"Nem fújta fel magát és nem fog dühöngésbe, de várni, azt nem tud

Felvonom a szemöldökömet, szám egyik csüske feljebb húzódik:
- Mi az, hogy kalandozó? Én ezt a fogalmat nem ismerem. Nekem van már foglalkozásom. Ebből is láthatod, a kor, a származás nem minden. Nem vagyok se bölcs, se tapasztaltabb. Ha ember lennék, talán még fiatalabb is lennék nálad. Találkoztam már én nálam idősebb elffel, aki elemi dolgokkal nem volt tisztában, mert érdeklődése homlokegyenest másfelé fordult, mint az enyém. Ami az egymás iránt táplált bárminemű érzelmeket illeti: helyesbítek. Még nem kedvelek itt senkit, de ez változhat. Csupán annyi a helyzet, nekem ennél töb időre és tartalomra van szükségem. Ti... hogy is mondjam... nem, nem általánosítok... Én nem kötök gyorsan ismeretségeket, barátságokat. Megválogatom, kit engedek közel magamhoz, kit nem.
Futólag megfogom a vállát:
- Senkitől, aki fegyver által ölhető, nem várok tökéletességet, csak belátást és következetességet.
Félrevonulásom eredményes és kellemes volt. Hiányzik már Srasridil, a messzeség próbára tesz. Aztán itt ez a fura ügy. Az emberek tanakodnak afölött az írás fölött, amit népem egyik tagja írt. Csodás...Ej, mért is nem tanultam meg írni-olvasni! Ezt is elhessegetem. Minek, ha van helyettem olyan, aki tud?

Azért ha Ő itt lenne, megfelelő szituációkban helyre tudná őket tenni. Van tapasztalata emberekkel, jóval több, mint nekem, és néha rettentő nehéz esetek...
Elvackolom magam holnapra, fegyvereim kezem ügyében, de mielőtt elaludnék, kérdésem támad, Srasridil miatt nem is a semmiből: vajon az emberek életükben egyszer szerelmesek, vagy többször? Egy valakinek adják oda magukat, vagy sem? Nem adok a pletykára, abban sok a ferdítés a mesélő szája íze szerint. Ki hiszi el, férfi férfival is csinálhatja?!
Na, talán majd Arielt megkérdezem, de nem a legnagyobb zűr közepette...
Reggel nagyokat nyújtózok, megnézem, hogy állok kaja ügyileg, és ha van bármi fogyasztható, fanyalogva elpusztítom. Rágós, száraz menü, unom. Ma a katonaforma férfi lován kívánok utazni, hadd pihenjen Hangemberé. Enyhén szólva bunkó vagyok, csak Ariel nevét tudom, a többiekét nem...
Látom a táblát, rajta a cirkalmakat. A katonaforma füléhez hajolok:
-Mi van oda írva? Nem tudok olvasni.
Amint megtudom, mit reklámoz a hely, fejszámolást végzek: kilukad a hasam, mocskos vagyok, telik rá, mire várok?!