<-Tudtam, hogy nem lesz olyan sima menet...Ott ahol vagy, semmiképpen ne maradjál, az őröket kerüld el és menj valami nyílvános helyre, térre vagy utcára, ahol sok ember van.
-Állíts meg valakit..valami fiatalt, vagy nőt, és mondd utána pontosan ezt:
"Bocsánat, meg tudná mondani melyik utcán vagyok?" (sahdoniul)
Ez egy kérdés, azt jelenti hogy melyik utcában vagy. Jegyezd meg a választ és üzend meg nekem. Odamegyek.>
A kocsishoz:
-Hajtson a Shadon folyó felé kérem...más folyó nincs a városban ugye?
_________________________________ Résztvevő: Shane Bertram Helyszín: követség Időpont: 4. nap, ősz, dél körül Esemény: fogadóóra tartása után _________________________________
<Nem lenne egyszerűbb kiolvasnom az elméjéből, hogy hol vagyok? Unom már, hogy hülyének kell éreznem magam, mert senki se ért.>
A kocsis, akit a követség előtt leintettél, rád néz, összepréseli száját, rossz passzban van. -Méghogy a Shadonon kívül van-e másik? Szórakozzon a jó édes anyjával, le a kocsimról! Keressen más baleket, akit hülyíthet! Tiszteletlen külhoniak!-azzal ostorával a lovai közé pattintott és odébb állt. Ezen kívül egy szabad járművet látsz, de annak kocsisához is odalépett egy alacsony alak, igaz, még nem szólította meg.
<Varsa és háló az utca neve. Az egyik híd piac felé eső végénél vagyok, cukrozott gyümölcsöt áruló nőhöz közel.>
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
<Ha nem védi semmi a delikvens elméjét és képes vagy ezt feltűnés nélkül megcsinálni, akkor igen; de csak akkor ha a szellem erejét használsz és nem manát.>
A sorsomba beletörődve leszállok a kocsiról, nincs kedvem magyarázkodni. Fogok egy másik kocsit, ha nincs elérhető akkor gyalog indulok neki a Varsa és Háló utca felé. Megkérdezem merre van.
_________________________________ Résztvevő: Shane Bertram Helyszín: követség Időpont: 4. nap, ősz, dél körül Esemény: fogadóóra tartása után _________________________________
<Mana?! Az meg mi?>
A másik kocsis rád meg a kis alakra néz: -Na, most akkor melyiküket vigyem? Egyszerre érkeztek, vagy egyezzenek meg, ha egy felé mennek, hogy mindkettejüket elviszem, vagy valami legyen... A kis alak vállát vonogatta, kapucnia alól csak az orra hegye látszott ki.
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
-Szerintem vegyen fel mindkettőnket, én a Varsa és Háló felé megyek és igen sürgős, egy eldtévedt idegennek segítek, aki igen fontos nekem. Megengedi hogy előbb arrafelé menjünk? -kérdezem a kapucnistól.
A kis alak egy ühümöt présel ki magából. Felszálltok, megindul nyitott tetejű kocsitok. Az alak ujjaival játszik, csendben van, majd csak sikerül meglátnod, kivel utazol együtt. Helvin az, a kis görény, aki apja előtt befeketíteni próbált. Felettébb csendes, kerüli tekinteted.
_________________________________ Résztvevő: Shane Bertram Helyszín: a városban Időpont: 4. nap, ősz, dél körül Esemény: útban Damkinához _________________________________
A lány is csendes és még viselkedik is. -Üdv! Már jobban van, ma felkelt és járkált kicsit a szobában. Anyura vár, azt mondja, majd ő feldobja és gyorsabban javul. Bocsánat a múlkoriért...-teszi még hozzá kis szünettel. Kocsitok halad, kikanyarodtok az egyik hídra, de ez még nem az, ahova igyekszel. Csirkéket szállító szekér lassítja a forgalmat, de azért nem dugultatok be.
-Viszont valamiben segíthetnél nekem, éppen édesanyáddal kapcsolatos. Az én feladatom lenne megszervezni a fogadását a házatokba, de azt hiszem ezt senki se tudná jobban megcsinálni mint a tulajdon lánya. Csináltál már rendezvényszervezést? Ha pénz kell szólj apádnak, meg fogja oldani...én nemigen tudom, hogy édesanyád mit szeret meg mit nem, és ha akkora sztár mint mondják, akkor gondolom mindenféle extra igényei is lehetnek; meg tudod szervezni édesanyád fogadását? Még átnézem a vendéglistát kik lesznek ott nálatok, gondolom a városból is tiszteletlt teszi nála egy-két ember...
_________________________________ Résztvevő: Shane Bertram Helyszín: a városban Időpont: 4. nap, ősz, dél körül Esemény: útban Damkinához _________________________________
Helvin rádnéz, ravaszkás fény csillan benne, majd hamar ki is huny, szemhéját lesüti, sóhajt. -Elég rád nézni, anyám eléd hasal. Megpusztul az olyan komoly, sármos fiatalemberekért, mint te, szóval amint meglát, mindegy lesz neki, hogyan néz ki az őt fogadó hercehurca többi része. Szomorkásan ránéz a Shadonra, úgy folytatja. -A mi családunk nem a hűségről szól. Anya az énekesi vágyai miatt sokszor kerül túl közeli ismeretségekbe férfiakkal, házas létére, és apa a kiküldetés elejétől kezdve szeretőt tart. Mondd meg, jó példa ez nekem meg Graciannak? Hiába van eszem, a modorom egy rakás tudodmi. Tudom, és jobb napokon, mint a mai, be is vallom. A bátyám egy két lábon járó nyomiság, ha nőkről van szó, szóval nem tudom, milyen jövője lesz így a családunknak: még megélem, hogy én kérem meg a jövendőbelim kezét, nem fordítva, Gracian meg... szinte reménytelen. Pedig nem csúnya és nem is beteg... Észbe kap, elvörösödik: -Bocs, te ezt nem is akarhattad igazán hallani. Kocsitok megindul, lefordult a folyó bal partjára, és már messziről látod, hol van a híd és hol a virágárus.
