JK: Farro
Helyszín: a Vasmacskában
Időpont: délután

*Zak vidámsága tényleg valódi - ezt, ebben a helyzetben képtelenség lenne mímelni.
Lassan rá kell jönnöd, hogy egyedül te csinálsz ebből az ügyből nagy feneket - bár igazad van, mert tényleg nem sok hiányzott, hogy Zak oda ne vesszen (többek között, hogy ez nem történt meg köszönhető Mirjamnak - bevillan a kép, amint valai löttyöt tölt az ájult férfi szájába), de láthatólag ez pont Zakot nem érdekli. Él, és ennek örül - minden mást elfelejtett e szerint.*
- Elment? Összevesztetek? Na add azt a levelet... Látod, látod milyenek a nők... Kiszámíthatatlanok, rejtélyesek, titkolóznak állandóan... áhhh..... de szép szeme van ennek a Inanak.... - *elkalandozik egy picit a tekintete, majd a levélért nyúl. Nem olvassa át először, hanem egyből belekezd hangosan olvasni, hogy megérthesd azt, amit mondani szeretett volna számodra Mirjam.*
Drága Farro!
Kérlek olvasd el végig levelem, ne hagyd, hogy a gyűlöleted miatt, mit irántam érzel ne tudd meg miért hagytalak el.
Remélem még azelőtt olvasod e sorokat, mielőtt Sazi-mamában bármi kárt tehettél volna. Tudom, hogy szeretsz, s tudom, hogy mindent megtennél értem - még talán Őt is bántanád...
De ne tedd kérlek. Ő ugyan úgy nem tud hollétemről semmit mint te. Félrevezettem, mert azt mondtam neki, hogy a kikötőbe megyek, de nem így történt. Másfelé vettem utam irányát, hogy ne bukkanhasson senki a nyomomra, hogy végleg eltűnjek a közeletekből.
A harag és a düh keserű kérdést fogalmaz meg benned, bennetek: Miért?
Mert szeretlek benneteket. S ha maradnék megölnének titeket.
Tudom, hogy most rengeteg kérdés tolul fel benned. A Miért? Ki? Milyen okból? csak egy része lehet, azonban nem tehetem meg azt, hogy bármi konkrétat is mondjak neked. Nem. Ezzel veszélybe sodornálak, nem lennél biztonságban előlük.
- Itt ki van satírozva egy szó... hm... nem tudom kivenni, de olyan mintha Z betűvel kezdődne... Na mindegy. Olvasom tovább. - *Zak arcán a meghökkenés látszódik ahogy a sorokat olvassa fel neked. Meghökkenés és értetlenség.*
Kérlek Farro! Kérlek, hogy felejts el. Ne keress, ne kutass utánam. Szeretném, ha sokáig élnél, ha sokáig boldog lennél - mégha ez a jelen pillanatban számodra egy groteszk gondolat is. El kell, hogy felejts. Vagyis... Engedj el... Maradjak meg emlékedben úgy mint egy kellemes, pár napos kapcsolatot adó nő. Engedj el kérlek örökre. Rajtam kívül még van szebb, okosabb, csodálatosabb nő számtalan. Légy az egyikükkel boldog!
Igaz… a házasságunk. Egy év után fogják csak felbontani. Azt is csak papi engedéllyel, melynek igen magas az ára. Sajnálom, hogy még ezt is a nyakadba zúditom.
Ahogy mindent sajnálok ami eddig rossz történt veled. Apám meggyilkolása, melynek részese voltál. A nővérem tombolása. Az ártó mágia hatása, mely alá kerültél, s mely által majdnem megölted barátodat (remélem Zakon tudtam segíteni, s életben marad). Az eltűnésem, a hazugságom, a titkolózásom…
Ha tudnád…
Kérlek éld az életed nélkülem. Fogadd el, hogy el kellett válnunk.
Mirjam
- Ennyi. - *szólal meg Zak pár pillanatnyi hallgatás után halkan. Ő is emészti a levél tartalmát. Ráncolt homlokkal bújik bele ismét a levélbe – újra átolvassa önmagának.*
Tudod, hogy lennie kell valaminek a szobában, ami csak arra vár, hogy te megtaláld, s mint egy mozaik egyik? (első?) darabjával elindulhatsz azon az úton mi alatt megfejted a különös események értelmét. Mert, hogy ezek már nem véletlenek az biztos számodra is.
Az álmok abbamaradtak Vele, helyébe érkeztek a valós képek, események. Érzed, hogy valami nagyszabású dolog történik, vagy legalább is fog történni veled.
Módszeresen kutatod át a szobát (a nappalit) először, de ebben semmit sem találsz.
Azonban a másik szobában, a hálóban, ahogy felhajtod az ágytakarót egy képet pillantasz meg. A képen egy fiatal nő portréja látható; kyr vonásokkal rendelkezik, de egyből kiszúrod, nem hibátlan a vérvonal… Barnás hajzuhataga egyenes szálakkal terül szét két vállán. Szemei feketén ülnek csinos, de szeplős arcán. A nő tekintete szomorú. Egy tájat látsz a nő mögött. Zöldellő fák, bokrok – s fentebb a háta mögött egy dombon egy kéttornyú kastély áll.*