Nincs jelentőssége már, de mindenképpen ide kívánkozik.
Alapvetően az én hibám, hogy idáig fajult ez a dolog Alavennel.
Ugyanis ahelyett, hogy kikötöttem volna a kari származását - gorviki, esetleg a Kereskedő Hercegségek valamelyikéből származó pap, engedtem, hogy olyan formában készüljön el, mint amilyenben végül is elkészült...Minden más ennek a folyománya.
A másik probléma, mely szerintem általános lehet más helyszíneken és a ZK-ban is - hogy "ha van rá kp-m, akkó' felírom", akármilyen képzettségről legyen is szó. Mert engem nem érdekel, hogy a nyelvismeret I. nehézségi fokozatú; a birodalmi khorst szerintem egy olyan kari, aki össze-vissza hat hónapot tölt el Kránban, ne vegye evidensnek hogy ha kifizeti a kp költségét, akkor megkapja a 4. fokot (és a kultúránál ugyanez...)
A mágia és a kyr metódus: még egyszer. Nem az a baj, hogy akarja, hanem hogy első szinten kifizeti a kp-t rá, és megvan. Aztán meg nem érti, hogy mi a bajom, és miért nem jár ez neki alapból.

A varázslók meg gürcölnek vele évekig (és nem mellesleg mesterségük egyik címere).
Később, ha akarja, nem gördítek akadályt az útjába:keressen mester, szenvedjen, stb, stb. És végül biztos siker koronázza majd a próbálkozásait...

Bár az eseti döntés már megvan, nem lényegtelen a később jövők okulása végett alaposan átbeszélni a dolgot...Azonban úgy érzem, hogy bár pro és kontra még sokáig folytatható a diszkusszió, a lényeg elhangzott már...
Én a továbbiakban nemigen törődöm már ezzel, hiszen ez az egy bírálat (és a körülötte kialakult vita) a többiektől veszi el az időt.
Tisztelettel: R.