-A híd piac felé eső végéhez kérem. Ott kiszállok.
Visszafordulok Helvinhez:
- Hát, köszönöm a figyelmeztetést, majd igyekszem leépíteni, hogy ne legyen botrány.
Megvonom a vállam:
-Megnyugtathatlak, a jó példa és a kiváló család mellett is félrecsúszhat az ember...tapasztalatból tudom. Végül is nem kötelező neked is elkövetned ugyanazokat a hibákat amiket a szüleid elkövettek. Gracian meg majd intézi a nőügyeit ha akarja, ezt senkire se lehet erőltetni.
-...de ne haragudj, itt nemsoká kiszállok.
Ha a kocsi a kívánt uticélhoz ért, leszállok, a kocsis markába nyomok 3 rezet, és szétnézek Damkinát kutatva.
A híd végén már látod a virágost, és Damkinát is. A folyó felé fordulva áll, és nem véletlen hogy kiszúrták, hisz tetőtől talpig dzsad viseletben flangált. Megfordul, és látszik rajta, a szemein, hogy nincs jó kedve. <Most mi legyen? Egy csónakházban hagytam őket, amerre nem nagyon jár senki se.És mi legyen velem? A fogadóban nem maradhatok. El kell válnunk, nem?>
-Szia! -köszöntöm dzsadul, és belekarolok, belépve az utca forgatagába gyalog a fogadó felé sietek vele, addig amíg nem tudok leinteni egy másik kocsit.
-Nem, dehogy, ne aggódj. -A hatósághoz nemigen fognak menni a fickók; mégis mit mondanának? Le akartak hárman teperni egy védtelen nőt, de felsültek? -Ezen még a rendőrfőnök is röhögne, utána megvesszőztetné őket.
-Ami meg a mostohádat illeti, egy idő után neki is elege lesz abból, hogy pénzt, fáradtságot öljön a visszaszerzésedre, főleg úgy hogy próbálkozásai rendre kudarccal végződnek. Ha a fogadó szobában történtek után nem döbben rá hogy hatalmat illetően nem vagytok egy súlycsoportban és több fájdalma származik a gyötrésedből, mint élvezete, akkor a mostohád ostobább mint hittem...majd ha lesz egy kis időnk szívesen megtanítalak egy két dologra, amit esetleg jobban vagy tudatosabban használok nálad.
-Ha a fogadó előtti piacra érünk, vegyünk neked helyi ruhát. Kevésbé feltünő.
-Egyébként mit műveltél velük és kik voltak a támadóid? Helyiek?
Áttérve a forgalom túloldalára, akadt egy szabad kocsi, így elnyújthattátok lábatokat. -Nos, nem tudom, úgy hallom, a mostohám maradandó károkat szenvedett, és a fia nem fogja annyiban hagyni. A helyi kolóniából szerzett embereket, hogy rendre tanítsanak egy engedetlen lányt, aki én lennék. Nem bántottam őket nagyon, csak elértem, hogy nagyon fájjon nekik sebek nélkül, és aztán elaltattam mindet. Gondterhelten sóhajtott, és inkább a város forgatagát nézet, nem téged. - Fog ez még gondot okozni, jól megfontoltad, mit kell még mellettem kiállnod? Van neked így is elég ügyed... A piacra nem volt behajtási engedély, így a végén, a fogadótól legtávolabb kitettek titeket. Damkina szótlanul ácsorgott, ekkor rád függesztette szemeit: - Te vezess, én nem tudom, mit illdomos egy helyi nőnek viselnie.
-Dzsadok? Nem is tudtam hogy itt van dzsad kolónia...jól tetted amit tettél, a fő hogy nem ölted meg őket, mert az azért itt is komoly bűntetést von maga után, akkor is ha idegenekről van szó. Ami meg a mostohád maradandó egészségkárosodását illeti: elég pénze van hozzá hogy megfizessen otthon valami papot, hogy pofozza helyre, szóval csak ne aggódj.
-Nem kell semmit se kiálljak, azt hiszem többet szenvedtél míg velük éltél, mint amennyit a mostohád nekem árthat és hidd el, pár embert és kapcsolatot én is meg tudok mozgatni, ha nagyon ránk szállna, és nem hagyna élni...
- Nos, a női holmikhoz én sem értek, ezért te fogod kiválasztani mit szeretnél. Én egy nemfüggetlen utazóruhát is javasolnék, mert strtapabíró és kényelmes. -lesegítem a kocsíról és megfogom a kezét.
-Ne haragudj, nem gondoltam hogy bajod esehet, de muszáj vagyok csinálni a munkám; -nem tudlak őrizni; mert akkor Pyarronnak nincs követe. Így is akadozik mostanság az érdeképviselet, az emberek örülnek, hogy végre van ember a posztján...Lyc Mattert a főnökömet megkéselték, az elődömet meg megfojtották; úgyhogy vannak folyó ügyek bőven; - a mostohád már nem tud tovább rontani az ügymenten...
-Meg mintha emlegetted volna, hogy akarsz egy jatagánt...segítek neked vásárolni, ma már nincs semmi dolgom, csak éjközépkor találkozom valakivel a fogadóban...úgyhogy a nap további részét együtt tölthetjük.