kaszt - vulgármágia (boszorkánymágia)
boszorkánymester - vulgármágia (boszorkánymestermágia)
tűzvarázsló - vulgármágia (tűzvarázslómágia)
varázsló - magasmágia, Kyr-pszi
harcművész, kardművész - Slan-pszi

Elnézést most nem részleteztem ki az egyes mágiákat a csoportosításokra. Erősen reménykedem benne, hgy azt már sikerül értelemszerűen kinézni a Karaktergenerálás közleményből. :(

Ha véletlenül valamelyik speciális mágiahasználó kasztot kihagytam elnézést kérek ennyire futotta mostani állapotomban.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2008.02.06. 20:55

Jó akkor mégegyszer felteszem a kérdéseim amire igen-nem feleletet várok:

1. Az OM-en megengedett a kasztba nem sorolható karakterek indítása?
2. Kasztba nem sorolható karakter tanulhat és használhat-e mágiát?
3. Egy kifejtő válasz keretében: kasztba nem sorolható karakterek milyen típusú mágiát használhatnak?
4. Kasztba nem sorolható karater megszólaltathat-e Összhangzatot?
5. Kasztba nem sorolható karakter képes-e Hatalom italát készíteni?
6. Kasztba nerm sorolható karakter használhat-e Slan,Kyr vagy Siopa pszít?

7. Kasztba nem sorolható karakter számára hozzáférhető-e a Demonológia, Rúnamágia, és a Drágakőmágia?
8. A Boszorkánymesteri és a Tűzvarázslói FŐKASZTBA tartozó karakter használhat-e magasmágiát?
9. A vulgármágia bizonyos fokú ismerete önmagában feljogsít a használatára a kasztba tartozás nélkül?

UI: Kaszrtba nem sorolható karakter képes-e visszanyerni a manát oly módon ahogy a Tűzvarázsló kaszt tagjai teszik?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Castor de Vinter 2008.02.06. 21:05-kor.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2008.02.06. 21:02

Ha megbocsátjátok kicsit beleugatok, mert kezd túlságosan elszállni a dolog.
Nem Castor nem tanulhat valaki magasmágiát és slan pszit a magyarázat pedig az Etk óta megvan. Mindkettő szigorúan elkötelezte magát egy-egy gondolkodás-, életmód mellet. A varázsló büszke a tudására túlságosan is, hogy a slanek útját járja. A slanek a tökéletesedést keresik a slan pszi által és sose nyúlnának mágiához. Boszorkány és bárd illetve boszorkánymester bárd kombót nagyon erőltetetként el tudnék esetleg fogadni, bár kőkeményen és szigorúan kijátszva életút karakterként és semmikép nem sokadik szintre generált karakterként. Ugyanis a bár zenész és muzsikus a maga módján ő is büszke a tudására és egyfajta életmódot él. A papok, paplovagok pedig az istenük mellet kötelezik el magukat. A pszi mesterek képzése a mágia alternatívájaként indult megintcsak nem fog mágiához nyúlni. Ami meg a mágiahasználók és a harcosok kapcsolatát illeti léteznek harciasabb és kevésbé harcias mágiahasználók a maguk előnyeivel és hátrányaival.

Üdv

Garma
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.02.06. 21:02

Castor de Vinter írta:Jó akkor mégegyszer felteszem a kérdéseim amire igen-nem feleletet várok:

1. Az OM-en megengedett a kasztba nem sorolható karakterek indítása?
2. Kasztba nem sorolható karakter tanulhat és használhat-e mágiát?
3. Egy kifejtő válasz keretében: kasztba nem sorolható karakterek milyen típusú mágiát használhatnak?
3. Kasztba nem sorolható karater megszólaltathat-e Összhangzatot?
4. Kasztba nem sorolható karakter képes-e Hatalom italát készíteni?
5. Kasztba nerm sorolható karakter használhat-e Slan,Kyr vagy Siopa pszít?
6. Kasztba nem sorolható karakter számára hozzáférhető-e a Demonológia, Rúnamágia, és a Drágakőmágia?
7. A Boszorkánymesteri és a Tűzvarázslói FŐKASZTBA tartozó karakter használhat-e magasmágiát?
8. A vulgármágia bizonyos fokú ismerete önmagában feljogsít a használatára a kasztba tartozás nélkül?

Tutommal, hangsúlyozom tudtommal eddig ez így nézett ki:

1. igen, volt rá példa
2. nem
3. nem, a mágiatipusok kaszthoz kötődnek a Mananyerés és hasonlók miatt
4. nem, kivéve, ha mágiahasználatot tanult magasabb szinten és ott megtanították neki
5. nem, kivéve, ha mágiahasználatot tanult magasabb szinten és ott megtanították neki
6. nem
7. magasabb szinten kitanulhatja őket
8. nem
9. nem

A 3-as szám kétszer szerepel eredetileg. Én már úgy válaszoltam, hogy csak 1 3-as van.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2008.02.06. 21:09

Castor de Vinter írta:Mert ezen logika mentén Slan pszit és magasmágiát is tanulhat kasztnélküli karakter.

