Nemtudom mennyire szerzői jogsértő a következő dolog (szerintem nem, ha mégis töröljétek):
Kicsit szórakoztam a Photoshoppal, és átalakítottam a Káosz szerepjáték karakterlapját M.A.G.U.S.-ra, mivel szerintem alapvetően jópofa, igényes karakterlap. Gondoltam felrakom ide a linkjét. (Az esetleges jogviták elkerülése végett természetesen az eredeti tulajdonost illeti minden jog, a karakterlapokat csak saját szórakozásra használjátok stb, a forrás ahonnan megszereztem az eredetit a legálisan letölthető Káosz szerepjáték pdf e-bookja. Lásd: http://rpg.hu/iras/mutat.php?cid=3553) Elég a szócséplésből, íme a karakterlap:
A színes lényege, hogy ráírsz valamilyen képszerkesztővel, legyen az paint vagy photoshop, és így is felraktható a netre, és hangulatosabb, mint a megszokott unalmas táblázatok. Természetesen elérhetőek fekete-fehérben is, nyomtatási célra:
Azért ilyen gigantikusak a képek, hogy kedvetekre átméretezhessétek, másrészt a fekete-fehéret kinyomtatva nem lesz pixeles a karakterlap. (Azért ajánlott a lassabb, de quality nyomtatási módot választani.)
Mint profi haditornászt kérdezlek hogy az ember sivatagi éghajlat alatt esetleg homoksivatagban meddig és milyen típusú vértet képes elviselni? Gondolom hosszú vándorút a sivatagban teljes vértezetben egyenlő a biztos hőgutával. A középkorban a sivatagi éghajlat alatt szolgáló haderők milyen vértet hordtak?
Ugyan nem én lettem megszólítva, de csak így a partvonal mellől, ha szabad:
Nem hiszem, hogy a lényegesen kellemesebb európai éghajlaton bárki is napokat töltött volna vértben. Viszont a sivatagban is lehetett hosszú időt vértben tölteni: pl. hattini csata. A keresztesek órákig szomjan vándorolnak a sivatagban, majd magaslaton állnak, csatába bocsátkoznak, végül néhányan kivágják magukat (más változat szerint Szaladdin elengedi őket). Mondjuk itt a vért fölött biztosan hordtak valamilyen - felteheteszem, világos színű - ruhát. A csata részletesebb leírásával meg gondolom tele van a net, népszerű téma.
Ja igen, a hattini esetben a vért láncinget jelent (a lemezvért még nem jelent meg). És végül is miért is ne lehetne valamilyen "szellős" vértet sivatagban is hordani, ha van fölötte valamilyen ruha? Kényelmetlen, mert nehéz (nehezebb, mint ha nem lenne), de szerintem nagyjából ennyi.
Amúgy így -ahogy Iymer fogalmazott- "partvonal mellől" ha logikusan belegondolok, akkor a vért önmagában nem melegszik fel jobban, mint az egyéb ruházat -már ha nincs semmi felette- legfeljebb a súlya miatt jelenthet nagyobb nehézséget. Az alatta megrekedő meleg levegő meg jól jöhet az éjszakai lehűlésben...
Ha a magusból is szabad példálózni, csupán megemlítem, hogy a dzsad hadzsik nehezebben tanulják a nehézvértviselet képzettséget...
Mindebből én arra következtetek -legyen az fantasy vagy valós világ- a sivatagban a vérthasználat csak egy a plusz nehézségekből, amit ha nem muszáj, az ember nem vesz a nyakába.
Ha esetleg valami marhaságot mondtam volna, akkor sorry.
M.
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. " "Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
Annak kapcsán kérdem hogy elvállaltam az Ibara Hm-ségét és bizonytalanok az ismereteim a tekintetben; hogy mennyire reális -vagy legalábbis közelít a valósághoz- ha egy délceg lovag fejtetőig vasban vállal karavánkíséretet a mélysivatagon át. Én aláírom hogy az ember hozzáedződik a megpróbáltatásokhoz, meg meg lehet a terhelést szokni, de 40-50 fokban (ami egy átlagos sivatag szerény becslésű hőmérséklete) azért a fémfelületek felmelegednek és nem hiszem hogy talpig vasban le lehet lovagolni több napokat. Azért kérdezem Garmacort hogy megtudjam mennyire kimerítő nagy hőségben különböző vért típusokban mászkálni, melyik alegkevésbé kedvezőbb ezen az éghajlaton, és hogy szerinte mennyi az a maximum idő amit extrém hőségben ki lehet bírni vasban.
