Szerintem senki se őrangyal, meg önjelölt de-én-akkor-is-segítek-és-megmentelek-ha-te-nem-akarod. Ezt nem kötelező fel/bevállalni. A környezet ilyenkor, ahogy látom, sokkal jobban rávesz valakit, hogy tegyen valamit, mert ha nem tesz, akkor csúnyán néznek rá. A közvélemény nagy úr, már annak, aki ad rá, de lehet, ha szívből cselekedhetne (vagy merne), akkor akár gáz, akár nem, de tenne rá egy nagy lapáttal, más miképpen cseszi el a jelenét, jövőjét. Személyes érzékenység függvénye is, no meg a kátyúban lévő személyt mennyire érzi közel állónak magához.
Mindenkinek úgy rontja el az életét, ahogy ő akarja. Némelyik módszer kiveri a szemet, más szépen meglapul idill mögött. Előbbit észreveszik, utóbbit nem, vagy csak akkor, amikor már beüt a baj.
Ha az illető személy maga sem akar változtatni az életén és teljes mértékben elutasítja a segítséget, akkor semmi értelme helyette tipródni, mert annak nincs értelme, a folyamatos unszolást meg erőszakos beavatkozásnak is felfoghatja az életébe, akkor is, ha külső szemlélők nagyon is látják a bajt, ő meg nem. Amíg nem közveszélyes, nem lehet intézkedni ellene(?).
Nem azt mondom, hogy hidakat kell felégetni, ha látom, az ismerősöm károsítja magát és hiába beszéltem vele, elhárít engem, de felhagyok a csesztetésével (mert nem mindenkinél jön be a folyamatos piszkálás és terelgetés), és ha egy nap magától odajönne, hogy hé, figyelj, talán igazad volt/van, nem hajtanám el, szóval nyitva hagynám az ajtót.
Ha nekem lenne valami pszichés zavarom (mondjuk egy komolyabb depresszió, ami egy ideje tart és nem a napi nyafi és punny kategóriába esik), de én nem venném észre, de más igen, vagy még én is látnám, de nem akarnék vele semmihez se kezdeni, hiába vinnének pszichiáterhez, ha én nem kérem a segítséget, nem kötelezhetnek, kényszeríthetnek az orvosi segítség igénybevételére (meg elmúltam már 18 is...). Orvosi szakvéleménnyel a kézben, meg mit tudom én milyen kényszergyógykezelésre vonatkozó határozattal (amit nem tudom, milyen helyzetben és mikor állítanak ki) már más a szitu...
Kábszereken, alkoholon függőként élőkről megvan a saját tapasztalatom amit jobb, ha nem teregetek ki, mert a vélemény olyan mint az a bizonyos seggluk...