Milyen esetekben lehet eltekinteni a kaszt választásától és mikor kötelező?

Vannak olyan mágiafajták és diszciplinák amelyekhez kötelező kasztot is választani és vannak olyanok amelyekhez nem?

Mely ismeretek igényelnek kötelezően kasztot?

No akkor én is beszállok... :)

Igen! Az UT nagyszerűsége abban rejlik, hogy mindenféle ikerkasztúság nélkül lehet több féle irányba fejlődni. DE!

NEM ELSŐ SZINTEN!

Az első szint kasztját az határozza meg, hogy a karakter milyen KÉPZÉST KAPOTT.

Az az utcagyerek aki lopásból és zsebmetszésből él az utcán, még nem tolvaj, csak lehet majd belőle az is. Ha egy bárd maga mellé veszi és tanítja, akkor a kasztja bárd lesz. Az meg már a JK-n (és a KM/HM-en) múlik, hogy inkább a gyökereihez tér vissza és a tolvaj képzettségeit erősíti, vagy elmélyül a bárdi hagyományok mélyebb megismerésében. A választás a szabad akaratán múlik.

Ha a harcosként indult karakter pár év alatt rájön, hogy neki valami hiányzik az életéből, nem teljes a lelki békéje, ezért (számszerűleg modjuk 5 szinten) elmegy egy kolostorba Tiadlanban, ott megtanulja ( a nehezen összegyűjtött Kp-it ráköltve) a Slanek útját. Innentől kezdve mint első szintű Slan fogja birtokolni a harcművészek tudását.

Azt kell észrevenni, hogy a játék alatti cselekedetek határozzák meg a karakterek fejlődési irányát. És hogy egy-egy új képzettség elsajátítása nem egy-két nap, hanem néha évek munkája.

Ez az én véleményem, és én ezt vállalom.

Üdv:
Sessaryen
"Bocsáss meg! Eszemet az idő meg nem óvta,
Most fekete,fakó, mint könyv, múlt mélyiből."

Dale Avery: A Renegát
Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 984
ZK Karakter: Torum - Belső ellenség /Warhammer/
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Kaspar Otlokir » 2008.02.06. 21:11

Akkor az igen/nem. Az én meglátásom:

1. nem(sztem mindenki találhat magának kasztot amibe belefér a kari, a többiböl meg csak a mostanihoz hasonló kavar van)
2. nem
3. nem, a mágiatipusok kaszthoz kötődnek
4. nem, kivéve, ha mágiahasználatot tanult magasabb szinten és ott megtanították neki
5. nem, kivéve, ha mágiahasználatot tanult magasabb szinten és ott megtanították neki
6. nem
7. igen(ha talál vkit aki megtanítja)
8. nem
9. nem

Kaspar Otlokir
"A vágynál veszélyesebb dolog alig van nagyuram. Vigyázz nem tudhatod méreg vagy szeretet bújik egy kéz simításában."
Kaspar Otlokir
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 653
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2008.02.06. 21:13

Látom valóban az egységes szabályozás felé haladunk...:)

Mondom: Monopolyt fogok mesélni...
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Nibur Sakraf » 2008.02.06. 22:00

Bocs, hogy beledumálok, de nem bírom ki :D
Tehát: Ennek a vitának mi az értelme?
tolvaj bárdmágiával: -Bárd kaszba tartozó karakter, aki szereti a dolgokat elcsenni... ennyi.
Harcos boszorkánymester: -Boszme kasztba tartozó kari, harcos értékekkel...szeret harcolni.
Ennyi...ez az UT értelme. Ezért adták ki úgy ahogy. Ha meg nagyon akaszkodunk az eredeti bárd, meg harcos, meg boszme stb... kasztok értékeihez, képzettségeihez, akkor ne UT-val játszunk, hanem ETK-val.
Végül: Ne skatujázzuk be a kasztokat. Pl. ha valaki boszme, akkor csak alkimista laborban üldögélő romlott, halál jellemű lehet...ez nem igaz...egyik kasztra sem (max vari, meg slan, mert azok tényleg kötöttek). Mint ahogy minden ember különbözik, úgy a mágiát használók mindegyike is különbözik (személyiségileg, érdeklődési körileg...)
"Az elme hatalmas dolog. Mindegy, hogy kiben vagy miben hiszel, néha maga a hit az, ami mindent megváltoztat..."

"Egy nap 24 óra. Egy ládában pedig 24 üveg sör fér el. Ez nem lehet véletlen!"

H’yssadin Sychín: viewtopic.php?f=126&t=1415
Nibur Sakraf
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 928
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 61 / 153 • 1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 153

Vissza: Csevegõ