Én is belekotyogok kicsit, ha nem bánod. (Ha igen akkor is csak max nem örülsz annyira. ) A vérteknél az a legalkalmatlanabb, ami a legnehezebb. Mert lovaglásnál se az fog számítani, hogy a lovag hogy bírja a szaunát, hanem, hogy a 90kg ember + 50 kg vas alatt a ló hány óra alatt dől ki. Mert általában a "hős kalandozók" annyi vizet visznek, ami nekik elég a szárazságban, de még senki nem vitt külön vizet a lovának. (Nem hülyeségből slattyognak a tevekaravánosok sem folytonos teveglés helyett. Nomeg ezért van tevekaraván lókaraván helyett, emrt a tevének van saját tárolórekesze a hátán. ) Ha meg a lovag szeretne talpalni ő is hamar megérzi a súlyt. Az már más kérdés mennyire veszed fantasyra a dolgot. Ezt arra értem, hogy a lovagok általában minden más éghajlaton is talig vasban lovagolnak és sosincs emgkérdezve, hogy "ezt meg hogy?".
Az utolsó mondatod nagyon elgondolkodtató volt, tény hogy fantasy játékban egészségesebb nagyvonalúan elnézni efféle anomáliák fölött, de valami Állóképesség-próbát azért illenék dobni. Végül is azért az Ibara nem madárcsicsergéses sétagalopp a royal gardenben. ÉS nem olyan megterhelésre gondoltam hogy a lovag a vértjében kimegy a bazárba fenőkőért, és egy aszott szilvaként nyelv lógatva ér oda, hanem olyan szitura, amikor mondjuk egész nap úton kell lenni a sivatagban.
Csak annyit vetnék közbe, hogy azért a 40-50 fokos hőség meglehetősen túlzó. Inkább 30-35 a reális, főleg annak tudatában, hogy azért gyéren bár, de lakott vidékről van szó. Ha belegondolsz, hogy az emberi test hőmérséklete 36-37 fok körül mozog, akkor beláthatod, hogy ha valaki ennél magasabb hőmérsékletben tartózkodik huzamosan, akkor egész egyszerűen megsül, mert nem tudja leadni a szervezete által termelt hőt, sőt, a fizika szabályainak megfelelően még pluszban fel is kell vennie a környezetétől.
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél. "A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
Nem túlzok Martos, Szaud-Arábiában és Afrikában vannak olyan területek -nem is kevés- ahol a nyári időszakban nem ritka hogy ÁRNYÉKBAN van 40 fok. Nézz utána ha nem hiszed. Mi több Szaud Arábiában (Dubajban) a nagyarányú kinti nappali építkezések miatt törvényt hoztak rá hogy 50(!) fok felett nem lehet építőmunkásokat foglalkoztatni.
"A megfelelő betonszilárdság biztosítása volt a Burj Dubai építésnek egyik legfontosabb sarokpontja. A betonelemeknek ugyanis a hatalmas nyomás mellett a szélsőséges időjárással szemben is ellenállónak kell lenniük, hisz Dubai-ban a nappali hőmérséklet akár meg is haladja az 50 Celsius fokot, így a beton túl gyorsan szárad, és könnyebben megreped. Ennek elkerüléséhez csak éjszaka keverték és öntötték a keveréket, miközben jeget is adagoltak hozzá."
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Castor de Vinter 2009.06.09. 19:24-kor.
Ja ez valóban így van de szerintem náluk sincs sokkal többször 50 fok mint nálunk 40 tehát két hónapig max délutánonként egyébként a legdurvább melegek nem is ott vannak hanem Afrikában
Maradok tisztelettel a lovak, és kígyók nagy barátja Laokoon
"A nép elvesztette a kormány bizalmát, a népet le kell váltani" Bertold Brecht "A történelem hazugságok tömege olyan eseményekről, amelyek sohasem történtek meg, olyan emberek elmondásában, akik nem voltak jelen" George Santayana "A Kalandmester csak a hangjáért dobja el a kockákat" E Gary Gygax