• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 35 / 54 • 1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 54

Re: Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

HozzászólásSzerző: Ulrich » 2009.04.17. 16:06

jogos szerintem is mindennél fontosabb hogy a karik ne legyen félistenek mert oda a játék izgalma ha nincs kockázat, amúgy viszont a mesélő minden szabály fölött :) ha egy alvó 40.szintű harcosnak átvágja a torkát egy goblin ficsúr akkor nálam meghalés kész, nem is kell sebzést dobnom a tőrnek és nem számít hogy a tőr max sebzése is töredéke az ÉP-inek.

Más : én úgy tudom a "megfiatalodás és ép maxolás" varázsló módra úgy működik ha az egész testeded kővé változtatod aztán meg vissza így a haj göndörítés nem jó módszer, ráadásul két varázslat kell - húsból kő majd kőből hús - ez utóbbit viszont időzítened kell mielőtt az elsőt elkezdenéd ( hiszen kővé dermedve nem kántálsz sokat ) így viszont már elég tetemes manát emészt. Opcionális szabályként én bevezettem annó hogy az első(húsbúl kő ) után mindössze 10 kör legyen a limit a visszaváltozáshoz, különben a szív nem indul újra. Így a tekercses módszer is igen komplikáltá válik. Varázstárgyba meg egyszerűen nem engedném bele- valószínűleg a személyes aura védereje miatt - hiszen ha nem magadra nyomod akkor el köll altatni a lelket különben nem jön létre a hatás.
Jobbodat éles kard, balodat erős pajzs, hátadat hű barát védje.
Ezért gondosan bánj a fegyverzeteddel és néha azért mégis nézz a hátad mögé.
Ulrich
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 46
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.05.25. 12:45

Sziasztok!

Az ÚTK-ban nem olvastam már azt, hogy a Dwyll Unióban csak férfiak tölthetnek be egyházi szerepet (a napszüzeket meg sem említette a könyv...). Ez szerintetek azt jelenti, hogy lehet nőnemű Ranil pap?
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.05.25. 13:28

Szerintem ilyen esetekben célszerűbb a PPL-t venni alapul.
A napszüzek gyakorlatilag Ranil papnői, pontosabban, elég valószínűtlen hogy a napszüzek ne tudnák használni Ranil hatalmát.
Egyéni véleményem szerint a dwoon társadalom erősen férfisoviniszta szemléletű -aki egyházi vezető szerepet tölt be az egyúttal politikai vezető szerepet is kell hogy jelentsen- ahhoz, hogy nőket ne tűrjön el hogy kommandírozzanak felettük.
Biztos vagyok benne hogy a dwoonok e kérdéshez (is) megelehtős begyöpösödött makacs vaskalapossággal viszonyulnak, valószínűtlen hogy fogalmaik lennének róla, hogy mi az emancipáció... 8)
(Leszámítva a napszüzeket.) Jobb híján én igazodnék a Papok, paplovagokban leírtakhoz.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Castor de Vinter 2009.05.25. 19:47-kor.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2009.05.25. 13:34

Én is azt mondanám, hogy a PPL a mérvadó ilyen tekintetben. Az ÚTK-hoz még nem jelent meg az ilyen jellegű kiegészítő. Ha jól sejtem majd abban fogják részletezni a kérdést. Addig nincs más támpont mint a PPL.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.05.25. 13:50

Aham... Castor igazad van, hogy nagyon begyöpösödöttek és sok helyről kirekesztik a nőket :P
Csak kíváncsi voltam a véleményekre :)
Bár én eléggé elhatárolom a két törvénykönyvet egymástól, mert van köztük szemléletbeli különbségek (sok apró dolgot hagytak ki az ÚTK-ból ami ETK-ban, PP-kben és egyebekben benne van, értelmetlen volt - igen ilyen az, hogy egy isten nem alapján válasszon közvetítőt, kapcsot magának a hívők felé... :roll: ).
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2009.05.25. 17:47

Üdv!

A papokat és főleg paplovagokat az idealizált meséktől eltekintve nem az Istenek választják, hanem a felkent papok vagy kitanítják vagy nem. Mivel a felkentek anno az akkoriban már felkentektől tanultak és stb visszamenőleg... ezért amíg magában a papi hagyományban és hierarchiában az a dogma él, hogy "pap=férfi" addig nem nevelnek ki nőket csak azért, mert ez milyen szép új dolog.
Mint anno sokszor kifejtettem válasszuk szét a "felkent vagyok" és az "Isten figyel rám" dolgokat. Ezt ÚTK-ban megtették azzal, hogy lehetséges felvenni a Kegyelt hátteret és érdekességek történnek néha napján a hívővel. Ettől függetlenül viszont a vallásismeretet (tehát az adott Istenség "elsődleges anyagi síkú" hagyományokon alapuló tárházát) csak annak tanítják, aki kánonilag (egyházi méltóságokat betöltő emberek által szentesített alapokon) megfelelőnek találnak. (Ld. férfi vs. nő különbség fentebb)

Mielőtt valaki konkrét vallással (pl Arel) ellenpéldázna ez általánosságban igaz. Tehát ahol az alakulásnál nem volt kizárva egyik nem sem, ott nincs diszkrimináció. Ahol viszont van, ott mindig is lesz.

