Nah igen a Wod az külön téma de az 1 on 1ben az igazi. Én próbáltam ugy elég durva az egész de abból nekem csak az alapkönyvem van. Van még chultu könyvem meg káosz bár az utóbbit ki sem nyitottam még. Jó öreg Skandar Graun
Nem az a lényeg kinek van kezében fegyver, hanem az ki üt először.-harcművész Nem az a lényeg hogy ki üt először, hanem hogy legyen sör-Tooma pap
Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld...
Először ütünk aztán nem kérdezünk semmit...-törpe taktikai útmutató
Én meg wod-ozni nem tudnék. Előszőr is azért, mert a vámpír létet magát fogyatékosságnak tartom, amivel nem tudok azonosulni. Ez a vápirosdi nekem valami erőltetett világfájdalomnak tűnik, és ráadásul egyhangú és unalmas is. Mindenki feketébe jár, az élet szar, mindenki roppantmód morozus és komor, mint egy anonim depresziósok összejövetelén. Aki szereti egészségére...
Tudom, a WoD-ban egy fajból van nagyon kevés ami unicum számba megy olyan ritka:
-emberből (tudod olyan mezei járókelő, aki csak úgy megy az utcán a boltba tejér..)
Amúgy vannak itt mágusok szellemek, cseregyerekek, meg hunterek, meg Umbra-lények meg mindenféle klánok, akik között lassan már elveszik a szimpla Tescos Józsi aki a pénztárban ül és geccsol.
Lehetne csinálni "Human"- alapkönyvet amiben szimpla emberrel játszol és a kalandmodul annyi, hogy lemész a boltba szappanért és túl kell éljed azt a sok paranormális meg metahumán fajt akik téged akarnak...
Ez jól hangzik Kár, hogy én a Vampire szerepjátékot ismerem csak, ezt a World of Darknesst nem. Viccen kívül, míg nem kezdtetek el bővebben írni erről, mi is, nem tudtam. Hallottam rövidítve, de sose tudtam, ez miféle játék.
és még ki tudja mennyi...ezek mind különálló szerepjátéok, amiben mindig mást lehet aklakítani: egyikben vámpírt, másikban farkasembert, harmadikban, szellemet, negyedikban tündérgyereket, stb.
A "világképe" viszont közös: ezek a lények egy világon játaszanak, a mi alternatív földünkön; ez az alternatív föld komor és sötét hely és tele van ilyen lényekkel a mezei járókeléők meg gyakotlatilag a bégető birkák szerepét töltik be akik egyrészt táplálékok másrészt áldozatok. Angolul a : World of Darkness világán. A WoD mozaikszó ezen szerepjátékok gyűjtőhlamaza.
Az idők folyamán ezen játékfajták annyira kibővültek, hogy már éppen kozmikus ektoplazmával nem lehet játszani...erre poénkodtam, hogy lassan már védett faj lesz benne az ember...
És a kezemből kiesett a zsíroskenyér pirospaprikával... Ideje levenni a gumucsizmám, mert itt művelt emberekkel vagyok körülvéve... Vakarom itt a fenekem cicanadrágban, hej...
A Vampire alkotója például épp ezzel a játékával futott be és lett sikeres. Ez volt a WoD széria első tagja és a könyvkiadó első terméke ami tarolt a piacon.
Az írója saját bevallása szerint mikor alkotta, akkor élete nagyon sötét korszakát élte. Lakókocsiban aludt, napi 20 dollárból és tésztán élt...
Aztán bejött neki a Vampire... és a White Wolf -kiadó fellőtt mint az üstökös...azóta is topon vannak. És nem csak a Wod miatt. Ők hozták be elsőként a mese-központú rendszert, a "storyellert".
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Castor de Vinter 2008.03.03. 20:08-kor.
A vampire szerintem nagyon jó és élvezetes kis játék. Azt sokat játszottunk, mikor nyomozhatnékja meg intrikálhatnékja támadt a csapatnak. Nem értek egyet a mindneki fekete, mindenki fáj képpel. A vámpírok igen kis százaléka elégszik meg ezzel a dark-túró léttel... legalábbis nálunk. Viszont mikor már pár hónapja minden hétvégén azon vagy, hogy csak ne dőljön össze az összekuporgatott hatalmad és ezért még Tecó Józsival az egyszerű halandóval is egyenlő tárgyalópartnerként kell viselkedni hiába vagy ősfőgonosz szörnygróf az már kissé másabb.
Node ízlések és pofonok.
Azért szóljatok, ha vámpírkodós kaland indul. Mondjuk ezen már túlvagyunk és szerencsére sikerült bennelenni, igaz szerencsétlenségünkre kb 10 reagot írhattunk, a nagyját saját partizánakcióból, amíg a KM-váltással senki nem figyelt ránk többé.
A szabálykönyv elsősorban nem a játéktechnikára, hanem a történetvezetésre helyezi a hangsúlyt. A játékszabályai -a játéktechnika- alapjaiban minden WoD játékban ugyanaz. Tízoldalúval dobsz (több kockával) és skierszámokat kell megdobni. Egyszerű rendszere van, mert a lényeg a mese, a történet, a rengeteg háttérinfó. A KM-et itt "Storyteller"-nek, azaz mesemondónak hívják. A WoD játékokban a történeti elemek, a hangulat, az életérzés dominál. És ehhez sok segítséget adnak a mesélőnek, mit és hogyan meséljen és vezesse a történetet. Tonnányi kiegészítőt dobtak piacra a játékaikhoz. Fontos a karakter háttere, sokkal fontosabb a "Backround" mint egy szimpla fantasyben. Garma minimalista előtörténetei itt nem jöhetnének szóba...csak jóindulattal.
huhú, micsoda szerepjátékfilozófiai értekezés indult meg itt a WOD kapcsán...
Én leginkább Quatorral értek egyet... sajnálom, hogy anno a vampires dologból nem lett semmi., de ez van. És a másik, ez a dark dolog... valóban, a vámpírok nagy százaléka fekete ruhákban jár... az éjszakában, amikor a Szabbat és a Kamarilla folyamtos harcban áll, Te sem szívesen mászkálnál vakító fehér öltönyben, kedves Castor Egyhangúnak meg aztán végképp nem mondanám, majdhogynem MAGUS minőségű Vamp üléseink voltak...
Egyébként meg szerintem a szerepjátékokban az a legjobb, hogy mindenki olyannak látja, amilyennek szeretné, mert valahol önmagát valósítja meg a karaktereiben.
M.
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. " "Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."