Sarkos példa: Elf kalahorák megtartója sem lehet vad-ork. Az még lehet, hogy egy-két begolyózottabb kalahora odanézne éteri szemeivel, hogy mi van ezzel a vegetáriánus orkkal, de olyan elf megtartó nincs, aki megtanítaná az elf liturgiát.

Hogy a konkrét Ranil kérdéshez is csatlakozzak, amíg nincs meg a Ranil vallás és egyház kidolgozva ÚTK-ra szerintem színesítésként a PPL2-t lehet történetben használni. Viszont se arra, se az ÚTK alapkönyvre épülő Ranil vallási specialitásokat ne nagyon indítsunk. Ennek fő oka, hogy ha most azt mondjuk, hogy "na vannak Ranil-papnők" és kiadják, hogy pont nincsennek, akkor a már elkézsült karakter egy szabály-anomália lesz.

Teljesen egyéni vélemény: Személy szerint örülök, hogy vannak még "realisztikus" vallások, mint a Ranil vagy a Domvik hit, ahol megvan a férfi-hierarchia kirekesztő hatása. (Persze a könyv szerzői kicsit engedtek a "nő, de csak NJK" leírással anno a napszüzeknek, de ők nincsennek is leírva/kidolgozva, hogy tudnak-e varázsolni és ha igen mit vagy csak ülnek a zárdában és répát hámoznak. 8) )
Arról meg ne beszéljünk, hogy a boszorkány meg kifejezett női kaszt és ha valaki nem nőnemű játékos akar azzal lenni annak női karaktert kell indítania. Ennek megfelelően, ha valaki nőnemű játékos Ranil-paplovagot akar, akkor indítson férfi karakterből. :P

A végére egy megjegyzés: Mielőtt valaki nekemtámadna, hogy milyen bunkó vagyok, hogy ennyire lehúzom a papnőket meg minden jelzem csak kifejtettem a véleményemet és leírtam hogyan szerveződnek a vallások nagyonis "evilági" megnyilvánulásai.
Természetesen mindenki azt hagyja figyelmen kívül, amit szeretne, hogy saját szája íze szerint játszhasson egy jót. :wink:
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.05.25. 18:58

Én nem megyek bele egy hitvitába – ez is egy vélemény, amit te írtál Quator.
Csak egy megjegyzés: a PP1-PP2 az ETK kiegje és nem az ÚTK-é – két különböző törvénykönyv/szabálykönyv és én így is kezelem őket. EZÉRT tettem fel a kérdést.
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2009.05.25. 19:10

Az addig rendben van, hogy két külön törvénykönyv, de - elvben legalábbis - ugyanabban a világban játszódik, így ha az egyikben nincs női Ranil pap, akkor szerintem nincs a másikban sem. Szóval én Quatorral értek egyet: az, hogy egy egyház kit enged a sorai közé, és milyen mértékben, nem az istenek döntése, hanem elsősorban halandóké. A különböző egyházak meg nagyon konzervatívak tudnak lenni...
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél.
"A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 830
ZK Karakter: Heian Amanodel - Arabel megtisztítása
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.05.25. 19:49

Engem viszont jobban érdekel a napszüzek répahámozása, ha Quator már így felhozta a témát. 8)

Ui: Én azt értem Yvett hogy női játékosként női karakterrel szeretnél játszani és ki szeretnéd próbálni a választható kasztok és lehetőségek teljes spektrumát és bosszantó hogy valamivel csak azért nem játszhatsz mert a tervezésnél nem vették figyelembe hogy esetleg nők is vannak a világon, akik talán játszanának... 8) én kompromisszumként javasolnám a "Ranil napszűz" iskola kidolgozását. És akkor meg van oldva hogy a dwoon kulturkörben is lehessen Jk kaszt a nőknek.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.05.25. 20:16

Martos col Legium írta:Az addig rendben van, hogy két külön törvénykönyv, de - elvben legalábbis - ugyanabban a világban játszódik, így ha az egyikben nincs női Ranil pap, akkor szerintem nincs a másikban sem.

Egyetlen példa: ETK (kiegben) az amazonok férfiáldozatokat mutatnak be a Földanyának - ÚTK-ban már nincs meg a férfiáldozás. Egy világ?...

Akik nem ismerték(ismerik) az ETK és társai szabályait/leírásait, csak az ÚTK akad a kezükbe, azokkal hogyan akarjátok ezeket a szabályokat elfogadtatni? Tetszik-tetszik, nem-nem... ? (csak kérdés, én meggyőzhető vagyok :D )
Nem hiszem, hogy sokan a 6000 Ft-os könyv után még X ezer forintot és rengeteg időt, utánajárást áldoznának arra, hogy egy régi könyvet beszerezzenek, csakhogy a régi rendszer leírásaival tisztában legyenek és így a lehetőségeikkel - sztem... Az UTK komplett szabálykönyv - karakteralkotási rendszerrel, mágiával, világleírással, amihez majdan jönnek kiegészítők - és mivel jelenleg nem tiltja... :P Ez nem jelenti azt, hogy bizonyos dolgokban nem értek egyet és félig-meddig nem fogadom el a nézőpontotokat. :wink:

Castor: a kipróbálástól messze vagyok, csak egy érdekesség jutott az eszembe, aminek utánanéztem az ÚTK-ban és közel sem olyan választ kaptam mint amire emlékeztem az ETK idejéből... :roll: Ezért a nagy kíváncsiskodás :)
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2009.05.26. 7:17

Nos én a PPL I-II-t nem ismerem annyira így nem tudom mit ír pontosan, de ha jól értelmeztem az eddigi elhangzottakat, akkor említi a napszüzeket. Mivel az ÚTK egyik alapelve, hogy minden kaszt és faj játszható az őssárkánytól az erdőpilléig és a paraszttól a hatalmasokig így akár lehet játszani napszüzet is. Ha ők papként voltak említve PPL-ben akkor egyszerű papként simán indítható. Az iskola kidolgozása nem jó ötlet mivel hivatalos iskolaalkotó még nem jött ki. Ezért ütjük is a kiadó fejét elég rendszeresen.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.05.31. 18:26

Hát...olyan nagyon nem lehet sokat tudni róluk,elég szűkre szabottan említi őket a könyv.(Bár tény hogy a papok közé sorolja őket.)
Annyit lehet tudni róluk, hogy vannak, és afféle érinthetetlen szimbólumok inkább, akiknek fő feladata a szertartásrend körül forog.

Azt a kevés 15 sort, amit írnak róluk, a PPL2.-ben találjátok, a 75. oldal első hasáb, 2. bekezdésében.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.06.03. 16:25

Rájöttem, hogy eddig tévedésben leledztem a "Belső Idő" Slan pszi diszciplinát illetően.
(Legalábbis az ÚTK olvasata szerint, ETK-ban nem tudom hogy volt.)

Szóval eddig alapból úgy tekintettem erre a diszciplinára, mint olyan szuperképességre, amit ha az alkalmazó bekapcsol,akkor röhögve kinyírhat bárkit, mert ugyebár az 1 körre lassult szegmens alatt hősünk háromszor körbehugyozhatja áldozatát, mielőtt megadná neki a kegyelem torokütést. Képtelen lesz az ellen kivédeni.
Most olvasom hogy az előny kizárólag a kezdeményezésre vonatkozik, a TESTET NEM GYORSÍTJA FEL.
(ÚTK 233. old)
"A Slan Út Belső ideje a gondolati folyamatokat gyorsítja fel, így hihetetlen gyorsasággal reagál a történésekre, teste ugyan nem gyorsul fel, viszont megváltozott észlelése miatt mindenképp őt illeti meg a kezdeményezés."

Azért ezt jó tudni.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dierol » 2009.06.03. 17:02

:shock: Eleddig én is azt hittem, hogy a testet is gyorsítja. De ezen közkeletű tévedésnek a következő az oka: 94-es kiadás: 105. oldal, Belső idő:
"Mindamellett a Slan-út belső ideje nemcsak a gondolati folyamatokat gyorsítja fel, hanem a diszciplína használójának a testét is, így az alkalmazónak minden szempontból egy teljes köre van cselekedni - akár harcolni is-, míg a külvilág számára csupán 1 szegmens telik el."

Ehhez kapcsolódva egy érdekesség: Codex, időmágia - belső idő (lassítás vagy gyorsítás): "Belső időben a külvilág 1 köre alatt szegmensekkel több vagy kevesebb idő telik el." ... "A gyorsabb súlyosabbnak érzi a lassabbat, nehezebben okoz fizikai kárt benne, de könnyebben sérül általa" és viszont. Táblázat szerint: 1 szegmensnyi eltérés: : 1 gyorsaság módosító, 5TÉ, 5VÉ módosító, 1 sebzés módosító.... 10 szegmenses eltérés: 10 gyorsaság módosító, 50TÉ, 50VÉ módosító, 10 sebzés módosító...

Tehát hiába vagy villámgyors, ha nem tudod megsebezni :D
Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárva

"Minden nagy kaland a rossz tervezés eredménye."
Dierol
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 759
ZK Karakter: Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
ZK Karakter: Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárt
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.06.03. 17:10

Sejtettem én, hogy ETK-ban még így volt, és szerintem jól tették hogy ÚTK-ban egy kicsit visszafogták a belső idő erejét, mert gyakorlatilag ezzel a diszciplinával (ETK-s változatban) tényleg bárkit le lehet győzni.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 35 / 54 • 1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 54

Vissza: Csevegõ